mandag, januar 27, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Netgear Nighthawk RS300 Router

Test: Netgear Nighthawk RS300 Router

Vi har fået en WiFi 7 router til test her på redaktionen i form af Nighthawk RS300, som byder på (angiveligt) en løsning til hjemmet med 3-4 værelser. Vores hjem er af netop den størrelse, så du kan læse om vores test og oplevelse her.

Hvad er der i æsken?

Æsken til RS300 er egentlig ganske fin når man tænker på at for tiden er producenterne meget obs på at gøre det så minimalistisk og miljøvenligt som muligt. Den består af to æsker og indholdet består af selve routeren, et ethernet-kabel, en strømforsyning med adapter til både EU og UK. Dertil er der også papirer med garantioplysninger og en kort manual til at du kan komme hurtigt i gang.

Design

Routere har efterhånden haft nogle forskellige former og designs, men i bund og grund munder det ud i om der er tale om et design med synlige antenner eller om disse er forsøgt gemt væk på en eller anden måde.

En af disse måder er at lade routeren være i et såkaldt “tårn”, hvor selve konstruktionen er høj og relativt slank. Dette design er hvad Nighthawk RS300 er baseret på og på den måde fylder routeren i virkeligheden relativt lidt på et bord, en reol eller hvor man nu vælger at placere den.

Angiveligt skal det høje design optimere antennernes evne til at transmittere signalet i alle retninger. Dette burde betyde at man bør placere Nighthawk RS300 i midten af sit hjem om muligt eller i hvert fald så centralt som muligt.

Overfladen af Nighthawk RS300 er en mat sort, som hverken er prangende eller skiller sig ud designmæssigt. Den er temmelig neutral i designet, så den burde fint kunne placeres et synligt sted uden at vække opsyn.

Bagsiden af den er måske den mest “farverige” så at sige, idet du her finder portene som routeren her byder på. Disse består af selve WAN-porten til din internetforbindelse, der er gul og så er der også en blå USB-A port lige over. Derudover har du fire Ethernet-porte, hvoraf to er 2.5 Gbit og to er 1 Gbit. USB-porten er ganske velkommen i min optik og en funktion, som tit bliver overset selvom de fleste af os i dag enten har en WiFi-printer eller bruger cloud til lager.

Funktionalitet

Selve opsætningen af Netgear RS300 vil jeg gerne kalde problemfri og hurtig, men det kan jeg ikke helt tillade mig for det tog mig lige under tyve minutter at komme i gang. Da jeg havde tastet mine ønskede indstillinger fik jeg at vide at der er en firmwareopdatering klar til routeren. Den del har jeg generelt ikke et problem med da firmware kan betyde bedre sikkerhed og på noget som en router skal man i min optik tage sikkerhed ret seriøst.

Desværre betød denne firmware opdatering her i starten at jeg skulle genstarte opsætningsprocessen med at navngive min router og angive administrator-password igen. Så, sammen med firmwareopdatering og opsætning gange to er vi altså tyve minutter inde før vi er oppe og køre.

Når man så ér oppe at køre, så bliver man mødt med Nighthawk appen på sin smartenhed, som man bruger til at justere indstillingerne på. Denne har de fleste funktioner lige ved hånden, men skal du indstille noget mere avanceret er det nødvendigt at anvende browseren på din computer. Det var eksempelvis nødvendigt for mit vedkommende, idet jeg kører VLAN-tagging, idet jeg har fiber gennem hiper.

Features

Allerede fra du kommer i gang med appen med Nighthawk RS300, så bliver du mødt med en anbefaling om at anvende Netgear Armor, så du kan beskytte dit netværk og ikke mindst dine børn fra den digitale farlige verden. Netgear Armor giver en masse fordele, men det er ikke helt gratis og koster næsten tusind kroner om året for at have et abonnement kørende.

Du skal huske at slå notifikationer til så får du nemlig altid at vide, hvis der er en ny enhed, der slutter sig til dit netværk. Jeg har ikke oplevet at der kom noget på uden at det burde, men jeg fik da en notifikation da der løbende kom nye enheder til og det syntes jeg egentlig var ret betryggende.

Nighthawk RS300 er med WiFi 7 og en samlet båndbredde på 9,3 Gbps via WiFi en ret habil router. Det er ikke muligt at få denne hastighed på én forbundet enhed, men det er altså den samlede trådløse båndbredde at denne router har at gøre godt med. Det er almindeligt for WiFi 7 routere i øvrigt, så det er hverken godt eller skidt.

