For alle dem, som tager deres gaming udstyr med fra turnering til turnering har Razer nu lavet en TKL udgave af deres anmelderroste Huntsman tastatur. Vi har fået et eksemplar af Razer til test og ser nærmere på om den kompakte størrelse har for mange begrænsninger.
Hvad er der i æsken?
Der er tænkt minimalisme i indpakningen af Razer Huntsman Tournament Edition (TE fremover) og også den indre kasse, der holder tastatur, kabel og manual (+ klistermærker) på plads, er lavet af genbrugspap. Om Razer sparer penge eller beskytter miljøet er ikke til at vide. Når man tænker på at de i skrivende stund under corona-virussens hærgen har omlagt nogle af deres fabrikker til at producere gratis masker til sundhedspersonale har man naturligvis lyst til at tro det er grundet miljøet først og fremmest.
Design
Straks som du tager Razer Huntsman TE ud af æsken erfarer du det særlige ved de små tastaturer, som også går under betegnelsen TKL (tenkeyless), hvilket er kendetegnet ved at de numeriske taster i højre side ikke er der. Folk som arbejder i regnskab eller generelt taster mange tal på deres tastatur ville løbe skrigende bort, men i gaming regi giver det ganske fin mening.
Det betyder nemlig at et tastatur som Razer Huntsman TE nemmere kan finde plads på ethvert skrivebord eller i en taske når man vil tage sit tastatur med sig rundt, hvad enten man spiller hos en kammerat eller deltager på større turneringer.
Sammenlignet med den store Huntsman Elite, så er der egentlig kun de overordnede designtræk og switche, som er ens. På alle andre områder er Huntsman TE nemlig en ret skrabet udgave uden volumentaster og andre genvejstaster at lege med, for ikke at snakke om de numeriske taster.
Med det kompakte design kommer altså nogle naturlige begrænsninger, men man lærer hurtigt at leve med dem. Jeg selv arbejder i dagligdagen med tal, hvorfor de numeriske taster oprigtigt var savnet, men til gengæld synes jeg at størrelsen ikke er for komprimeret og til både skrive og spille er der fint plads til mine fingre og det er det vigtigste.
Razer Huntsman TE minder om et mekanisk tastatur i sin opbygning, men det er altså trods det ikke et mekanisk tastatur som sådan, idet tasterne ikke har mekanisme indbygget. Der er derimod tale om Razers egne lineære optiske switche, som modsat mekanisme bruger lys til at aktivere tasterne. Rettere sagt så er det ved afbrydelse af lys at tasten registrere de bliver aktiveret.
Selv af et TKL tastatur at være så er Razer Huntsman TE ret kompakt og der er ikke meget ramme omkring tasterne, så de 36 cm i bredden er virkelig ikke meget. Der er dog den lille udfordring at der heller ikke er gjort plads til CAPS LCK lysene med videre. Denne kan man så se er aktiv ved at tasten skifter farve i lyset.
Razer Huntsman TE er nemlig udstyret med individuel lys i alle regnbuens farver. Det vil sige du kan sætte lyset til den farve, der passer dig og resten af dit setup.
Apropos nævnte corona-virus, som på nuværende tidspunkt holder rigtig mange gamere inden døre, så er Razer Huntsman TE måske ikke tastaturet, man tænker man har vildt meget brug for når det ene LAN bliver aflyst efter det andet nu hvor vi skal #stayhome. På den anden side kommer mange nok til at savne det at spille med vennerne så det kommer måske til at blive højaktuelt ligeså snart forbuddene bliver ophævet. På den tredje parameter kan det være mor og far har flyttet hjemmekontoret ind og der er trængt om pladserne, så et mindre tastatur som netop Huntsman TE giver ekstra god mening.
Ovenstående afsnit er egentlig blot for at sige at den kompakte størrelse af Razer Huntsman TE har en del fordele. Det er nemt at have med i tasken og rundt omkring og samtidigt fylder det “intet” på skrivebordet, hvor man så kan have plads til sin elgato elle randet streaming udstyr.
Funktionalitet
Vi ser naturligvis også nærmere på, hvordan Razer Huntsman TE opfører sig når vi rent faktisk bruger det. Et er at tasterne er som beskrevet på papiret (eller hjemmesiden snarere), men det kan være noget helt andet når man rent faktisk får det bragt i brug.
Software
Det skal naturligvis siges at Razer Huntsman TE virker så snart du slutter det til din computer og du kan gå i gang med at spille og skrive straks. Da er du dog underlagt de indstillinger, som ligger på tastaturet og udnytter så absolut ikke det fulde potentiale af det, som tastaturet ellers kan.
