onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: SteelSeries Arctis 9 Wireless gaming headset

Test: SteelSeries Arctis 9 Wireless gaming headset

Fra at have lavet et Xbox eksklusivt Arctis 9x headset bringer SteelSeries nu en PC/PlayStation i nogenlunde samme dur, men det nye SteelSeries Arctis 9 har også et es mere op i ærmet i kraft af at det også understøtter Bluetooth. Vi har fået lov at kigge nærmere på det nye headset.

Hvad er der i æsken?

Det kan godt være at indpakningen er blevet mindre vigtig med tiden og om det skyldes at hele bølgen med unboxing videoer er passé eller fordi forbrugerne er blevet opmærksomme på det uhensigtsmæssige med luksuriøs indpakning, som oftest sidenhen bliver kasseret og dermed blot belaster miljøet mere. Ikke desto mindre formår SteelSeries at pakke Arctis 9 Wireless ned i en simpel, men lækker kasse, der indeholder selve headset, microUSB kabel, trådløs modtager og manual på undersiden af æsken.

Design

Jeg fristest allerede fra start til at sige at Arctis 9 ligner sine navnebrødre i serien, hvilket bestemt ikke skal klinge negativt, for om noget er Arctis serien ganske flot. Der er en elegant stil over dem vil jeg nærmest strække mig til at sige, idet designet ikke oser af noget futuristisk gaming med masser af blink. På samme tid føles designet sofistikeret nok til at det er både moderne og udtrykker kvalitet.

Der er meget plastik på selve konstruktionen, om end indmaden ser ud til at være metal. Vigtigst af alt så består SteelSeries Arctis 9 vridetesten i den forstand at den ikke afgiver for mange alarmerende knirkelyde, som kunne indikere at det ikke vil holde til en gamers håndtering længere tid ad gangen. Vridetesten afgiver i Arctis 9s tilfælde lidt lyde, men det virker til at holde til det til trods for det.

Hovedbøjlen i Arctis 9 er det som er relativt unikt i forhold til mange andre gaming headsets derude. Det er lavet på en Ski-goggle headband, som SteelSeries selv kalder det, og det gør at headsettet selv tilpasser sig hovedets form og størrelse uden at man skal trække i en bøjle eller andet. Det virker ret godt, så længe ens hoved er inden for størrelsen, som hovedbøjlen kan understøtte. For mit eget vedkommende synes jeg eksempelvis at Arctis 9 strammer en anelse mere end for eksempel Arctis Pro Wireless, selvom de to headset ligner hinanden meget. Denne fornemmelse kan dog også skyldes at det Arctis Pro Wireless jeg sammenligner med er lidt ældre og dermed har givet sig på fleksibiliteten. Det må man også forvente at Arctis 9 gør med tiden.

Det vil altså sige at der ikke er noget polstring at finde på selve hovedbøjlen til Arctis 9 og komforten skal så komme af elastikken i stedet. Selve komforten kommer vi nærmere ind på i et senere afsnit. Der er dog polstring på selve ørepuderne, som i øvrigt er af stof og det nu velkendte mesh-mønster, som SteelSeries Arctis serien har lavet i en del år efterhånden. Det dette mesh burde gøre er give luft nok til ørerne og hovedet, mens det holder tilstrækkeligt på lyden til at der er tale om et lukket sæt hovedtelefoner.

SteelSeries Arctis 9 har knapper og tilslutning på begge ørebøffer og disse er nogenlunde ligeligt fordelt, så der er rigelig plads mellem dem og du dermed nemmere undgår at trykke på noget forkert. Måske af vane, men når jeg justerer noget på et headset, så bruger jeg oftest tommelfingeren på bunden, men her skal du være opmærksom på at knapperne på Arctis 9 er på toppen. Det vil sige at du skal justere lyd og balance med pegefingrene i stedet. Det er noget man vænner sig til tænker jeg, om end jeg var irriteret selv.

Der er ikke nogen knap til at justere volumen på Bluetooth lyden og denne skal styres via den Bluetooth forbundne enhed i stedet. Det er mange nok vant til alligevel, så jeg vil ikke gøre det til et kæmpe issue.

