onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: OnePlus 12 smartphone

Test: OnePlus 12 smartphone

OnePlus har udstyret os med deres seneste smartphone til denne test i form af Oneplus 12. Specifikationslisten ser godt ud, men er der tale om en såkaldt flagship telefon? Det ser vi tætter på når vi tester ydelse, kamera og generelt brug.

Hvad er der i æsken?

Vi har efterhånden set mange smartphone producenter ditche opladeren i deres æsker og lade kassen til en smartphone fylde relativt lidt. Alt sammen i miljøets tegn efter sigende, men OnePlus har en væsentligt anden tilgang. Her føles udpakningen af OnePlus 12 traditionel så at sige og du får en lækker unboxing med alt hvad du skal bruge – deriblandt også en massiv oplader.

Design

Hvis du er en OnePlus kender, så er der to ting du hurtigt vil bemærke når du pakker den nye 12er op. Først og fremmest er der en kæmpe lighed med den forrige model og man vil sagtens kunne forveksle dem med hinanden.

Den store nyhed kommer dog indefra, hvor OnePlus 12 er udstyret med den seneste teknologi, hvilket vi dog kigger nærmere på længere nede. Det opmærksomme øje vil dog bemærke at der på bagsiden omkring kameraet nu ikke længere er en mørk baggrund. Baggrunden er derimod en nuance af telefonens farve, hvilket gør at bagsiden på OnePlus 12 er mindre iøjefaldende. Ikke en helt skidt feature da det får det ellers store kamera til at fremstå en smule mindre iøjefaldende end det gjorde på forgængeren.

Denne feature er dog ikke så tydelig på vores sorte testmodel, men det fremgår langt mere tydeligt på den grønne model, som i øvrigt er rigtig lækker i designet og for min smag en del mere end den sorte. Det kommer dog an på hvad man foretrækker naturligvis.

Det store kamera som består af fire enheder er dog ikke nemt at skjule uanset, hvordan du vender og drejer det og også denne gang er det udviklet i samarbejde med svenske Hasselblad. Der er dermed også et stort Hasselblad logo inde i cirklen sammen med specifikationerne for de enkelte linser telefonen gemmer på.

Den anden ting OnePlus kendere vil bemærke er at producenten også denne gang har husket at bibeholde den ikoniske notifikationsslider på siden af telefonen. Uanset hvilken version af Android eller anden producent jeg har leget med så har jeg savnet denne feature. Det er ikke noget man bruger så ofte, men når man gør så er det befriende at man ikke behøver åbne sin telefon og slide notifikationer ned for at toggle mellem lyd, lydløs og vibration. Jeg ville dog ønske at når nu OnePlus har inkluderet slideren på OnePlus 12 at de kunne lade det være muligt at programmere knappen til at gøre forskellige ting, som jeg som enkelt bruger anvender mest i min hverdag. Det har man set på enkelte andre modeller og det synes jeg er endnu mere smart.

OnePlus 12 er udstyret med et buet display. Noget som mange andre producenter ellers så småt er på vej væk fra. Personligt er jeg glad for den nye udvikling væk fra buede displays, selvom jeg kan forstå argumenterne med at den er lidt behageligere i hånden end det kantede alternativ. Desuden kan det være sværere at montere skærmbeskyttelse på, hvorfor det kan være at OnePlus har monteret et sådant på denne telefon fra fabrikken så du ikke behøver at lede efter et der passer. Beskyttelse lavet af glas bliver dog sværere at finde, hvis man foretrækker dét.

Opladeren der følger med OnePlus 12 er som indikeret tidligere ret stor i forhold til mange andre opladere. Det er dog ikke helt uden grund for den leverer en opladning på 100 Watt og det nok ligeså imponerende er at den ikke bliver voldsomt varm under processen. Det betyder dog at kablet, der følger med OnePlus 12 ikke bare kan skiftes ud med hvilket som helst andet USB-A til USB-C kabel, hvis man ønsker den samme hurtige opladning vel at mærke.

