onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Razer Blade Stealth 13

Test: Razer Blade Stealth 13

Razer er kommet på markedet med en opdateret (og forbedret?) version af deres Blade Stealth bærbare og vi har fået lov at kigge på 13,3″ versionen med dedikeret grafikkort og en kraftig processor. I henhold til Razer selv er der tale om verdens første Ultrabook Gaming laptop og det vil vi naturligvis sætte på prøve.

Hvad er der i æsken?

Den inderste æske, som selve den bærbare er leveret i er ret lækkert udført, selvom man godt kan se at det samtidigt af miljømæssige årsager er tonet lidt ned. Det vækker dog et lille barn inde i en alligevel og indholdet er nydeligt pakket sammen omkring den bærbare i fokus, som i øvrigt er rullet ind i gennemsigtig plastik.

Foruden den bærbare har man lidt papirværk og en strømforsyning at gøre godt med, så det er ikke fordi der er så meget andet at komme efter.

Specifikationer

  • Skærm: 13,3″ Full HD mat 120 Hz
  • CPU: Intel Core i7-1065G7 Quad Core 1,3 GHz / 3,9 GHz 25 W
  • RAM: 16 GB LPDDR4X
  • Lagringsmedie: 512 GB PCIe NVME M.2
  • Grafik: NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4 GB GDDR6 med Max-Q design
  • Dimensioner: 15,3 x 304,6 x 210 mm
  • Vægt: 1,41 kg
  • Porte: 1 x Thunderbolt 3 (USB-C), 1 x USB-C 3.1 Gen 2, 2 x USB-A 3.1 Gen 1, 1 x 3.5mm jack

Design

Ud af boksen og når man ligger Razer Blade Stealth 13 på skrivebordet vil man ikke nødvendigvis tænke gaming som det første. Det er først når man ser Razers genkendelige grønne farve i USB-portene at man bliver opmærksom på at der kan være noget herom. Det er en lækker og meget kompakt laptop, som mest af alt minder om en moderne MacBook Pro 13, hvor Razers udgave blot er sort. At Blade Stealth 13 så også er speccet en “smule” anderledes snakker vi om lidt længere nede, men værd at sige er det at det er imponerende, hvad der er blevet plads til i så lille et chassis.

Det andet som imponerer ved designet af Razer Blade Stealth 13 er dens kompakthed, som er forstærket af at skærmen går næsten helt ud til kanten i både siderne og toppen. Dette gør at den føles endnu mindre og med en vægt på blot 1,41 er der tale om en ret så mobil laptop man nemt kan have under armen og rundt med sig.

Toppen af rammen omkring skærmen er en smule tykkere end i siderne, idet der er gjort plads til Windows Hello kameraet, som lader dig logge ind i Windows uden at du skal bruge password, men kan nøjes med at stille ansigt til. En lille lækker detalje er at lyset er grønt, hvor det oftest er rødt ved andre maskiner.

Klappet sammen på bordet skaber den ingen røre, idet den ikke oser af gaming. Der er tale om et ret stilfuldt produkt og en af de bærbare computere, som man vel kan sammenligne med en ulv i fåreklæder for personligt ville jeg have intet imod at have dette som en arbejds- eller studiecomputer, således at man kan bruge den i dagligdagen uden at skabe opmærksomhed og så smide noget gaming på om aftenen eller når man nu kommer hjem.

Der er ikke så mange porte på Razer Blade Stealth 13, hvilket vil sige at ønsker man at anvende en ekstern skærm, så skal man gøre det via USB-C adaptere, men DisplayPort 1.2 og op bør også understøtte eksempelvis 144 Hz så længe dit grafikkort kan følge med. Det smarte ved portene er dog at de er ligeligt fordelt på højre og venstre side af den bærbare, så du både som højre og venstre hånds gamer kan sætte dit udstyr til uden at kablerne generer. Begge USB-C porte understøtter opladning af den bærbare, så den del er der også styr på. Jackstikket finder du dog i venstre side.

Selvom designet af Razer Blade Stealth 13 er utrolig lækkert, så blev jeg også en smule skuffet, idet jeg konstaterede at maskinen tippede en smule i højre side, selvom den var placeret på et helt fladt skrivebord uden at der var noget under laptoppen. Det er som om den mangler støtte i højre side eller at den er en anelse skæv. Vi snakker om nogle få millimeter, men det kan mærkes ved at man trykker den ned i højre hjørne foran.

I samme ombæring vil jeg dog nævne at det som til gengæld trækker op er at man kan åbne låget på Blade Stealth 13 ved blot at løfte med en hånd og uden at skulle holde resten af den bærbare nede. Det er noget, som jeg mener enhver laptop, i hvert fald i denne prisklasse, bør have som minimum. Alt andet er tåbeligt efter min mening.

