torsdag, november 14, 2024
ForsideAnmeldelserTest: NETGEAR RAX10 trådløs router

Test: NETGEAR RAX10 trådløs router

Hvis det er blevet tid til at opgradere til WiFi 6 for at følge med netværksstandarderne, så har vi her kigget nærmere på en NETGEAR RAX10, som byder på både OFDMA, MU-MIMO og en masse andet, men hvad betyder det og er det et godt køb. Det kigger vi nærmere på i denne test.

Hvad er der i æsken?

En klassisk router boks fra NETGEAR, hvor vi først bliver præsenteret for papirarbejdet med instruktion i Installation og derunder finder selve routeren med dertilhørende netværkskabel og to strømforsyninger. NETGEAR bliver ved med at shippe to adaptere til det europæiske marked og man har derfor et UK og EU stik skulle man nogensinde få brug for begge.

Design

En router i traditionelt design vil jeg nærmest tillade mig at kalde NETGEAR RAX10, som er en kompakt enhed, hvis man sammenligner den med mange andre WiFi 6 routere på markedet og så er den primært lavet af plastik. Den er faktisk lavet af plastik og så er det indmaden, der nok indeholder metallerne og hvad der nu ellers gemmer sig under “hjelmen”.

NETGEAR har dog forsøgt at gøre designet af RAX10 en smule mere spændende ved at lade den største overflade på fronten være udført i et slags trekants-mønster, mens den synlige overflade er såkaldt piano-sort. Hvis det ikke var for trekanterne så var den nok en fingeraftryksmagnet uden lige, men heldigvis er en router (forhåbentlig) ikke en enhed du rører alt for mange gange efter du har sat den op.

Værende helt sort så er NETGEAR RAX10 trods alt mulig mere eller mindre at gemme væk eller i hvert fald vil den forventeligt ikke gøre sig unødigt bemærket. De tre antenner som stikker relativt højt op i forhold til resten af designet er så den eneste rigtige “eye catcher” for de fem hvide LED-lys på fronten nedenunder NETGEAR logoet kan nemlig slukkes efter ønske.

Lysene er til for ellers at fortælle dig som bruger om status på netværket og er ofte den hurtigste indikator om noget skulle være i vejen med netværket, men eftersom de fleste af os (igen forhåbentlig) har netværk, der virker 99% af tiden, så er det også fint at slukke lysene, så de ikke unødigt er opmærksomhedssøgende.

På bagsiden er NETGEAR RAX10 meget standard og byder på en WPS-knap, WAN-port, 4 x Gigabit LAN-porte, reset-knap og port til strømforsyningen. Det er ikke fordi man kan forvente sig meget andet, men jeg bliver alligevel overrasket over at der ikke er en USB-port til deling af enten printer eller lagerenhed. Derudover blev jeg først senere under min test opmærksom på at jeg ikke kunne tænde og slukke RAX10 via en knap. Det er enten at sætte kablet i eller ikke for den har ikke en tænd/sluk knap.

Til trods for plastikken føler jeg ikke at NETGEAR RAX10 designmæssigt føles decideret billig eller dårligt udført, men jeg ville nok heller ikke stemme på den i en konkurrence for design. Den er nogenlunde diskret og designet er ikke det som har været i fokus. Der må vi satse på de næste afsnit omkring funktion er, hvor NETGEAR har sat kræfterne ind.

Funktionalitet

En efterhånden kendt proces er at man enten vælger at sætte sin router op via en webbrowser eller app til sin smartphone. Normalt er jeg typen, der er mere tryg i en browser, men tænkte at flere brugere i dag nok hellere vil anvende deres smartphone, som de nok bruger til alt andet også.

Opsætningen går temmelig stille for sig og man bliver gennem NETGEAR Nighthawk appen guidet gennem hvert skridt i processen. Det er temmelig intuitivt og burde være noget de fleste kan finde ud af. For mit eget vedkommende mistede jeg nok lidt tålmodigheden fordi det gik en anelse trægt og langsomt, men det er igen også en af de ting man gør én gang med en router.

Du har naturligvis også mulighed for at sætte det hele op via en browser og den fra fabrikken indstillede SSID og password er printet både på undersiden af routeren samt på den plastik, der omsluttede routeren i æsken som beskyttelse.

Når din router er sat op og du registerer den til en Netgear konto, så får du også aktiveret Netgear Armor, som er en ekstra sikkerhedsfeature til Netgear produkter. Denne service beskytter dit netværk og giver dig også indsigt i den beskyttelse, som du har sat op. Det vil sige du får oversigt over forsøg på hack og du får også en rapport over dine indstillinger og hvor sikre de er. Du får også løbende anbefalinger til opsætningen, som kan sikre dig mod ubudne gæster. For eksempel anbefaler Armor mig at lave et gæstenetværk til folk udenfor huset når de er på besøg, da de dermed ikke får den samme åbne adgang til netværket, som dem i vores husstand eksempelvis. Det er en smart feature for dem der bare er den mindste smule usikre omkring netværk og eller blot ønsker en ekstra sikkerhed. Armor fortæller dig også når du besøger hjemmesider, som Bit Defender kender som værende risikofyldte, men med mindre du sætter det op til dét, så blokerer den ikke for din internetbrowsing. Om det er penge godt givet ud er jo lidt ligesom en forsikring. Hvis ikke man får brug for den er man jo lykkelig, men pengene er “spildt”, mens man ville fortryde det, hvis man bliver hacket og ikke har taget imod tilbuddet.

