mandag, november 18, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Logitech G915 TKL gaming tastatur

Test: Logitech G915 TKL gaming tastatur

Logitech er klar med en mere kompakt version af deres populære trådløse mekaniske gaming tastatur i form af G915 TKL, som vi har fået fingrene i til test. Som navnet TKL antyder er det et design uden numpadden i siden og du kan læse vores vurdering her.

Hvad er der i æsken?

Når jeg har haft flest fuld størrelse tastaturer til test så føles æsken til G915 TKL nærmest for lille til at det kan rumme et tastatur, men ikke desto mindre, så indeholder den sorte og blå kasse selve tastaturet, et microUSB kabel (ehem), USB-modtager og adapter til modtageren samt den obligatoriske manual naturligvis.

Design

Da jeg har siddet med et G915 i fuld størrelse ret længe så kender jeg storebroren ret godt og designmæssigt minder G915 TKL ret meget om den større model. Det manglede naturligvis også bare når de hører til samme serie, men G915 TKL er kun knap 37 cm i bredden og dermed næsten 11 cm mindre end den store model. Med en højde på 2,2 cm og vægt på 810 gram er G915 TKL bestemt en kompakt en af slagsen.

Der er flyttet lidt rundt på nogle enkelte ting, såsom at tænd og sluk knappen er i højre side nu og på en eller anden mærkelig måde spiller det bedre for mig. Øverst til højre har man også volumenknappen, som er en drejeknap og som man kan bruge til at skrue op og ned for lyden med. Dog er volumenknappen stadig (mig bekendt) ikke mulig at programmere til at justere lyden hurtigere og fra at skrue helt op til næsten helt ned skal man rulle en del.

Heldigvis har man dog bibeholdt genvejstasterne i øverste række, hvori man blandt andet også har mute-knappen så man trods alt kan skrue helt ned for lyden øjeblikkeligt, hvis det er hvad man har brug for. Af andre genvejstaster er der lys, skift af trådløs forbindelse, gaming-aktivering og medietaster til at styre musikken med.

Knappen til at skifte mellem den trådløse forbindelse er fordi Logitech G915 TKL har Bluetooth indbygget samtidigt med den trådløse adapter via 2.4 GHz bånd. Dér hvor denne forbindelse giver mening er at man kan koble tastaturet til en mobiltelefon eller tablet og på den måde surfe eller chatte mens man spiller. Bluetooth er grundet den lidt langsommere forbindelse ikke at anbefale til gaming.

Den øverste række af taster til genveje på Logitech G915 TKL er igen nogle gummitaster og adskiller sig også fra de øvrige taster ved at være runde og med en membran aktivering. Resten af tasterne på Logitech G915 TKL er med mekaniske switche fra Logitech selv. Vores testudgave var udstyret med lav profil GL mekaniske switche, som er uden hverken taktil eller lydmæssig feedback ved aktivering. Den store udgave af G915 har plads til profiltasterne; M1-M3, som separate taster, mens det her på G915 TKL er blevet til taster gemt bag F1-F3 og aktivering ved at holde FN-tasten nede.

Hver tast på Logitech G915 TKL er i øvrigt med baggrundsbelysning i RGB og altså alle regnbuens farver. Lysstyrken kan justeres, men det bliver aldrig det mest lysrige show man får ud af det. Lyset er en smule dæmpet, som også var tilfældet med den store model. Personligt gør det mig ikke spor, men det er nævneværdigt for dem, der eventuelt skulle gå op i disse elementer.

Som noget nyt er Logitech G915 TKL på undersiden udstyret med et rum, som man kan bruge til at transportere sin trådløse adapter sammen med tastaturet. På denne måde risikerer man ikke at denne adapter bliver væk eller at man skulle glemme den et sted (forudsætter naturligvis man husker at smide den ind i tastaturet). Det er en lille, men egentlig meget smart detalje. På undersiden af G915 TKL finder man i øvrigt også flipbare fødder, der kan vippe tastaturet i to vinkler foruden at sætte det fladt på skrivebordet. Hvad man foretrækker er op til en selv, men uden håndledsstøtte synes jeg ikke at den højeste indstilling er særlig behagelig.

