Razer er klar med endnu en laptop til gameren i form af deres Blade Pro 17, som vi har fået lov at lege med og give vores vurdering af om den er pengene værd.
Hvad er der i æsken?
Den æske som vi fik Razer Blade Pro 17 leveret i var todelt. Den yderste var ikke særligt prangende og indeholdte så også strømforsyningen og en anden kasse indeni. Dette nok for at gøre selve kassen med laptoppen en smule mere appellerende, hvor den relativt store strømforsyning havde påvirket denne del.
Foruden selve laptoppen og strømforsyningen finder man et par Razer klistermærker og en mikrofiberklud til at tørre laptoppen af med.
Specifikationer
- Skærm: 17.3″ LED 1920 x 1080 FHD 360 Hz
- CPU: Intel Core i7-10875H 2,3 GHz 8 Core
- RAM: 32 GB RAM
- Lagringsmedie: 1 TB SSD NVMe
- Grafik: NVIDIA GeForce RTX 3080
- Dimensioner: 39,5 x 26 x 1,99 cm
- Vægt: 2,75 kg
- Porte: 1 x USB-C Thunderbolt 3, 3 x USB 3.2 Gen 2, HDMI, RJ45, 1 x USB-C 3.2 Gen 2, kombostik til lyd, kortlæser
Design
Umiddelbart fristes jeg til at sige at Razer Blade Pro 17 ligner temmelig meget de øvrige maskiner i Blade serien fra producenten. Til trods for at Razer har et gaming ophav, så er designet holdt temmelig frit for alt for mange gaming-detaljer. For dem der kan huske den Lamborghini gaming laptop, som ASUS kom med i sin tid kan nok nikke genkendende til, hvad det vil sige at være iøjefaldende med blink og farver. Razer Blade Pro 17 formår at blive et blikfang uden alt dette. Når laptoppens Chroma tastatur er slukket er der faktisk ikke noget på denne laptop, som skriger Gaming til himlen. Det skulle da lige være at USB-portenes indre er grønt i stedet for blåt, men udover dét er Razer Blade Pro 17 ret clean.
Ret skal dog også være ret og ASUS udnyttede dengang at gaming laptops simpelthen var store og tykke af nød fordi køling og varme var et langt større issue, mens Razer Blade Pro 17 nu kan nøjes med et kabinet på under 2 cm i tykkelsen og stadig have plads til et RTX 3080 grafikkort. Der er naturligvis tale om et neddroslet et af slagsen, men ikke desto mindre, så glæder jeg mig til at se den i aktion.
Razer Blade Pro 17 er foruden de grønne USB-porte helt sort i sit aluminiums-kabinet og det flade design på under 2 cm er helt fladt. Hvis man kender MacBook Pros nuværende design, så minder den en smule herom, men den helt sorte farve får bare Razer til at fremstå mere rå. Dette kan dog også skyldes den 17,3″ store skærm, som der jo også skal være plads til, men også her har Razer valgt at bringe lidt kærlighed, idet rammen omkring skærmen i siderne er på blot 6 mm og det får laptoppen til ikke at virke så voldsom, som 17,3″ laptops har kunne før i tiden.
Til trods for sin relativt store størrelse, så er Razer Blade Pro 17 altså udstyret med et tastatur, som jeg nærmest vil vove og påstå kunne passe ned i deres mindste Blade. Der er virkelig tale om et kompakt tastatur og jeg synes et større et er savnet. Specielt når der nu er plads til det, så føles mine fingre for presset sammen taget i betragtning at laptoppen rent faktisk har plads. I begge sider af tastaturet er der dog placeret højtalere, så pladsen er bestemt udnyttet.
