søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Roborock Q7 Max+ robotstøvsuger

Test: Roborock Q7 Max+ robotstøvsuger

Roborock, et selvstændigt brand, som hører under Xiaomi paraplyen, har udstyret os med deres Q7 Max+ robotstøvsuger med en masse features, der prismæssigt skulle ligge under deres topmodel, men stadig give en masse for pengene. Roborock Q7 Max+ er med tømningsstation så du kan overlade rengøringen til robotten i længere tid ad gangen, men lad os se om den nu også kan klare sig selv og hvordan det går.

Hvad er der i æsken?

Eftersom vores testeksemplar var med den automatiske tømningsstation, så er kassen til at have det hele i også relativt stor og gemmer på selve Roborock Q7 støvsugeren, tømningsstationen, ekstra støvsugerpose, moppe og instruktionspapirer.

Tømningsstationen skal i øvrigt samles af brugeren inden brug med den medfølgende skruetrækker, som er at finde i bunden af tømningsstationen. Processen er ret nem og det er forventeligt gjort sådan for at spare på plads til transport og dermed miljøet.

Der er ikke ekstra børster eller filtre og den eneste ekstra del, der medfølger er den støvsugerpose til tømningsstationen.

Design

Du kan få Roborock Q7 Max+ i enten sort eller hvid, hvor den medfølgende tømningsstation også er i den valgte farve. Bemærk at tømningsstationen kun følger med i Max+ udgaven, men at du kan tilkøbe dette efterfølgende skulle behovet opstå.

Til vores hjem passer den sorte udgave, som vi i øvrigt også har fået til test, bedre i forhold til resten af hjemmets indretning og designvalg, men jeg synes det er rart at man har mulighed for at vælge en hvid og for nogle mere diskret udgave. Den hvide tømningsstation forestiller jeg mig eksempelvis blender langt bedre ind sammen med en hvid væg.

På toppen har Roborock Q7 Max tre knapper, hvoraf den ene er til at docke støvsugeren og bede den om at gå til tømningsstationen og blive ladet op eller tømt. Tænd/sluk knappen bruger du til at tænde/sluke for robotten og til at påbegynde støvsugning og rengøring, mens knappen til venstre er til såkaldt spot-cleaning og child-lock.

Spot-clean betyder at Roborock Q7 Max går i gang med at rengøre 1,5 x 1,5 m omkring det punkt den står. Herefter vil den køre tilbage til udgangspunktet og afvente yderligere instruks. Child-lock funktionen er til for at du kan undgå at børn eller kæledyr starter robotten ved fejl og det betyder at knapperne til at starte rengøring er slået ud af drift og du kan starte rengøring via appen, som jeg kommer nærmere ind på senere.

På toppen af Roborock Q7 Max har du en sensor, som skal holdes fri for forhindringer da det er denne, som robotten bruger til at orientere sig. Det vil sige at det er en dårlig idé at give katten en køretur på robotten under rengøring selvom det skulle give glæde for de mindste beboere eller seere på sociale medier.

LIDAR

Roborock Q7 Max er udstyret med en moppe, som du selv skal montere og huske at rengøre efter hver rengøring af hjemmet. For at moppen kan virke så kræver det at du hæver låget på fronten og hælder vand i beholderen. Du må ikke hælde noget sæbe eller anden rengøringsmiddel i vandet, men som det er foreslået tidligere kan du med fordel vride moppen i sæbevand inden du sætter den på.

I bunden af Roborock Q7 Max finder du nogle sensorer, opladningsforbindelser og så dens børster, der begge er af gummi. Det vil sige både sidebørsten, som fanger krummer og smider dem ind til støvsugeren samt den rullebørste i bunden, der samler ting op og smider i støvsugerbeholderen. Materialevalget er ikke helt ligegyldigt for gummibørster har den fordel at de har vist sig at være bedre til at samle ting op og så sidder ting mere sjældent fast i dem. Det var i hvert fald min oplevelse i den testperiode jeg havde med Roborock Q7 Max. Jeg har tidligere haft en simpel iRobot, hvor den primære børste ofte fik hår viklet ind og det var svært at komme af med igen.

