mandag, december 23, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ROCCAT Kahn Pro gaming headset

Test: ROCCAT Kahn Pro gaming headset

Personligt er jeg typen der foretrækker at spille og nyde min lyd gennem et headset, fordi jeg på den måde får lyden helt tæt på uden at skulle genere nogen omkring mig. Det kan dog være svært at ramme det helt rigtige headset når dette skal bruges til gaming, da man ofte sidder mange timer med det på hovedet ad gangen og kommunikation er mindst ligeså vigtig som den lyd man får fra spillet. Dette mener tyskerne fra Hamborg at have et svar på med deres ROCCAT Khan Pro, som er et analogt headset med god komfort, en god mikrofon og efter sigende fantastisk lyd. Vi har ladt producentens ord komme an på en test.

Hvad er der i æsken?

Æsken til ROCCAT Khan Pro er ganske standard og helt som vi er vant til det fra ROCCAT med en sort/grå æske med elementer af hvid og blå, hvilket er meget illustrativt for producentens ikoniske farvesammensætning i virkeligheden. Ikke at andre producenter ikke også lancerer hvide produkter, men ROCCAT, synes jeg, har været meget konsekvent med at levere deres mest populære produkter i en hvid udgave også. Foruden headsettet med dertilhørende kabel hiver man også en adapter og brugsforvirring med op af kassen. Klistermærkerne med ROCCAT’s logo ligger i æsken også og derudover er der ikke mere at hente.

Design

Vores testeksemplar af ROCCAT Khan Pro er i et hvidt design, men headsettet fås også i både helt sort og så en koks-grå kombination. Uanset hvilket et af farverne man vælger, så er kunstlæder-elementerne sorte og mikrofonen ligeså. Foruden den hvide og sorte plastik er der også enkelte metal-dele på headsettets “led” så at sige.

Det er metaldelene, der giver brugeren et indtryk af at man har med et kvalitetsfuldt headset at gøre og umiddelbart føles ROCCAT Khan Pro også ganske solidt når man samler det op. Lidt af denne fornemmelse forsvinder når man går i gang med at være lidt mere fysisk med det. Jeg plejer at lave en vride-test med stort set alle headsets, som giver mig et indtryk af hvor længe et sådant vil overleve hos en gamer eller på anden vis aktiv person.

ROCCAT Khan Pro føles ikke skrøbeligt på nogen måde i vridetesten og det er meget få opgivende lyde der kommer fra plastikken, hvilket ikke er alarmerende, men det til trods, så føles headsettets led en smule løse når man ryster med det. Dermed ikke sagt at det virker som om det skal til at gå i stykker, på ingen måde, men kvalitetsindtrykket daler en smule, hvilket er ærgerligt, idet det overordnede design af ROCCAT Khan Pro er ganske lækkert og råt.

Ørekopperne kan dreje 95 grader og man kan dermed sikre sig at de kan tilpasse sig ens hoved, men samtidigt også at man kan tage headsettet ned om halsen, hvis man enten har brug for en pause eller blot skal høre lidt af omverdenen også. Ørebøfferne kan også vippe på den anden akse, så ROCCAT Khan Pro burde være muligt at tilpasse de fleste hoveder idet hovedbøjlen også er på en skinne så man kan justere i forhold til størrelse generelt.

Ørepuderne på ROCCAT Khan Pro er ret bløde og behagelige at have på hovedet. De virker en smule mindre end de i virkeligheden er og jeg havde ikke villet gætte at lyddriverne var 50mm, hvis ikke det var fordi jeg havde læst mig frem til det på produktets specifikationer. På den venstre ørebøf er der i øvrigt en lille volumenknap, som man kan dreje på for at indstille lydniveauet og det foregår helt analogt, så det er kun på selve headsettet man skruer op og ned og altså ikke inde i Windows.

Hovedbøjlen har på indersiden også en blød polstring i hele toppen, således at den del, der kommer mest i berøring med ens hoved også hviler blødt herpå.

Mikrofonarmen er relativt lang og samtidigt er den utrolig fleksibel. Det betyder at man kan indstille denne til stort set som man ønsker det i forhold til om man vil have den tæt på munden eller langt væk fra. Det er en feature, som ofte bliver overset, men kan være et nok så stort irritationsmoment. Armen kan bøjes meget, men samtidigt forbliver den stort set i den stilling man stiller den i.

Kablet på hele 2,45 meter er med vævet stofovetræk, hvilket er med til at det ikke vikler sig ind i alt muligt andet eller sig selv. På enden af det lange kabel er der tilslutning til mikrofon og hovedtelefoner separat, men der medfølger en adapter i tilfælde af at man har et kombo-stik, som man skal slutte headsettet til.

Funktionalitet

Eftersom ROCCAT Khan Pro er et analogt headset, der sluttes til lydkilden gennem almindeligt 3.5mm jackstik, så er der ikke meget opsætning man skal være opmærksom på. Grundet dette så er headsettet også kompatibelt med de fleste spillekonsoller, såsom Xbox One, PS4 og Nintendo Switch. Man kan sågar bruge ROCCAT Khan Pro som et mobilt headset til sin telefon, men da man ikke kan afmontere mikrofonen, så vil man måske være en smule mere iøjefaldende i trafikken end man har lyst til.

