Der er ikke meget ved at rejse på første klasse, hvis man skal høre på flyets brummen hele vejen uanset, hvor man sidder. Denne kan man naturligvis tone ned ved at høre noget musik, men selv her er der klasse-forskelle og vi skal se på Sennheisers skud på den absolut bedste rejsepartner, der kan prale af trådløs forbindelse og aktiv støjreduktion. Vi ser i denne omgang på Sennheiser PXC 550 og vurderer om det kan andet end at være med på rejsen.
Hvad er der i æsken?
I den hard box, som Sennheiser PXC 550 leveres i, finder man al indholdet pakket ned i et rejseetui, som ligeledes er lidt hårdført og ikke den pose man ellers ser sådant udstyr blive bundlet med. I selve etuiet finder man headset, 3.5mm jackstick, mikro-USB til opladning, jack-adapter, fly-adapter samt manualen. Der er i hvert fald det man skal bruge.
Design
Konstruktionen på Sennheiser PXC 550 er således at der er en blanding af plastik, metal og kunstlæder på ydresiden. Det er en sammensætning, der er velafbalanceret og giver et rigtig godt kvalitetsindtryk efter min mening. Headsettet føles i hvert fald behageligt at have mellem hænderne samtidigt med at det føles veludført og robust. Jeg plejer at give headsets en vridetur mellem hænderne for at høre efter knirkende og alarmerende lyde, hvilket jeg også gjorde i denne omgang og trods plastikken var der intet der tydede på at der var tale om et headset, der ville give efter. Dette er vigtigt, hvis det er et headset man agter at rejse med, idet det så forventeligt vil blive taget op og ned af tasken adskillige gange om ugen eller sågar om dagen.
Farvekombinationen er klassisk Sennheiser uden at det skal lyde negativt. Det er en nedtonet sort nærmest grå nuance blandet med aluminium og også dét er velafbalanceret således at man holder stilen ren og nærmest luksuriøs. På en eller anden måde ved man ved at kigge på Sennheiser PXC 550 at det ikke er et hvilket som helst headset og det synes jeg også er en vigtig detalje når man tager dette headsets pris i betragtning.
For at Sennheiser PXC 550 kan passe ned i rejseetuiet skal det foldes sammen og foruden at ørebøfferne kan dreje, således at man får dem omkring halsen nemmere, så er det også muligt at bøje yderligere så headsettet er helt foldet sammen under transport.
Sennheiser PXC 550 har på sine ørebøffer meget få knapper. Faktisk er det kun til at tænde og slukke bluetooth samt regulering af NoiseGard. Bluetooth er ikke nødvendig da man kan slutte et kabel til Sennheiser PXC 550 og lytte til sin musik via kabel og så kan man spare strøm til når der er behov for det. I øvrigt kan parring til headsettet også ske ved hjælp af NFC, altså berøring med en kompatibel enhed uden at man skal gennem alle mulige menuer først. Den samme knap bruges til at justere de equalizere man får stillet til rådighed fra Sennheiser. Derudover er der knappen til at justere NoiseGard altså den indbyggede støjreduktion.
Hvordan styrer man så sin musik, hvis der ikke er flere knapper tænker man vel. Det gør man ved hjælp af touch, idet den ene ørebøf er udstyret med et berøringsfølsomt felt, således at man ved at bruge sine fingre på ørekoppen kan justere musikken og lyden. Denne del kommer vi nærmere ind på lidt senere.
Funktionalitet
Jeg må ærligt erkende at jeg havde mine tvivl omkring touch-styringen på Sennheiser PXC 550, hvilket skyldes tidligere erfaringer med lignende løsninger. Det plejer nemlig at være en dårlig cocktail når man blander touch funktioner med noget man ikke kan se. Ganske rigtigt var der også til tider nogle udfordringer med at ramme de rigtige funktioner man ville have headsettet til at udføre, men det var alligevel med en overraskende høj succesrate og jeg lavede måske fejl i en tiendedel af tilfældene. For nogen er dette for meget, men selv lytter jeg mere til podcasts end til musik, hvorfor skift til næste nummer sker mere sjældent, så jeg er mindre tilbøjelig til at blive irriteret over de få gange det så ikke spiller.
Sennheiser PXC 550 var dermed ikke det nemmeste headset at lære og bruge, men når man fik styr på touch-styringen var det faktisk ganske rart og designet holdes jo fri for knapper, som hjælper til det eksklusive look, som dette headset har.
Med en batteritid på over 30 timer så skal man sjældent bekymre sig om at man løber tør på den næste tur man tager på og som producenten selv siger det så kan man rejse jorden rundt på én opladning. Hvorvidt man opnår de 30 timer afhænger af den måde man bruger headsettet på og NoiseGard forringer naturligvis batteritiden væsentligt når det er i brug. Jeg gik i hvert fald mere end en uge uden at skulle oplade og det var cirka 20 timer hvor vi snakker om en blanding med og uden NoiseGard. Det er først når batteriet er ved at være tomt at man får en besked herom i selve headsettet og det synes jeg ikke er helt hensigtsmæssigt. Hvis man løbende vil kunne tjekke batteritid så skal man installere appen CapTune.