Funktionalitet

Roborock Q7 Max er ikke klar ude af æsken, men det kræver ganske lidt før du kan sætte den i gang med den første rengøring. Dette afhænger naturligvis af, hvor rodet hjemmet er, for du skal huske at fjerne kabler og små objekter, der kan komme i vejen for robotten.

Den bedste fremgangsmåde er at installere Roborock appen på din smartphone og derigennem følge guiden til at få din nye Roborock Q7 Max på WiFi i hjemmet og så derfra at kunne styre dén og sætte dit hjem op.

Roborock Q7 Max Plus 17

For at få bedste resultater kan du arbejde med at afgrænse dit hjem, så robotten kender overflader, hvor den må bruge moppen og hvor der er tæpper, som den skal holde sig fra. Hvis du monterer moppen og afgrænser nogle områder, som værende tæpper, så skal du være opmærksom på at robotten undgår disse områder helt og du bør fjerne moppen for at få en fuld støvsugning af hjemmet igennem.

Roborock Q7 Max Plus 28

Noget som overraskede mig i øvrigt var at du skal sørge for at lave forhindringer, så robotten ikke falder ned fra trapper eller andre kanter. Til min iRobot medfulgte en smart sensor, som lavede en usynlig væg, men det smarte med Roborock Q7 Max er så at du kan lave denne forhindring digitalt i appen og så burde den altså ikke ryge en tur ned ad trappen, selvom du skulle glemme at lave afspærring.

Det man kan bruge mest tid på med Roborock Q7 Max er egentlig i appen. Hvis man har et stort hjem, så sørger robotten for at mappe rum og det gør LIDAR sensoren ganske fint og præcist efter min mening. Herefter er det op til dig at navngive rum og områder, så du kan sætte robotten til at støvsuge de forskellige rum på forskellige tidspunkter.

Når så den rengør dit hjem, så er det jo naturligvis en vigtig del af det hele, hvor godt den gør det. Q7 Max er udstyret med en sugestyrke på 4200 Pa, hvilket ikke er så lidt. Det har den fordel at den kan støvsuge temmelig godt, men også den ulempe at på maksimal styrke, så larmer den også en del.

Gennem appen kan du selv styre robotten, hvis du gerne vil rengøre noget bestemt, men det er efter min mening mere en gimmick end en reel feature, som jeg forestiller mig folk vil bruge. Da robotten er rund så kan man ikke undgå at støvsuge manuelt selv alligevel engang imellem, så her forestiller jeg mig at hvis man har et specielt behov, så ville man nok gøre det samme.

For at eliminere vilkårlighed har jeg valgt at lade mig inspirere fra andres tests og jeg har derfor testet Roborock Q7 Max’ evne til at støvsuge 50 gram ris på et gulv og 50 gram ris på et tæppe. Derudover lagde jeg også 25 gram havregryn på gulvet og testede så støvsugerens evne til at samle de forskellige ting op.

Jeg vejede og smed 50 gram basmati-ris på gulvet og bad Roborock Q7 Max om at samle det op via “spot-mode” og her klarede den sig egentlig ganske fint og samlede 49 gram op fra gulvet. Det er ikke helt dårligt, men det betyder altså også at lidt går tabt.

Efterfølgende lavede jeg samme test og satte turbo på, idet jeg spredte ris udover et gulvtæppe og her formår Q7 Max så “kun” at samle 48 gram op, hvilket heller ikke er helt skidt.

Dette tæppe var lige højt nok så jeg fik besked om at Roborock Q7 Max havde sat sig fast mens jeg var på arbejde

Der hvor jeg opdager Roborock Q7 Max’ udfordring er ved at jeg smider 50 gram havregryn på gulvet og laver samme test. Idet havregrynene er lidt større og nemmere at se end risene ser jeg at robotten kommer til at skubbe noget af havregrynene væk fra robotten, hvilket resulterer i at den samler 47 gram op. Dét og så at en lille plet på cirka 3×3 cm bliver overset af en eller anden grund.