Dér hvor jeg dog har et issue med Arctis 9 er at vi er i anden halvdel af år 2020 og vi har stadig en forældet forbindelsesteknologi at gøre godt med i form af microUSB stikket på headsettet. Det kan være at mange stadig har flere af disse kabler liggende, men dét føler jeg ikke er nogen undskyldning for at man ikke er gået over på USB-C Især ikke i et headset i denne prisklasse.

Funktionalitet

SteelSeries har en underlig holdning til tænd/sluk knappen i min optik. Det er igen med Arctis 9 nødvendigt at holde knappen inde i, hvad der føles som en evighed for at headsettet enten tænder eller slukker. Jeg kan forstå man helst vil undgå at systemet slukker eller tænder uhensigtsmæssigt, men har man holdt en knap inde i 2 sekunder er det allerede for længe, hvis det skulle være en fejl. Man skal holde den inde i cirka 5 sekunder og det synes jeg er en smule irriterende.

Software

SteelSeries Arctis 9 får du på PC mest ud af ved også at installere SteelSeries Engine softwaren, som giver adgang til headsettets indstillinger via din computer. Softwaren har en meget simpel opbygning, hvor du kan indstille equalizer, men også hvor meget du selv lytter til din egen stemme i mikrofonen eksempelvis. Du kan også indstille forskellige profiler, således at forskellige spil og apps giver en forskellig indstilling, hvilket er en meget værdifuld funktion.

Lydkvalitet

Lydmæssigt holder SteelSeries fast i opskriften på deres top serie af gaming hovedtelefoner, hvor fokus er på at levere en balanceret lyd med nok bund til at også skydespil kan nydes, men samtidigt ikke for meget af det gode, så headsettet nærmest ikke kan bruges til andet. Det er et sådant headset SteelSeries Arctis 9 er. Det spiller godt i både spil og musik, hvor man til sidstnævnte blot skal huske at slukke for surround.

Surround i Arctis 9 spiller ret godt i øvrigt og det er med til at forbedre stedsansen i spil, som understøtter funktionen. Der er tale om DTSHeadphone:Xv2.0 og det giver rigtig god fornemmelse hele vejen rundt – også op og ned. I multiplayer skydespil kan det være ret så afgørende om man hører positionen af sine fjender og denne del syntes jeg at Arctis 9 gjorde rigtig godt. I CSGO var det dog næsten lige før at stereo var bedre grundet lydmotoren i selve spillet, mens det i Warzone var bedre med surround slået til.

Jeg smed både musik og spil efter Arctis 9 og blev på intet tidspunkt decideret skuffet. Jeg blev til tider mindet om at det er et gaming headset med fokus på mange andre ting end blot lyden og musikken var naturligvis “ramt” af det lukkede design, hvor jeg personligt foretrækker et åbent et – i hvert fald til musik. Alt i alt dog et ganske godt klingende headset med god balance mellem tonerne og sindsygt rigt på detaljer. Til sammenligning med et Arctis Pro Wireless så synes jeg at fornemme at Arctis 9 spiller en smule højere. Om dette skyldes selve konstruktionen eller at driveren har fået mere “tilladelse” er jeg ikke ekspert nok til at vurdere og jeg har ikke udstyret til at måle, hvorvidt det blot er en fornemmelse (SteelSeries Arctis Pro Wireless har en indbygget lydniveau-begrænsning, som var slået fra ved sammenligning).

ClearCast Mic

Mikrofonen på SteelSeries Arctis 9 kan trækkes ind i selve headsettet, når du for eksempel ikke ønsker at anvende den. Det er en smart feature og især brugbar for dem, som har en anden mikrofon de bruger primært.

Lydkvaliteten kan man lytte sig til i nedenstående indlejring fra Soundcloud, mens min egen note er at der er tale om en af de bedre indbyggede mikrofoner, men den mangler en smule afdigitalisering af stemmen. Jeg synes stemmen kommer lidt robotisk ud sammenlignet med andre, men til gengæld er den meget klar og detaljeret.

Forbindelser

SteelSeries Arctis 9 er også kaldet Duo, idet sættet har to forbindelsesmuligheder og kan forbinde via den hurtige 2.4 GHz forbindelse fra USB-modtageren, mens selve headsettet også har indbygget Bluetooth, så du kan koble din mobiltelefon til. Den primære 2.4 GHz forbindelse havde jeg ingen udfordringer med og hastigheden var ganske fin. Det er i al fald ikke den jeg kan give skylden for mit K/D ratio i spillene.

