mandag, oktober 7, 2024
ForsideAnmeldelserTest: PocketBook Touch HD 3 ebogslæser

Test: PocketBook Touch HD 3 ebogslæser

Vi har efter lang tid igen fået lov at lege lidt med ebogslæsere fra PocketBook og de er kommet på markedet med adskillige nyheder siden sidt og vi har i denne omgang kig på deres Touch HD 3, som blandt andet er vandtæt og med baggrundsbelysning.

Hvad er der i æsken?

Selve æsken og indpakningen til PocketBook Touch HD 3 er ikke noget særligt, men indeholder det man skal bruge i form af selve ebogslæseren, datakabel i form af microUSB til USB, microUSB til jackstik adapter og så en lille hurtigstart for selve manualen kan man finde på enhedens hukommelse.

Specifikationer

  • Display 6″ E Ink Carta 1072×1448 pixels
  • Touch: Capacitive (multisensor)
  • Tekst til Tale: Tilgængeligt i 16 sprog deirblandt dansk
  • Dimensioner: 161 x 108 x 8 mm
  • Vægt: 155 gram
  • Farve: Kobber
  • Batteri: 1500 mAh
  • E-bogsformater: PDF, PDF(DRM), EPUB, EPUB(DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM
  • Forbindelse: Bluetooth + WiFi 802.11 b/g/n
  • Features: HZO beskyttelse IPX7
  • Lager: 16 GB intern hukommelse

Design

Ved første øjekast på denne nye Touch HD 3 fristes jeg umiddelbart til at sige PocketBook må have den filosofi, der hedder “don’t fix what ain’t broken”, idet denne nye enhed minder utroligt meget om den Classic, som jeg testede for en del år tilbage.

Den største forskel er at PocketBook Touch HD 3 nu med sit kobber-look er blevet langt mere elegant at kigge på og den føles i hånden også en smule mere veludført. Der er stadig tale om en plastik enhed, som størrelsesmæssigt er lavet, således at den fint passer i én hånd, men man er også i stand til at bruge den med begge om man vil.

Overfladen er igen en smule mat, hvilket gør at den ikke så nemt glider ud af hånden, men sammenlignet med eksempelvis den gamle Classic eller en Paperwhite fra Kindle, så er Touch HD 3 en anelse mere glat. Overfladen på PocketBook Touch HD 3 er lidt af en fedtfingermagnet, så hvis man ikke er fan af det skal man nok have en mikrofiberklud i nærheden.

Bagsiden af PocketBook Touch HD 3 er uden hverken knapper eller mønstre. Foruden logoet er der intet at hente og det bidrager til det meget clean look, som enheden har og som jeg er sikker på er medårsagen til at den i 2019 vandt Red Dot Design prisen i sin kategori for den er ret flot og samtidigt simpel. På forsiden har man foruden touch funktionalitet i skærmen også fire knapper at gøre godt med i bunden af forsiden.

De fire knapper føles en smule løse og bløde, hvilket jeg personligt ikke er helt fan af for jeg har nogle gange været i tvivl om, hvorvidt jeg har trykket på knappen eller ej. Til gengæld er jeg glad for at ikke al styring skal foregå gennem skærmen, som det ellers er tilfældet for min Kindle.

Der hvor jeg i øvrigt synes at PocketBook Touch HD 3 gør det godt med hensyn til knapper er dens tænd/sluk knap, som ikke er helt så nem at trykke ind ved en fejl. Det er hændt for mig adskillige gange at jeg har ligget og læst på den anden nævnte ebogslæser jeg har og så kommet til at stramme om tænd/sluk knappen med det resultat at den har slukket midt under min læsning. Det samme skete ikke en eneste gang med PocketBook Touch HD 3.

Ved siden af dens tænd og sluk knap i bunden har den også en microUSB indgang, som både bruges til opladning, men også til opkobling med din computer til når du vil overføre filer til den. Jeg synes det er ærgerligt at det ikke er USB-C, men man skal i den forbindelse huske at PocketBook Touch HD 3 er kommet på markedet for noget tid siden, hvor det endnu ikke var begyndt at være standarden, som jeg ellers forventer det her i 2020.

Designmæssigt er PocketBook Touch HD 3 en fin størrelse i mere end en forstand. Den føles virkelig lækker at have i hænderne, hvis man ser bort fra dens fire knapper, som jeg synes trækker indtrykket en smule ned grundet deres løse facon. Størrelsen er for mit vedkommende perfekt til at blive brugt med én hånd alene og her ligger den godt, idet den ikke er for smal så jeg “glemmer” at holde om den og får den i hovedet når jeg ligger ned, som det er hændt med min smartphone flere gange end jeg tør indrømme.

Funktionalitet

Af en ebogslæser synes jeg at PocketBook Touch HD 3 er ret alsidig i den forstand at jeg kunne anvende den til temmelig meget andet end “blot” at læse på den. Den har en indbygget browser til at surfe på nettet med, om end enheden er ret langsom og denne opgave skal man have tålmodighed med. Mange hjemmesider er dog optimeret til at genkende mobile enheder og man kan vælge deres læsevenlige udgave for at gøre artikler “spiselige” på PocketBooken, så med mangel på bedre kan det sagtens bruges.

Det samme gælder for musik, idet Touch HD 3 kan afspille MP3, så kan den også bruges som musikafspiller, men da den ikke har en applikation dedikeret hertil sådan rigtigt, så er det igen noget den kan, men det er tvivlsomt noget man ville nyde længere tid ad gangen. Det fede i denne henseende er dog at du kan tilslutte både kablede og Bluetooth hovedtelefoner til enheden.