Det er derfor anbefalelsesværdigt at installere Razer Synapse softwaren, som med tiden er vokset i funktionalitet, men i den grad også i størrelse. Det er ikke længere en lille app og man kan også installere adskillige moduler, såsom understøttelse af Philips HUE, hvor du så kan lade de to systemer snakke sammen og skabe en atmosfære i takt. Den del havde jeg dog desværre ikke mulighed for at teste, men jeg forestiller mig det må være ret fedt.
Samtidigt med at jeg testede Razer Huntsman TE var en DeathAdder V2 på besøg og jeg havde mulighed for at lege lidt med sync indstillingerne, som gør det muligt at lade lyseffekterne arbejde sammen på tværs af dine Razer enheder.
Foruden lyseffekter, som i øvrigt kan bruges til din fordel ved at lade lyset fortælle dig om at bomben i CS er plantet eller hvor meget liv du har, så er det også muligt ret nemt at skifte hver enkelt tasts funktion. Du kan sågar tildele genveje i form af macroer, således at du trykke på en tast én gang, mens spillet og tastaturet eksekverer en hel række kombinationer du har defineret på forhånd.
Razer Synapse giver et hav af muligheder, især når du kan installere moduler til, så udvider du tastaturets mange muligheder og på den måde glemmer man lidt de begrænsninger, som det kompakte design uden genvejstaster bringer med sig.
Taster
Jeg havde glædet mig til at lege lidt med de nye optiske switche fra Razer. De er i virkeligheden ikke så nye, men det er en nyere måde at anskue dette behov for hurtig aktivering på. Da de er lineære så er der ikke nogen måde, hvorpå du kan høre eller mærke hvornår de bliver aktiveret. Når tasterne samtidigt er hurtige og lette aktivere med en aktiveringskraft på 45g og aktivering ved 1mm så er det ikke kun godt. Når man skriver eksempelvis giver det en del typos.
I spil er de hurtige taster dog ret kærkomne og det gør dig i stand til at aktivere den samme tast flere gange i streg lynhurtigt. Så i korte træk er de hurtige taster ret gode til gaming, men vil altså give udfordringer ved skrivearbejdet. Det var i al fald min oplevelse, men det skal nævnes at tasterne føles meget ensartede. Det siger jeg fordi man oplever til tider at man har tastaturer, især de billige af slagsen, hvor tasterne simpelthen ikke føles ens. Endvidere estimerer Razer at hver enkelt tast har en levetid på 100 millioner tast. Det er ret meget uanset, hvor meget man gamer.
Lys
Hvorvidt det er grundet det kompakte design og dermed en meget lille base eller det er det sorte design og tynde font på tasterne er ikke umiddelbart til at sige, men de fede lyseffekter man kan lave i Synapse kommer ikke helt til udtryk på tastaturet. De fremstår ret nedtonede og ikke nær så skarpt, som jeg har set ved mange andre RGB tastaturer, selv fra Razer.
Der er dog så mange effekter til at gøre op for denne begrænsning, for man kan sætte lyset til at lyse i takt med musik, hvert spil kan have sin egen farvesammensætning og meget mere. Synapse softwaren og Razer Chroma, som RGB hedder hos Razer, redder simpelthen den lidt blege effekt, der ellers ville være.
Konklusion
Kompaktheden af Razer Huntsman TE er ikke helt kompromisløs. Den har begrænsede antal funktioner i forhold til sin storebror og det kan mærkes. Der er få genveje og dem der er gemmer sig bag FN-tasten når man vil bruge dem. Heldigvis er Razer Synapse softwaren et kraftfuldt værktøj, der kan give dig masser af indstillingsmuligheder, så du glemmer disse begrænsninger. Størrelsen gør tastaturet nemt at transportere rundt og ydermere så har du ekstra plads på skrivebordet. Tasterne er lynhurtige og nemme at spille på. Skrivearbejdet indebar for mit vedkommende flere tastefejl, fordi tasterne var følsomme for mine alderdomstwitches med fingrene, men har man lidt bedre Fingerspitzgefühl end mig, så er Razer Huntsman TE et rigtig godt gaming tastatur – som dog gør sig godt betalt.
Positivt:
- Robust og kompakt design
- Flot og moderat
- Hurtige og gode ensartede taster
- Stærk software og masser af indstillingsmuligheder
Negativt:
- Følsomme taster der er nemme at trykke (kan være et issue)
- Få funktioner til prisen
Pris og tilgængelighed
Set til 999,-