Lydkvalitet

I spil har man enten behov for at lyden gør spilleoplevelsen mere intens og levende, at lyden er medvirkende til at man bedre kan høre position og bevægelse af sine fjender eller en kombination af disse to elementer. Derfor er lyd naturligvis en uhyre vigtig del af ethvert gaming setup og ens kvalitet på den digitale slagmark afhænger vel i høj grad af den laveste fællesnævner. Hvis man har en dårlig mus så er ens aim off, men på samme vis skal lyden også følge med resten af udstyret for at man kan positionere sig korrekt og fordelsagtigt i forhold til andre.

ROCCAT Khan Pro lyder ganske fantastisk, hvilket kun er overraskende, idet den prismæssigt ligger ganske fornuftigt. På æsken nævner producenten noget om “Hi-Res Audio”, hvilket gjorde mig lettere interesseret og jeg spekulerede på om det omhandlede et ekstra lag, som ROCCAT Khan Pro besad, hvilket viste sig ikke at være helt ved siden af, men alligevel noget så simpelt som at den understøtter en bredere spekter af lydfrekvens og altså op til 40 kHz.

Lydmæssigt spiller ROCCAT Khan Pro også ganske glimrende til både gaming og musik. Jeg føler ikke på samme måde den tunge bass, som jeg oplever mange andre gaming headsets gør forkert og ødelægger balancen med. Det er ikke det bedst klingende headset jeg har haft på hovedet, men det lyder ganske fornuftigt og lyden kommer klart ind til ørerne uden forvrængning fra ørepuderne eller andet.

Jeg læste i øvrigt om størrelsen af lyddriverne på ROCCAT Khan Pro efter at have smidt dem på hovedet og fyret det første spil af. Dér blev jeg overrasket over hvor højt de i virkeligheden kunne spille når man tog deres størrelse i betragtning. Overraskelsen blev mindre da jeg læste at det var 50mm, men stadigvæk så spiller de afsindigt højt og langt mere end jeg personligt nogensinde ville få brug for. Man hører kun lige en smule knitren inde i selve headsettet når man bevæger hovedet meget under spil eller arbejde og det har nok noget at gøre med den lidt løse fornemmelse man også har når man ryster med headsettet i hænderne. Foruden dette synes jeg ikke der var noget at sætte en reel finger på.

Mikrofon

Nogle gange kan man godt drage referencer til producentens hjemmeside eller produktets indpakning for henvisninger til den teknologi og features, som det givne produkt er beriget med. For ROCCAT Khan Pro’s vedkommende gælder det eksempelvis at den har en Real-Voice Mic [mikrofon] med dertilhørende passiv noise cancelation og begge dele skal tages med et gran salt. Mikrofonen er middelmådig – at best – men det var også at forvente. Lyden for modtageren lyder en del mere digital end de har oplevet med andre gaming headsets jeg har udsat mine gaming venner for. Man kommer tydeligt igennem, ja, men både lyden fra støj i baggrunden og mit mekaniske tastatur kommer meget tydeligt (for tydeligt) igennem.

Komfort

ROCCAT Khan Pro er sindssygt lette at have på hovedet. Dels grundet deres lave vægt på 230 gram (uden kabel), men også fordi ørepuder og hovedpuden sørger for at man har en blød støtte hele vejen rundt. Ørepuderne skal man dog lige være opmærksom på ikke omslutter hele vejen og det giver lidt luft i bunden. Det gør at luftcirkulationen er god, men også at en smule af lyden slipper ud denne vej. Dog synes jeg ikke at det medvirkede til at lyden på nogen måde blev dårligt påvirket og det ender med at være en smagssag om man ønsker dette eller ej.

Konklusion

For dem der ønsker sig et kablet headset med en god lyd og god komfort, så kommer man rigtig langt for pengene med ROCCAT Khan Pro, der leverer en rigtig god lyd og komfort, hvilket begge er uhyre vigtige elementer for gamere, der ofte spiller adskillige timer med få pauser imellem. Det føles en smule skrøbeligt, men til gengæld er dette med til at gøre headsettet til en rigtig letvægter, der er behagelig at have på hovedet trods 50mm lyddrivere, der kan spille utrolig højt og klart. Designet kan man naturligvis diskutere, men personligt kunne jeg nu godt lide det hvide look, om end der ellers er tale om et ganske standard udseende.

[checklist]

  • God lyd
  • Komfort
  • Designet
  • Langt kabel

[/checklist]
[badlist]

  • Byggekvalitet
  • Mikrofon

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 754,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Personligt er jeg typen der foretrækker at spille og nyde min lyd gennem et headset, fordi jeg på den måde får lyden helt tæt på uden at skulle genere nogen omkring mig. Det kan dog være svært at ramme det helt rigtige headset når...Test: ROCCAT Kahn Pro gaming headset