mandag, november 25, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ROCCAT Suora mekanisk tastatur

Test: ROCCAT Suora mekanisk tastatur

Kompakt er ikke altid godt i en gamers optik, men det er heller ikke dét som er filosofien bag ROCCAT Suora, men derimod et rent og effektivt design. Hvad det går ud på vil vi komme mere i detaljer i denne test af ROCCATs seneste mekaniske gaming tastatur. Den tyske gaming hardware-producent bringer netop nu et nyt produkt på markedet , som med et minimalistisk design forsøger at erobre dit skrivebord.

Hvad er der i æsken?

Noget siger mig at indpakningen af ROCCAT Suora, samt indholdet i æsken, er gjort i samme ånd som hele tastaturets eksistensgrundlag forsøges at blive reklameret som og det er simpelt og intet af det unødvendige. Dermed er den simple boks kun fyldt med tastatur og manual. Intet andet. Ikke at man skulle forvente andre ting, men nogle mekaniske tastaturer giver ekstra taster, værktøj til at skifte dem, osv. ROCCAT Suora er råt og uden baggrundsstøjen.

Design

Den rå stil føres naturligvis videre over i det rammeløse design, der trods en kompakt konstruktion giver en følelse af robusthed. Dette er takket være den aluminium, der er en del af konstruktionen og giver en lav vægt, men et utrolig holdbart produkt. Den klassiske vridetest, jeg ellers hovedsageligt laver med hovedtelefoner, som en indikation af materialernes sammensætning valgte jeg for sjov at udsætte ROCCAT Suora for, netop for at vurdere om den tynde konstruktion kunne klare de slag, som man forventer et tastatur nu en gang får. Under denne test valgte ROCCAT Suora at afgive meget få lydmæssige faretegn og bøjede endnu mindre end det.
IMG_1960

Jeg er stødt på kompakte gaming tastaturer før også, hvor man har skrabet rammer, flyttet knapper og skrottet det numeriske tastatur i siden, men ROCCAT Suora vælger en lidt anden approach og bibeholder alle disse ting samtidigt med at der er en fin størrelse på tasterne og mellemrummet mellem tasterne har ligeledes ikke lidt under designvalget. Filosofien er ganske vist også “blot” råt og ufortyndet som ROCCAT udtrykker det. Det betyder altså at der i virkeligheden ikke eksisterer en ramme omkring tasterne og jeg forventede komfortmæssigt udfordringer på denne front, men oplevede det ikke. Tværtimod så savnede jeg ikke engang den manglende håndledsstøtte, hvilket jeg må indrømme er mærkværdigt da jeg typisk begynder at mærke spænding i håndledende relativt hurtigt når denne er fraværende. ROCCAT Suoras rammeløse design bevirker at tasterne ser ud til at være svævende over tastaturet og det er en ret cool feature.

IMG_1965

ROCCAT Suora er udstyret med blå baggrundsbelysning på hver enkelt tast og det kan indstilles med 11 belysningsniveauer. Faktisk er det 10 og slukket, men det er små detaljer. Det vigtige er faktisk at den blå belysning faktisk er kraftig nok til at det giver mening til show-off samtidigt med at man kan dæmpe det nok til at være behageligt at sidde ved. Der er i øvrigt ikke Windows logo på tastaturet, men man finder i stedet ROCCATs logo, som agerer dersom.

IMG_1959

De mindre detaljer, men nærmest ligeså væsentlige i dagens verden, hvor netop de små forskelle kan gøre udslaget, består af et stofovertrukket kabel, som gør at man minimerer risikoen for at kablet vikles omkring andre og sig selv. Designet på ROCCAT Suora er både simpelt og minimalistisk, altså rent grafisk med et sort look og det er vigtigt for puristerne, der gerne vil have et clean skrivebord.

Funktionalitet

En sten fra haven eller stranden er ganske vist også en robust konstruktion, der sjældent bukker under for at man vrider og slår på den, men den er rigtigt nok ikke fyldt med særlig mange andre funktioner – i hvert fald indenfor gaming. Det jeg forsøger at belyse her er at et tastatur som ROCCAT Suora kan være nok så robust, hvis det ikke er til at spille på eller i det mindste giver nogle fordele i forhold til andet derude. Det er så disse funktioner vi skal kigge på under dette segment.