Der hvor man efter min mening har lånt lidt for meget fra designet af den tidligere udgivne G915 i fuld størrelse er at forbindelsen og kablet stadigvæk er microUSB. Allerede med dén første G915 skulle Logitech have implementeret USB-C for slet ikke at tale om denne helt nye TKL udgave. Det kan sagtens være USB-C koster en smule mere stadigvæk, men jeg mener ikke man kan tillade sig at supplere G915 TKL med dét prisskilt, som der er og så en efterhånden forældet forbindelsestype.

Funktionalitet

Det kompakte design af Logitech G915 TKL gør at du har langt mere plads på skrivebordet. Det var i hvert fald min oplevelse og det kan måske også for nogle gøre at de ikke behøver at sætte tastaturet på skrå for at musen har mere plads. De numeriske taster er for gamere ofte alligevel enten i vejen eller bare overflødige. Dem der spiller med musen i venstre hånd ved jeg bruger ofte de numeriske taster, så måske er TKL versionen ikke nødvendigvis for lige dém.

Software

For at kunne justere belysning på Logitech G915 TKL og desuden også kunne skræddersky nogle af tasternes funktioner, så er det nødvendigt at installere Logitech Gaming Softwaren (LGS) til formålet. Logitech mener stadigvæk at det er i strid med en masse esportsregler at kunne aktivere makroer på alle taster, hvorfor sådanne specielle genveje kun er mulige på F-tasterne mens resten af tastaturet holdes “clean” så at sige.

Jeg har arbejdet med LGS ret længe. Bedst som man lærer fidusen med hvordan man indstiller de forskellige enheder på tværs af forskellige spil, så bruger man ikke funktionen i et stykke tid og når man så får et nyt tastatur som G915 TKL ind ad døren så er det hele forvirrende igen. LGS får ikke point for at være nemt at bruge. Det er derimod komplekst og til tider sågar frustrerende.

Det er dog muligt at indstille lys og effekter ret nemt, hvis man vil have den samme effekt på tværs af sine profiler og ændringer træder i kraft med det samme, så man kan se effekten løbende og tilpasse, hvis der skulle være noget man er utilfreds med.

Taster

Logitech har selv udviklet deres lavprofils GL mekaniske switche og de har en vandring på blot 2,7 mm samtidigt med en aktivering på 1,5 mm, hvilket er mindre end de mere kendte Cherry MX switche mange efterhånden kender. Sammen med den lave vandring har du på GL switchene ret lave taster i sig selv og det får hele tastaturet til at se ret så slim ud. På blot 22 mm er det heller ikke det højeste tastatur derude, især ikke når man sammenligner med andre mekaniske tastaturer.

Logitech G915 TKL kræver af denne grund en smule tilvænning, hvis man altså kommer fra et mere traditionelt mekanisk tastatur. Derimod er overgangen til mekanisk slet ikke så dramatisk, hvis du kommer fra et almindeligt chiclet design sammenlignet med hvis du skulle over på et netop nævnt traditionelt mekanisk design.

GL switchen har dog for min smag også en lille ulempe og det er selve mekanismen som holder fast i den enkelte keycap i toppen, som ikke tillader at man eksempelvis sætter gummiringe under dem. Denne øvelse har jeg ellers lavet på mange Cherry MX løsninger fordi det bidrager til at tasten får en mere blød fornemmelse og samtidigt eliminerer den til en vis grad den hule lyd, som kommer når man rammer bunden af tastaturet med tasten. Dette kan du altså ikke komme udenom så nemt med dette særdesign.

Foruden dét så er tasterne på Logitech G915 TKL behagelige til både at skrive og spille på. Jeg kan godt lide den hurtige aktivering til spil og samtidigt bliver mine fingre ikke så trætte af langt skrivearbejde, om end aktiveringskraften på GL switchen er på 50 g hvilket hverken er i den lette eller tunge ende.