Af de mere bog-mæssige features er der også en del, som PocketBook Touch HD 3 kan og så er der også nogle ting, som den ikke kan. Lad os feje de negative af banen først ved at sige at PocketBook Touch HD 3, ligesom andre ebogslæsere, ikke er understøttet af danske biblioteker og deres mulighed for at låne ebøger. Derudover er den butik, som er preloadet i denne PocketBook heller ikke en, hvor man kan finde danske bøger, som man kan købe. Der medfølger et par danske bøger på enheden fra start, så hvis du kan engelsk, dansk, tysk og ukrainsk? så er der en del læsestof på den interne hukommelse af Touch HD 3 fra start. Da den er i stand til at læse stort set alle kendte formater, så er det også muligt at købe bøger på for eksempel saxo og så få dem ind på enheden.

Apropos at få bøger ind på PocketBook Touch HD 3, så er der også her adskillige muligheder. Det er naturligvis muligt bare at tilslutte et USB kabel mellem computeren og enheden og så drag and drop, men det er også muligt at sende via mail direkte til enheden foruden at PocketBook Touch HD 3 gennem sin internetmulighed også understøtter Dropbox, så du kan synkronisere med en mappe dér og have dine bøger i skyen også.

Som noget nyt er PocketBook også kommet med en applikation på din telefon og denne synkroniserer også dine bøger på tværs af enheder. Den burde også synkronisere, hvilken side du var nået til og det fik jeg også til at virke mellem én PocketBook og en telefon, men ikke på tværs af PocketBook enheder. Det er dog nok de færreste der som jeg i en test ville have adskillige ebogslæsere samtidigt.

Selve læsningen, som også burde være en ebogslæsers primære funktion, er en sand fornøjelse på PocketBook Touch HD 3. Det jeg især synes gør den nem at læse på er dens mange muligheder for bare noget så simpelt som at skifte sider. Det kan gøres ved et enkelt klik på skærmen, ved at swipe på skærmen eller ved at bruge de fysiske knapper i bunden. På den måde kan jeg nemt anvende den med én hånd og dertil er størrelsen og formen også perfekt. Den autoroterer også hvis du vil læse og få mest bredde på, om end den til tider “glemte” at rotere med afhængigt af hvordan jeg lå eller sad.

Skærmen er skarp og også en forbedring fra sidst, mens baggrundslyset er en klar vinder i min optik. Jeg syntes eksempelvis ikke at kunne spotte noget inkonsistens i lyset og enheden virkede oplyst hele vejen rundt ensartet. Dog ville jeg ønske at lyset selv slukkede, når der blev lyst nok, men til gengæld har PocketBook Touch HD 3 også noget de kalder SMARTlight. Denne gør at farvetonerne bliver varmere eller koldere afhængigt af tidspunkt på dagen. Varmere farver om aftenen så du har nemmere ved at falde i søvn eksempelvis.

Ved at klikke på knappen yderst til højre aktiverer du menuen på PocketBook Touch HD 3 og det betyder blandt andet at du kan anvende ordbogen til at slå mange ord op og oversætte dem på tværs af de tilgængelige sprog, som desværre ikke indeholder dansk. Til gengæld indeholder PocketBook Touch HD 3 tekst til tale på dansk, så du kan få dine bøger læst op gennem hovedtelefoner på dansk.

Til dem der også ønsker at anvende deres ebogslæser til andre slags pauser, så er PocketBook Touch HD 3 også udstyret med nogle få spil, såsom sudoku, som man kan bruge til tidsfordriv. Det er i hvert fald et spil, som ikke kræver at skærmen opdaterer hurtigt og det er nok dét man skal huske er forskellen fra denne type af e-ink display kontra en decideret tablet. PocketBook Touch HD 3 er til pausen og hvor tingene skal falde lidt til ro, hvilket også betyder at den ikke har nogle notifikationer der popper op mens du læser og gør ved.

Konklusion

Selvom Touch HD 3 kan en masse andet end at være din enhed til at læse bøger, såsom at lytte til både musik og lydbøger, så gør den det at være en simpel ebogslæser bedst. Den er utrolig nem at sætte op og gå i gang med og den “æder” stort set alle formater du kunne finde på at smide efter den. Du kan sågar smide PDF ind på den og få den til at skalere så du nemt kan læse noget som er tiltænkt en større skærm. Det flotte design er nærmest en fryd for øjet og det eneste jeg vil nævne som kunne være bedre var at man gennem automatisk lys kunne forvente at den slukkede lyset helt når der var lyst nok, så man kunne spare på batteriet uden selv at skulle huske at gøre det. I bund og grund er der tale om et godt, simpelt og medgørligt produkt, hvor man skal huske at den ikke er en tablet til trods for dens mange funktioner, men det at være en ebogslæser gør den ret godt.

Positivt

  • Godt batteri
  • SMARTlight
  • Kompatibel med mange filformater
  • Lydbøger gennem kablet og bluetooth hovedtelefoner muligt
  • Mange funktioner

Negativt

  • Knapper føles en smule løse
  • Autolys slukker ikke helt når der er lyst nok

Pris og tilgængelighed

Set til 1.245,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har efter lang tid igen fået lov at lege lidt med ebogslæsere fra PocketBook og de er kommet på markedet med adskillige nyheder siden sidt og vi har i denne omgang kig på deres Touch HD 3, som blandt andet er vandtæt og...Test: PocketBook Touch HD 3 ebogslæser