Sammenlignet med almindelige laptops er touchpadden på Razer Blade Pro 17 en del større. Den er ikke at sammenligne med nævnte MacBook, men er deroppe af. Denne understøtter Windows 10 gestures, så du kan styre computeren mere nøjagtigt og med genveje, hvor jeg synes at Windows 10 virkelig er kommet efter denne mangel de havde før i tiden. I Razer Blade Pro 17 afgiver touchpadden dog en lidt mekanisk og metallisk lyd når man klikker på den. Det er ikke et tegn på en svaghed umiddelbart, men jeg er ikke helt vild med lyden, mens jeg sidder og arbejder.
Det sorte design er i øvrigt ikke helt problemfrit for selv om det er ret lækkert at kigge på og materialet lækkert at røre ved, så er det en sand fedtfingermagnet. Det fremgår også af nedenstående billede, hvorfor den medfølgende mikrofiberklud virkelig har sin berettigelse – for den får man brug for.
Fordi Razer Blade Pro 17 er med den kraftige indmad, som den er, så kræver den også en del mere strøm end en almindelig laptop. Derfor synes jeg ikke jeg kan bebrejde Razer for den lidt store strømforsyning der medfølger, idet den yder 230 Watt. Der er i øvrigt tale om et specielt stik, som Razer benytter og selvom det ligner USB-C og du ikke kan vende det forkert så kræver det alligevel en anelse mere finesse at få i maskinen.
Vender man Razer Blade Pro 17 på hovedet, så er der store bredde fødder, som den står på. Disse har en vis højde til sig, som egentlig gør at maskinen er mere end 2 cm over skrivebordet når den ligger på et sådant, men det er nødvendigt så de mange blæsere, som Razer Blade Pro 17 også er udstyret med, kan komme af med den varme luft.
Trods en stor størrelse og en masse porte i begge sider, så formår Razer Blade Pro 17 faktisk at fremstå ret lækkert. Den er en del større end jeg er vant til i dagligdagen med min 1,1 kg 14″, men jeg ville ikke have noget imod at slæbe på de ekstra kilo, når man tænker på dét hardware denne Razer Blade Pro 17 gemmer på sammenlignet med. Det hele er gemt i et ret robust og metal-kabinet, så det slet ikke føles for gaming-agtigt, men mere som et lækkert produkt, der bare også kan game.
Funktionalitet
Selvom designet er ret flot og bestemt også en vigtig bestanddel af en gaming laptop, så er det for de fleste nok mere vigtigt, hvordan denne yder og er at bruge.
Det har jeg så været i gang med at kigge nærmere på og kommer med mine vurderinger i nedenstående. Samtidigt er det værd at nævne at Razer Blade Pro 17 kan indstilles via Razer softwaren, som følger med maskinen. Det gælder både dens ydelse, men også tastaturet.
Display
Et af trumfkortene ved Razer Blade Pro 17 er at du kan vælge mellem temmelig mange forskellige konfigurationer afhængigt af hvad der er vigtigst for dig. Den test-enhed vi fik til test er eksempelvis udstyret med et 360 Hz Full HD display, hvilket betyder at opløsningen ikke er så høj, men til gengæld er den lynhurtig. Bare ved at skifte mellem 60 Hz til 360 Hz i Windows kan man på musemarkøren se forskel på det nye display. Så hvis du spiller eksempelvis CS:GO med høj FPS er dette display noget for dig.
Det er dog lidt mat og udvasket i farverne skal man have for øje, men til gengæld har det en rigtig fin lysstyrke. Jeg kunne sagtens sidde ude og have solen i ryggen og stadig se, hvad der foregik på skærmen, om end jeg forestiller mig at Razer Blade Pro 17 ikke er den ideele bærbar at slæbe med udenfor og arbejde på.
Hvis du er mere til detaljer og farver så kan du også få Razer Blade Pro 17 med et 4K touch display på 120 Hz. Det er ikke fordi 120 Hz er helt skidt og hvis du spiller med 4K er det nok heller ikke mange flere FPS du kan presse ud af maskinen her alligevel.
