onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Razer Blade 15 (2019) Advanced Edition

Test: Razer Blade 15 (2019) Advanced Edition

For efterhånden ret lang tid siden fortalte vi også her på sitet at Razers bærbare gaming maskine var på vej til Danmark, men der skulle gå en lille rum tid efter den annoncering og nu med lidt mere ventetid er tiden kommet til at vi langt om længe har fået fingrene i en til test. Læs med når vi får Razer Blade 15 under kniven.

Hvad er der i æsken?

Selvom selve unboxing processen er blevet mindre in end det har været, så er der kælet for detaljerne med Razer Blade 15. Den udvendige æske er af genbrugspapir, mens den indvendige er noget mere lækker og i Razers kendte sorte og grønne farvekombination. Selve unboxing processen er også detaljeret og man føler virkelig en spænding når man pakker op og trækker tingene op. Bestanddelene er dog ikke så mangfoldige og består i virkeligheden blot af computer, strømforsyning og lidt papirværk samt de obligatoriske Razer klistermærker.

Specifikationer

  • Skærm: 15,6″ Full HD 240 Hz
  • CPU: Intel Core i7-9750H hexacore
  • RAM: 16 GB DDR4 RAM
  • Lagringsmedie: 500 GB SSD
  • Grafik: RTX 2070
  • Kamera: Indbygget Windows Hello IR kamera 1 MP
  • Dimensioner: 17,8 x 235 x 355 mm
  • Vægt: 2,21 kg
  • Porte: Thunderbolt (USB-C), 3 x USB-A, HDMI, mini DisplayPort, Kensington lås, 3.5mm jackstik

Design

Selvom Razer Blade 15 fås i to forskellige udgaver, så er der ikke den store fysiske forskel på de to modeller. Udseendemæssigt er der faktisk kun et ethernet-stik til forskel fra advanced til basic, hvor det faktisk er den mere skrabede basic, som fås med et kablet netværksstik.

Vores testudgave var den avancerede version med et 240 Hz display, men Advanced fås også med et OLED 4K touch display for dem, der hellere vil have pænere farver. Vi kan af gode grunde kun tage udgangspunkt i den udgave vi har fået til test, så det er den vi baserer vores observationer på.

Af en 15″ bærbar at være, så er Razer Blade 15 faktisk ikke voldsomt tung, selvom der findes lettere laptops i samme størrelse. Dog er de ikke nær så spækket med hardware, hvilket gør at Razer Blade 15 faktisk slet ikke er så tung når man tager dens indmad i betragtning. Der hvor den dog alligevel snyder er at den føles ret tung når man samler den op. Vægt er en spøjs størrelse, eller rettere sagt det er den menneskelige psyke og det metalliske design gør at jeg fornemmer Razer Blade 15 som værende tung, selvom den faktisk kun er 2,21 kg tung (let om man vil).

Meget af vægten ligger i den nederste del under skærmen og det skyldes naturligvis at hardwaren er at finde dér, men det har også en direkte fordel. Vægten i den nederste del gør nemlig at når man åbner låget i midten, hvor det er tiltænkt, så løfter man kun låget og den bærbare forbliver på bordet stabilt. Dette er en lækker lille detalje, som jeg har været stor fan af lige siden jeg havde en MacBook Pro i tidernes morgen.

Umiddelbart fristes jeg til at nævne at jeg synes designet af Razer Blade 15 virker til at være designmæssigt inspireret af netop MacBook Pro. Hvis det ikke var for det sorte design og Razer logoet på toppen minder de to maskiner formmæssigt nemlig ret meget om hinanden. Det skal så også siges at det bestemt ikke e ren skidt ting for modsat rigtig mange andre gaming laptops, så er Razer Blade 15 ikke overdrevet gaming inspireret, men er derimod bygget med fokus på elegance og stil og er ligeledes designet ud af et enkelt stykke aluminium.

Det er dog nok ikke alle som vil synes at elegance og stil er lykkedes i høj grad for trods det moderate design, så er Razer logoet på toppen i stand til at lyse i alle regnbuens farver samtidigt med at USB-portene er med grønne farver indvendigt, hvilket afslører dens gaming rødder. Det er dog ikke nødvendigt at ligge mere i dét end som så for af en gaming laptop er Razer Blade 15 ret stilet og er kun iøjefaldende på en positiv måde.

