Logitech er i den grad hoppet med på RGB-belyningsbølgen med deres gaming produkter og selvom designet på den nye serie har været futuristisk inspireret præsenterer de nu et mere diskret tastatur af slagsen, navnlig Logitech G810, med mekaniske taster. Tastaturet understøtter baggrundsbelysning i forskellige farver og man kan indstille det efter ønsker og behov og dette har vi fået mulighed for at teste og du kan læse med i det følgende.
Hvad er der i æsken?
Man er indholdsmæssigt gået minimalistisk til værks og i den relativt tunge æske finder man kun Logitech G810 tastaturet samt en brugermanual. Æsken er ganske standard og er blot pyntet med illustration og information.
Design
Generelt er gaming tastaturer noget jeg personligt ville have svært ved at tage med på arbejde og anvende, idet deres design hovedsageligt er en smule grænseoverskridende for den almene person og i et åbent kontormiljø ville det være for iøjnefaldende. Det samme gør sig gældende for Logitechs seneste gaming serie, der er yderst futuristisk og med en masse kanter og overflødige detaljer, der gør at udstyret er passende på et værelse omringet af andre lignende designs, så det stikker mindre ud. Muligvis med dette for øje har man skabt Logitech G810, der er et fuldblods gaming tastatur på det indre, mens udseendet er moderat og ganske stilrent i forhold til sine søskende i klassen.
Logitech G810 er ganske kompakt i forhold til mange andre gaming tastaturer, især hvis man sammenligner med dens direkte storebrog, G910, så er der ingen overflødige elementer i hverken design eller funktion. Det er naturligvis udstyret med RGB-belysning, da det er obligatorisk i moderne gaming udstyr, men vælger man at slukke for denne så vil man have et ganske “almindeligt” tastatur stående foran sig. Der er sågar ingen håndledsstøtte eller ekstra makrotaster gemt forskellige steder.
Apropos RGB-belysningen som blev nævnt i ovenstående er denne baggrundsbelysning på tastaturer kommet relativt langt siden det først blev introduceret. Dels fordi man nu har mulighed for selvvalgte farver, men også selve belysningen skinner en del mere igennem så det ikke føles udvasket og dystert, men hvor hver tast har sin egen lysdiode og det gør faktisk at tastaturet lyser op på skrivebordet. Personligt synes jeg det er irriterende at køre lyset op i max, men det tænker jeg nok er en smagssag.
Heldigvis er Logitech G810 ikke helt uden genvejstaster, men det er ikke gaming-tasterne der er tale om, men derimod medietasterne. Med en rulleknap til volumen i øverste højre hjørne og taster til styring af musik lige under har man kontrollen lige ved hånden. Foruden dette har man også en tast til gaming-modus, som deaktiverer de taster man vælger mens man spiller, såsom Windows tasten så man ikke ved et uheld hopper ud af et spil, og derudover er der tasten til hurtigt at justere lysstyrken i tasterne eller slukke dem helt.
Trods den mangfoldige funktionalitet, baggrundsbelysning og mekaniske taster er Logitech G810 udstyret med et kabel, der kun har en USB-indgang. De fleste af denne slags tastaturer jeg har testet hidtil har været med to USB-porte for at give tastaturet nok juice til at køre det hele på en gang.
Som allerede nævnt har Logitech G810 ikke nogen håndledsstøtte, hvilket mange nok vil savne, inklusive mig selv, men til gengæld er fødderne i bunden af tastaturet med to trin, således at man kan indstille dette i tre vinkler og finde den vinkel, der bedst passer en.
Funktionalitet
Basalt set er Logitech G810 et plug and play tastatur, der på de fleste systemer vil virke out of the box, og ser man isoleret set på designet af det kan man sagtens kunne snyde folk til ikke at vide at der er tale om et gaming tastatur overhovedet. Det der “vækker” gaming aspektet i Logitech G810 er den Logitech Gaming Software (LGS) man opfordres til at installere. Denne software giver mange muligheder for indstilling og opsætning af tastaturets funktioner, som pludseligt er mange. Det ermuligt at oprette forskellige profiler, således at tasternes funktioner og belysningen er anderledes afhængigt af hvilket spil eller hvilken applikation man har kørende. Dette er smart, hvis man har adskillige forskelligartede spil, hvor man har behov for at indstillingerne er forskellige, såsom forskellige genveje eller makroer.