IMG_2158

Out of the box er ROCCAT Suora ikke et almindeligt tastatur og har nogle smarte genveje indbygget fra start. Dermed er det allerede der en forbedring af ens opsætning, hvis man blot sidder med et almindeligt tastatur. Eksempelvis har man en “Game mode” knap, der sætter tastaturet i en status, hvor det er optimeret til spilsessioner. Game mode har langt om længe fået en videreudvikling og på ROCCAT Suora betyder det at ved aktivering af denne funktionalitet så er det ikke blot Windows tasten der immobiliseres således at man ikke trykker på den ved et uheld. Derudover kan man via ROCCAT Swarm softwaren give sine taster alternative funktioner så ens tastatur pludselig får flere taster du kan lege med end den rent faktisk har fysisk. Utrolig smart og noget jeg ikke selv har set tidligere, selvom jeg ikke vil udelukke det skulle være tilfældet, men rosen får ROCCAT Suora altså i denne omgang.

IMG_1964

Det er dog anbefalelsesværdigt at installere Swarm softwaren til brug med ROCCAT Suora for at få mest muligt ud af det. Softwaren her er nemlig, som vi også nævnte sidst, resultatet af ROCCATs hårde arbejde mod at få én samlet softwareløsning, hvis man altså skulle have adskillige ROCCAT produkter i sit setup derhjemme. Swarm giver indstillingsmuligheder, der både berører det visuelle, altså den baggrundsbelysning ROCCAT Suora har, men også det funktionelle i form af makroer og genveje. Makroer og ændring af tasternes funktion er dog kun på udvalgte seks knapper over piltasterne, hvilket nogle vil synes er fint og andre knap så meget. Personligt synes jeg at Swarm er en ganske fin løsning, som har været savnet for netop denne producent og indstilling af ROCCAT Suora føles både nem og intuitiv. Softwaren gemmer på de mest populære spiltitlers foruddefinerede genveje, så man ikke nødvendigvis selv skal stå med hele arbejdet.

//media.ereviews.dk/#!album-201

ROCCAT Suora er et mekanisk tastatur, hvilket vil sige at hver enkelt tast har sin egen mekaniske switch, som aktiverer denne tast. Det har dog desværre ikke været muligt at identificere, hvilke swithces der er tale om. Generelt er ROCCAT åbne om at de bruger Cherry MX switches, men løfter man en tast op af tastaturet afsløres det at der er tale om TTC Switches, som jeg personligt ikke har stiftet bekendtskab med før. Alligevel er det kvalitetsswitches, som ROCCAT estimerer vil holde op imod 50 millioner kliks, hvilket er en del flere kampe og krige end et almindeligt tastatur vil kunne holde til. Tasterne i ROCCAT Suora har en tydelig taktil feedback, der hverken er for tung eller for blød, men et mellemstykke og uden at have en lydmæssig feedback samtidigt med, om end man svært kan undgå at et mekanisk tastatur er helt lydløst. Mest af alt minder det om Cherry MX Brown switches, som også tidligere har vist sig at være en af favoritterne, da de (og de switches i dette ROCCAT Suora) føles nemme at skrive på og præcise at spille med.IMG_1963

Konklusion

For de såkaldte purister, såvel som alle andre, er ROCCAT Suora et ganske fint gaming tastatur. For purister især, da designet er sat således sammen at man rent fysisk ikke har andet end det højest nødvendige. Dette gør sig heldigvis ikke gældende for indmaden og softwaren, som muliggør makroer, genveje, profiler og baggrundsbelysning efter ønske og behov. Udstyret med den lidt mindre kendte TTC switch giver den faktisk ganske fin vandring og følsomhed, således at man kan have fuldstændigt styr på sit game. Vigtigst af alt er det dog at ROCCAT Suora trods sin kompakthed ikke er gået på kompromis på ydelsen og føles som en god addering til ens gaming arsenal, som kan være med til at gøre en til en bedre spiller, idet tastaturet er præcist, hurtigt og robust. Dermed er det én selv som spiller, der kan være flaskehalsen og det tror jeg er vigtigt. Man skal ikke gå ned på udstyr som gamer, det bør sige sig selv. Sidst men ikke mindst må det siges at til prisen i forhold til konkurrencen er ROCCAT Suora et ganske fint bud til opgradering af ens gaming setup derhjemme.

[checklist]

  • Simpelt og flot design
  • Gode mekaniske switches
  • God software

[/checklist]
[badlist]

  • Makrotaster er for få og malplaceret

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 879,-
Se aktuel pris hos PriceRunner

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Test: DJI Neo drone

Test: Logitech Ergo M575S

Test: Logitech MX Ergo S

Reklame

Seneste kommentarer

Kompakt er ikke altid godt i en gamers optik, men det er heller ikke dét som er filosofien bag ROCCAT Suora, men derimod et rent og effektivt design. Hvad det går ud på vil vi komme mere i detaljer i denne test af ROCCATs...Test: ROCCAT Suora mekanisk tastatur