Folket hos PlayShifu har endnu en gang udstyret os med noget legetøj, som er rettet mod unge og nysgerrige sjæle. Orboot Globes, som enheden hedder, er en interaktiv globus kort fortalt. Den lange version kan du læse med om i vores test af den her.
Hvad er der i æsken?
Kassen til Orboot Globes fylder en del fo rman får sig en relativt stor globus i denne kasse, så lidt ville den altså fylde under Juletræet. Foruden den farverige globus finder man også manual og et lille hæfter, som man kan gøre personligt ved at skrive navn. Der er også gjort plads til et billede og så er der ellers plads til både at tegne og klistre klistermærker fast.
Design
Globussen er den, der er i fokus når man pakker Orboot Globes sættet op. Den er med grønne landskaber og vand, men ikke som en direkte afspejling af de kontinenter vi kender. Dette er i vores Dino sæt naturligvis, mens man også kan få globussen, der mere korrekt repræsenterer jorden. Det er også muligt at gå på opdagelse på planeten mars i det tredje tilgængelige Orboot sæt.
Foruden landskab, så er der rundt omkring på Orboot Globes globussen spredt dinosaurer med dertilhørende navne. De er på globussen tegnet en anelse karakteristisk, så de skiller sig ud og er mere indbydende for børn.
Når man så installerer Orboot appen på sin iPad eller Android tablet, så kan man bruge kameraet til at scanne de forskellige steder på globussen og få fremvist dinosaurer, der er mere korrekt illustreret. Dette kommer vi nærmere ind på lidt senere.
Selve globussen er af plastik og det er dens base også. Det er på den måde holdt i legetøjsstil og med en skridsikker overflade så kan børnene dreje rundt og kigge efter forskellige dinosaurer uden besvær. Basen føles trods plastikken stabil og væltede ikke under vores leg, selvom børnene kunne finde på at spinne den rigtig hurtigt – ja, bare fordi det er børn. 🙂
Der er små symboler på kortet i form af stjerner, som befinder sig i midten af små klynger af dinosaurer. Det er disse børnene skal scanne efter for at få tabletten til at genkende dem. Hvordan appen så ved, hvilken stjerner, der er hvad er jeg ikke vidende om, men den ramte da rigtigt de gange vi scannede.
Selvom Orboot Globes er et legetøj, så havde det faktisk været rart, hvis illustrationer og tegninger på globussen var en anelse pænere kvalitet. Eksempelvis er illustrationerne i det lille medfølgende hæfte langt pænere. På globussen føles farverne en anelse udvasket, men heldigvis var det ikke noget børnene kommenterede på eller umiddelbart lod sig påvirke af.
Funktionalitet
Måden man bruger Orboot Globes på er at installere deres app på sin iPad eller Android tablet og så ellers følge instrukserne der til at sætte tingene op. Opsætningen er relativt simpel, men man erfarer at dansk ikke er et af de mulige sprog, som man kan vælge. Eftersom deres øvrige spil, som vi har testet har fået dansk sprog, så kan man jo kun håbe at dansk også kommer til Orboot. Jeg er i hvert fald fortrøstningsfuld når jeg ser at både svensk og norsk er at finde i appen. Min ældste søn på snart ni år kunne sagtens forstå noget af spillets tekst, hvis vi valgte norsk, men han var mere til engelsk sagde han.
Der er forskellige aktiviteter at tage sig til med Orboot, hvoraf en af disse er simpelthen at gå på opdagelse. Her gælder det om at finde de forskellige dinosaurer på kortet og føre iPaden over globussen for at fange det sted, hvor den ønskede dinosaurer er. Her melder to udfordringer sig desværre.
Den ene udfordring er især for de mindre børn, som har små hænder og ikke kan bruge deres iPad eller tablet med én hånd. Det er nemlig sådan at når man har fundet sin dinosaur på kortet så skal man med den anden hånd trykke på denne dinosaur og rykker man lidt for meget på kameraet og tabletten i denne proces, så forsvinder den. Det gav anledning til lidt frustration for den mindste, men vi hjalp hinanden og det løste sig.
