søndag, november 24, 2024
ForsideAnmeldelserTest: TP-Link Archer AXE75 AXE5400 router

Test: TP-Link Archer AXE75 AXE5400 router

Routere er bedst når man ikke ligger mærke til dem. Det er helst noget, der bare skal virke og være simpelt at sætte op. Lad os se om TP-Link har ramt plet på de faktorer med deres Archer AXE75, som vi har fået til test i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

Selvom routeren i kassen kommer med sammenfoldede antenner, så fylder kassen en del, da routeren i sig selv fylder 27,2 x 14,7 x 4,9 cm for at kunne bringe os WiFi 6E. Udover den er der også en strømforsyning og et ethernet kabel at finde samt den obligatoriske manual.

Design

Routere er efterhånden begyndt at have mange forskellige og til tider ret specielle designs. Det kunne være for at skille sig ud eller for at blende mere ind i eksempelvis en stue eller hvor man nu ellers kunne finde på at placere en sådan.

Med Archer AXE75 har TP-link valgt en mere traditionel tilgang så at sige og routeren er dermed “bare” en kasse med seks antenner. Det kunne dog også være værre for TP-Link har gjort overfladen på AXE75 mindre kedelig ved at have et mønster på den største del af overfladen og så en blank skrå plade til at pynte dette med.

Da den også kvag størrelsen fylder en del, så er det altså en router, der ikke nødvendigvis vinder nogle designpriser. Til gengæld har man hvad man skal bruge og det er nemt tilgængeligt ved at kabel portene peger bagud. Eller, det gør de fleste mens USB-porten peger ud i siden. OM det er for at denne kan være nemmere at tilgå ved jeg ikke, men for dem, der blot sætter en printer til deres router kan dette godt være en smule irriterende, da man så får kabler ud i siderne.

Da jeg skulle sætte Archer AXE75 op opdagede jeg at når man vippede antennerne ned og fladt, så kunne man se kablerne der gik ind og disse er i øvrigt af forskellige farver afhængigt af hvilken antenne kablet gik ind i. Selvom det er noget man forventeligt ikke kommer til at kunne se, så synes jeg ikke det pynter på designet.

Alt i alt dog en klassisk router med et klassisk design uden det helt store fikumdik. På undersiden er routeren udstyret med fire fødder, der sørger for at den forbliver nogenlunde på plads og ikke ridser det møbel det eventuelt bliver stillet på. Du kan dog også gå den anden vej og bruge hullerne på undersiden til at montere routeren på en væg eller bagsiden af et skab og så er det smart at alle antenner kan sættes til at pege opad for optimal dækning.

Funktionalitet

Personligt har jeg altid været ret glad for TP-Links tilgang. Selv dengang, hvor de ikke var så store herhjemme, så var deres løsning ret komplet i forhold til deres prisniveau. Ofte fik man egentlig også mere end man gjorde fra mere etablerede brands på det tidspunkt. Nu er TP-Link heller ikke lille i Danmark så forventningerne er måske også steget med tiden.

Det fede er dog at de stadig ikke skuffer for opsætningen kører snorlige og er nem at finde ud af for selv de mindst trænede. Jeg er overbevist om at jeg kunne få både kone og vores ældste søn til at sætte vores netværk op, hvis de da ellers gad og ikke havde outsourcet den slags opgaver til undertegnede.

Opsætningen af TP-Link Archer AXE75 tog under ti minutter sammenlagt og efterfølgende var der en firmware opdatering, der tog omkring fem minutter. Et tip omkring firmware opdatering på netværksprodukter er at det næsten altid er en god idé. Man finder tit sikkerhedshuller, som er lappet i senere FW, så det er en anbefaling herfra i hvert fald.

Hvis du vil gå skridtet videre for så vidt angår sikkerhed, så har du også mulighed for at tilkøbe sikkerhedspakker i appen, som yderligere sikrer dig mod hackere og farligt software eller andet, der kan trænge ind i dit netværk. Nogle hjem har eksempelvis halvtreds enheder på deres netværk og at holde styr på deres indstillinger og sikkerhed enkeltvis kan være ret omfattende. Jeg kan ikke sige noget om hvor godt sikkerheden i pakken virker og om den er pengene værd, men jeg forestiller mig at det er bedre end ikke at have noget filter overhovedet. Du har dog stadig dine egne indstilinger at lege med og som forældre kan du også til dels styre nogle af indstillingerne på dit netværk ved eksempelvis at blokere adgang til hjemmesider, som børnene ikke skal have tilgang til.