Bluetooth forbindelsen er ligeså nem at sætte op og kræver blot du holder knappen inde til parring er igangsat. På den måde er SteelSeries Arctis 9 kompatibel med adskillige platforme på kryds og tværs. Det virker altså trådløst med PC, PS4 og PS5 når denne kommer, samt mobile enheder via Bluetooth og jackstik.

Jackstik er tilgængelige på både selve headsettet, men er også at finde på den trådløse modtager, hvor der både er en indgang og udgang så du kan afspille lyd til fx dine højtalere direkte fra modtageren.

Det jeg dog oplevede med Bluetooth var egentlig en meget underlig problemstilling, som jeg ikke har oplevet tidligere og det går på at lydniveauet i mine samtaler via Bluetooth er meget lave og jeg kan ikke finde ud af at gøre dem højere. Når lyden på telefonen er skruet op er den på Arctis 9 meget lav, mens musik fra samme Bluetooth forbundne enhed er langt højere. Det vil sige at samtale er ret lav og sågar så lav at hvis ikke det var for den tætte lydisolering, som er i headsettet, så ville jeg have svært ved at føre en samtale med bare den mindste smule støj omkring mig.

Komfort

Hovedbøjlens særlige design med ski-goggle inspirationen er ret komfortabelt og giver dig nem og hurtig tilpasning til netop dit hoved i både størrelse og form. Hvis du har et meget stort hoved er der dog lidt trængt og der er ikke noget at gøre ved det. Jeg selv har et lidt større hoved og havde ikke et decideret problem med komforten i Arctis 9, som var behagelige og lette, mens de strammede en smule i siderne over øret, men ikke voldsomt.

Sammenlignet med et par Arctis Pro Wireless så føles Arctis 9, som en smule mindre varme og lukkede, hvilket især i sommervarmen kan komme til udtryk og noget man kan have gavn af. Jeg følte selv efter længere tids brug ikke behov for at tage headsettet af hovedet og et plejer at være et godt tegn.

Batteritid

Producenten lover selv mere end 20 timers aktivt brug på én opladning og det er nok ikke helt ved siden af så længe man ikke skruer helt op for lyden. Jeg havde i test en del over de tyve angivne timer, men er heller ikke typen, der skruer vildt højt op. Dermed sagt er batteritiden i SteelSeries Arctis 9 helt fin og bør også give dig mulighed for at spille de få gange du glemmer at sætte opladeren til eller bare ikke har tid til at vende microUSB stikket flere gange

Konklusion

SteelSeries har igen udviklet videre på deres populære Arctis serie og med Arctis 9 skabt endnu et hit efter min mening. Der er tale om en for dem efterhånden simpel opskrift med gode lyddrivere, formidabel komfort og en helt igennem fantastisk lydkvalitet for pengene. Det nye ved Arctis 9 er at den understøtter PC/PS4/PS5 og tilmed har en Bluetooth forbindelse så du også kan besvare opkald midt under spillet, hvis dét skulle være et must. Der er lidt at arbejde på stadigvæk, men når dét jeg er mest irriteret over er hvor lang tid det tager at tænde og slukke, så er det meget sigende om, hvor lidt der er at komme efter. Helt klart anbefalelsesværdigt for dig der ønsker et all around headset til flere platforme og med rigtig god lydkvalitet.

Positivt:

  • Flot design
  • Fantastisk lyd
  • Komfort i top
  • Bluetooth forbindelse god tilføjelse

Negativt:

  • Tænd/sluk proces langsom
  • Lav volumen på Bluetooth samtaler

Pris og tilgængelighed

Set til 1.499,-

  • Køb SteelSeries Arctis 9

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

1 KOMMENTAR

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Fra at have lavet et Xbox eksklusivt Arctis 9x headset bringer SteelSeries nu en PC/PlayStation i nogenlunde samme dur, men det nye SteelSeries Arctis 9 har også et es mere op i ærmet i kraft af at det også understøtter Bluetooth. Vi har fået...Test: SteelSeries Arctis 9 Wireless gaming headset