Som det fremgår af ovenstående er Roborock Q7 Max i stand til at levere et ganske acceptabelt resultat uden den store anstrengelse og for ikke at tale om dens turbo-mode, som den i øvrigt også selv aktiverer så længe du sætter den til at køre på automatik.

Når den er færdig, så kører den tilbage til docken, hvor den tømmer indholdet og også dét foregår ganske problemfrit, men det skal sættes til at blive gjort mens man er på arbejde eller på anden vis ikke bliver generet af støjen, som i en kort periode kan blive ret højt.

Det er også muligt at tømme beholderen manuelt og også denne proces er ganske problemfri og uden at du risikerer at svine udover det hele. Sammenlignet med den måde dette blev gjort på ved min gamle iRobot, så er det langt nemmere og sviner mindre. Dog er sammenligningen måske ikke helt fair for den nævnte iRobot er af ganske ældre dato og der er sket meget på markedet også for iRobots støvsugere.

Beholderen er i øvrigt på 470 ml mens vandtanken er på 350 ml, så man burde have plads til de fleste hjem, men dette afhænger naturligvis også af, hvor snavset der bliver mellem rengøringerne. Jeg havde dog ikke udfordringer med at beholderne var for små må jeg erkende.

Måtten sidder fast med velkro og kan nemt tages af og rengøres

Når du skal rengøre moppen eller filtrene i støvsugeren, hvilket bør gøres i ny og næ, så er Roborock Q7 Max ude af drift, idet der som nævnt ikke medfølger ekstra i kassen. Det er især en udfordring fordi de forskellige dele skal tørre før du kan montere dem i støvsugeren igen og så kan du altså ikke rengøre i mellemtiden. Det kan løses ved at time de forskellige opgaver, men det er altså lidt ekstra planlægning i forhold til andre robotstøvsugere med en lidt større tilbehørspakke. Du kan dog købe ekstra dele online, så du kan købe dig til mere bekvemmelighed.

Konklusion

Kigger man på funktionslisten for hvad Roborock Q7 Max kan, så er den temmelig lang. Heldigvis er en stor del af dette dog gemt bag robottens AI, så du som bruger ikke skal foretage dig meget andet end at sætte den op og hjælpe den med at “tegne” dit hjem op, så den ved, hvor den må bruge den våde moppe og hvor den ellers bare skal suge. Dernæst skal du hjælpe den når den en sjælden gang imellem sætter sig fast eller bliver “forvirret” og i en endnu mere sjælden grad skal du tømme den automatiske tømingsstation. Det er denne simplicitet, som gør Roborock Q7 Max yderst anbefalelsesværdig da den gøre den daglige rengøring ret medgørlig for du skal i og for sig blot sørge for at den har fri bane for legetøj, kabler og andet.

Den er dermed ikke helt fejlfri hellere, men så længe man kender dens begrænsninger så vil man efter min mening være en glad ejer. Den larmer en del ved tømning, så undlad at lave denne øvelse midt om natten og så er det sammenlignet med S7 modellen lidt besværligt at du skal afmontere moppen hver gang du vil støvsuge hele hjemmet, men i udgangspunkt en robotstøvsuger, der gør et ganske fint job og takket være en omfattende app også giver dig kontrollen fuldt ud.

Positivt

  • Sugeevne
  • Simpel at sætte op
  • Mange opsætningsmuligheder
  • Selvtømmende dock

Negativt

  • Kan larme en del
  • Få ekstra dele i æsken

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Brugervenlighed
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Roborock, et selvstændigt brand, som hører under Xiaomi paraplyen, har udstyret os med deres Q7 Max+ robotstøvsuger med en masse features, der prismæssigt skulle ligge under deres topmodel, men stadig give en masse for pengene. Roborock Q7 Max+ er med tømningsstation så du kan...Test: Roborock Q7 Max+ robotstøvsuger