fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserAppsTest: TomTom Adventurer GPS-ur

Test: TomTom Adventurer GPS-ur

At komme eller være i form er ikke en trend, men snarere en nødvendighed, idet vores samfund ellers på mange andre måder har gjort at vi ikke bevæger os nok, idet mange af de aktiviteter vores forældre og generationer før dem dagligt foretog sig er blevet automatiseret. I dag er det dog bare sådan at tingene nærmest ikke er sket med mindre de er blevet logget og kan dokumenteres, eller også er folk bare glade for at kunne holde styr på deres aktivitetsniveau for motivationsfaktoren i det. Hvorom alting er så har TomTom fundet ud af at de vil bruge deres ekspertise indenfor GPS til mere end bil-navigationer, idet dette marked også er hårdt udfordret af moderne smartphones og så tænker man, hvis man ikke kan slå dem, så kan man slutte sig til dem, hvorfor det nye aktivitetsur, TomTom Adventurer, fra producenten interagere med ens smartphone for at give en masse muligheder, som vi har været så heldige at få lov at udforske og du kan læse med her.

Hvad er der i æsken?

Den ret så beskedne æske til TomTom Adventurer gemmer ikke på det vildt store og holder sig til det essentielle i form af selve uret, opladningskabel til USB og en manual.

Design

Egentlig er jeg mest til runde ure, men dette gælder vel ikke nødvendigvis sportsure, som skal være ens buddy til træning og på løbeturen. TomTom Adventurer er nemlig et rektangulært ur af slagsen og ikke det mindre af typen. Det til trods så er det faktisk ganske let i og på hånden uden at det føles som værende skrøbeligt trods at det er lavet af plastik.

Selve ur-delen kan man tage ud af resten af konstruktionen. Til dels fordi det er på denne måde at man kan forbinde den til sin PC og USB-opladekablet, men også fordi man rent faktisk kan tilkøbe blandt andet en cykelholder til TomTom Adventurer, således at man kan have displayet foran sig når man cykler og uden at skulle føre hånden op til ansigtet.

Denne ur-del er formet som en krog, således at den holder fast i ens håndled når man tager det på, hvilket betyder at man skal have TomTom Adventurer ret højt oppe ad armen og det kan føles en smule underligt, især hvis man er vant til at have uret på løst om håndleddet så det nemt kan falde ned om selve hånden.

Der ser dog ud til at være to årsager hertil og den ene værende at man på denne måde sikrer at pulsmåleren er placeret således at den på bedst vis kan være i stand til at måle brugerens puls. Den anden årsag hertil kan være TomTom Adventurers løsning med hensyn til styring af urets funktioner når man har uret på sig og det er ved at placere en stor fire-sidet knap på bunden og for at denne skal kunne styres så er det nødvendigt at der er et hårdt underlag, som man så har gjort ved at forlænge selve uret. Det er ikke den mest praktiske løsning efter min mening og komforten lider på denne baggrund.

Personligt synes jeg at TomTom Adventurer ligner et lille fjernsyn på ens håndled når man har det på og det kan man vælge at tage på godt og ondt. Størrelsen har helt sikkert sine fordele ved at man kan få mange detaljer vist på skærmen og for mig er det nærmest som at have et af mine almindelige 42mm ure på håndleddet, men dette kan være en smule for stort for nogle brugere.

Remmen til TomTom Adventurer er, foruden at være orange, også relativt bred, men samtidigt også blød og føles behagelig mod huden. Der er to rækker af huller, hvilket gør montering ret så meget nemmere.

Funktionalitet

Det er måske mindre vigtigt hvor højt op ad håndleddet et ur som TomTom Adventurer skal være, da det er meningen dette skal hjælpe en med en bedre træningsoplevelse og det er så dette vi skal se lidt nærmere på. Hvordan er TomTom Adventurer at bruge i dagligdagen er et eller andet sted mere vigtigt end hvor flot det er for mange, hvorfor det er disse ting vi ser nærmere på i de næste par afsnit.

Selve løsningen med den fire-sidede knap er egentlig fin nok til styring og brug af uret, men det kræver lidt tilvænning og i starten var jeg slet ikke fan af den. Når man dog har leget lidt med uret, så får man en bedre fornemmelse af funktionerne og det hjælper naturligvis også at man ved, hvad man vil hen til, således at man ikke trykker unødvendigt rundt. Det er sådan, for mit vedkommende, at en del af menusystemet på TomTom Adventurer er intuitivt og nemt at gå til, mens der er nogle uhensigtsmæssigheder også, for man har nogle informationer, som man først kan få adgang til når man starter en træning/løb og det er jo ikke nødvendigvis lige det man har lyst til på det givne tidspunkt, hvor man gerne bare vil se seneste træningsessions statistikker osv.