Værende kompakt og med 13,3″ skærm så er der ikke meget plads til et tastatur hellere, men Razer gør det faktisk ret godt. Der er fin vandring på tasterne modsat eksempelvis MacBooks butterfly design og vandring er efter min mening ganske vigtig i en gaming maskine fordi man som gamer i højere grad har brug for feedback på om tasten er trykket ned eller ej, selvom mange af os “bare” trykker tasten i bund.

Alle taster i Razer Blade Stealth 13 er med RGB belysning, men modsat tidligere modeller, så er der ikke individuel belysningsmulighed. Man kan enten vælge en effekt for alle taster eller lade tasterne lyse i den samme farve alle sammen. I henhold til Razer skyldes dette optimering af batteritiden, så den glæder vi os til at teste af senere. Når dét så er sagt, så havde det været fedt, hvis det var muligt at få Razer logoet i toppen af låget til at lyse i det mindste, men heller ikke dét er en option. Det ville ganske vidst bryde lidt med det stilfulde design hvis det var aktiveret, men synes at en gamer selv burde have valgmuligheden.

Iblandt selve tasterne på tastaturet finder man også Razer Blade Stealth 13s tænd og sluk knap. Det kan virke som en farlig cocktail at have denne tast så tæt på alle andre, men heldigvis er der en forsinkelse, som burde gøre at du undgår at trykke på den ved en fejl.

Funktionalitet

Designet af Blade Stealth 13 er virkelig en fryd for øjet og jeg kan ikke lade vær med at tænke på, hvor langt vi er kommet med teknologien, når man kan presse dén indmad ind i så lille et kabinet og så rent faktisk tillade sig at kalde en Ultrabook-lignende laptop for en gamer. Ikke desto mindre er det netop, hvad Razer Blade Stealth 13 er. Eller er den nu også i stand til at give os den ydelse, som er en gamer værdig? Det ser vi nærmere på blandt andre ting i næste afsnit.

Ydelse og brug

I år har Razer valgt at begunstige os med 25W process og et dedikeret grafikkort, hvor det sidste år var enten eller i de konfigurationer, som var tilgængelige på markedet. Her behøver man ikke gå på kompromis og vores testeksemplar er med en kraftig Core i7 processor og et Max-Q GTX 1650 Ti grafikkort. En kombination vi naturligvis har sat på prøve og smidt en masse spil efter for at teste, hvad vi kunne få igennem.

Generelt set aktiverer Razer Blade Stealth 13 tit sine blæsere så de kører og det er både i mindre krævende opgaver, såsom Excel, såvel som i spilsessioner. Det fede er dog så i den forbindelse at de små blæsere, som Razer Blade Stealth 13 er udstyret med ikke larmer så meget. De er nemme at overdøve men det mindste og vil altså forventeligt ikke genere din sidekammerat, hvis du sidder og spiller mens denne ser film. Om man kan læse en bog i fred er nok en individuel vurdering.

I mine benchmark tests med Blade Stealth 13 var jeg ikke i stand til at få den over de 65 grader på CPU, så det virker til at den har god temperaturstyring og køling, men processoren bliver også clocked på cirka 1,9 GHz, så den drosler altså hurtigt ned, hvilket dog ikke er så underligt. Selve den bærbare bliver dog også en del varm, hvilket skyldes den kompakte størrelse og umuligheden ved at flytte varmen fra CPU og GPU væk. Ikke en man sætter i skødet mens man spiller efter min mening. Helt tilfældigt fandt jeg i øvrigt ud af at strømforsyningen bliver ligeså varm, hvis ikke varmere, end selve computeren. Værd at bemærke i forhold til, hvor man placerer den.

Det mest spændende er dog naturligvis, hvor godt den så yder i de forskellige spil, for det er vel det den er tiltænkt. Foruden scoren på 3DMark og PC Mark, så er der i nedenstående også en oversigt over FPS (Billeder i sekundet) i forskellige populære titler.

FPS:
Warzone 55-60 Medium detaljegrad
COD Multiplayer: 67-73 Medium detaljegrad
CSGO: Full HD 120-140 High detaljegrad
Project CARS 2: Full HD – 88-100 High detaljegrad
PUBG: Full HD 70-80 detaljegrad
3D Mark TimeSpy: 3.033
PCMark 8 Home Conventional: 3.489

Som det fremgår af ovenstående er Razer Blade Stealth 13 intet monster af en gamer på lige fod med en full blown desktop eller slæbbar, men i denne størrelse er jeg faktisk ret imponeret. Den yder tilpas til at den sagtens kan agere som gaming maskine for rigtig mange og især, hvis man er villig til at sætte detaljerne i grafikken bare en smule ned.

Som standard er Razer Synapse installeret på denne computer og det er naturligvis med et modul til selve den bærbare, så du kan styre både tastaturets farver, men også ydelsen i forhold til batteritid samt skærmens opdateringshastighed. En vigtig detalje da det nogen gange gælder om at have mere batteritid til at arbejde og andre gange er det vigtigere at gaming kører smooth.