Under opsætningen skal du være opmærksom på at du kan lade de forskellige WiFi bånd være separate eller samle 2.4 GHz og 5 GHz under samme navn, mens den nyere og hurtigere WiFi 6E altså kræver sit eget SSID. Den nye teknologi og hastighed er måske ikke kompatibel med alle dine enheder da den er ret ny, men den er helt sikkert fremtiden i en rum tid og giver dig langt mere båndbredde.

En del funktion især sikkerhed ligger bag en paywall

Dækningen med WiFi 6E er mindre end 2.4 GHz båndet, hvilket vil sige at yderpunkterne i vores 140 kvadratmeter hus havde en lidt ringere signalstyrke, men til gengæld var min ping under måling mindre end ved både 2.4 GHz og 5 GHz båndene uanset, hvor dårlig signalstyrken og overførselshastigheden var. Det er altså også vigtigt at have in mente og man bør helt sikkert have gaming-udstyr koblet til WiFi 6E, hvis muligt.

Det eneste jeg måske mangler i min opsætning af Archer AXE75 er at den med sin størrelse godt kunne have en eller to ethernet porte mere. Jeg ved det meste af vores udstyr efterhånden kører WiFi, men jeg er stadig en smule afhængig af enkelte produkter, der ikke er “konverteret”.

TP-Link Archer AXE75 understøtter i øvrigt TP-Links OneMesh system, hvilket gør dig i stand til at udvide dit WiFi uden synderlig meget tab af hastighed. Hvis du så finder en enhed med ethernet-porte, så kan du altså også udvide til flere kablede enheder og sågar gemme dem væk fra hvor den primære router skulle stå. Mulighederne er altså mange, men så kræver det en smule mere snilde på teknikken for så begynder opsætningen at blive en smule mere kompleks.

Det jeg dog ligger mærke til er at AXE75 routeren fint udfører de opgaver man sætter den til. Det kan være en optimering af softwaren, men det kan også være takket være indmaden i routeren, som altså består af en 1,7 GHz Quad-Core CPU og 512 MB RAM. Når der var ændringer på nettet som skulle synkroniseres og opdateres så tog en genstart lidt over et minut og det kan de fleste forventeligt leve med.

Jeg gik en tur rundt om i vores hus, hvor der i forvejen var et TP-Link Mesh opsat og sideløbende med hinanden blev netværkets signalstyrke målt. Archer AXE75 kan af gode grund ikke hamle op med et Mesh system, men alligevel var hastigheden ikke voldsomt anderledes på dén kontra Mesh systemet. Det er altså værd at have in mente at selvom signalstyrken (Se illustration) er lidt lav, så betød det ikke voldsomt for hastigheden. I hvert fald ikke for mine tests.

I ovenstående kunne du altså se signalstyrken for de forskellige bånd forskellige steder i vores hjem, hvor testen foregik. I nedenstående tabel er så de hastigheder jeg har opnået. Det er semi-relative værdier fordi jeg har anvendt iPerf til at teste den potentielle maksimale hastighed for overførsler og det er altså noget man sjældent kommer til at udnytte i det daglige med mindre man overfører filer mellem computere på sit eget netværk, der i øvrigt ikke rammes af andre flaskehalse.

Jeg foretog naturligvis også målinger af vores internet, som er en fiberforbindelse med 1000/1000. Hastigheden kan man diskutere til hudløshed sikkert for der kan være flere faktorer, der kan spille ind på en sådan, men det jeg bemærkede under testperioden var at jeg oplevede langt færre udfald på mit netværk end jeg gjorde på vores Mesh. De to sæt koster nogenlunde det samme i butikkerne (Deco X10), så det er nok ikke så underligt.

Konklusion

Jeg har nævnt det et par gange i den foregående tekst, men gentagelse er ikke nødvendigvis altid skidt (om end det kan være trættende), men TP-Link Archer AXE75 er en klassisk router, der har det nødvendige på plads og så er der ikke så meget udenom. Dermed ikke sagt at den er oversimplificeret for du får den nyere WiFi 6E hastighed, god dækning som du også kan udvide med OneMesh, men ellers er det en enhed, der passer sig selv mere eller mindre. Du har rigeligt indstillingsmuligheder og de er ret nemme at komme i gang med takket være en ret nem app.

Positivt

  • Nem opsætning
  • God dækning
  • Ganske fin hastighed til prisen
  • Mulig at udvide med Mesh

Negativt

  • USB-port peger ud mod siden

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Routere er bedst når man ikke ligger mærke til dem. Det er helst noget, der bare skal virke og være simpelt at sætte op. Lad os se om TP-Link har ramt plet på de faktorer med deres Archer AXE75, som vi har fået til...Test: TP-Link Archer AXE75 AXE5400 router