onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: TP-Link Archer T4UH USB Adapter AC1200

Test: TP-Link Archer T4UH USB Adapter AC1200

Hvad enten din PC ikke er født med et WiFi kort eller det indbyggede kort simpelthen ikke er godt nok til at understøtte de nye trådløse standarder, så er der hjælp at hente via en USB-adapter til netværket. Såsom den TP-Link T4UH vi har fået lov at teste, som er bestykket med to eksterne antenner og understøtter netværk med Dual-Band op til 1200Mbps. På papiret en ganske god spiller, men om den så også lever op til dette skal vi nu til at se nærmere på.

Hvad er der i æsken?

Den ellers fint anonyme og kompakte pakke til TP-Link T4UH gemmer på selve adapteren i sammenfoldet tilstand samt USB-kabel på en halv meters penge og manual samt CD-rom til installation. Man kan undre sig over CD’en nok så meget, men hvis ikke man har adgang til internettet med sin PC giver det vel et eller andet sted meget god mening.

Design

Hvis man smed et par hjul på TP-Link T4UH ville den minde mig mest af alt om en lille robotbil for det synes jeg den gør lidt i forvejen med den udformning den har og før man smider USB-kablet i fronten på den ligner det lidt en mund og det grønne et visir.

De to antenner som TP-Link T4UH er udstyret med er i udgangspunktet foldet sammen langs resten af enheden, hvilket betyder man får to ganske store antenner når disse er foldet ud. Dette burde betyde en del for signalet, som TP-Link T4UH kan opfange. Antennerne kan foldes hele vejen tilbage med 180 grader og dermed pege opad hvis man på nogen måde får adapteren op at stå.

Sammen med det relativt lange kabel og antennerne gør det denne enhed fleksibel med hensyn til montering og placering for man kan tilpasse antennerne således at de får en optimal rækkevidde.

I bunden af TP-Link T4UH er der fire små gummifødder, hvilket er en detalje, der kan virke ganske ligegyldig, men det gør faktisk at enheden ikke larmer når man rykker på den på bordet og ydermere at den står en smule bedre fast på den overflade man placerer den på.

Over USB-porten er der som nævnt den grønne lille klap og bag denne er statuslampen, som fortæller om TP-Link T4UH er forbundet og aktiv. Derudover finder man også her WPS-knappen til nem forbindelse til sin router. Der er anvendt USB 3.0 som tilslutning, hvilket er vigtigt for en hurtig dataoverførsel og man kunne nok heller ikke forvente andet når nu denne standard har været her så lang tid.

Funktionalitet

Det viser sig at den medfølgende CD-rom rent faktisk har et eksistensgrundlag, for min egen Windows 10 maskine var ikke i stand til at loade en driver til TP-Link T4UH. Jeg valgte dog at hente den seneste fra producentens hjemmeside for at være på den sikre side. Dette er naturligvis kun for dem der i forvejen har adgang til internettet og ønsker at sætte denne adapter op af den ene eller den anden årsag.

Det er (heldigvis) ikke nødvendigt at installere en separat software for at anvende TP-Link T4UH, men det er muligt i form af en utility. Denne giver blot en anden interface til brug med adapteren når denne skal forbinde til netværket.

For at forbinde til sit netværk derhjemme er dette muligt på flere forskellige måder. Man kan enten anvende Windows’ indbyggede løsning til forbindelser, TP-Link softwaren som kan hentes eller man kan nøjes med at trykke på WPS-knappen på selve TP-Link T4UH og ens router skulle denne understøtte denne funktionalitet. Det gør de fleste routere i dag.

//media.ereviews.dk/#!album-227

Softwaren er ikke nødvendig at installere, men hvis man ikke helt føler at den indbyggede løsning i Windows er fyldestgørende, så kan man med fordel forsøge sig med den utility, som TP-Link stiller til rådighed og egentlig spiller fint med TP-Link T4UH og giver en overskuelig adgang til ens trådløse netværk, men mere end en styring skal man altså ikke forvente at få ud af den. Personligt holder jeg mig til færre programmer installeret på min computer til det samme.

Jeg kunne under min test af TP-Link T4UH ikke mærke udslagsgivende effekt ved at have antennerne slået op eller foldet sammen, hvilket ikke er ensbetydende med at disse ikke har en effekt. Der var i enkelte kroge nogle små procents til forskel, men netop dette kan for nogle være altafgørende.

Med sit halv meter lange kabel er TP-Link T4UH en smule fleksibel med hensyn til placering og opsætning, hvilket er en god ting i forbindelse med ovennævnte signalopfattelse, men det gør den også en smule pladsoptagende, idet den fylder en del på skrivebordet.

I nedenstående test har jeg lavet en lokal hastighedsmåling med dataoverførsel fra en LAN-forbundet NAS-server til min bærbare computer som stod mindre end to meter væk fra routeren. Der blev lavet måling på både N og AC båndene med hhv. TP-Link T4UH og computerens indbyggede kort og her er resultaterne:

TP-Link N-netværk:

HP computer N-netværk:

TP-Link AC-netværk:

HP computer AC-netværk:

Mens jeg testede TP-Link T4UH var det på en HP Zbook Studio med et indbygget Intel AC 8260 netværkskort, hvorfor jeg ikke havde de store forventninger til TP-Links performance sammenlignet med. Ikke dermed sagt at jeg har nedsatte forventninger til TP-Link generelt, for jeg har i mine tidligere tests været ganske fint tilfreds med deres produkter. Det er dog således at jeg tror en adapter som TP-Link T4UH mere er tiltænkt dem, der enten ikke har et trådløst netværkskort i deres computere eller blot ønsker at forbinde en gammel maskine til det nyere AC-signal med langt højere båndbredde.

Af en ekstern enhed at være med kraftige antenner forventede jeg at disse ville være i stand til at give en højere hastighed også og ikke blot et godt signal. Det er en smule skuffende at et af eksistensgrundlagene for TP-Link T4UH, altså dens evne til at forbinde til AC-netværk, har en så ringe performance, det må jeg dog ud med.

Konklusion

Man skal se på TP-Link T4UH som en adapter, der kan opgradere en ikke trådløs PC eller en PC med et forældet netværkskort til at kunne forbinde til det nyere AC-netværk. Man skal dog ikke forvente den kan udnytte det fulde potentiale her, idet vi har set kort, der kan præstere langt bedre, om end vi også har set dem klare sig langt værre. Den er dog nem at anvende og har et fint signal takket være to eksterne antenner, som dog også er hvad der gør denne enhed en smule uhandy da den fylder en del på skrivebordet. Alt i alt en middelmådig performance, men til en spiselig pris, som bør være til at overkomme.

[checklist]

  • Nem opsætning
  • Godt signal
  • Design

[/checklist]
[badlist]

  • AC-performance
  • Fylder

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

Set til 249,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvad enten din PC ikke er født med et WiFi kort eller det indbyggede kort simpelthen ikke er godt nok til at understøtte de nye trådløse standarder, så er der hjælp at hente via en USB-adapter til netværket. Såsom den TP-Link T4UH vi har...Test: TP-Link Archer T4UH USB Adapter AC1200