Lydkvalitet
Man kan forbinde Sennheiser PXC 550 via standard Bluetooth eller den forbedrede aptX, som er en standard til lyd, der har en væsentlig bedre lydkvalitet end standard. Det kan i den grad mærkes, så jeg anbefaler at man benytter muligheden når man kan.
Med eller uden så leverer Sennheiser PXC 550 en ganske fornuftig lydkvalitet, der føles velafbalanceret og fyldig. Bassen er til stede i tilpas mængde til at man kan nyde al type af musik. Jeg smed min test-playliste på i en høj bitrate efter Sennheiser PXC 550 og kunne med det samme fordybe mig i musikken uanse om det var metal, rap eller klassisk.
Hvis man er på et kontor eller ude og rejse kan man så anvende NoiseGard til at screene udefrakommende støj væk, men det bliver altså i dette tilfælde på en lille bekostning af lydkvaliteten, der bliver en smule udvasket. Vi snakker om marginaler, men personligt vil jeg også hellere gå ned på lydkvalitet for at slippe for støjen når jeg rejser og så ellers nyde min musik når jeg er alene. Dog er funktionen ganske glimrende og blandt de bedre jeg har haft mulighed for at prøve.
Man kan tilpasse lyden via sin apps equalizer om man vil eller også kan man anvende Sennheisers egne indbyggede muligheder man har i selve Sennheiser PXC 550; Slukket, Film, Club og Tale. De forskellige lydeffekter tilpasser lyden og min anbefaling er at man ved musik lader den være slukket. De andre kan man så pille ved efter behov. Jeg erfarede eksempelvis ved podcasts at der kom langt mere klarhed på mellemtonerne og diskanten, så en effekt har de i al fald.
Mikrofon
Foruden de mikrofoner som Sennheiser PXC 550 har indbygget til at opfange støj, således at NoiseGard kan eliminere det så har den også en mikrofon til kommunikation. Dette bruges naturligvis til når man skal snakke i headsettet og på den måde slipper man for at have forskellige enheder til forskellige behov. Mikrofonen til kommunikation vil jeg dog ikke sige meget om, da denne er meget standard og angiveligt ikke den, som producenten har gjort mest ud af i dette headset. Dermed ikke sagt at kvaliteten er dårlig, men man har en lettere syntetisk stemme for den man taler sammen med, hvilket dog ikke er det store eller ukendte problem.
Komfort
For det meste syntes jeg at Sennheiser PXC 550 er komfortable at have på hovedet. Efter lang tids brug synes jeg dog at det lukkede design gør at mine ører får det en smule varmt og jeg bliver nødt til at tage dem af for at få en pause. Det skyldes kunstlæderet, som ikke lader huden ånde, men jeg er også godt klar over at det lukkede design skyldes at man kun på denne måde kan lave rigtig lydisolering og støjreduktion, så det ene kommer jo på bekostning af det andet.
De 227 gram som dette headset vejer er praktisk talt ingenting og det er ikke dér man har udfordringen. Dog synes jeg at den bagerste del af mine ører bliver en smule trykte ved lang tids anvendelse, hvilket dog kan komme af den ovennævnte indelukkethed.
Konklusion
For allerede nu at besvare det indledende spørgsmål, så er konklusionen at Sennheiser PXC 550 bestemt kan meget mere end blot være med på rejsen. Lydkvaliteten er rigtig god og man kan takket være den gode støjreduktion, NoiseGard, sikre sig en privat lille koncert uden at hverken trafik eller kontorstøj forstyrrer én i dette.
Lydmæssigt spiller Sennheiser PXC 550 rigtig godt og er velegnet til al type af musik og lyd generelt. Det er tydeligt at se at man her ikke har anvendt entry level lyddrivere og det er en fornøjelse at lytte til. Hvis jeg dog skulle beklage mig over noget på denne front, så er det at den bagerste del af øretelefonerne ikke omsluger helt som jeg vil have det. Dét til trods synes jeg at lyden er velisoleret og fyldig og jeg tror simpelthen at det skyldes mine ører er for store til det de har tiltænkt med dette headset.
De er dog hovedsageligt behagelige at have på hovedet, også længere tid ad gangen, om end de strammer en smule ved den bagerste del af øret. Et problem der ikke er mig ukendt og som jeg tit døjer med. Man skal derfor huske at komfort er en individuel betragtning.
Alt i alt er Sennheiser PXC 550 et velspillende headset med en fantastisk aktiv støjreduktion, der takket være denne funktion både kan bruges på rejsen og på kontoret. Man skal dog overveje om man ikke skal kigge på MB 660 fra Sennheiser, da dette er det samme headset, hvor der følger en UC-certificeret adapter med, så man kan bruge den til PC og telefon samtidigt.
[checklist]
- Lydkvalitet (aptX)
- NoiseGuard
- Design
[/checklist]
[badlist]
- Ører mangler luft
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris 2.790,-