fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Logitech G613 trådløst mekanisk gaming tastatur

Test: Logitech G613 trådløst mekanisk gaming tastatur

Havde man omkring år 2010 fortalt mig at jeg ville spille trådløst på et mekanisk gaming tastatur så ville jeg nok tænke budbringeren var tosset, men som overskriften afslører i denne test, så har vi fået Logitech G613 til review og dét er netop et sådant tastatur. Udstyret med Logitechs egen Lightspeed trådløse teknologi, så kan man altså være sikker på en stabil og hurtig forbindelse, men er det også tilfredsstillende og godt nok skal vi have svaret på i denne test.

Hvad er der i æsken?

Æsken til Logitech G613 er ganske standard og er ikke noget som sådan særligt. Dermed ikke sagt at jeg er skuffet for et eller andet sted går jeg langt mere ind for et godt miljø end en bedre unboxing-oplevelse. Indholdet består af nedenstående:

  • Trådløst, mekanisk G613-tastatur
  • LIGHTSPEED USB-modtager
  • Telefonholder
  • USB-forlængerkabel
  • 2 AA-batterier
  • Brugervejledning

Design

Trådløst mekanisk gaming tastatur. Lad os indlede med disse fire førnævnte ord og lade dem stå i en sætning nok som en af de første gange nogensinde. Mekaniske tastaturer har længe været trådløse, men det er dog først nu at nogen vover sig ud i at lave dem specifikt til gaming også. Logitech tror tydeligvis nok på deres Lightspeed teknologi at det er noget de tør give sig i kast med og derfor ser vi for tiden adskillige trådløse gaming produkter fra dem.

Farvekombinationen er sort og grå, ligesom G603 musen og de to enheder kan også købes som sæt fra producentens hjemmeside. De er begge to trådløse, så det giver et eller andet sted fin mening. Begge bruger i øvrigt AA-batterier til at blive drevet med og har lange batteritider, som vi kommer nærmere ind på senere. Personligt er jeg ikke fan af udskiftelige batterier uanset, hvor længe de holder strøm, da jeg på et eller andet tidspunkt risikerer at side og spille midt om natten, hvor jeg ikke kan finde erstatningsbatterier nogen steder. Det kaldes naturligvis planlægning, men jeg vil helst slippe for udskiftelige batterier når det handler om gaming. Her tror jeg det er smartest at give mig som bruger mulighed for at slutte et kabel til og oplade efter behov.

Logitech G613 er udstyret med en håndledsstøtte, som i øvrigt ikke er til at afmontere, hvilket er ærgerligt for dem, der ikke ønsker at anvende en sådan. Jeg har personligt på det seneste vænnet mig af med at bruge en, men jeg kan også godt huske dengang jeg nærmest syntes de var uundværlige. Udfordringen med denne på Logitech G613 er dog størrelsen, som gør at hele tastaturet bliver dét større. Faktisk bliver tastaturet grundet håndledsstøtten temmelig upraktisk i størrelsen med mindre man altså har skrivebordsplads nok.

De mekaniske taster på Logitech G613 er med Logitechs egne Romer-G switche, som er nogenlunde flade i deres vandring, men de har et taktilt feedback, som jeg personligt synes er rart når jeg gamer. I venstre side af tastaturet har man seks dedikerede gaming taster, som er programmerbare og kan indstilles til forskellige funktioner. Selve positionen er jeg ikke den største fan af, idet jeg selv ofte fejlklikker på et af disse i stedet for CTRL-tasten, som er den jeg gerne vil aktivere i virkeligheden.

Øverst er Logitech G613 udstyret med medietaster, som er i et anderledes design end resten af tasterne. Disse er membrane og altså væsentligt anderledes end selve tasterne på tastaturet. Det er også her man finder tasten til aktivering/deaktivering af gaming funktionen. Selve tasterne føles på en eller anden måde lidt billigere udført end fx ved G810, men når alt kommer til alt så føles byggekvaliteten af Logitech G613 heller ikke som værende helt i top. Det er som om man pønser på at lave et high end trådløst mekanisk tastatur i den nære fremtid og dette er en entry level.