Lyd
Højtalerne er som nævnt gemt ved siden af tastaturet, hvor Razer Blade Pro 17 også byder på THX lyd, som jeg er en teknologi opkøbt af Razer. Hvad angår lydkvaliteten så er der kort fortalt masser af lyd der kommer ud af Razer bærbaren. Det kan ikke spille en koncert for dig, men hvis du sidder alene på værelset så vil jeg mene at det kan spille mere end højt nok. Dog overrasker profilen i lyden mig en smule fordi jeg er vant til at Razer laver lydprodukter med masser af bass, så er det lidt fraværende i dette tilfælde. Alt i alt fin detalje og mængde af lyd mens bassen måske kunne være skruet en smule mere op. Jeg ville dog ikke have noget imod at spille med lyden fra disse indbyggede højtalere, så længe det ikke var et multiplayer-spil, hvor orientering og retning var vigtig.
Tastatur og touchpad
Som allerede nævnt, så er tastaturet i Razer Blade Pro 17 en del mere kompakt end jeg synes det skulle være i en bærbar af denne størrelse. Resultatet er simpelthen at mine fingre ofte placerer sig forkert på skrivebordet fordi jeg på en eller anden måde forventer de skal ligge anderledes end de gør.
Selve tasterne er dog ret behagelige både at spille og skrive på. De har en meget lille vandring i ægte chiclet-stil, hvilket er rart og så er tasterne utroligt ensartede, hvilket vidner af høj kvalitet. At tasterne er individuelt programmerbare både hvad angår funktion og lys i alle regnbuens farver er et ekstra plus. Razer Chroma har tilmed en masse fede effekter så tastaturet kan lyse i takt med musikken eksempelvis.
Touchpadden er til gengæld af passende størrelse, så denne har jeg på denne front ikke nogle indvendinger imod. Den er også præcis og god til at registrere når man bruger flere fingre til de forskellige genveje som Windows 10 nu gør muligt. Den eneste skavanke jeg har med touchpadden er dog at den til tider registrer mine håndled som fingre og flytter musemarkøren midt under skriveprocessen. Det er ikke noget, som sker tit, men det sker ofte nok til at man bliver irriteret. Et issue som jeg dog føler rigtig mange tastaturer i Windows har, men hvor problemet var en del mere udbredt i de tidligere versioner end Windows 10.
Ydelse
Med et RTX 3080 grafikkort under motorhjelmen var der store forventninger til, hvad Razer Blade Pro 17 kunne præstere. Denne del kommer vi så sandelig også nærmere ind på med diverse FPS tal for forskellige spil jeg smed efter laptoppen. Indledningsvist skal det dog siges at Razer Blade Pro 17 overrasker i den forstand at dens små blæsere og det kompakte design kan skabe en del støj når maskinen er under pres. Faktisk var lyden så høj og vedvarende under gaming at jeg blev nødt til at spille med headset på for hvis jeg skulle skrue højtalerne nok op til at overdøve lyden, så var det for meget af det gode.
De mange blæsere formår ikke helt at bringe temperaturen på Razer Blade Pro 17 ned under tunge arbejdsopgaver. Selvom den larmer, så bliver den også en smule varm på toppen og især på bunden. Der er ikke noget at sige til det for det er noget kraftigt hardware, men det er bare værd at nævne. Razer Blade Pro 17 er ikke en laptop, som man har på skødet mens man gasmer for varmen bliver hovedsageligt skubbet nedad. Ikke at jeg forestiller mig nogen spiller med den bærbare på skødet, men i tilfælde af at du skulle være en af de sjældne og læser dette kommer her altså en servicemeddelelse om at lade vær.
Intel Burn test bringer Razer Blade Pro 17 op på 68, hvor den så stabiliserer ., Tastaturet i højre side bliver en anelse varm, men ikke voldsomt. Prime95 presser den op til 73 og der bliver den, så det er slet ikke så skidt egentlig i CPU-temperaturmåling, men den føles altså varm i hænderne.
