Så er der langt om længe et nyt tastatur i G915 serien, men er der nok i denne nye udgave til at det har været ventetiden værd? G915 X Lightspeed TKL byder på mekaniske taster, et lavprofildesign og så en masse andet smart. Vi ser nærmere på det i denne test.
Hvad er der i æsken?
I æsken til G915 X Lightspeed TKL finder du naturligvis selve tastaturet, en USB-dongle, en USB-adapter, et USB-C kabel minsandten og så har du også i vores nordiske udgave også de danske Æ og Ø bogstaver som du kan skifte ud på tastaturet.
Det lidt ærgerlige ved den nordiske udgave er så at der er plastik i emballagen, fordi de to ekstra taster leveres i en lille plastikpose, mens resten af emballagen faktisk er uden brug af plastik. Jeg ved nemlig at Logitech går ind for bæredygtighed og så er en sådan lille detalje bare iøjefaldende.
Design
For et halvt årti siden cirka skabte Logitech deres første lavprofil mekaniske tastatur, som blev et hit blandt mange. Designet var robust, fast, men samtidigt relativt fladt i forhold til hvad der ellers var på markedet af mekaniske tastaturer, som på det tidspunkt var ret populære.
Dette tastatur har de så videreudviklet på, lyttet til brugernes feedback og bringer os altså det Logitech G915 X Lightspeed TKL, som vi har foran os. Det ligner dog sig selv vil dem, der kender forgængeren helt sikkert bemærke.
Den store forskel er indmaden, som nu har fået andre switche under tasterne. Disse har så sammen med de øvrige elementer gjort at Logitech G915 X TKL vejer 50 gram mere og kampvægten ender på 860 gram.
Udover nye switche så er selve tasterne nu også med Double-Shot PBT i stedet for ABS, der blev anvendt i forgængeren. Det er måske ikke noget man vil kunne bemærke fra første dag med det nye G915 X TKL, men PBT anses generelt for at være mere holdbart mod slid og sågar også UV-lys, så de vil alt andet lige holde i længere tid.
Det er cirka tre til fire gange mere end et membrant tastatur i fuld størrelse, så det kan godt mærkes. Sammenlignet med “traditionelle” mekaniske tastaturer, som snildt sniger sig op over et kilo, så føles G915 X TKL let.
Det er dog et tastatur, der står fint fast på skrivebordet og rykkes ikke så nemt. Robustheden er nogenlunde, men det slanke design har sine begrænsninger, selvom G915 X TKL er lavet i en blanding af metal og plastik. Det kan eksempelvis godt tvinges til at blive bøjet, hvis man bare bruger en smule kræfter.
I øverste rækker af G915 X TKL har du nogle blødere taster. Disse er dog ikke dem du skal bruge ligeså ofte og de er genveje til forbindelser og medier. Man har naturligvis bibeholdt rulleknappen til justering af lydniveau.
Lidt groft sagt, så er der ikke sket noget som helst for så vidt angår det udvendige design på Logitech G915 X Lightspeed TKL og det er ret ærgerligt. Jeg forstår ganske udmærket tanken bag og mantraen om “don’t fix what ain’t broken”, men der er bare ikke nok nyt på de år der er gået. Derfor, hvis du savner lidt ord på designaspektet, så kan du læse mere herom i vores tidligere test. Ret skal dog være ret og det er nævneværdigt at Logitech nu har valgt at anvende USB-C til porten på G915 X TKL.
Funktionalitet
Logitech G915 X TKL virker ud af boksen ved at du bare slutter det til via USB-donglen, USB-kablet eller Bluetooth til den enhed du ønsker at anvende det med.
Bluetooth forbindelsen skal dog holdes til når man ønsker at spare noget strøm og ikke behøver tastaturet til gaming, idet den trådløse forbindelse er en anelse langsommere. Måske ikke noget man umiddelbart vil kunne måle og mærke, men det kan være afgørende i et spil CS2 eller LoL.
Selvom G915 X TKL virker uden software, så giver det ikke helt mening ikke at installere G Hub softwaren, så man kan skræddersy knapperne og måden tastaturet skal agere på. Du kan også gemme tre profiler på hukommelsen af tastaturet, således at du kan spille på en lånt computer uden at skulle hente software eller din profil ned.
Som noget nyt er der i Logitech G Hub softwaren mulighed for at anvende Keycontrol med G915 X TKL. Dette er noget som Logitech ellers længe har været modstandere af at implementere, fordi det er en feature, der er forbudt i professionelle turneringer. Keycontrol giver dig nemlig mulighed for at lave makroer på samtlige taster (på nær udvalgte få). Det kan give en kæmpe fordel nemlig at man kan lade én tast udføre adskillige timede handlinger, så du benytter det på egen risiko, da det koster et ban i professionel setting.
De nye switche på G915 X TKL er stadig udviklet og skabt af Logitech selv, men vi har nu med en hurtigere aktivering på 1,3 mm mod de tidligere 1,5 mm. Den komplette vandring på tasten er dog længere og nu på 3,2 mm i stedet for 2,7. Hvis man tror at det er noget man ikke kan mærke, så tager man fejl. Jeg har ikke været i besiddelse af et gammelt G915 længe, men G915 X TKL byder på en lidt mere fast vandring på tasten mod sin forgængers lidt vaklende taster.
G915 X TKL er et trådløst tastatur, du dog godt kan anvende med kabel, hvis du har glemt at lade op eksempelvis. Batteritiden er der dog også gjort noget ud af. Jeg kan ikke huske at Logitech har oplyst os andet end batteritiden ved fuld lysstyrke i forgængeren, som ender på 40 timer mens dette nye giver op til 42 timer med fuld lysstyrke. Du kan dog få over en måneds batteritid, hvis du slukker belysningen helt og det er en ret fin batteritid for et gaming tastatur, selvom jeg lidt mistænker Logitech for at have givet mig batteritiden forbundet via Bluetooth.
Konklusion
Jeg ved ikke om der er nok nyt i G915 X TKL til at jeg vil råde folk til at skifte deres gamle G915 ud med det nye for begge er ret fede tastaturer og leverer et slankt design, der trods dét er robust og har nogle gode taster. Hvis man dog alligevel står og skal opgradere eller skifte, så byder G915 X TKL på nye og i min optik forbedrede taster, en USB-C forbindelse og Keycontrol til at tilpasse hele tastaturet med. Jeg elsker at jeg kan anvende det på tværs af enheder ved at det har Bluetooth forbindelse og generelt har rigeligt med genveje. Logitech G915 X TKL er en solid opgradering, selvom man ud fra designet ikke skulle mene det, men så er der heldigvis de nye switche og Double-Shot PBT, der gør en stor forskel.
Positivt
- Mere fast vandring i tasterne
- Flot og slankt design
- God størrelse og vægt
- Flotte lyseffekter (i hvert fald i vores hvide udgave)
Negativt
- For lidt nyt i forhold til forgængeren
Pris og tilgængelighed
Set til 1.690,-