I bunden har man dækslet til batterierne, som man nok ikke kommer til at se så meget til når batterierne holder i halvandet år. På bunden finder man dog også en lang gummi-liste, som skal sørge for at tastaturet forbliver på plads og ikke rykker sig på skrivebordet. Derudover har man to små fødder, der skal give tastaturet en hældning på 8 grader. På bunden af disse fødder er der også gummi-lister. Personligt har jeg vænnet mig til at arbejde uden at løfte tastaturet op i en vinkel og måske er det derfor at jeg synes Logitech G613 hælder en anelse for meget når man giver den vinklen på de 8 grader, men det føles en tand for meget.

I æsken til Logitech G613 følger også en holder til mobiltelefon eller tablet, så man kan have denne stående oprejst ved siden af sin skærm eller, hvor man nu engang har lyst. Det er en smart feature, idet tastaturet jo kan forbinde til en sådan enhed via Bluetooth og så kan man skrive SMS eller andet uden at skulle forlade sit game midt i det hele. Eller man kan installere Logitech G Arx Control, så man kan følge med i forskellige statistikker og informationer på den separate skærm. Der er dog ikke nogen ladefunktion i holderen skal man lige være opmærksom på.

Det vågne øje havde måske sågar spottet at der ikke bliver snakket om nogen form for baggrundsbelysning og det er fordi, der ikke er noget. Det vil sige der er hverken RGB eller nogen anden form for belysning og det synes jeg er en smule ærgerligt. Naturligvis er dette for at batterierne skal kunne holde længe

Funktionalitet

Det at Logitech G613 kan sluttes til forskellige enheder synes jeg er en fed feature. Faktisk er den i stand til at forbinde med otte forskellige Bluetooth enheder, men den vil naturligvis søge forbindelse til den nærmeste eller første, hvis disse skulle befinde sig tæt på hinanden.

Jeg har heldigvis et stort skrivebord at gøre godt med, men det er faktisk en faktor man skal have in mente, hvis man overvejer Logitech G613 til sit setup derhjemme, for den fylder takket være håndledsstøtten en hel del. Hele footprint virker temmelig voldsom og det skyldes også de gaming taster man har i siden, som gør at tastaturet bliver unødigt større.

Software

Nu om dage har software en nærmest essentiel del i et godt tastatur eller gaming produkt i det hele taget. Logitech Gaming Softwaren er hvad der driver Logitech G613 tastaturet og aktiverer de mange features, som kun er tilgængelige gennem denne.

Logitech Gaming Softwaren (LGS) kender mange efterhånden ganske godt, især hvis man har erfaring med andre gaming produkter fra producenten og i bund og grund er opbygningen én der ikke har ændret sig i utrolig lang tid. Det er både på godt og ondt for det er en app, som er nem at finde rundt og navigere i, men den føles en smule tung nogen gange, fordi man også har animationer, der illustrerer forskellene mellem de forskellige undermenuer.

//media.ereviews.dk/#!album-272

Undermenuerne i LGS er delt op i kategorier for det man skal til at indstille og med Logitech G613 er disse ikke så mangfoldige, som man kender det fra mere featurerige tastaturer eller gaming produkter fra producenten. Det er fx belysningen, som mangler, men denne er egentlig for mit vedkommende ikke så savnet. Jeg kunne blot nøjes med én farve belysning til de sene nattetimer.

Undermenuerne til genveje og makroer er dog således bygget op at man kan indstille Logitech G613 afhængigt af hvilket spil eller applikation man har kørende. Det vil i bund og grund sige at man kan have et sæt knapper og genveje på gaming-tasterne til ét spil og nogle andre i et andet spil eller program. Så længe man har LGS kørende i baggrunden bør den selv kunne skifte mellem de forskellige profiler så man ikke selv skal tænke på dette.

Taster

Logitech G613 har relativt store taster med lille vandring. Jeg kan egentlig godt lide denne “cocktail”, men det er ikke sikkert alle vil. Naturligvis er de fleste brugere af mekaniske tastaturer også vant til denne type af taster, men med tiden er der kommet mere flade designs, såsom SteelSeries med deres QS1, så nu har man i hvert fald nogle valgmuligheder om ikke andet.

