fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: SteelSeries Apex M750 tastatur

Test: SteelSeries Apex M750 tastatur

Gaming tastaturer kommer i alle afskygninger nærmest. De mekaniske af slagsen har vundet ind og er blevet utroligt populære, hvilket ikke er så overraskende, idet de tilbyder en smule udover de almindelige membrane tastaturer og en af verdens største producenter indenfor netop gaming har for ganske nyligt lanceret deres nyeste bud på det perfekte gaming tastaturet. Navnlig SteelSeries Apex M750 og det har vi fået lov at lege lidt med og du kan læse med i vores vurdering af det i denne anmeldelse.

Hvad er der i æsken?

Æsken til SteelSeries Apex M750 er lettere farverig. Rettere sagt det er egentlig illustrationen af selve tastaturet på coveret som er vist med en masse lysende farver, hvor resten af indpakningen er mere moderat uden at være kedelig på nogen måde. Selve indholdet er dog mindre farverigt og mangfoldigt, i hvert fald ind til man slutter noget strøm til det. Indholdet består af selve tastaturet med et fastmonteret USB-kabel, en manual og et par gummifødder. Der medfølger faktisk to sæt gummifødder, men det ene sæt er allerede monteret på tastaturet ab fabrik.

Design

Apex serien fra SteelSeries er efter min mening et af de flottere tastaturer derude med sit kileformede design, som starter tyndt ud i fronten og bliver tykkere mod toppen. Det er måske ikke anderledes end ved andre designs, men måden det er udført på ligner at det er mere gennemtænkt og elegant, hvilket nok skyldes de bløde kanter på SteelSeries Apex 750.

Det kileformede design gør at tasterne i front er en smule lavere end i toppen og det bevirker en lettere opadgående kurve på tasterne uden at det er for meget. På bunden af tastaturet har man gummifødder til at styre denne vinkel yderligere, men gummifødderne er i to størrelser og skal skiftes afhængigt af det man ønsker. Det er altså ikke en mekanisme, som ved andre tastaturer, hvor fødderne hæves og sænkes. Det er en løsning, som gør at man ved justering har lidt mere at lave, men derimod er løsningen nok langt mere robust og udholdende overfor rage-quits og des lignende. Det minder mig personligt også om dengang jeg var så “uheldig” at fødderne på mit tastatur gik i stykker og jeg brugte overstregningstusser klistret fast til bunden for at få den støtte tastaturet havde brug for.

Konstruktionen i SteelSeries Apex M750 er en blanding af aluminium og plastik, hvilket også gør at tastaturet samlet set vejer mere end et kilo. Det er ikke ualmindeligt for mekaniske tastaturer, hvilket altså er tilfældet her. Det særlige, så at sige, ved SteelSeries Apex M750 er at det er udstyret med SteelSeries’ egne QX2 mekaniske switche.

Tasterne på SteelSeries Apex M750 er desuden med baggrundsbelysning i alle regnbuens farver og på alle taster. Det er gennem softwaren muligt at tilpasse disse effekter og det kommer vi nærmere ind på. Der er hverken dedikerede makrotaster eller medietaster på tastaturet. Førstnævnte kan man nok godt undvære, men jeg synes det er en smule ærgerligt at der ikke er medietaster til volumen og musikstyring direkte tilknyttet.

Selve tasterne er takket være QX2 switchene med en relativt lav vandring, men de er til gengæld placeret højt på switchene og minder mest af alt om Cherry MX i deres form. I denne forbindelse så har SteelSeries valgt en lidt uheldig placering af deres LED-indikatorer, som fortæller, hvorvidt man har aktiveret eksempelvis CAPS LOCK eller andre funktioner, idet disse LED-lys er svære at se for tasterne når man sidder og bruger tastaturet almindeligt. Tasterne skærmer simpelthen for dette lys. Det skal i den forbindelse siges at jeg brugte de lave fødder, men at jeg er temmelig høj og burde derfor nemt kunne se disse indikatorer trods alt.