OnePlus 12 venstre Samsung S24 Ultra højre

Det røde kabel fra OnePlus er ret fast og robust, hvilket nok er fordi den skal overføre så mange Watt, men det har også den fordel at kablet ikke vikler sig om sig selv. I hvert fald ikke så nemt og så tror jeg også det holder længere end de mange tyndere kabler.

Det øvrige ved designet af OnePlus 12 er ikke så nyt i forhold til forgængeren og man har USB-C porten i bunden og lyd samt tænd/sluk knappen i siden. Alle knapper virker til at være relativt nemme at nå med fingrene, om end jeg snakker ud fra egen erfaring og relativt store hænder. Man skal huske at OnePlus 12 med sine 8,82″ på displayet altså fylder 16,43 cm i højden og dermed ikke er nogen lille telefon.

Funktionalitet

Jeg begyndte under min test at anvende OnePlus 12 som min primære telefon i nogle dage for at få den rigtige fornemmelse af den og endte med at savne den efterfølgende. Det handler nogle gange om at man bliver vant til noget simpelt og så kan det være svært at slippe igen. Der var for mig et kæmpe irritationsmoment i at jeg nu i flere år har benyttet Nova launcheren på min Android telefon, men med OnePlus 12 (og andre telefoner jeg tester) prøver jeg at anvende producentens eget system da jeg ikke forventer alle andre i markedet starter med at skifte launcher som det første på deres telefon. Menusystemet på OnePlus 12 kan for mig at se være en smule trægt nogle gange sammenlignet med Nova (og også Samsungs system jeg også kender temmelig godt). Dog er der en feature, som jeg selv synes er ret genial. Du kan slå en feature til der gør det muligt at slide fingeren ind fra siden på en hjemmeskærm med app-ikoner og så bliver de alle sammen gjort mindre og bragt ned til din finger, så du på den måde nemmere kan bruge telefonen med én hånd. Det spiller ret genialt og gjorde at jeg ikke skiftede til Nova i min testperiode.

Det var dog ikke OnePlus’ systemet, der gjorde at jeg var ret begejstret for telefonen. Det var derimod telefonens hastighed i det daglige brug. Jeg oplevede på intet tidspunkt at telefonen var langsom og at jeg ventede unødigt på den. Alle funktioner og animationer kørte helt flydende og telefonen var klar med det jeg smed efter den. Det kan være svært at sætte ord på, men hele oplevelsen føles simpelthen så hurtig og “smooth” at det (sorry to say it) minder mig om når jeg browser min kones iPhone. Android lider nogle gange under at det er et åbent system, som skal virke med mange forskellige brands, men det kan man godt komme til at glemme med OnePlus. Her virker tingene hurtige og præcise.

Skærm

Også skærmen hjælper på denne oplevelse og er en fornøjelse. Skærmen er med en variable refresh rate på 1-120 Hz og tilpasser til det som er på skærmen og giver også dér en flydende oplevelse uanset om man browser eller ser video og spiller. Det mest imponerende ved skærmen på OnePlus 12 er dog dens maksimale lysstyrke på op til 4500 nits… Det er en ret høj lysstyrke for dem som ikke er så tekniske og interesseret i tal, men det betyder at jeg sagtens kunne se film og på skærmen selv i skarpt dagslys udenfor.

Skærmen har OnePlus i øvrigt spækket med teknologi, så du får en høj opløsning (3168×1440), men også mulighed for at sætte lysstyrken lavt til når du surfer om natten. Hertil benytter OnePlus PWM dimming så skærmen bliver mørkere. Normalt vil man sige at PWM er skidt fordi det kan give trætte øjne og sågar hovedpine for nogle brugere. Den lange tekniske begrundelse vil jeg spare jer for her, men med en opdateringshastighed på 2160 Hz i PWM dimming så burde man også være udover dette problem. Jeg er generelt ikke typen, der ser på min telefon inden sengetid, så jeg kan ikke se om det har influeret min livskvalitet, men det forestiller jeg mig det godt kan for nogen.