I det nedenstående har jeg valgt at smide forskellige spil på og målt de gennemsnitlige FPS værdier under spilsessioner af mere end 5 minutter.
FPS:
Warzone: 131 FPS Full HD High detaljegrad
Warzone: 80 FPS UWQHD High detaljegrad (ekstern monitor)
CSGO: Full HD 380 FPS Medium detaljegrad
CSGO: Full HD 228 FPS High detaljegrad
Project CARS 2: Full HD 193 FPS – Ultra detaljegrad
3D Mark TimeSpy: 10.789
PCMark 8 Home Conventional: 4.718
PCMark 8 Creative Accelerated: 8.802
Ovenstående FPS-tal er en smule lavere end jeg umiddelbart havde forventet. Jeg er klar over at vi har med en mobil version af RTX 3080 grafikløsningen at gøre og den får hverken den mængde strøm eller køling, som der er at finde i en desktop, men alligevel, så er 80 FPS i 3440×1440 mindre end jeg havde forventet i Warzone, hvor jeg ved dette kort i full-size kan præstere langt mere. Der var naturligvis opdateret til seneste NVIDIA drivere og shaders blev installeret i spillet inden test. Altså, 80 FPS i denne opløsning på en laptop og dette spil er jo ikke et skidt resultat skal man huske, men man taber en del i forhold til en desktop skal man blot være opmærksom på.
Batteritid
Med sit 70.5 WHr store batteri formår Razer Blade Pro 17 faktisk at overraske positivt. Den holdte strøm i næsten fem timer ved almindelig surfing og webbrowsing, hvilket er langt mere end jeg havde forventet. Jeg havde også kun skruet en smule ned for lysstyrken så jeg sagtens også kunne se, hvad der foregik på skærmen. Hvis jeg derimod satte performance på og kørte et spil, så var jeg nervøs for om jeg kunne nå at spille en runde af Battle Royale færdig i Warzone eksempelvis for der kan man næsten være med til at tælle ned i procenterne, idet batteritiden ender på under en time.
Konklusion
Med den vedvarende komponentmangel situation i verden, som påvirker både leveringstider og priser af gaming computere er det måske lidt svært at sige prisen på Razer Blade Pro 17 er meget høj, for kan man skaffe den er det måske mindre væsentligt, men i udgangspunktet er det også det eneste punkt, hvor denne laptop virkelig falder igennem. Den er lidt dyrere end konkurrenen, om end den med sine 360 Hz i skærmen også er lidt sjælden.
Alt taget i betragtning er Razer Blade Pro 17 2021-modellen, som vi havde til test, en ganske fornuftigt ydende laptop. Grafikkortet er droslet en del ned i forhold til, hvad en fuld størrelse desktop kan gøre med det samme kort, men det er med kølemuligheden også at forvente. Der var ikke nogen spil, hvor jeg ikke følte at laptoppen kunne give mig en acceptabel performance. Selv med 1440p opløsningen i min 34″ Ultrawide var FPS høj nok til at jeg også kunne spille kompetitivt og med høj detaljegrad i grafikken.
Man skal være opmærksom på at Razer Blade Pro 17 larmer en del når dens blæsere kommer under tryk og at tastatur og touchpad ligger op til at man har eksternt tastatur sluttet til, men foruden dét er der ikke rigtig andet at komme efter. Det er en godt ydende og flot designet laptop jeg gerne så som en del af mit skrivebord – skrivebordet er nok nøgleordet for meget “bærbar” er der ikke over den i denne størrelse og med den batteritid den præsterer under tryk.
Positivt
- Stilrent design, der ikke oser af gaming
- Robust
- Solidt tastatur med fuld RGB (om end lille)
- God ydelse
- Hurtig skærm
Negativt
- Tastatur føles for kompakt
- Pris (MSI GE76 med 300 Hz set til under 24K)
- Ikke en mobil bærbar da den vejer et ondt år