Det kan godt være lidt af en drengedrøm at have et stort racersæde stående i et rum for sig med en skærm foran, som man kan bruge til at spille sine yndlings bilspil på, men i realiteten er det de færreste af os, som har plads til et sådant rig for ikke at snakke om et separat rum anrettet hertil. Med Playseat Challenge er der dog måske hjælp at hente for denne løsning er en sammenfoldelig en af slagsen og den går angiveligt ikke på kompromis under brug. Det har vi sat os for at teste efter og du kan læse med om vores erfaring i følgende anmeldelse.
Hvad er der i æsken?
Som forventet kommer Playseat Challenge i en lidt større kasse, men den er faktisk mindre tung end man skulle tro. I selve æsken finder man de dele man skal bruge for at samle stolen foruden ekstra velkro til justering og til at holde fast i forskellige ting. Derudover har man også manualen med samleinstruktioner.
Design
Samleprocessen er ganske ligetil og bør ikke tage meget mere end et kvarters tid før man står tilbage med et færdigt setup. Umiddelbart ligner Playseat Challenge ikke et almindeligt racersæde. Det skulle da være, hvis man kigger på den øverste del, som man godt kan se er inspireret af racerbilsæder, men fordi Playseat Challenge er med et foldbart design, så er der ikke nogen polstring i den nederste del.
Her bliver stoffet holdt på plads og strammet af ens egen kropvægt. Dermed ikke sagt at stolen står bedre fast, hvis man er tungere og større, for få kilo er tilstrækkeligt til at stramme hele rigget sammen. Faktisk er det sådan at en stor fyr som mig selv på 1,95 m og 0,1 ton sidder en smule for stramt i Playseat Challenge. Det er på grænsen til at være for stramt, men jeg synes egentlig ikke det er direkte slemt for man skal bestemt heller ikke sidde løst i et racersæde. Producenten siger dog man kan være op til 220cm og 122kg, hvilket skyldes man kan justere i vinklingen og dermed i længden af sædet, men det synes jeg ikke hjælper mig på mine lårballer.
Det foldbare design bruger dermed kroppens tyngde til at holde det hele på plads, mens det er ligeså nemt at pakke sædet sammen igen. Man løfter blot i den del, hvor rettet er op imod ryglænet og hægter de to enheder fast så stolen forbliver samlet til man skal bruge den igen. Samlet fylder Playseat Challenge omkring det samme som en almindelig stol, om end den ikke er nær så køn at se på, så hvis man har plads i et skab eller i hvert fald uden for synsfeltet er det nok en god idé.
Det er nemlig denne kompakthed, som gør Playseat Challenge lidt særlig i forhold til mange andre racerstole til simulation. Playseat Challenge er man nemlig i stand til at gemme væk når den ikke skal bruges, og på den måde undgår man måske diskussion med andre beboere i hjemmet om den fylder og er grim.
Grim er Playseat Challenge dog aldeles ikke, selvom den har et lidt atypisk design sammenlignet med en traditionel racingstol. Dens ramme er konstrueret af kraftige rør, som ikke umiddelbart giver sig under tryk og belastning. Hele konstruktionen virker robust selvom den ikke vejer så pokkers meget. Det skyldes nok at materialerne, som stolen her er udført af ikke er tilfældigt udvalgte og det kan mærkes.
Når man skal til at bruge Playseat Challenge stolen folder man den ud på gulvet. Først starter man med den del, hvorpå man har monteret sine pedaler. Denne del kan justeres i længden, således at man kan tilpasse stolen til ens optimale sideposition.
Herefter folder man rat-delen op for at kunne sætte sig og så lukker man denne del ned over sine lår. I først omgang tænker man at dette er der ikke plads til, men der er altså rigeligt plads til ens ben under rattet, som i øvrigt er skruet fast til pladen, hvorpå rattet hviler.
Playseat Challenge virker i øvrigt med stort set alle officielle, så at sige, rat og pedaler. Vores testeksemplar blev udstyret med Logitech G920 og det tog den fint imod med skruer og det hele. Pedalerne kræver lidt mere tilpasning at få til at sidde ordentligt fast, men ellers er det ganske ligetil.
