fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Razer BlackWidow V3

Test: Razer BlackWidow V3

Nærmest siden mekaniske tastaturer har bevæget sig ind på gaming sfæren, så har et af de vigtigste serier været Razers BlackWidow og nu er vi nået til den tredje generation med en del ændringer, men er det godt eller skidt, skal vi se nærmere på.

Hvad er der i æsken?

Razer BlackWidow V3 æsken er i den velkendte sorte og grønne stil, med et relativt beskedent indhold, når man tager prisen i betragtning. Det er nemlig kun selve tastaturet og den aftagelige håndledsstøtte, som er at finde i kassen foruden manualen.

Det er ikke fordi at der kan være meget andet med i en æske til et gaming tastatur, men Razer BlackWidow V3 er ikke billig og så kunne man måske have fået inkluderet et værktøj til at trække tasterne af med, som følger med ved andre gaming tastaturer med mekaniske switche.

Design

Razer BlackWidow V3 ligner i de store grove træk sig selv med nogle få ændringer, som kommer tydeligt til syne. Det er et stort tastatur i hvert henseende. Selvom det nu er lavet med et aluminiumscover på toppen og plastik i bunden, så vejer BlackWidow V3 stadig knap og nap 1,3 kg. Tastaturet fylder dermed altså både tyngdemæssigt, men også visuelt. Dens 45 cm i bredden er ikke så meget anderledes end andre tastaturer i fuld størrelse, men med en højde på hele 4,5 cm så er det til at ligge mærke til.

Den store klump har dog også den fordel ved at tastaturet står klippefast på skrivebordet, der hvor man sætter det ned. Det er både den høje vægt, men også generelt den fysiske størrelse, der gør at Razer BlackWidow V3 nærmest står urokkeligt fast.

Den aftagelige håndledsstøtte, der hører til BlackWidow V3, er på ingen måde sat fast til selve tastaturet. Den er designet så de to dele passer sammen og skubbes sammen, så de fremstår som værende samlet. Desværre betyder dette dog at man nemt kan komme til at skubbe håndledsstøtten ud af position, hvilket skete for mig adskillige gange under intense kampe i Warzone. Så meget at jeg valgte at fjerne håndledsstøtten som konsekvens heraf.

Den ene nyhed i BlackWidow V3 er volumentasten og medietasten øverst til højre over numpadden. Her har man en bred rulleknap til at styre volumen med og ved at trykke på den muter man lyden helt. Det er en fin tast, som er rillet og dermed har man fin kontrol over den. Medietasterne kan ikke omprogrammeres i øvrigt.

Til tasterne på BlackWidow V3 har Razer valgt at bruge såkaldt Doubleshot ABS plastik fremgangsmåden. I grove træk betyder det at man bruger to stykker plastik i hver tast og det giver dig to fordele. Den ene værende at selve processen sørger for robuste taster, der kan holde i lang tid. Den anden er lidt mindre indlysende, men er mindst ligeså vigtig og går ud på at selve skriften på tasterne ikke bliver slidt af, eftersom bogstaver og tegn ikke er malet på. De er derimod den nederste plastik, som stikker igennem den anden og altså på denne måde giver et langt mere holdbart design.

Det som doubleshot teknikken dog også gør er at lysgennemtrængningen er en anelse mindre end ved andre processer. Det kan mærkes i lyseffekterne på Razer BlackWidow V3, som er en smule tonet ned på toppen af tasten. I siderne er der en god spredning af lyset og dette kompenserer lidt for de tykke tasters manglende gennemsigtighed og giver rigtig fede lyseffekter, men man mister lidt af selve lysstyrken.

Tasterne er altså robuste, konstruktionen er robust, selv kablet i BlackWidow V3 er robust og med vævet stof omkring, så du får fornemmelsen af at Razer BlackWidow V3 ikke kan smadres i stykker. Dét synes jeg altid at BlackWidow serien har stået for, så det er fedt at det stadig er mantraen her i generation tre, men jeg havde nu måske forestillet mig en smule mere fornyelse end medietasterne, som vi i øvrigt allerede så med forskellige versioner fra serien som eksempelvis BlackWidow Elite.

BlackWidow V3 har også bibeholdt kabelføringsfunktionen på undersiden. Der finder man nemlig små kanaler, som gør det muligt for dig at føre kablet ud til en af de to sider eller direkte ud midt på. Det er en lille detalje, men jeg ser mange producenter glemme vigtigheden af dette for dem, der ønsker at køre orden på deres skrivebord. På undersiden finder man også BlackWidow V3s fødder, som kan løfte tastaturet op i to forskellige vinkler. Generelt afholder jeg mig fra at vinkle mit tastatur for meget da jeg ikke føler det er ergonomisk, men jeg er også klar over at det er en smagssag for mange, så at muligheden er der er bestemt en god ting. Fødderne virker også til at være nogenlunde stærke og burde derfor kunne holde til lidt.

Funktionalitet

Nu hvor vi ud fra ovenstående har konstateret at Razer BlackWidow V3 er bygget som en tank, så er det også blevet tid til at se nærmere på om den rent funktionelt er ligeså rigid eller om den har noget at byde på.