Logitech G Romer-switches er med en taktil feedback. Den audile feedback er ganske stille, hvilket gør at man kan bruge tastaturet i forskellige miljøer. Er selv nu i gang med at bruge Romer-switche på arbejde i et stort åbent kontor og der er (næsten) ikke nogen som brokker sig. Det var ikke gået med almindelige Cherry-switche eksempelvis.

Nu hvor Logitech G613 er udstyret med en batteritid på halvandet år så bliver det i øvrigt en kamp om, hvad der giver op først; batterierne eller Romer G switchene. Det bør være bateterierne, idet Romer G switchene i Logitech G613 har en levetid på 70 millioner anslag og hvis man formår at slå tasterne ihjel inden batterierne skal skiftes første gang, så bør man nærmest søge hjælp.

Komfort

Som allerede nævnt har jeg det ikke godt med den hældning som Logitech G613 får når man slår fødderne op under den. Det er som om at der er et par grader for stejl en hældning og for at gøre ondt værre så er håndledsstøtten også med til at forstærke denne effekt.

Når tastaturet dog ligger ned har jeg ingen udfordringer med at anvende det eller have det komfortabelt med det. Håndledsstøtten er en smagssag og jeg kan godt forstå at nogle brugere foretrækker den fremfor at deres hænder eller arme skal hvile på skrivebordet direkte, hvorfor det også havde været at foretrække at Logitech G613 havde en aftagelig en af slagsen.

Konklusion

Jeg er generelt en fortaler for at man dropper så mange kabler som muligt i hjemmet, men det betyder altså også nogle gange at jeg har interne stridigheder, for jeg har det også en smule svært ved at skulle sætte min lid til at trådløst gaming udstyr ikke fejler på en eller anden plan. Jeg må dog sige at Logitech G613 ikke skuffede mig på noget tidspunkt når det kom til ydelsen. Her var der altid en god og hurtig forbindelse, så det var aldrig et issue. Personligt så jeg dog hellere et genopladeligt batteri, der ikke holder nær så længe, men hvor der er plads til en eller anden form for baggrundsbelysning. Om det er RGB eller bare hvidt er mig underordnet. Selve komforten har jeg også et issue med idet jeg føler at i oprejst tilstand er Logitech G613 for stejlt, mens jeg i nedslået tilstand synes det er ganske fint. Her kunne jeg blot godt tænke mig at kunne tage håndledsstøtten af.

I bund og grund har vi dog her tale om et godt trådløst gaming tastatur uanset om der er mekaniske taster eller ej. Vi har alligevel nogle brugere, som ikke vil gå mechanical og det kan jeg også godt forstå, for jeg var selv meget skeptisk i starten, idet jeg følte mekaniske switche var tunge og larmende, men når man først har vænnet sig til mech så er det også svært at vende retur. Jeg synes dog at Romer G switchene i Logitech G613 gør et godt stykke arbejde med ikke at larme for meget og aktiveringen er ret let, så man har med en behageligt skrive- og spilleoplevelse at gøre. Til prisen synes jeg at det er den trådløse funktionalitet, som tæller og ikke så meget resten, for jeg har set bedre udførte konstruktioner til færre penge end hvad man skal hoste op med for Logitech G613. At det er et ganske udmærket tastatur er der dog ingen tvivl om.

[checklist]

  • Flot
  • Håndledsstøtten er rar (dog fylder den)
  • Gode taster
  • Trådløst
  • Lang batteritid

[/checklist]
[badlist]

  • Ikke genopladelige batterier
  • Fylder en del bordplads

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 1.248,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Havde man omkring år 2010 fortalt mig at jeg ville spille trådløst på et mekanisk gaming tastatur så ville jeg nok tænke budbringeren var tosset, men som overskriften afslører i denne test, så har vi fået Logitech G613 til review og dét er netop...Test: Logitech G613 trådløst mekanisk gaming tastatur