Det seneste skud fra stammen fra verdens største producent af danskvandsmaskiner, Sodastream, er deres E-Duo, som kan bruges med både glas- og plastflasker. Denne har vi fået til test her på siden.
Hvad er der i æsken?
Den halvstore kasse du får leveret Sodastream E-Duo i gemmer på selve maskinen, en kylsyrepatron og to glas i henholdsvis glas og plastik foruden naturligvis strømforsyningen og manual. Selve maskinen er pakket ind i en pose, hvor der står “I’m not trash” og det er fordi den er lavet af et genbrugsmateriale. Også selve den ydre æske føles som om den er lavet af genbrugspap og viser at Sodastream tænker på miljøet – også i indpakningen.
Design
Foruden holderen til flasken i midten af maskinen, så er det øvrige design af plastik af skiftevis mat og glat overflade. Trods plastikken fremstår Sodastream E-Duo ret flot på køkkenbordet. Toppen af bagsiden rager en del ud over den forreste del, fordi denne skal trykkes ned over flasken. Det ser lidt skævt ud, men har altså et formål.
Låget glides op og ned ved at du drejer håndtaget på fronten. Der er en springmekanisme, som gør at den løfter af sig selv, men at du selv skal trykke den ned når du har indsat en flaske. Beholderen vipper let ud fra maskinen, så du kan indsætte en flaske nemmere.
Selve håndtaget er ret stramt og det kræver at du holder fast i maskinen for at den ikke skal dreje med når du vil løsne den. Denne del kunne måske løses ved at Sodastream E-Duo havde større gummifødder på bunden, som kunne holde bedre fast til køkkenbordet, da den har vægten til det efter min vurdering.
Sodastream E-Duo endte med en tur på gulvet som det første efter at jeg tog den ud af æsken fordi jeg ved en fejl kom til at gribe fat i låget på bagsiden. Låget er af plastik og tanken er at den skal være nem at tage af til når du skal skifte gaspatron og altså ikke til at gribe fat i. Det betyder dog at Sodastream E-Duo er en smule svære at flytte på, hvis du skal flytte den fra det ene sted i køkkenet til det andet.
Der er egentlig ikke tale om en voldsomt stor maskine, men vægtfordelingen i Sodastream E-Duo er lidt skæv, så den eneste måde at transportere den på er ved at gribe fat under foden. Nu er tanken egentlig heller ikke at Sodastream E-Duo skal være decideret mobil, så helt så mange hug for dette skal den ikke have.
I bunden af Sodastream E-Duo har du mulighed for at gemme en stor del af dens ledning væk, hvis nu maskinen skal stå tæt ved en stikkontakt. Dette er smart fordi du derved undgår at der er kabler unødigt dinglende omkring maskinen.
Funktionalitet
Eftersom Sodastream har et patenteret system til at indsætte kulsyrepatronen i maskinen kaldet Quick Connect, så er det relativt nemt at komme i gang med. Man fjerner beskyttelsesfilmen, sætter flasken ind i beholderen på bagsiden og fører håndtaget ned over patronen uden den store anstrengelse.
I toppen af Sodastream E-Duo har du tre knapper, som er det eneste du behøver forholde dig til. Disse har prikker illustreret, så du ved at det handler om, hvor meget kulsyre du får i din flaske og du kan altså vælge mellem 1-3.
Børnene herhjemme havde glædet sig til at skulle lave sodavand selv, så vi var ude forbi og kigge hvad der fandtes og udvalget er ret stort. Det sværeste bliver nok at vælge smag fremover, for selve processen med at lave sodavand på Sodastream E-Duo er utrolig nem. Du starter med at fylde flasken med kulsyre i den ønskede mængde og dernæst hælder du smagen på i den ønskede mængde du ønsker. En smagsflaske koster cirka 60 kr for cirka 8 liter, så det er ikke helt galt i forhold til hvad sodavand koster nu om dage, men man skal også huske omkostningen ved selve patronerne (og strømmen, hvis man virkelig går op i detaljen).
Det tager ikke mange minutter at lave (cirka) en liter sodavand med Sodastream E-Duo, som blot kræver at du fylder vand på flasken til den afmærkede streg på 0,84 l og så ellers putter den i maskinen og giver den det mængde af kulsyre du ønsker. Få sekunder efter hører du maskinen “puste” luft i vandet og så har du ellers en flaske danskvand klar. Du kan derefter sætte din egen smag til. Vores erfaring var at det virkede fint med saftevand såvel som de smage man ellers kan købe til. Man har lige pludselig mange muligheder lige ved hånden uden at det går dårligt.
Hvis du er typen, der virkelig kan lide bobler i din drink, så kan du trykke på knappen for at fylde SodaStream E-Duo flere gange. Enheden har dog sikkerhedsventiler og funktioner, som jeg ikke kan forklare, der har til formål at sikre at du ikke fylder for meget kulsyre i flasken. Det vil sige at for hver ekstra gang du trykker, så er effekten minimal, men den er der. Jeg elsker selv når jeg drikker sodavand og det kilder i halsen, men der har vi også herhjemme forskellige smagsløg og drengene foretrækker meget mindre brus end jeg selv gør eksempelvis. Det er netop det fede ved en maskine som SodaStream E-Duo, hvor du kan justere i forhold til forskellige smagspræferencer og så medfølger der to flasker.
De to flasker kan i øvrigt begge to vaskes op i opvaskemaskine, og har en forventet levetid på fem år, så det burde være muligt at lave en del sodavand før disse skal skiftes ud.
Konklusion
At kunne lave sin egen sodavand bør være nemt og lige nøjagtig dét er tilfældet med Sodastream E-Duo, som lader dig bruge både plastik og glasflasker. Fordelen med plastik er at de vejer mindre og dermed er nemmere at tage med rundt. En vigtig detalje er at begge flasker kan tåle opvaskeren så selv det at rense dem er gjort nemt. Smagen rammer, i min optik, ikke den rigtige vare, men det smager alligevel rigtig godt og så kan man tilpasse smagen i forhold til husstandens præferencer for mængden af bobler. At der medfølger to flasker gør at man kan have to forskellige versioner af samme smag og det gør Sodastream E-Duo ret alsidig. Summarum er at Sodastream E-Duo er nem at bruge og giver god smag, så den får helt klart en anbefaling herfra.
Positivt:
- Nem at bruge
- Design
- God smag
- Flasker tåler opvaskemaskinen
Negativt:
- Svær at flytte rundt
- Pris