Den sorte overflade har dog en ikke så lille udfordring må man desværre også konstatere efter man har leget med den bare lidt. Det er nemlig sådan at det hurtigt kan ses at Razer Blade 15 har været brugt for den er vild med fedtfingre. De er også ret tydelige at se og knapperne er det eneste, hvor man ikke så nemt ligger mærke til dem dels grundet et andet materiale og skriften på tasterne.

Når man har åbnet computeren op og skærmen er slået op, så bliver man præsenteret for et lækkert størrelse tastatur, som kan lyse i alle regnbuens farver. På Advanced udgaven er det hver enkelt tast, som kan lyse i sin egen farve, så for dem der er vant til dette fra deres gaming tastaturer ellers vil ikke savne noget. Det de til gengæld måske vil savne er en dybere vandring i tasterne, da tastaturet i Razer Blade 15 er med chiclet design, så er vandringen på tasterne meget moderat.

Størrelsen på touchpadden er heller ikke at underkende på Razer Blade 15. Sammenlignet med så mange andre laptops er den nok dobbelt i størrelse og understøtter naturligvis multi-touch gesturerne i Windows 10, som gør at man kan bruge den til andet end blot at bevæge markøren rundt på skærmen. Der er i al fald plads til alle fingrene på min ene hånd uden problemer og faktisk mere til.

Som det ses af specifikationerne er Razer Blade 15 bestykket med adskillige og forskelligartede porte på begge sider af den bærbare. Disse er heldigvis placeret så langt tilbage som muligt, således at de ikke nødvendigvis stikker ud og generer der, hvor du forventeligt holder din mus når du spiller (jeg antager du ikke bruger touchpadden til gaming). Portene består både af forskellige dataporte i form af USB-A og USB-C samt to forskellige video-porte i form af HDMI og mini-DisplayPort. Dermed kan man sætte flere skærme til og dele sin skærm op. Hvis jeg skulle vælge ville jeg måske skifte den ene USB-A port ud for at have endnu en USB-C velvidende at det meste gaming udstyr i dag stadig er med USB-A, men på et eller andet tidspunkt vil den trend jo også vende.

Trods den nævnte kompakthed ved Razer Blade 15 så er der altså tale om en temmelig kraftig laptop og dét kræver en del strøm at drive en sådan. Derfor er det hverken underligt eller negativt set at man ikke understøtter opladning via USB-C porten, hvilket naturligvis ellers havde været nærliggende. Stikket til opladning og drift kræver derfor en temmelig stor strømforsyning (230 Watt), som jeg ikke har nogen udfordring med. Derimod er stikket temmelig stramt bygget og kræver lidt kraft at tage ind og ud (især ud). Min seksårige knægt kan eksempelvis ikke gøre det selv næsten. Tanken er nok at man ikke skal snuble i kablet og tage strømmen ud ved en fejl, men det betyder desværre også at snubler man i kablet så ryger computeren med sikkerhed ned fra sin plads for kablet holder bare ved.

Funktionalitet

Den hardware og de angivne specs bringer en del forventning med sig. En forventning om en vis ydelse når man et efter et smider nogle spil efter en maskine som Razer Blade 15. Forventningerne bliver ikke mindre af den grund at vi har med en gaming ekspert at gøre, som mange af os forbinder med kvalitetsudstyr i en rum tid nu. Senest fejrede Razer 10 millioner solgte DeathAdder mus, hvilket ikke er en lille bedrift.

Derfor var det naturligvis også nærliggende at smide en del spil og en masse tests efter Razer Blade 15 for at se, hvordan den klarer sig. Vi tager dog og bryder tingene op i bider, som du kan læse med om i nedenstående efter emne.