Skærm

Som nævnt i ovenstående så er skærmen i Razer Stealth Blade 13 med mulighed for op til 120 Hz opdateringshastighed og det er noget som virkelig kan mærkes i forhold til “gængse” bærbare computere. Jeg har ikke fået oplyst ms responstiden, men jeg forestiller mig den er ret lav også, idet jeg ikke oplevede at skærmen ikke kunne følge med i de hurtige spil jeg spillede.

Det som dog også imponerer er klarheden i farverne, som ganske vidst ikke er på niveau med professionelle skærme, men er bestemt en lysstærk og flot monitor. Ganske vidst i “kun” Full HD, men det er enten dét eller 4K opløsning og 60 Hz man kan vælge mellem. Du kan også tage den “skrabede” version med en mere almindelig 60 Hz Full HD skærm, hvis du vil spare penge, men efter at have prøvet de 120 Hz ville jeg klart anbefale at tage den i stedet.

Lyd

Det kompakte design giver dig ikke en laptop, som du kan bruge til at holde en fest omkring, men til dit eget forbrug så er der fin klarhed og detaljegrad i lyden. Der mangler en smule bass, hvis jeg skulle udpege noget, men jeg sammenligner også med konens MacBook Pro 13, som er kendte for at have ordentlig lyd altid.

Tastatur

Jeg har allerede nævnt at jeg synes om den vandring og tasterne generelt i Blade Stealth 13 i designafsnittet. Jeg synes det er fedt at de har inkluderet så gode taster, for til trods for at tastaturet er ret kompakt, så føles det bestemt som værende spilbart. I racingspil, hvor man bruger piltasterne bliver mine fingre en smule udfordret må jeg ærligt tilstå.

Helt generelt er jeg til gaming ikke den store fan af chiclet tastaturer, men hvis dét er prisen for det lækre design, så er jeg alligevel fan. Tastaturet er nemlig mega dejligt at skrive på og ja jeg ville da gerne have noget større og mere fast til gaming, men det er til at vænne sig til og størrelsen taget i betragtning er det usandsynligt det kan blive meget bedre.

Af sin størrelse så har Razer Stealth Blade 13 en dejlig stor touchpad også i øvrigt. Normalt er store toucpads forbeholdt Mac brugere, men det har man altså nu og den understøtter også multi-touch. Det spiller rigtig godt og touchpadden er rigtig præcis. For mit vedkommend et af de bedre af slagsen på Windows jeg har prøvet længe.

Batteritid

Som noget nyt anvendte jeg PC Mark til batteritest, så mine test fremover kan ikke sammenlignes med tidligere tests. Battery Eater har bare på det seneste vist sig at være ustabilt, hvorfor jeg kørte på PC Mark i stedet og her fik jeg med Razer Blade Stealth 13 nøjagtigt 4 timer.

Fire timer lyder ikke umiddelbart af meget, men det var med lysstyrke på 60% i skærmen og batteriet sat til balanceret, hvilket vil sige man forventeligt vil kunne arbejde i fire timer uden opladning og det er i min bog ikke helt skidt af en bærbar med ret god potentiel ydelse. Skærmen var i øvrigt i 120 Hz, så det kunne have været mere. Du skal dog forvente en levetid på cirka 1½ time ved gaming og ikke mere. Det er hverken godt eller skidt i min bog sammenlignet med så meget andet.

Konklusion

I kraft af at Razer har opgraderet deres Blade Stealth 13 til at du nu både kan få en højt ydende 25 W processor og et kraftigt dedikeret grafikkort, så har de også skabt en temmelig kompakt 13″ gaming laptop, som kan bruges til de fleste spil. Designet og batteritiden gør at du kan bruge den til alt muligt andet end “blot” gaming, men når kræfterne skal bruges, så har den efter min mening rigeligt at tage af. Du skal være opmærksom på at både maskine og strømforsyning bliver lidt varme, men ellers er der ikke meget at komme efter i denne konfiguration med 120 Hz monitor, et solidt tastatur og overall konge performance. Prismæssigt ligger Razer Blade Stealth 13 egentlig temmelig godt da den i sin 13″ klasse ikke har nogen direkte konkurrent, og fx en ASUS med 14″ og samme specs koster kun en anelse mindre.

Positivt

  • Meget stilfuldt og flot design
  • Godt tastatur
  • God ydelse
  • Flot og hurtig skærm
  • Tilslutningsmuligheder

Negativt

  • Bliver varm selvom blæsere kører tit
  • Vipper i siden så designet kunne være mere veludført også

Pris og tilgængelighed

Set til 14.990,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Razer er kommet på markedet med en opdateret (og forbedret?) version af deres Blade Stealth bærbare og vi har fået lov at kigge på 13,3" versionen med dedikeret grafikkort og en kraftig processor. I henhold til Razer selv er der tale om verdens første...Test: Razer Blade Stealth 13