Taster
Der er en væsentlig forskel mellem tasternes funktionalitet i Logitech G810 og andre konkurrerende gaming tastaturer i denne klasse og det er muligheden for at remappe alle tasterne på tastaturet i enkelte profiler. Med Logitech G810 er det eksempelvis kun muligt at smide makroer og genveje i F1-F12 tasterne og disses placering er ikke nødvendigvis den mest ideale. Den kompakthed man har i designet gør at man ikke har dedikerede makro-taster, hvilket jeg synes er et plus da det gør tastaturet mere stilrent, men desværre burde det netop derfor være muligt at gøre alle taster konfigurerebare.
Logitech G810 er udstyret med Logitechs egne mekaniske switches, kaldet Romer-G, som giver spilleren en hurtigere aktiveringstid end standard-switches. Generelt og overordnet set er jeg positiv overfor Romer-G switchene, som Logitech har udviklet. I forhold til eksempelvis de mere udbredte Cherry MX Blue har switchene i Logitech G810 meget lidt feedback tilbage til brugeren. Der er en kende, men i sidste ende er dette en smagssag. For mit eget vedkommende er Romer-G stadig en smule tunge for fingrene og selvom jeg godt kan skrive hurtigt på det, så føler jeg det er bedre egnet til gaming.
For mit vedkommende er den vigtigste addering til Logitech G810 tasterne egentlig ikke en nyhed, men noget som mange tastaturproducenter ikke nødvendigvis tilgodeser og det er gode medietaster, især volumen. Der er for disse taster i dette tilfælde ikke tale om mekaniske taster, men dette gør såmænd ikke noget, da man nemt kan kende forskel på dem fra de andre taster, da de er lavere og cirkulære. Volumeknappen er til gengæld en rulleknap og dette gør det sindsygt nemt og hurtigt at justere lydstyrken i spil og musik uden at skulle fifle med indstillinger i Windows.
Belysning
Som allerede nævnt er det med LGS muligt at lave individuel belysning på tasterne. Hvis man er kreativ kan man altså lave et lille Dannebrog på sit skrivebord og endda få det til at blinke. Ved installation af LGS sætter man det i gang med at scanne ens computer for spil og ud fra de spil den genkender på ens system laver den profilforslag, som man enten kan bruge eller lade være. Disse indeholder både skabeloner til belysning som man kan redigere i, men også genveje. Belysningen kan man herefter lade skinne igennem til andre Logitech gaming produkter, der understøtter flerfarvet belysning, således at eksempelvis ens mus, headset og Logitech G810 tastatur har ensartet farve i de enkelte spil og applikationer.
Man har nogle enkle muligheder for indstilling af belysningen i den forstand at man naturligvis kan indstille hver profil og spil til at have forskellige mønstre således at WASD er lyst op i skydespil og QWER+nummertasterne er det i MOBA, osv. Det er ud over disse mønstre muligt at indstille blinkende og skiftende effekter, men det er altså ikke muligt at kombinere de to. Man kan altså ikke få WASD til at blinke, mens piltasterne skifter farve. Det er der som sådan ikke mange andre tastaturer der kan, men det havde nu været en fed detalje at kunne lege med, idet konkurrerende brands har givet denne mulighed allerede.
Konklusion
Positivt:
[checklist]
- Design
- Medietaster
- God baggrundsbelysning der ikke falmer
- Gode og komfortable taster
- Kun 1 USB
[/checklist]
[badlist]
- Bedst til gaming (skriveri not so much)
- Ingen makroindstilling på alle taster
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Set til 1.599,-