Skærm

Vores avancerede udgave af Razer Blade 15 er som nævnt med et Full HD 240 Hz display. Man har nogle forskellige andre optioner tilgængelige og umiddelbart er min dom at man bør gå efter 4K displayet i stedet for, men det afhænger naturligvis af det du skal bruge computeren til og på hvilken måde. Årsagen til denne konstatering er at det er meget få spil man vil spille med 240 Hz og altså så mange FPS uanset om hardwaren kan drive det eller ej. Dernæst er 240 Hz displayet ret så mørkt og lysstyrken er faktisk så svag at man næsten ikke kan bruge denne bærbare computer under en åben himmel. For dem af os som ikke blot spiller inden døre, men også kan finde på at lave noget andet på vore bærbare ved for eksempel at tage den med ud i sommervejret, så kræver det en del mere lysstyrke.

Detaljegraden er hvad den er og til 15,6″ er Full HD i virkeligheden ganske fint, men har man oplevet en højere opløsning i denne skærmstørrelse vil man med det samme bemærke og blive irriteret af at der ikke er meget på skærmen. Mange af os gamer dog stadig med Full HD, især i de krævende spil, så dér vil du måske ikke mangle så meget. Så den anden option for 4K displayet vil være fordi jeg har en forventning om at dens OLED teknologi er langt mere lysstærk. Foretrækker man dog et hurtigere display så er 240 Hz naturligvis ikke at spøge med, men virker som værende ret overkill i en bærbar for hvis man er på så højt et niveau at man kan spille med 240 Hz, så er det højst sandsynligt at man spiller på en mere stationær løsning.

Lyd

Hverken godt eller skidt er den hurtige konstatering ved lyden i Razer Blade 15 og her taler jeg udelukkende om de indbyggede højtalere. De spiller højt nok, men mine forventninger var at de ville yde en del mere værende en gaming laptop man jo godt kunne finde på at tænde op uden at skulle smide et headset på hovedet for at game. Her falder lyden en smule fladt ud, om end ret klar, men den spiller bare ikke højt, hvis dette skulle være et ønske.

Tastatur

Som allerede nævnt er tastaturet i Razer med et fladt design. Det er naturligvis også at forvente i en laptop og de ter ikke alle, der som MSI gider lave et decideret mekanisk tastatur med Cherry switche i. Dermed vil den bærbare også hurtigt blive en slæbbar med adskillige flere kilo på tyngdekraften.

Tasterne i Razer Blade 15 er med RGB belysning i hver enkelt tast og dette styrer man ved hjælp af Razer Synapse softwaren, som er installeret på computeren. Dér kan man også selv vælge, hvad de forskellige taster skal gøre i forskellige spilprofiler, således at man kan have både genveje og tastekombinationer (makroer) aktive baseret på det aktive spil eller program man har kørende. Fordelen ved dette er at man ikke har brug for et eksternt tastatur for at få alle funktionerne man ellers kunne være vant til.

Det kræver dog en del tilvænning at spille på de flade og ret ensformige taster, som Razer Blade 15 er udstyret med. Tasterne er relativt præcise, men man kan i kanterne godt mærke lidt at de “gynger” så at sige, så helt faste er de ikke. Størrelsen af både tastatur og taster er for mit vedkommende passende og jeg havde kun en lille udfordring med den højre CTRL og SHIFT tast når jeg skulle ramme disse. Det føles ganske enkelt som at piltasterne burde være længere til højre end de er.

Touchpad

Jeg har allerede i ovenstående rost touchpaddens størrelse, men også i brug er den en fornøjelse at anvende. Dens størrelse gør at gesturerne, som understøttes af Windows 10 er ganske nemme at anvende. Med disse kan man hurtigt skifte mellem applikationer, åbne start menu og meget mere. Overfladen er stor nok til at man føler tingene foregår ret flydende og det er ellers en stor udfordring når man eksempelvis sammenligner touchpad i Windows sammenlignet med Mac, som i mange år har haft en stor fordel.

Ydelse

Når man bestykker en computer med en 240 Hz skærm så kommer man som bruger også med en forventning om at maskinens hardware kan drive nok FPS til at udnytte denne opdateringshastighed.

Foruden nedenstående spil og deres FPS (Frames Per Second) har vi også sat Razer Blade 15 gennem de mere generiske benchmarks, som du kan se resultaterne af i vedhæftede billeder. Tallene er ikke noget som nødvendigvis siger alle noget, men resultaterne er faktisk ret gode. Samtidigt med en god ydelse er maskinen overraskende stille under drift og larmen fra blæserne kommer kun meget sjældent helt op at køre. Som nævnt andetsteds bliver Razer Blade 15 en smule varm et bestemt sted under brug, men det er til at leve med.