Den anden problematik er at børn har deres egen logik. Når de kigger på globussen og den skærm, som er foran dem, så forventer de at skærmen er gennemsigtig og det de kigger på skal være lige foran (eller bagved) deres tablet. Virkeligheden er bare en anden fordi, der på eksempelvis på en iPad er et kamera i hjørnet og ikke i midten på bagsiden. Det gav også lidt anledning til udfordring, men denne var børnene noget hurtigere til selv at løse.
Når vi nu er i gang med udfordringerne, så lad os få dem alle ryddet af vejen. Jeg var naturligvis med til legen med børnene og her var den store af drengene også skarp for hvad angik de informationer man fik på skærmen omkring de enkelte dinosaurer. Den funktion, som jeg ellers ville rose i spillet var at når man havde fundet en dinosaur og man kunne læse om den, så kunne man eksempelvis læse om, hvor lang eller tung den var sammenlignet med nogle ting, som var mere kendte for børnene såsom elefanter, biler eller skolebusser.
En dinosaur var eksempelvis oplyst til at være lidt over 7 tons og en afrikansk elefant til lige over 6 tons. I teksten stod der så (på både engelsk og norsk i øvrigt) at dinosauren var næsten ligeså tung som en nævnt afrikansk elefant, som altså ellers står oplyst til at være lettere. Denne type af fejl opstod et par gange når det kom til vægt, så det var en smule uheldigt må man sige. Tanken er ellers meget god fordi børnene på denne måde kan sammenligne noget som de ikke har set (en dinosaur) med noget de kender (en bjørn).
Hvis man ser bort fra disse forkerte oplysninger, som jo heldigvis “bare” er lidt kodning væk fra at være fikset, så er Orboot Globes ret underholdende og nemt for børnene at lege med. Det er dog ikke nær så fængende, som jeg tror det sæt om jorden måske ville være. I hvert fald for vores den store, mens den lille hyggede sig gevaldigt i starten og interessen slap efter nogle uger. Dog tror jeg det er helt naturligt og at de måske kunne komme tilbage til det igen.
Den mindste på fem år hyggede sig i øvrigt også meget med at finde dinosaurerne fra klistermærkebogen og så klistrer dem fast, som han havde fundet. Det var lidt som en samlebog med motivation til at udføre en opgave og det var da dette hæfte blev fyldt at han ikke var så bidt af disse dinosaurer ligeså meget.
Konklusion
PlayShifu er en virksomhed skabt af to fædre, der ønsker at vende skærmtid på hovedet, så at sige. De vil gerne skabe rammerne for at skærmtiden kan være ligeså undervisende, som den kan være underholdende. Med dette sæt vi har fået ind ad døren kan børn bruge deres motorik, være nysgerrige og få en masse viden om de dyr, der levede på vores planet mange år siden. App og Globus spiller rigtig godt sammen og virker veludført, om end jeg synes at illustrationerne på globussen godt kunne være en smule mindre “udviskede”. Det lille personlige hæfte er også en rigtig god addering for at udvide underholdningen til også ikke at være skærmtid. Det eneste jeg har en anke imod er at appen er på norsk og svensk uden at være på dansk og så at der er nogle faktuelle fejl i teksterne. Som underholdning og en anderledes måde at bruge skærmtid på rammer Orboot Globes rigtig godt.
Positivt
- God måde at aktivere børn når de er på skærm
- Børn arbejder med både motorik og hvis de da ellers kan læse (engelsk) så lærer de også en masse om dinosaurer
- Globus er flot nok til bare at stå fremme (dog fylder den en del)
Negativt
- Forkerte oplysninger i noget data
- Lidt svært at betjene for de helt små hænder
Pris og tilgængelighed
Set til 449,- for dinosaurer og 335,- for jorden
Fås bl.a. i BR, Bilka, Føtex og på wupti.com