Arbejder du meget med data og er disse vigtige for dig, så er det måske en idé at skue til SanDisk PRO-G40, som er en lynhurtig ekstern harddisk med en robust ramme omkring, der sørger for at data er sikker selv når du tager den med på farten.
Hvad er der i æsken?
SanDisk PRO-G40 er pakket ned i en diskret hvid æske med disk, Thunderbolt-kabel og de obligatoriske papirer, så det er ikke fordi der følger en masse andet ligegyldigt med.
Design og funktionalitet
Allerede fra man tager SanDisk PRO-G40 ud af æsken første gang er man klar over at der ikke er tale om en almindelig harddisk. Selve disken indeni valgte jeg ikke at forsøge mig adgang til, men jeg forestiller mig at der er tale om en M.2 disk på NVMe teknologi og 2 TB i størrelse, som vores testudgave altså var på, men du kan også købe disken med 1 TB kapacitet.
Der hvor designet skiller sig ud er i selve omslutningen af disken, for SanDisk PRO-G40 er med et kraftigt aluminium omkring, som beskytter disken når du eksempelvis tager den med dig rundt. Det kan virke lidt upraktisk at denne er af metal og på den måde kan ridse nogle af dine andre produkter, men der er mening med galskaben. Aluminium er nemlig godt som varmeleder og netop det bruger producenten også som argument.
Flash-hukommelse, som SanDisk PRO-G40 er baseret på er kendt for at blive varmt når det bliver presset og presset bliver det i denne disk, hvor producenten lover op til 2700 MB/s overførselshastighed. Det bliver “kun” til cirka 1000 MB/s, hvis du anvender USB 3.2 Gen 2 forbindelsen i stedet for Thunderbolt, men også dér går det ganske stærkt.
Jeg satte mig naturligvis for at teste disken og har fået konsekvente målinger gennm min MacBook Pro med Thunderbolt 4 tilslutning, som viser at 2700 MB/s i læsehastighed ikke er helt ved siden af. Der hvor kæden lidt hopper af til gengæld er ved at producenten skriver op til 1900 MB/s i skrivehastighed og min test med BlackMagic på MacOS viser at skrivehastigheden er langt højere. ATTO Benchmark kunne ikke helt være med og gav mig falsk høje tal på læsehastighede, men på skrivehastigheden var den nogenlunde enig med BlackMagic.
Jeg satte mig derfor for at teste disken i en “real-life” test i stedet for at se om jeg kunne få hastighederne op på de niveauer mine benchmark-programmer viste. Med en fil på 10,24 GB havde jeg en overførselshastighed fra min MacBook til SanDisk PRO-G40 på 4,48 sekunder (uden at kalkulere med den menneskelige faktor) , hvilket svarer til cirka 2300 MB/s og det bekræfter at skrivehastigheden er højere end de angivne 1900 MB/s.
Jeg forsøgte mig også med at overføre større filer og flere ad gangen uden at hastigheden blev påvirket. Det jeg dog kiggede efter her var om SanDisk PRO-G40 virkelig også forblev “køligere” under brug og det synes jeg den gjorde. Jeg kunne godt mærke at efter at den var i brug i nogle minutter ad gangen, så blev den lunere, men på intet tidspunkt kunne jeg få den til at være decideret varm. Jeg forventede egentlig at metallet ville gøre at den var lidt svær at holde på grundet varmen, men det skete aldrig.
Jeg testede ikke SanDisk PRO-G40 ved at kaste rundt med den og så se om data forblev intakt. Denne del er alt for meget op til tilfældigheder, så jeg må stole på producentens oplysninger om at disken er af rugged design. Jeg tænker i øvrigt ikke at de ville yde 5 års garanti på disken uden der var styr på denne del. Der er i hvert fald intet, der føles løst eller raslende når man ryster med SanDisk PRO-G40 i hånden.
Producenten oplyse at disken er testet med fald fra tre meters højde og at den har en IP68 rating for så vidt angår støv- og vand-tæthed.
Konklusion
SanDisk PRO-G40 er den eksterne disk til dig, der foruden at du vil have en ultra hurtig overførselshastighed, som du enten skal bruge for at redigere medier eller sågar arbejde direkte på disken med også ønsker et rugged og robust design, der betyder at dine data kan forblive sikre og intakte, selvom du skulle have lyst til at have disken med dig på tur. SanDisk PRO-G40 er støv- og vandtæt så du burde i form af denne disk altså være udstyret med både fart og sikkerhed. Overførselshastighederne var jeg i hvert fald selv utrolig imponeret af.