Playerunknown’s Battlegrounds FPS: 90-95 (Full HD)
Project CARS 2 FPS: 180-190 (Full HD)
CS:GO FPS: 180-200 FPS ved high, men spillet kan sagtens presses op over de 240 stabilt ved at sætte detaljegraden ned
Fortnite FPS: 84-119 med Epic Full HD settings
PCMark8: 4372
3D Mark Time Spy: 6257

Vælger man at presse Razer Blade 15 så tænker man at den grundet sin kompakte størrelse vil blæse som en sindssyg og larme og overdøve de ellers fine højtalere den er udstyret med. De to indvendige blæsere klarer dog opgaven helt fint og man er dér ikke udfordret. Af en 15,6″ gaming laptop er Razer Blade 15 ret lidt støjende. Der hvor udfordringen til gengæld melder sig er ved den varmeudvikling, der forbliver ret voldsom og det værste er at denne varme kommer op til overfladen. Tastaturet omkring mellemrumstasten, “M” og “,” er så varm at man ikke kan blive ved med at holde en finger på arealet mens Razer Blade 15 kører på fuld smadder.

Batteritid

Jeg har gennem tiden haft en del forskellige laptops mellem hænderne. Der er helt sikkert sket noget i udviklingen fra før og små lette maskiner kan hurtigt holde over 10 timer selvom de måtte have en skærm på 14″ at drive. Derfor havde jeg grundet min blandede erfaring ikke noget udgangspunkt at sætte mine forventninger efter for Razer Blade 15 i virkeligheden. Alligevel sker der det under Battery Eater testen og min generelle brug af Razer Blade 15 at batteriet skuffer. Ved en almindelig Battery Eater test uden nogen spil eller programmer kørende, men med fuld lysstyrke klarede Razer Blade 15 lige over 2 timer. I snit kom jeg op på lige under 3 timer ved almindeligt brug og ved gaming døde batteriet ret hurtigt og på under en time. Gaming laptops har generelt en skidt batterilevetid, men de tre timer er altså en del fra de oplyste cirka 6 timer på producentens hjemmeside. Det bør dog ikke komme mig som den store overraskelse når man tænker på den indmad, som trods alt skal holdes kørende om man vil det eller ej.

Konklusion

Når man får en så lækker maskine mellem hænderne, som Razer Blade 15 uden tvivl er, så kommer det (for mig i hvert fald) som en overraskelse at den yder så godt som den gør. Det lækre design i sig selv bliver kun en smule plettet af at den sorte overfladebehandling er meget modtagelig overfor fingeraftryk og det kan desværre nemt ses på overfladen. Ellers er designet både lækkert at se på og røre ved. Razer Blade 15 føles ret solidt bygget uden at det negativt skinner igennem på designet. Ydelsen er overraskende god og alle spil jeg smed efter Razer Blade 15 tyggede den problemfrit igennem med ret høj FPS og stabil drift. Den døjer en del med et varmeproblem omkring mellemrumstasten på tastaturet og på undersiden, men til gengæld er den alt taget i betragtning ret stille under drift. Alt i alt en rigtig flot bærbar med fantastisk ydelse, men med nogle få skønhedsfejl hist og her, såsom det faktum at man også skal holde strømmen tilsluttet for ellers når man ikke ret langt.

Positivt

  • God ydelse
  • Meget lækkert design
  • 240 Hz højt ydende skærm
  • Tastatur med RGB lys og indstillingsmuligheder

Negativt

  • Mørkt display
  • Fedtfingermagnetdesign
  • Batteritid (hvis det skulle være vigtigt)

Pris og tilgængelighed

Set til priser fra 17990,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

For efterhånden ret lang tid siden fortalte vi også her på sitet at Razers bærbare gaming maskine var på vej til Danmark, men der skulle gå en lille rum tid efter den annoncering og nu med lidt mere ventetid er tiden kommet til at...Test: Razer Blade 15 (2019) Advanced Edition