De fleste af os har stiftet bekendtskab med Sandberg, som i øvrigt er et verdensanerkendt dansk brand, der specialiserer sig i at udvikle billigere alternativer af populære produkter. Om det kan man syntes hvad man vil, men Sandberg har tidligere formået at vise at ting ikke behøver koster en formue for at være gode og tilgængelige for alle. Deres seneste satsning er en udvidelse af deres gaming portefølje i form af en streaming mikrofon, navnlig Sandberg Studio Pro, som skal indtage alle streamerne, der endnu ikke har fået sig en ordentlig mikrofon, med storm. Vi har fået lov at lege lidt med denne mikrofon og kigger på den i detaljer i denne anmeldelse.
Hvad er der i æsken?
Sandberg Studio Pro leveres usamlet i æsken, men selv uden brug af manualen er den temmelig nem at samle. Det gælder om at smide selve mikrofonenheden på dens fod og herefter at slutte USB-kablet til computeren og man er reelt set kørende. Foruden mikrofonens komponenter, USB-A kablet og en manual er der ikke andet at hente i æsken.
Design
Allerede når man får samlet Sandberg Studio Pro indser man at der er tale om et ganske simpelt design, der ikke ønsker at skille sig for meget ud, men blot være en addering på skrivebordet. Designet er nemlig nærmest helt sort med få detaljer, såsom foden i chrome og tekster i hvidt tryk. Sandberg logoet på fronten er ligeledes hvidt, men resten er ganske sort og det spiller egentlig ganske fint.
Under min test af Sandberg Studio Pro var der kun et lille bump på vejen, som man fra producentens side for min skyld gerne må være en smule opmærksomme på og det er kablets længde. Det er med lige over 1 meter ikke langt nok til at jeg kunne placere det optimalt hvor jeg vil have det. Det er et USB-A kabel så de er temmelig nemme og billige at få fat i, men sandsynligheden for at man bare ligger inde med et i hjemmet er dog relativt lille.
Selve foden på Sandberg Studio Pro er ikke den som ligefrem løfter designet positivt. Det er ærgerligt egentlig for selve mikrofonenheden er temmelig veludført og føles kvalitetsfuld og holdbar. Det hele står bare på en fod jeg personligt synes kunne være bedre udført.
Mikrofonen står i øvrigt ikke skruet helt fast på foden. Det er som om at mikrofonen kan dreje uendeligt på foden. En lille irritation, hvis man ryster med sit skrivebord, men det betyder på den anden side at man kan justere vinklen af mikrofonen uafhængigt af, hvordan selve foden drejer. Montering på Sandberg Studio Pro’s egen fod sker gennem et gevind, som man også kan bruge til at montere Sandberg Studio Pro på en anden fod eller holder.
Det er dog ikke på eller omkring foden at Sandberg Studio Pro’s detaljer er at finde, men på selve mikrofonenheden. Hvis vi tager denne del stykke for stykke kan vi starte fra bunden, som dog nok er den mindst interessante ende, idet man her blot finder USB-A porten, som man bruger til at forbinde mikrofonen til computeren.
På fronten finder man derimod en drejeknap, der også kan trykkes på. Ved at dreje på denne justerer man lydstyrken i det tilsluttede hovedtelefonsæt, mens et klik på tasten muter mikrofonen fra at virke. En funktion jeg har savnet på eksempelvis Blackout Spark fra Blue. Det er dog rart at have en sådan knap lige ved hånden, hvis der er noget man skal sige til nogen uden at det nødvendigvis vedrører dem man sidder og spiller med. Eller hvis man blot skal besvare et telefonopkald da gælder det samme jo.
Vender man Sandberg Studio Pro om så vil man på bagsiden finde tilslutning til hovedtelefoner i form af et 3.5 mm jackstik samt en skydeknap, som man kan bruge til at vælge, hvilken funktion førnævnte 3.5 mm skal have. Denne kan nemlig agere som et reelt lydkort ved at man vælger “Music”, så man kan have sin lyd fra computeren til at komme ud denne vej eller også kan man vælge “Monitor” og høre de lyde man selv laver med mikrofonen. Sidstnævnte er ret lækker, hvis man er i gang med at optage noget lyd, hvor det er vigtigt at vide lyden er helt som man vil have den.
Funktionalitet
Eftersom jeg bruger min mikrofon temmelig meget når jeg spiller med både venner og fremmede så var det ikke svært at finde tid til at teste Sandberg Studio Pro af. Først stresstestede jeg den i multiplayer spil for at høre folks umiddelbare reaktion. I den forbindelse skiftede jeg mellem den førnævnte Blackout Spark og så den indbyggede mikrofon i adskillige headsets jeg havde liggende.