Foruden dette så er tasterne dog velplaceret efter min mening. Det vil sige at de har en fin afstand mellem dem uden at selve caps er for små. Det er vigtigt for i virkeligheden er SteelSeries Apex M750 ikke et stort tastatur og i den forbindelse kan man nogen gange frygte at taterne bliver for tætte og ens fingre som konsekvens heraf rammer ind over hinanden og lignende.

Funktionalitet

SteelSeries er naturligvis et gaming brand først og fremmest og sågar et af de bedste derude, hvis man spørger gamerne rundt omkring. De har eksisteret længe og gennem tiden også leveret en masse gode produkter i forskellige kategorier indenfor gaming. Nogle af de mest ikoniske tastaturer kommer fra netop SteelSeries. Personligt har jeg det sådan at mit gaming udstyr gerne må kunne bruges til andet end gaming også, hvorfor jeg måske kigger ret bredt på de forskellige aspekter af et produkt som et gaming tastatur og andre udelukkende ville fokusere på de elementer, som gør sig gældende for gaming miljøer.

SteelSeries Apex M750 er et meget simpelt tastatur og det er både godt og skidt afhængigt af hvad man leder efter og kigger på. For eksempel kan jeg godt lide at der ikke er alt for meget udenomsnak og der er et sæt taster på en solid ramme, som bare spiller. Dog betyder det også at der ingen USB-passthrough eller audio-passthrough er. Dertil har man som nævnt allerede ikke nogle medietaster, hvilket dog gør at designet er kompakt og holder.

Taster

Ligesom mit syn på gaming udstyr måske er væsentligt anderledes end andres, så kan min vurdering af de beskrevne taster her også være det. Det skyldes at netop tasternes vandring og følelse er en individuel vurdering og noget man nærmest skal mærke sig frem til.

QX2 switchene i SteelSeries Apex M750 er et par lette og lineære switche, som altså hverken giver audiel eller taktil feedback til brugeren. Dermed ikke sagt at SteelSeries Apex M750 er lydløse at arbejde på, for det er de absolut ikke. Desværre skyldes lyden i tastaturet en raslen fra tasterne og ikke så meget den clicky-lyd man får fra nogle audielle switche på mekaniske tastaturer. Denne raslen er bidraget af at tasterne føles en smule løse og følelsen kommer stærkest til udtryk når man skriver, hvilket er ret frustrerende i længden og når man ikke har musik i ørene til at overdøve det med.

Til gaming mærker man ikke så meget dette, men hvis ens mikrofon opfanger lyden, så er det noget ens medspillere på Discord eller TeamSpeak i den grad vil mærke til. Til gengæld er tasterne ret gode til gaming for de er med en lav aktiveringskraft samt hurtig aktivering. Det betyder at man ikke skal bruge for mange kræfter til at aktivere en tast, men det gør desværre også at hvis man ikke har styr på sine fingre, så vil man lave flere fejlaktiveringer end man nødvendigvis har lyst til.

Software og tilpasning

For at kunne redigere indstillingerne på SteelSeries Apex M750 skal man have installeret det særlige SteelSeries Engine 3 software. Denne kan man logge ind i med sin profil, hvis man ønsker at hive sine profiler ned fra nettet, hvilket kan være gavnligt i tilfælde af at man skifter computer. SteelSeries Apex M750 har dermed ikke nogen indbygget hukommelse, så man kan lagre sine profiler til brug uden at have en computer med softwaren installeret. Det havde ellers været at foretrække.

SteelSeries Engine 3 er bygget således op at man først får en oversigt over det udstyr som softwaren kender til at man har. Den viser også enheder, som ikke skulle være tilsluttet, hvilket egentlig er meget rart, for så kan man eventuelt på farten lege med indstillingerne og så synkronisere dem til enheden når denne er forbundet igen.

Når man så starter en enheds submenu op så starter der et separat vindue op, hvori man har indstillingsmuligheder for den enkelte enhed. I tilfælde af SteelSeries Apex M750 har man tre simple vinduer at gøre godt med.

