Vi ser nærmere på Arctis Nova 5P, som byder på to typer af trådløs forbindelse, op til tres timers batteritid og så en companion app til at loade indstillinger med. Vi har været tvunget til at game for at kunne bringe dig vores vurdering af det så læs her hvad vi synes om headsettet.
Hvad er der i æsken?
Den sorte og blå æske, som SteelSeries har pakket Arctis Nova 5P ned i gemmer på selve headsettet, en USB-modtager, et USB-C ladekabel, et USB-C adapterkabel til den trådløse modtager og lidt papirværk samt klistermærker.
Design
SteelSeries har opdateret deres hovedtelefoners design generelt og overordnet således at de fleste serier ligner hinanden, men stadig har deres forskelle. For så vidt angår Arctis Nova 5P, så ligger den i en komfortabel mellemklasse blandt de headsets som SteelSeries nu engang tilbyder.
Det er både på feature-settet, men også i designet at man kan mærke nogle forskelle og der er en lille smule langt op til Arctis Pro-serien, hvis man virkelig går dem efter i detaljen. Materialerne og det overordnede look på Pro er en smule mere premium, men Arctis Nova 5P overrasker faktisk positivt, idet der er tale om et ret fint og robust design.
Du kan få headsettet i både sort og hvidt. Vores testeksemplar er det sorte af de to udgaver og her skjules de designmæssige detaljer. Jeg har nemlig været i berøring med den hvide udgave og føler den på en eller anden måde føles mere premium. Om det skyldes at den hvide får elementerne til at fremstå tydeligere eller jeg bare er en sucker for hvidt gear ved jeg ikke.
Jeg udførte min obligatoriske vridetest på Arctis Nova 5P og den viste ingen tegn på at den var ved at give op. Den knirkede meget lidt, men det var grundet materialerne der bøjede indover hinanden tænker jeg for den viste ikke umiddelbart tegn på svagheder. Det er ikke fordi jeg forestiller mig alle gamere skal have gear, der kan holde til rage quit, men det er rart at man kan forvente det holder til at blive smidt af hovedet og på sofaen mellem games.
Arctis Nova 5P blander plastik med stof. Plastikken på ydersiden og indersiden, som kommer i berøring med dig som bruger, der er det stof. Hovedbøjlen er en slags gummi og elastik, mens ørebøfferne er med et mesh-design, som vi også tidligere har set fra SteelSeries i deres headsets. Senere kigger jeg på komforten.
På begge sider af Arctis Nova 5P headsettet har du knapper. Fordelt på den måde at den venstre side indeholder knapper til justering af lyd og til at mute mikrofonen med, mens du på den højre side har knappen til at skifte mellem forbindelser og til at tænde og slukke headsettet med. Tænd og sluk knappen har nu en kortere timer end den har haft i mange år på trådløse SteelSeries produkter, så dét er rart, om end jeg ville foretrække det var endnu kortere.
Det der irriterer mig ved designet af Arctis Nova 5P er at P’et står for PlayStation. Det betyder at denne udgave specifikt er designet til PlayStation brugere, men alligevel blokerer USB-donglen for USB-A porten ved siden af USB-C porten når man sætter den i en PlayStation 5. Dét synes jeg man burde have tænkt på. Argumentet fra SteelSeries er sikkert at der medfølger et kabel i æsken, som gør at man ikke kommer i vejen for USB-A porten, men det føler jeg ikke er pointen. Ellers er det egentlig fedt at donglen er relativt smal og simpel, men også på min laptop optager den to pladser når jeg smider den i en af mine USB-C porte.
Funktionalitet
Egentlig er Arctis Nova 5P plug and play på både PC og PlayStation. Det betyder at du bare skal slutte USB-donglen i en ledig port og så er du kørende. I hvert fald med standardindstillingerne, som du så kun kan ændre in-game.
For at “redigere” lyden så at sige, og enten lave dine egne indstillinger eller låne fra nogle andre gamere, som har lavet nogle smarte indstillinger til netop de spil du spiller, så skal du installere en companion app. Det er en app, som er tilgængelig på Android og iOS og som gør dig i stand til at ændre lydprofiler, som så slår igennem på headsettet. Jeg synes ikke overførslen af equalizer og indstillinger er helt så hurtig som jeg gerne vil. Faktisk er den til tider irriterende langsom.
Du kan også sætte Arctis Nova 5P til computeren, hvor den bliver genkendt af SteelSeries Engine, men det er ikke muligt at indstille mere end det man kan via sin mobiltelefon i udgangspunkt. Hvis du derimod aktiverer SteelSeries Sonar softwaren, så kan du lege mere detaljeret med indstillingerne. Ikke fordi denne test skal handle om Sonar, men det er et genialt stykke software, som SteelSeries altså stiller til rådighed helt gratis og hvor du kan indstille lyd temmelig meget.