Konklusionen blev den at Sandberg Studio Pro stillede sig under Blackout Spark i både kvalitet og detaljegrad, men den performede langt bedre på disse punkter end alle de indbyggede mikrofoner jeg stillede den overfor. Det er ikke så overraskende når den er bygget med et primært formål og det er at genskabe den lyd man smider efter den. Dog hører det til historien at eftersom følsomheden på Sandberg Studio Pro ikke kan justeres via andet end gennem Windows’ eget system, så skulle den relativt tæt på mig for at jeg kunne blive opfanget ordentligt. Gevindet på mikrofonholderen kan man montere på en standard mikrofonarm for bedre at kunne positionere denne mikrofon og det ville være min umiddelbare anbefaling at man gør dette, da man ellers skal have den stående på skrivebordet. Grundet førnævnte længde på kablet var det dog ikke helt nemt at placere Sandberg Studio Pro optimalt på et skrivebord.
Sandberg Studio Pro opfanger lyden unidirectional (cardioid), hvilket vil sige den fokuserer på at opfange lyden der kommer fra dens front og er ikke så god til at opfange lyde bag fra og siderne. Det er ideelt for en streamer eller nogen der blot skal optage sig selv, men hvis man agter at holde nogle interviews, hvor mikrofonen er stillet imellem talerne, så kan det være svært at få alle med i samme toneleje med mindre man drejer mikrofonen mod den der så skal tale. En begrænsning man som sådan skal være opmærksom på, men ikke noget, der er en fejl, men blot et designvalg. Eftersom Sandberg Studio Pro er tiltænkt streamere og gamere er beslutningen også den rigtige at tage efter min mening.
Jack stikket på bagsiden af Sandberg Studio Pro er ganske velkommen i min bog, da den gør brugeren i stand til at lytte til musik eller sig selv uden at man behøver have forskellige tilslutninger til disse ting. Det lidt ærgerlige er dog at det er enten eller for man kan ikke både lytte til musik og sig selv fra den samme udgang. Man kan naturligvis komme udenom denne problematik via software, men så er det ikke helt realtime, som det er når mikrofonen ufiltreret sender lydinput videre til høretelefonerne, der er sluttet til den.
Det er af Sandberg muligt at erhverve sig et popfilter til Sandberg Studio Pro eller man kan også bruge nærmest hvilket som helst andet, så længe man tager størrelsen i betragtning, men det er overraskende nok ikke sikkert at det er nødvendigt. Jeg synes nemlig at Sandberg Studio Pro filtrerer “pf” lydene godt fra. Når man også tænker på at man med stor sandsynlighed kommer til at sidde et stykke væk fra den, idet den står på skrivebordet, så tror jeg et popfilter vil være unødigt. Lydkvaliteten i selve mikrofonen er som nævnt for oven i spil ganske glimrende. Skal man derimod indspille nogle sange, så vil jeg mene at Sandberg Studio Pro er en god mikrofon at begynde med, men til prisen er lydkvaliteten i min optik i top.
Konklusion
Med Sandberg Studio Pro ser man hvad et formålsbygget stykke hardware kan betyde, for selvom prisen på denne mikrofon ikke er voldsomt høj, så er der god lyd og funktioner, der giver mening for den moderne streamer eller podcaster. Designet er holdt simpelt og det er noget jeg personligt vægter højt for jeg ønsker ikke t tingene skal skille sig ud på mit skrivebord, men trods dette føles Sandberg Studio Pro mikrofonen velbygget og robust. Det samme kan jeg desværre ikke sige om foden på den, men det er en mindre detalje man forhåbentlig kan lære at leve med.
Lydkvaliteten er tilpas god til at man kan gøre Sandberg Studio Pro til en del af sit streaming-setup og den er ret nem at komme i gang med. Man kan, om man vil, slutte et par høretelefoner til på bagsiden enten hvis man vil bruge mikrofonen som lydkort eller hvis man ønsker at kunne høre sin egen optagelse i realtid. Det giver indblik i det man siger og optager og man kan dermed justere sin optagelse løbende i stedet for at skulle foretage flere optagelser og bruge tid på at sætte dem sammen efterfølgende.
Sandberg formår endnu en gang at skabe noget godt med prisvenligt og på den måde gør de det langt nemmere for aspirerende gamere og streamere at komme i gang og finde ud af om de har en fremtid indenfor vblogs og des lignende.
[checklist]
- God lyd
- Nem opsætning og brug
- Diskret design
- Selve mikrofonen føles kvalitetsfuld
[/checklist]
[badlist]
- Kabellængde
- Foden føles for billig og ustabil
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 739,-