Du får med Nighthawk RS300 en Tri-band router, der giver dig en god båndbredde, men i henhold til Netgear altså også burde dække 185 kvadratmeter med håndtering af op imod 100 enheder samtidigt. Det har jeg naturligvis sat mig for at teste og du kan læse med i nedenstående afsnit, hvordan dét gik.

Dækning

Der har været en del routere mellem hænderne på mig gennem tiden, men vi er for ikke så lang tid siden flyttet i et nyt hjem, så her bliver jeg nødt til at lave nye erfaringer at kunne sammenligne med. Neatgear Nighthawk RS300 formår ikke helt at overraske mig positivt når det kommer til signalstyrke.

Som det fremgår af ovenstående, så er den middelmådig i denne test og dét er ud fra en sammenligning med andre routere. Et mesh-system vil naturligt give højere signalstyrker, idet hele formålet med et sådant system er at forstærke signalet rundt omkring i hjemmet.

Hastighed

Et svagere signal er dog ikke nødvendigvis altid ensbetydende med en dårligere performance og hastighed. Den satte jeg mig også for at teste med Nighthawk RS300 og fik nogle ret spændende værdier ud af routeren.

RS300 formår nemlig at give et solidt resultat når det kommer til selve båndbredden. Det vil sig den samlede hastighed er ret høj og bør egentlig være ganske rigeligt for de fleste almindelige hjem.

Med iPerf sat op så fik jeg opnået nedenstående tests med mit setup, men det skal bemærkes at jeg ikke har en WiFi 7 kompatibel enhed med hastighed til at teste dette bånd. Resultaterne er derfor lidt farvet af at jeg ikke kunne udnytte routeren fuldt ud.

Min testperiode med RS300 bevirkede at jeg til tider fik en del udfald på forbindelsen. Routeren har en funktion, der hedder Smart Connect, som gør at den slår de tre bånd sammen, altså 2.4GHz, 5GHz og 6GHz. Jeg valgte at splitte disse op og konkluderede på baggrund af dette at det var 6GHz båndet, der til tider fik små kortvarige udfald. Dette er ikke nødvendigvis en udfordring når man streamer, men det er et kæmpeissue når man gamer og mister sin forbindelse. Routeren var opdateret til seneste firmware, så det var ikke dét der var årsagen og jeg fandt ikke en løsning på udfaldene.

Det fede ved Nighthawk RS300 er at den har temmelig hurtige LAN-porte også, hvilket gør dig i stand til at have en ret hurtig kablet forbindelse til routeren og internettet også. Det er ideelt for os, der har NAS sat på netværket eller går så meget op i vores gaming at det resolut skal være kablet.

Dertil har du så også en USB-port på bagsiden af Nighthawk RS300 så du kan koble en harddisk eller printer til netværket uden at skulle have alle enheder forbundet til dem. Alt i alt er jeg ret tilfreds med tilslutningsmulighederne på denne router.

Alt i alt er den hastighedsmæssigt fint egnet til det mellemstore hjem med mange enheder forbundet. Vi kunne i hvert fald både spille og streame video på adskillige enheder samtidigt uden at det blev et problem. Jeg plejer ved test af nye routere at anvende de samme indstillinger så mine gamle enheder bare forbinder til den nye router og dermed er der hurtigt 45-50 enheder forbundet så man kan teste dens performance under pres.

Konklusion

Uden at skulle kalde Nighthawk RS300 entry-level for det er stadig en router, der koster omkring to tusind kroner i skrivende stund, så er det stadig relativt “lidt” WiFi 7 man får ud af den sammenlignet med en del andre fra producenten. Det er dog en hurtig router, der leverer på hastighed, om end jeg godt kunne tænke mig en smule bedre signalstyrke og færre udfald i forhold til hvad jeg ellers har set (især med prisklassen i betragtning), men hastigheden og performance synes jeg ikke jeg kan anfægte.

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi har fået en WiFi 7 router til test her på redaktionen i form af Nighthawk RS300, som byder på (angiveligt) en løsning til hjemmet med 3-4 værelser. Vores hjem er af netop den størrelse, så du kan læse om vores test og oplevelse...Test: Netgear Nighthawk RS300 Router