Software

For at slippe tastaturets reele mulighed løs så er det nødvendigt at installere Razer Synapse softwaren. Der er tale om en temmelig tung app, som både fylder på selve harddisken, men også optager en del RAM når den kører. Den giver dog en del funktion og indstillingsmulighed, så det kan være en lille pris at betale i virkeligheden.

Razer Synapse er vokset en del siden de første udgaver vi så tilbage for en del år siden. Kompleksiteten er steget og det har betydet at man har fået flere funktioner mellem hænderne – bogstaveligt talt. Der er et hav af integrationer med forskellige spil og systemer, såsom Philips Hue.

Kompleksiteten i Razer Synapse er at man kan så mange forskellige ting i det og bare indstillingen af Chroma (Razers navn for RGB) er i sig selv mangfoldigt, men selve softwaren er ikke synderligt komplekst at finde rundt i. Det er dog på engelsk og beskrivelserne ligeså, men det er til at finde ud af. Jeg har dog set både det som er nemmere (SteelSeries) og det som er langt værre (Logitech) hvad angår nemhed.

Taster

Du kan få Razer BlackWidow V3 i to udgaver af Razers egne switche. Mens vores testeksemplar var med Razer Green, så er det også muligt at skaffe udgaven med Razer Yellow. Forskellen i de to switche er enorme for mens vores Green var med både taktil og audio feedback, så er Yellow en lineær switch, hvor man hverken kan høre eller mærke aktiveringen af tasterne. Hvad man foretrækker vil altid være en smagssag, så den del vil jeg ikke ind på. Man skal blot være opmærksom på at uanset, hvad man vælger, så er et mekanisk tastatur ikke just stille at skrive og taste på.

Razer Green switchen er en mellemtung tast, som kræver 50 g at blive aktiveret og den aktiverer ved 1,9 mm. Den fulde distance, som tasten kan bevæge sig er 4 mm, så der er rigelig rum til at øve sig i ikke at “bottom out”. Begrebet bottom out går på at man ikke hamrer tasten helt i bund for tasten er jo allerede aktiveret før den er halvvejs nede, så i praksis og med god træning kan man nøjes med at trykke den kortere ned og være hurtigere til at aktivere tasten på ny. Det er i øvrigt også i særdeleshed denne bottom out, som giver den hule lyd, som egentlig er den, som kan være irriterende ved mekaniske tastaturer.

Razers Green Switche føles virkelig behagelige at skrive og spille på. Det som gør dem gode for mit vedkommende er deres ensartethed. Hver tast føles ens og vandringen på de 4 mm føles også præcis og ens hele vejen ned, foruden naturligvis det taktile bump, som også giver os kliklyden. At Razer har designet deres egne switche gør at man ikke kan smide gummiringe omkring dem for at dæmpe lidt af lyden når plastik rammer plastik i øvrigt.

Kliklyden og tastens funktion kan du høre i aktion i nedenstående klip. Det er i øvrigt optaget med en Razer Seiren Mini mikrofon, hvor mikrofonen befinder sig 15 cm fra selve tastaturet.

Lys

Som allerede nævnt under designsektionen af ovenstående, så døjer Razer BlackWidow V3 en smule med at lyset har en smule svært ved at komme igennem de tykke taster. Det bliver en smule opvejet af at man har så mange effekter at lege med og lyset trods alt reflekterer en del under selve tasterne til trods for at overfladen på tastaturet er mørk. Dermed ikke sagt at lyset i Razer BlackWidow V3 ikke er fed og flot, for det er den, men den føles altså en smule tonet ned i forhold til mange andre RGB-tastaturer jeg har leget med.

Konklusion

Razer må have tænkt at man ikke skal fikse noget, som ikke er gået i stykker, for BlackWidow V3 ligner temmelig meget sine forgængere. Den er nu udstyret med medietaster og så er der mulighed for Razer Yellow switche foruden de grønne, hvilket naturligvis er forbedringer, men ud over det er der ikke meget nyt at komme efter. Til gengæld savner man dog heller ikke noget rigtigt, for der er nu også en håndledsstøtte med i æsken, om end den ikke er meget at skrive hjem om. Den sidder simpelthen ikke godt nok fast på min over-size musemåtte, men rent funktionelt er det så også det eneste jeg kan sætte en finger på, hvad angår dette tastatur. Det spiller godt, er rart at skrive på, er robust bygget og så har det et ton af potentiale gennem Synapse softwaren, hvor man kan indstille det efter eget behov. Lyset er ikke så stærkt og gennemtrængende, men det generer mig virkelig ikke for det behøver heller ikke være et lysshow foran skærmen for mig. Derfor er Razer BlackWidow V3 et ganske glimrende gaming tastatur, også til prisen, om end man kan finde gode alternativer til billigere penge, men hvor indstillingsmulighederne kan være begrænsede i forhold til Razer Synapse.

Positivt

  • Gode og præcise taster
  • Står bund solidt og føles meget robust
  • Stærk software til indstilling
  • Mange RGB-effektmuligheder

Negativt

  • Håndledsstøtte skrider
  • RGB-lys en smule svagt

Pris og tilgængelighed

Set til 999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Nærmest siden mekaniske tastaturer har bevæget sig ind på gaming sfæren, så har et af de vigtigste serier været Razers BlackWidow og nu er vi nået til den tredje generation med en del ændringer, men er det godt eller skidt, skal vi se nærmere...Test: Razer BlackWidow V3