Hastighed

Indledningsvist vil jeg gerne nævne at min test med netværkshastighed på enhver router er lavet efter de samme forholdsregler. Det vil sige jeg anvender speedtest.net til udmåling af selver internethastigheden og iPerf3 til udmåling af maksimal båndbredde på netværket. Når det er sagt, så er begge målinger udtryk for øjebliksbilledet og afhængige af det øvrige udstyr jeg tester med. Eksempelvis har jeg ikke de samme to computere og dermed ikke samme netværkskort til at teste med på iPerf3-testen. I denne omgang er det eksempelvis en Dell Latitude og Microsoft Surface Laptop jeg har testet med.

For så vidt angår internethastigheden fra min internetudbyder så opnår jeg gode resultater når jeg er på samme plan som routeren, mens jeg mister op imod 70% ved at bevæge mig rundt I vores 3-plans rækkehus, som vi bor i. Det er der dog intet overraskende og er ganske almindeligt. NETGEAR RAX10 har en acceptabel signalstyrke gennem hele huset og daler ikke drastisk I forhold til øvrige routere jeg har testet, som det fremgår af nedenstående graf, hvor et lavere tal betyder stærkere signal. Det underlige med RAX10 er at dens signalstyrke er stærkere på 5 GHz båndet end 2.4 GHz både i min stue og nedenunder i vores køkken. Jeg havde nogenlunde signal de fleste steder i hele vores rækkehus og det var først når jeg bevægede mig udenfor og et par meter væk fra huset at jeg følte udfald var at mærke.

Nedenfor er de resultater, som jeg har opnået med iPerf3, som tester hastigheden på det trådløse netværk mod en kablet computer på netværket. Den kablede enhed agerer som server for at man minimerer flaskehalsen og så tester jeg med en laptop cirka 2 meter fra routeren uden vægge eller andre elementer imellem.

Som det fremgår af ovenstående, så opnår jeg cirka 65 Mbps på 2.4 GHz båndet og 340 Mbps på 5 GHz båndet med NETGEAR RAX10. Da der er tale om en AX1800 router så var mine forventninger blot at jeg kunne opnå mere båndbredde, men det er ikke helt skuffende hellere sammenlignet med meget andet.

På æsken til NETGEAR RAX10 står der at den er anbefalet for op til 20 enheder. Det lyder umiddelbart af relativt lidt og jeg er personligt ikke glad for disse skriv. På et netværk er der altid en eller anden form for flaskehals i forhold til båndbredde, men om man rammer flaskehalsen på sin router, sin internethastighed eller sågar sine kabler er ikke noget man kan vide på forhånd nødvendigvis. Det afhænger af hvordan man bruger internettet, så en masse små IoT enheder vil anvende meget lidt af det som NETGEAR RAX10 kan håndtere uden at ligge den ned. Derimod, hvis man har en massee smart phones, tablets og computere, der alle sammen surfer og henter fra internettet samtidigt, så rammer man sin kvote selv før de 20. Så jeg synes det er svært, men min vurdering ud fra de tests jeg har lavet på RAX10 så er den fin til en almindelig størrelse familie, der har et “almindeligt” internetbehov uden for mange netværksenheder, der deler mellem hinanden på tværs af huset konstant.

Rillerne på RAX10 er højt sandsynligt ikke kun for at se flot ud, men også for at skille sig af med varmen

Konklusion

Hvis dit netværk derhjemme trænger til en opgradering og du nu har tilstrækkeligt med nye mobile enheder, der understøtter det nye AX-netværk, så er Netgear Nighthawk RAX10 en ganske fin entry router, der fint vil klare de fleste husbehov. Du skal dog være opmærksom på at producenten anbefaler maksimalt 20 enheder før man bør overveje en større model og så er den altså ikke udstyret med en USB-port. Hvis dit behov ikke kræver dette eller forventes at kræve det, så er Netgear RAX10 en ganske fin router til prisen og den klarer sig glimrende med hensyn til hastighedstests rundt omkring i vores hjem. Jeg taber meget lidt hastighed i forhold til hvad jeg forventer når signalstyrken daler så meget ved at jeg bevæger mig rundt i vores 3-plans rækkehus, så ydelsesmæssigt tænker jeg den dækker de fleste behov.

Det eneste man skal være opmærksom på med RAX10 er at den prismæssigt (i skrivende stund) ligger meget tæt op ad RAX20, som altså har den manglende USB-port.

Positivt

  • God hastighed
  • Nem opsætning
  • Simpelt og diskret design
  • Mulighed for vægmontering

Negativt

  • Ingen USB-port
  • Signalstyrke kunne være en anelse bedre

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis det er blevet tid til at opgradere til WiFi 6 for at følge med netværksstandarderne, så har vi her kigget nærmere på en NETGEAR RAX10, som byder på både OFDMA, MU-MIMO og en masse andet, men hvad betyder det og er det et...Test: NETGEAR RAX10 trådløs router