Man skal naturligvis tage TomTom Adventurer for det som dét er, altså et sportsur, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på at den trods alt forbinder til min mobiltelefon via Bluetooth, så hvorfor ikke give mig om end nogle statusopdateringer. Der er ganske vist ikke tale om et smartwatch, men en beskednotits havde nu været ganske kærkomment.

Noget andet, som den dog muliggør, er at den har en indbygget hukommelse på knap 4 GB, som man kan fylde med sin yndlingsmusik og så kan man vælge at bruge sin TomTom Adventurer som musikafspiller. Det kræver dog at man har et Bluetooth kompatibelt headset man ønsker at bruge til sin musik da den ikke giver mulighed for kablet opkobling. Hvorfor skulle man dog gøre dette når man har sin mobiltelefon tænker man så. Jo, fordi man på denne måde kan have en fuldstændig uforstyrret træning, da man faktisk ikke behøver slæbe telefonen med sig. For dem af os, der har forsøgt at løbe rundt med en stor telefon, såsom en iPhone 6 Plus, giver dette rigtig god mening for en sådan kan både være tung og klodset at have med sig på en løbetur.

Apropos løbetur, så skal man med TomTom Adventurer huske at tage sig god tid inden man skal ud og løbe eller træne, hvis altså man agter at anvende GPS funktionaliteten i uret under selvsamme, idet opkobling til et aktivt GPS signal godt kan være en langsommelig proces. Det tog ofte adskillige minutter fra at jeg aktiverede en træning på TomTom Adventurer inden jeg så faktisk var klar til at gå i gang fordi jeg stod og ventede på at der kom et GPS signal igennem.

Det ville dog være underligt, hvis TomTom ikke skulle kunne udnytte sin position på GPS-markedet til også at implementere noget i et sportsur som dette. Det har de jo så kan jeg berette for med TomTom Adventurer er det muligt at downloade færdige eller lave sine egne GPX-router. Det kræver at man gør dette via appen via browser, men det gør det ikke mindre besværet værd for det er ret genialt. Der er adskillige steder på nettet man kan finde GPX router og man kan også forvandle google.maps router om til GPX og uploade dem om man vil. Sidstnævnte viste dog lidt forskellig afstand fra den ene til den anden platform, men det spillede ved at vise en rute på uret mens man løb, hvilket er en meget fed feature og nok dette urs es i ærmet.

Sport og tracking

TomTom Adventurer fremstår som værende et sports tracking ur for dem der elsker det udendøre, men det er altså ikke nødvendigvis udelukkende denne gruppe at den er velegnet til. Designet er ganske vist robust og kan tåle lidt hårdfør behandling. Du kan dermed både tracke din aktivitet på et løbebånd, såvel som i en swimmingpool, en skiløjpe eller “bare” på en løbetur.

Med en GPS indbygget er det måske ikke at udnytte urets funktionalitetsmuligheder ved at træne indendøre, men muligheden foreligger altså, idet TomTom Adventurer altså ret præcist kan måle ens puls, så man kan tilpasse sin træning i henhold til denne uanset om man er ude eller inde.

Denne alsidighed bekræftes ved det udstyr man kan tilkøbe TomTom Adventurer, så man fx kan tilkøbe en holder til cykelstyret, så man kan tracke sin rute, fart og eventuelt banetider når man hopper op på jernhesten.

De forskellige træningsmåder kan aktiveres via uret og det åbner op for relevant information på skærmen, som giver mening for den enkelte træning man har valgt. Informationen på skærmen kan ligeledes tilpasses til det brugeren nu en gang ønsker at følge med i på det givne tidspunkt.

Hvis man er til et lavere tempo og eksempelvis vandreture i bjerge eller andre steder, så er der også en sådan modus på uret, hvor man måske hellere vil fokusere på hvilke højder, ruter og distancer man har gået.

Appen

Som det sidste, men absolut ikke mindst vigtige, så skal det også være muligt nemt og overskueligt at holde øje med sin træningsudvikling og danne sig et indtryk af, hvordan det går. Dette gør man ved at installere TomTom Sports appen på ens smartphone og så synkronisere med TomTom Adventurer. Selve synkroniseringen foregår relativt problemfrit, mens det tidsmæssigt afhænger af hvor meget data, der skal synkroniseres og der kan gå alt fra 10-15 sekunder op imod et minut.

//media.ereviews.dk/#!album-243

Appen giver et overblik over ens træning eller blot aktivitet generelt. Man kan sætte sine mål ind og så ellers følge med om man opnår disse jævnligt eller ej. Det er også muligt at sammenligne samme typer af træning over tid for at se om man gør noget bedre eller kan forbedre.