Lydkvalitet
Det kan godt være at Arctis Nova 5P er i SteelSeries’ mellemklasse, men det er altså ikke et billigt headset at skaffe sig. Trods den mellemhøje pris, så formår de alligevel at overraske mig positivt for så vidt angår lydkvaliteten.
Jeg savner en smule balance til at jeg vil anbefale Arctis Nova 5P til at lytte til musik på, hvis man er audiofil i hvert fald. Til de fleste andre lyder også musik ganske glimrende.
Arctis Nova 5P er nemlig en smule bass-tung og det vil ikke passe til enhver musiksmag. I spil er det dog ikke noget, der gør noget. Tværtimod har du et headset, der giver masser af lyd og en intens lytteoplevelse, der bringer dig tæt ind på spillet uden at jeg skal lyde for meget kliché. Det lukkede hovedtelefondesign gør dog at lyden føles tæt, intens og kraftig.
Dét til trods kan du med de rette indstillinger godt få headsettet til også i spil at lyde tamt, men hvor du så til gengæld nemmere hører skridt i skydespil eksempelvis.
Jeg har spillet og spiller med ret mange forskellige headsets. Det hører lidt til jobbet som tester, men Arctis Nova 5P overraskede mig ret meget når det kom til lydoplevelsen. Ikke fordi det er den bedste af sin slags, men fordi jeg forventede mindre og den leverer bare når det kommer til gaming. Især med uredigerede indstillinger, hvor jeg spiller single player (hvilket jeg må indrømme jeg ikke gør meget for tiden), så var indlevelsen i spillet bare fed.
Mikrofon
Jeg har naturligvis lavet en indspilning af mikrofonen, som du kan lytte til i nedenstående klip. Jeg siger naturligvis, da oplevelsen af en mikrofon kan være individuel og hvad man foretrækker. Med Arctis Nova 5P lyder jeg relativt naturlig vil jeg mene og med nærmest ingen summen at spore i lyden. Jeg kunne snildt kommunikere ved hjælp af Arctis Nova 5P i hvert fald.
Lydindspilningen har jeg lavet på en Windows computer og jeg gennemgår lidt forskellige lyde og støj for at du kan lytte til, hvordan mikrofonen forventeligt vil være at bruge i gaming-setting. Selv synes jeg den spiller ret godt, men den støjer en smule for meget når man har aktiveret sidetone. Sidetone, for dem der ikke ved det, er når man kan høre sin egen stemme i mikrofonen. En feature jeg generelt bruger for ikke at tale/råbe for højt, men med Arctis Nova 5P slår jeg den fra.
Komfort
Jeg har et relativt stort hoved. Derfor døjer jeg lidt med at udvide Arctis Nova 5P til at passe på mit hoved helt når jeg tager headsettet på. Til gengæld må jeg dog erkende at jeg selv efter en times gaming slet ikke føler de er ubehagelige at have på hovedet. Derefter begynder de at være en smule tunge, men efter en lille pause på fem ti minutter er jeg klar igen.
Puderne er utroligt behagelige mod ørerne og mine ører er slet ikke varme selv efter lang tids gaming. Jeg må bare konstatere at mit hoved er lidt for stort til dem. Det til trods for at man kan justere stroppen og både udvide og stramme den. Børnene havde ikke noget problem med dem og synes de var meget lette på hovedet.
Batteritid
Arctis Nova 5P kan prale af at have et af de bedre batterier når det kommer til gaming headset. SteelSeries siger vi kan forvente os op til tres timer på én opladning. Det er ud fra min beregning ikke helt ved siden af. Med on/off kom jeg nemt op på 50 timer uden opladning og det er slet ikke skidt. For mit vedkommende kunne det betyde flere ugers gaming, da jeg ikke spiller PlayStation så ofte som PC og jeg endte med at teste Nova 5P med PS5 mest.
Den virker fint med PC, men det er altså ikke muligt at indstille den via SteelSeries GG softwaren. Det synes jeg er lidt ærgerligt, men ved ikke om det er en teknisk begrænsning eller hvad det skyldes. Batteritiden er i hvert fald imponerende uanset.
Konklusion
Med Arctis Nova 5P viser SteelSeries at det nogen gange (måske sågar ofte) handler om at keep it simple. Nova 5P er ikke voldsomt sofisitikeret at anvende, selvom dens indmad og funktion er alt andet end simpelt. Det er et gaming headset, der giver det essentielle på højt plan og du har et gamingheadset til massevis af gaming, med utrolig lang batteritid, meget detaljeret lyd og til dels god komfort. Det er dog (ud fra min test at dømme) et headset til mellemstore og mindre hoveder for så vidt angår pasform, men det føles let, behageligt og trods dét robust.
Positivt
Komfort
Lydkvalitet
Dobbelt trådløs forbindelse (2.4GHz og Bluetooth)
Batteritid er ret imponerende
Negativt
Sidetone giver for højt white noise
Lidt småt i hovedbøjlen