Kamera

Når man har dette kæmpe store kamera på bagsiden, så sættes forventningerne også automatisk relativt højt. Dermed har OnePlus 12 noget at leve op til, så i det kommende er mine oplevelser med kameraet i forskellige miljøer og brugsscenarier.

I øvrigt så har Hasselblad krævet at lyden når man trykker på shutterknappen på kameraet lyder som de vil have den, hvis de skal være med i dette samarbejde og ligge navn til. Så hvis du synes at kameraet på OnePlus har en særlig lyd, så er det derfor.

Almindelige billeder, så at sige, er ret nemme på OnePlus 12. Telefonen er hurtig til at starte kamera appen og så er den også ret hurtig til at fokusere på det man ønsker at tage billede af. Den ændrer også nogle gange automatisk nogle indstillinger, hvis du har sat den til at agere automatisk. Det kan være en fordel, men nogle gange kan man også blive irriteret fordi den ændrer noget lige i det man tager et billede, hvis man er hurtigere end “computeren”. Generelt er der dog tale om et ganske glimrende og præcist kamera.

Selv i mørke omgivelser synes jeg at telefonen klarer sig ganske glimrende. Især hvis man bruger noget til at støtte telefonen med, så vil man opleve at den kan tage tydelige billeder selv om natten. I visse tilfælde synes jeg dog at eksempelvis iPhones Pro Max klarer sig bedre om natten, men jeg synes ikke der er den store forskel til fx Samsung S23 Ultra jeg testede sidste år.

Du har også mulighed for at lege med forskellige indstillinger i Pro mode så du kan ret meget med kameraet på OnePlus 12. Det er fyldt med funktioner og måder at tage billeder og video på. Det manglede måske også bare når kameraet fylder så meget, så er det rarrt at det tydeligvis også er et sted som producenten har fokuseret.

Hvis du står meget tæt på et objekt med OnePlus 12 skifter den til macroindstilling og også her var jeg ret imponeret. Der er en smule grums i udkanten af billedet i macro, men generelt kan man tage billeder ret tæt på og med en ret god kvalitet. Hvis du slår macro fra og gerne vil slå det til igen, så har jeg endnu ikke fundet ud af, hvordan man gør andet end at flytte fokus til noget langt væk og tæt på igen, hvilket er en smule irriterende. Jeg er sikker på at der er en måde at gøre det på, men af princip synes jeg det burde være nemt at finde ud af og ikke noget jeg bør google mig til.

Også video klarer OnePlus 12 ret godt, men jeg oplever at stabiliseringen er en anelse bedre i fx Samsung og iPhones topmodeller. Det er dog ikke markant og man får stadig med OnePlus 12 et ganske godt kamera til video også. Der er ikke slør at spore i videoer selv når det går stærkt og udover det er telefonen god og hurtig til at fokusere på det rigtige og relevante i videoen.

Features

OnePlus 12 er også udstyret med andre features, som jeg ikke rigtig føler hører til en selvstændig kategori. Der er nu efter lang tid en telefon, som du kan bruge som fjernbetjening. Det er ellers en feature man ser sjældent, men jeg kunne sagtens styre både samsung fjernsyn, philips fjernsyn og sågar Apple TV direkte fra telefonen. Nogle knapper kan man til tider godt savne, men til almindelig brug kan man skrue ned for fjernsynet eller skifte kanal, hvis man ikke lige er i nærheden af fjernbetjeningen (dovenskab længe leve).