//media.ereviews.dk/#!album-244

Hvis man beholder uret på sig natten over, så registrere TomTom Adventurer også ens søvn og man skal være opmærksom på at det ikke er noget, som man senere kan indføre i appen, hvis altså man ikke synes at uret er komfortabelt at sove med.

Batteritiden i TomTom Adventurer gør det dog fint muligt at have uret på flere dage i streg, men man skal være opmærksom på at hvis man sætter uret i en træningsmodus så holder batteriet kun i hhv. 10 timers sport eller 20 timers gang. Det er stadig mere end de fleste af os kan holde til at være aktive alligevel, men man bør blot have dette in mente inden man eksempelvis tager uret på for at tracke alle dagens aktiviteter på eksempelvis en skitur, hvor man forventeligt er lidt mere aktiv end ved andre typer af ferier.

Konklusion

Markedet for trackere, sportsure og des lignende er boomet på det seneste og det kan være svært at finde dén perfekte løsning til løbeturen, vandreturen, træningen eller svømmeturen og nu siger jeg ikke at TomTom Adventurer er en sådan perfekt løsning uden mangler, for den har sine designvalg, som nogle måske ikke vil være så glade for, styringen kunne være mere intuitiv og GPS signalet fra en af verdens bedst kendte GPS producenter skulle om ikke andet koble noget hurtigere op, men når alt det er af vejen så står man tilbage med et ganske solidt produkt, der har et holdbart design spækfyldt med funktioner og potentiale. Uanset om man er til tempofyldt træning eller mere afslappet vandring, så er der programmer man kan knytte sig til. Man kan udarbejde sine egne GPX ruter og så få dem vist på skærmen af sit ur. Appen, som i dag er nærmest en ligeså vigtig supplement til uret, er også temmelig nem at gå til, hvilket gør at man kan fokusere mere på sin træning. Man kan med TomTom Adventurer sågar koble verden fra ved at lade telefonen stå hjemme og så tage sin yndlingsmusik med sig på træningen og så synkronisere når man kommer hjem igen. TomTom Adventurer har dermed en god pakkeløsning og i forhold til mange andre også en ganske overkommelig pris.

 

[checklist]

  • Lækkert dog samtidigt robust design
  • Præinstallerede ruter mulige
  • Musikafspiller indbygget
  • Pulsmåler

[/checklist]
[badlist]

  • Komfort (ved lang tids brug)
  • Design appellerer ikke til daglig brug

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Vejledende pris: 2299,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

4 KOMMENTARER

  1. Hej Goran.

    Jeg dyrker en del løb og svømning,ved du om denne tomtom adventurer kan bruges til udendørs svømning i f.eks åben sø/hav??

    Mvh Michael

  2. Hej Michael,

    Den kan sagtens bruges til svømning. Den kan tåle til et pres af 5 ATM, hvilket svarer til 40 meters dybde og det bør være rigeligt til en rask svømmetur. Hvordan den tager imod havvand og salt er jeg desværre ikke vidende om og jeg kan ikke umiddelbart finde noget på dét.
    Håber det var svar nok.
    Mvh Goran Popadic

  3. Hej
    Jeg har brugt min iPhone (endomondo) og mit TomTom adventure ur sammen nogle gange, når Endomondo siger 10 km siger TomTom kun 9,5 km.
    hvad er grunden til at deres GPS måler så forskelligt

  4. Hej Brian,
    Tak for din besked.
    En afvigelse på 5% er faktisk temmelig stor, hvilket jeg slet ikke oplevede da jeg testede TomTom uret. Der vil alt andet lige altid være en lille afvigelse, men min forskel var på mindre end 1% ved 5km løbe/gå ture. Det kan skyldes den rute du løber ikke er logisk for den ene af systemerne og den antager du er løbet på en sti eller vej, hvilket du måske i virkeligheden ikke er. Signalet bliver forstyrret i områder uden klar himmel så at sige som også kan have en indflydelse og give det skæve resultat.

    Endvidere vil jeg anbefale du opdaterer softwaren på dit ur om muligt. nogle gange fikser de fejl og mangler den vej rundt.

    Beklager at jeg ikke kunne give dig et mere entydigt svar, men håber du kan bruge det alligevel.

    Med venlig hilsen

    Goran Popadic

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

At komme eller være i form er ikke en trend, men snarere en nødvendighed, idet vores samfund ellers på mange andre måder har gjort at vi ikke bevæger os nok, idet mange af de aktiviteter vores forældre og generationer før dem dagligt foretog sig...Test: TomTom Adventurer GPS-ur