Det eneste jeg designmæssigt kan give denne stol lidt høvl for er at den mangler et sted, hvor jeg kan montere gearstangen. Denne enhed er nemlig ikke altid integreret og følger ofte ikke med de rat man kan købe til bilspil. Jeg har et sådant liggende fra Logitech og der er ikke et sted jeg kan placere den på stolen sådan rigtigt, hvor det også føles rigtigt.
Funktionalitet
Når man sætter sig til rette i Playseat Challenge føler man at man sidder ret kompakt. Det er naturligvis også meningen at man ikke skal sidde og gynge i stolen for så mister man præcision. Jeg tror dog som nævnt ikke jeg skulle være meget større, førend det blev for stramt, men det har jeg svært ved at teste efter. Dels fordi jeg ikke har lyst til at tage på som en eller anden hollywood-skuespiller for én tests skyld og så er jeg også blandt de største i min omgangskreds, hvorfor jeg potentielt skulle invitere fremmede i mit hjem.
Spøg til side, så sidder man overraskende godt til rette i Playseat Challenge. Årsagen til at jeg siger overraskende godt er ikke møntet på kvaliteten af stolen. På ingen måde, som jeg også nævner i tidligere afsnit virker denne som værende ganske fint bygget. Nej, det skyldes mere at jeg forestillede mig denne type konstruktion simpelthen ville være med for mange kompromiser hist og her.
Disse kompromiser er der faktisk næsten ingen af. Tværtimod sidder både rat og pedaler stabilt fast på stolens konstruktion. Når man drejer venstre og højre er stabiliteten af ens vægt i stolen bibeholdt. Der er næsten intet at mærke og bestemt, for mit vedkommende i hvert fald, ingen forstyrrende elementer. Det er kun når man skubber eller trækker en smule hårdt i rattet at dette giver sig. Da det ikke bør være en handling man foretager alt for ofte så er det også en mindre detalje, men ikke desto mindre noget som sammenlignet med mere stationære racing-stolen er en udfordring.
Komforten i Playseat Challenge er ganske acceptabel og jeg kunne sagtens sidde adskillige løb uden at skulle op og strække mig. Ja, jeg har da siddet mere behageligt i andre stole, men jeg har i den grad også siddet steder, hvor jeg ikke kunne holde ud at være nær så længe som i Playseat Challenge stolen.
Når jeg så var færdig med Playseat Challenge galdte det blot om at samle stolen igen med rat og pedaler stadig monteret på og så ellers smide den op ad skabet, hvor den kunne stå til næste gang jeg skulle køre et ræs. Freden i hjemmet blev også bibeholdt så det var et ekstra plus.
Konklusion
Playseat Challenge gør det hermed både nemt og svært. For dem der gerne vil have en racerstol at sidde i når de spiller bilspil, men ikke har alt for meget plads, så er der nu her en løsning, der kompromisløst sætter en i føresædet og så er det skræmmende nemt at hive frem og sætte til side. Det gør det samtidigt også svært for dem, der gerne vil finde på en undskyldning for at de ikke skulle gøre det, for Playseat Challenge gør et fantastisk stykke arbejde med at levere en stabil løsning, der trods sin kompakthed faktisk er ganske brugbar og stabil. Det robuste design bevirker at man sidder godt, stramt og hele køreoplevelsen med rat og pedaler føles fantastisk. Man sidder ganske vist ikke ligeså stabilt, som man vil gøre med et mere hårdført og tungt sæde, men ikke desto mindre er det en lille pris man betaler, hvis man tager de andre features i betragtning, som Playseat Challenge kommer med og sågar til en overkommelig pris.
[checklist]
- Nem opsætning
- God kvalitet
- Komfortabelt og stabilt
[/checklist]
[badlist]
- Rat kan finde på at skride frem og tilbage
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 1.499,-
- Køb Playset Challenger hos Dustinhome.dk