Derudover er skærmen på OnePlus 12 med noget de kalder akva touch, som gør at du kan bruge telefonen selv i regnvejr eller hvis telefonen står tæt på bruseren. Den burde være i stand til at kende din finger fra vanddråberne og det virkede for mit vedkommende også fejlfrit, selvom jeg havde svært ved at teste denne da telefonen ikke er vandtæt (IP65 rating kun) og jeg ville ikke risikere at dræbe den under testning.

En anden feature, som jeg ærligt må sige jeg tænkte var ligegyldig, var OnePlus’ fokus på vibration. Denne føler ret speciel på OnePlus og meget mere “informativ” på den måde at man føler man lærer nogle mønstre og at vibrationen er forskellig afhængig af hvad man foretager sig på telefonen. Det skal dog prøves for at kunne forstås synes jeg, men bestemt nævneværdigt. Jeg savnede at telefonen var “levende” på en anden måde efter at jeg skiftede tilbage til min daglige driver.

Batteri

Som noget nyt understøtter OnePlus 12 nu også opladning trådløst med op til 50 Watt med AIRVOOC. Sammen med den kablede 100 Watt opladning via SUPERVOOC er det den eneste telefon (pt jeg kender til) med så hurtige opladninger. Det betyder opladning i test på under 25 minutter fra næsten tomt til fyldt.

Endvidere spår OnePlus at batteriet vil holde i op til fire år med daglige opladninger. Noget de ikke sætter garanti på, men som altså burde holde og i så fald er dét svaret til miljøaktivisterne, der kan anfægte at der stadig er en lader med i æsken.

En ikke så uvæsentlig detalje er i øvrigt at når du sætter OnePlus 12 til at oplade med en “almindelig” oplader, så viser den procenterne på skærmen i hele procent. Når du smider den til en SUPERVOOC, så får du også decimaler med og disse decimaler begynder med det samme at stige. Med SUPERVOOC er der dog en lille forsinkelse når du sætter den til fordi telefonen og strømforsyningen “forbereder” batteriet til opladningsprocessen inden denne påbegynder. Med 100 Watt er det forståeligt (og unikt for OnePlus telefoner).

I mine test, på nær de første dage, hvor jeg legede med alle mulige features, så kunne OnePlus 12 holde strøm i halvanden dag på en opladning. Det var jeg ret imponeret af og det betød at når jeg kom på arbejde så skulle jeg blot lade op i den første halve time inden mine møder begyndte for at være klar til natten ud i hvert fald og nærmest uanset, hvad jeg lavede med telefonen. Den lysstyrke skærm sluger dog strømmen, så hvis jeg bruger denne meget udenfor i dagslys så kan man godt mærke at man får drænet batteriet. Til almindelig brug kan jeg dog ikke se at en opladning over natten overhovedet er nødvendig.

Konklusion

Der er meget lidt at sætte fingeren på for så vidt angår OnePlus 12. Jeg ville selv tænke at det er ret mange penge for en OnePlus telefon umiddelbart og kameraet er ikke helt på niveau med fx iPhone og Samsungs Ultra serie. Til gengæld får du opladning de andre kun kan drømme om og en ret hurtig telefon, der på intet tidspunkt generer dig under brug. Den spiller bare uanset om du surfer, ser film, spiller eller hvad end du laver. Den er hurtig, tager fantastiske billeder, har en flot og lysstærk skærm og kan lade op til en hel dag på under et kvarters opladning, så der er virkelig ikke meget at ønske sig udover det. Den slås ganske fint med S24 Ultra fra Samsung og på mange punkter taler prisen i OnePlus 12s favør.

Pris og tilgængelighed

Sat til 7.699,- for 12 GB RAM / 256 GB flash eller 7.949,- for 16 GB RAM / 512 GB flash

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

OnePlus har udstyret os med deres seneste smartphone til denne test i form af Oneplus 12. Specifikationslisten ser godt ud, men er der tale om en såkaldt flagship telefon? Det ser vi tætter på når vi tester ydelse, kamera og generelt brug. Hvad er der...Test: OnePlus 12 smartphone