Det ene vindue værende tasternes genveje, hvor man kan indstille hver enkelt tasts funktionalitet om man ønsker det. Det kan være man ønsker at samle sine genveje til spillet et centralt sted eller også ønsker man at nogle taster skal være med makroer. Makroer kan man indspille via softwaren og det er relativt lige til.

Ved næste fane har man indstillinger for belysning og her har man en masse pre-definerede effekter installeret i selve softwaren til SteelSeries Apex M750, som man kan lege med eller man kan også selv lave nogle kombinationer. Belysningseffekterne er ikke så mangfoldige, som man har set det andre steder fra, men det burde være tilstrækkeligt for det fleste. Det man måske savner er at man kan indstille en timer på en belysningseffekt, hvilket kan være et godt supplement til ens egen tidtagning når man spiller. Fx man kan have cooldown-countdown på en tasts belysning, så man ved, hvornår den enkelte spell er klar eller andet lignende.

Oversigten af de taster man kan indstille er regionsbestemte og denne indstilling finder man i sidste fane under generelle indstillinger. Hvis ikke man vælger den nordiske layout, så får man eksempelvis ikke alle de mulige taster man kan vælge farve på og så kan det give en ufærdig effekt. Det er også under denne fane at man indstiller tastaturets hastighed og generel belysning.

I bunden kan man tilføje nye konfigs, så man kan have en masse forskellige profiler installeret på sit tastatur, men de er altså ikke mulige at have liggende på selve tastaturet og det synes jeg er en skam.

Komfort

Idet tasterne er godt placeret og med en fin afstand mellem hinanden så er det også noget som gør spille- og skriveoplevelsen til en fornøjelse på SteelSeries Apex M750. Det er ikke en unik feature, men bestemt noget man kan ramme ved siden af på. Den lette kurve opad gør at man ikke føler spænding i arme eller led når man sidder foran tastaturet, men det er faktisk det robuste og bundsolide design, som gør at det er en sand fornøjelse at arbejde på dette tastatur. Det flekser ikke under brug og man mærker kun tasternes vandring nærmest uanset, hvor meget kraft man ligger i det.

Konklusion

For mit eget vedkommende gjorde SteelSeries Apex M750 sig rigtig godt i et gaming setup, hvor jeg nød godt af de relativt nemme taster, som var responsive og med præcis aktivering. Desværre arbejder jeg temmelig meget ved min PC også, hvorfor skriveri udgør en mindst ligeså vigtig del af det hele og her falder QX2 switchene en smule igennem. Om det skyldes selve switchene eller konstruktionen i SteelSeries Apex M750 har jeg svært ved at sige, da det er første gang jeg har erfaring med denne generation af deres swithc, men jeg føler at tasterne på en måde føles løse og larmer når jeg skriver, hvilket er noget jeg ikke mærker så meget til når jeg gamer.

Der er dog uden tvivl tale om et rigtig flot produkt, som uden at være iøjefaldende skiller sig ud fra mængden og samtidigt har det et ret robust design, der virker til at kunne holde til en gamers relativt voldsomme behandling til tider. I prisklassen er der en del, som ånder SteelSeries Apex M750 i nakken, men hvis man vælger dette tastatur ud fra de rigtige præmisser, så er der altså tale om et solidt og velfungerende gaming tastatur, hvor jeg dog afslutningsvist gerne vil sige at jeg i en ny version gerne så nogle dedikerede medietaster, selvom det måtte betyde at designet bliver en smule større.

[checklist]

  • Simpelt og robust
  • Pænt design
  • Indstillingsmuligheder gennem software
  • Softwaren generelt
  • Præcise taster (gode til gaming)

[/checklist]
[badlist]

  • Taster føles en smule løse og rasler (ikke så gode til at skrive)
  • Ingen medietaster
  • Pris

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1299,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Gaming tastaturer kommer i alle afskygninger nærmest. De mekaniske af slagsen har vundet ind og er blevet utroligt populære, hvilket ikke er så overraskende, idet de tilbyder en smule udover de almindelige membrane tastaturer og en af verdens største producenter indenfor netop gaming har...Test: SteelSeries Apex M750 tastatur