Forbindelse

Bluetooth tilføjelsen til Logitech G915 TKL vil jeg skyde på er flyttet med over fra Logitech kontorprodukterne, men den giver egentlig fin mening her også. Dog synes jeg at knappen til at skifte til Bluetooth bør være mulig at slå fra i gaming tilstand ligesom Windows tasten eksempelvis. Hvis man trykker på Bluetooth midt i et spil er det nærmest mere katastrofalt end at hoppe ud i Windows.

Jeg mærkede ikke nogen forsinkelse i tasteantrykket når jeg brugte den hurtige LIGHTSPEED forbindelse via USB-donglen, så jeg vil vove pelsen og påstå at man med G915 TKL sagtens kan game trådløst (haters gonna hate). Via Bluetooth var det ikke nær samme hverken hurtige eller præcise oplevelse. Her føles det som om tastaturet går en smule i dvale ved inaktivitet og derfor giver forsinkelse eller om det bare er Bluetooth forbindelsen har jeg svært ved at konkludere på.

Batteritid

Først og fremmest vil jeg nævne at producenten lover 40 timers aktiv spilletid på en enkelt opladning, som i øvrigt tager cirka 4 timer fra 0% til 100%. Det er stadig muligt at spille mens man lader op og gennem LGS kan man sætte tastaturet til at flashe rødt i stedet for den belysning man har valgt når tastaturet er ved at løbe tør for strøm. På den måde bliver man mindet om en opladning før det er for sent.

De cirka 40 timers aktivt brug passer nok meget godt ud fra min egen kalkulation, men levetiden bliver samtidigt også væsentligt forbedret ved at man slår lyseffekterne fra. Jeg vil sågar påstå at G915 TKL kan holde strøm i cirka 2 måneder ved brug uden lys og det er stadig forbløffende efter min mening at Logitech formår en sådan batteritid i et trådløst gaming tastatur, der har en så hurtig forbindelse og reaktion.

Konklusion

Hvis du leder efter et kompakt men samtidigt funktionelt gaming tastatur, så er Logitech G915 TKL virkelig et must at kigge på. Der er tale om et ret komplet tastatur, som du sågar kan forbinde til to enheder samtidigt, såsom din PC og mobiltelefon. Tasterne er dejlige og præcise og af irritationsmomenter kan jeg kun nævne at jeg gerne så USB-C tilslutning, mens alt andet spiller. Efter lang tid selv at have undgået TKL grundet at jeg bruger numpadden tit så har G915 TKL fået mig til virkelig at være i tvivl om jeg vil holde fast i den holdning. Så godt er det simpelthen.

Til en anden god gang skal Logitech ikke vente så længe med at lancere en TKL udgave for den gør det virkelig godt og som gaming tastatur er den grundet sin kompakthed sågar bedre end sin storebror. Numpadden er kun nødvendig for dem der bruger tal meget i forbindelse med eksempelvis deres arbejde, mens G915 TKL egner sig bedre til at fylde mindre på skrivebordet og er langt nemmere at transportere rundt.

Det skal dog siges at Logitech G915 TKL på ingen måde er et billigt tastatur og man betaler virkelig en premium pris. Et kanon godt produkt uden tvivl, men om man vil betale prisen er noget man virkelig skal overveje, da der findes langt billigere TKL tastaturer derude.

Positivt

  • Meget flot design
  • Gode taster
  • Kompakt uden kompromis
  • Medietaster nemme og gode

Negativt

  • Pris
  • MicroUSB

Pris og tilgængelighed

Set til 1670,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Logitech er klar med en mere kompakt version af deres populære trådløse mekaniske gaming tastatur i form af G915 TKL, som vi har fået fingrene i til test. Som navnet TKL antyder er det et design uden numpadden i siden og du kan læse...Test: Logitech G915 TKL gaming tastatur