søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserComputer tilbehørTest: Logitech G533 trådløst gamingheadset med 7.1 surround

Test: Logitech G533 trådløst gamingheadset med 7.1 surround

God lyd bør betyde god lyd uanset om man ser på det til gaming eller andre behov. Derfor præsenteres vi nu for Logitech G533, som ganske vist er et gaming headset, men lydkvaliteten skulle være på niveau med hovedtelefoner designet til lyd primært. Samtidigt hermed skulle Logitech G533 naturligvis være optimeret til begge verdener og for at toppe det hele er de faktisk trådløse samt med DTS surround. Dermed har Logitech G533 et godt udgangspunkt, men lad os se hvordan det hele spiller sammen.

Hvad er der i æsken?

Ganske standard indpakning fra Logitech med gaming headsettet i midten og foruden dette en USB-adapter til den trådløse forbindelse samt opladekabel og brugervejledning. Dermed gemmer der sig ingen overraskelser i hverken pakken eller indpakningen. Jeg havde til denne pris dog forventet lidt mere af selve indpakningen, men i dag skal man måske tage miljøet i betragtning i højere grad.

Design

Jeg kan et eller andet sted rigtig godt lide det som Logitech har gang i med deres gaming serie af produkter. De går tilbage til et mere clean og simpler look, hvilket efter min mening er med til at lade udstyret appellere til et brede publikum. Med Logitech G533 får man et ganske simpelt udseende, men med de fornødne funktioner. Headsettet ser lækkert ud og uden at skrige for meget gaming eller teenage-værelse.

Når man tager Logitech G533s størrelse i betragtning, så føles headsettet faktisk ganske let. Især når man også regner med at den trådløse forbindelse har en eller anden form for batteri indbygget. Selvom det naturligvis kan være en fordel at et headset, som skal hænge på hovedet i mange timer, vejer mindre så kan dette skyldes at man har valgt lette materialer og plastik til konstruktionen. Ganske vidst er Logitech G533 på ydresiden af plastik, men det føles trods dette ganske robust. En vridetest mellem hænderne overlever den, selvom jeg nok ikke turde give den hele armen. Vigtigst af alt knirker det meget lidt under vridetesten og det plejer at være et godt tegn.

Der er tale om et over-ear design, hvor ørebøfferne er store nok til at rumme selv mine XL-ører. Samtidigt med at man har gjort ørebøfferne store nok, så er de også overtrukket med stof, hvilket kan være med til at give en bedre luftcirkulation og komfort. Ørebøfferne på Logitech G533 er i øvrigt hverken cirkulære eller ovale, men derimod rektangulære med buede kanter. Det er ikke et atypisk design og også noget vi har set før fra Logitech, men eftersom man også har valgt at puderne i samspil med stoffet skal være en smule stift, så kan det godt give lidt udfordringer at ørebøfferne ikke omslutter ørerne hele vejen.

Den yderste ring på de rektangulære ørebøffer er af piano-sort overflade og det er ydresiden af dem også. Her brydes den blanke overflade af et mat G logo, som står for Logitech Gaming. Resten af Logitech G533 er mat og i øvrigt ret beskedent. Man er som nævnt gået bort fra rumvæsen-designene som man ellers har set på det seneste fra producentens gaming serie. Jeg synes det friske pust er godt, men nogen vil nok kalde det lidt for konservativt.

På den venstre ørebøf finder man alle ekstra funktionerne på Logitech G533. Det vil sige at den højre bliver holdt helt clean i designet, mens man på den venstre finder både tilslutning til opladekablet samt knapperne til styring. Knapper er der dog ikke så mange af, som man måske kunne ønske sig på et gaming headset. Der er en rulleknap til justering af lyden, og derudover er der en knap til mute af mikrofonen samt en skydeknap til at tænde og slukke headsettet med.

Det skarpe øje vil så ligge mærke til at der ikke er nogen 3,5mm jackstik til tilslutning af kablede enheder. Dette gør at Logitech G533 kun er fuldt ud kompatibelt med PC samt at når batterierne skulle løbe tør, så kan man ikke lytte til en kablet enhed, men er nødt til at lade op. Man kan dog lade op mens man lytter trådløst ved at have kablet sat til en USB.

Rulleknappen synes jeg bestemt er den smartes måde at justere lyd på et sådant produkt med og det gør den både nem og hurtig at justere. Man kan ikke justere med hvilken hastighed dette scroll justerer lyden i Windows, så det skal man stille sig tilfreds med. Jeg synes det skulle være en smule hurtigere, men det er en smagssag og ikke noget jeg lader påvirke det overordnede indtryk af Logitech G533.

Mikrofonen som foldes ud af den venstre ørebøf er man i stand til at trække længere ud efter behov og samtidigt giver dette mulighed for at man kan bøje det mod munden for bedre placering. Denne er mulig at mute på to måder og det er enten ved at trykke på den førnævnte knap, som standard er sat til at mute mikrofonen eller ved at løfte mikrofonen op til man hører en lille tone, der fortæller at mikrofonen enten er aktiveret eller deaktiveret. Den samme tone gør sig gældende hvad enten man muter/unmuter via softwaren eller på headsetettet direkte.

Selve USB modtageren er en lidt større USB-stik, som på undersiden har en lille rund plade der er med en mere rug overflade og det tror jeg er for at man nemmere kan tage den ud og ind af sin computer for man har helt klart bedre greb om adapteren på denne måde end andre, men spørgsmålet er så hvor ofte man forventer at skulle tage adapteren ud og ind.

Funktionalitet

Til trods for at Logitech G533 er et, hvad jeg selv vil kalde, et forsimplet headset fra denne producent, så virker det som om meget af inspirationen er hentet fra deres G933 headset, som vi ligeledes har testet her på sitet. Der er dog nogle nøgleelementer til forskel, såsom at designet på G533 er trappet ned til et mere stilrent design med kun de nødvendige funktioner, hvor G933 havde et mere abstrakt design og en masse features og knapper. Jeg siger dermed ikke at Logitech G533 er en skrabet version af “storebroren”, men så langt vil jeg ikke gå, for der er stadig Pro-G lyddrivere i Logitech G533, som sågar er blevet forbedret iht. Producenten. Det er gode nyheder for disse viste sig at være ganske glimrende.

Opsætning og software

Hvorvidt en ting er plug-play afhænger af ens forståelse af begrebet, for at en enhed virker out of the box og når den sættes til ens pc er én ting, hvilket også er tilfældet med Logitech G533, men for at få det mest mulige ud af dette headset skal man installere Logitech G softwaren, som kan hentes i dens nyeste version på producentens hjemmeside.

Foruden at gøre Logitech G533 surround kompatibelt giver softwaren også andre muligheder. Man er i stand til at opsætte lydprofiler til sine forskellige brugsscenarier, således at man eksempelvis har noget til skydespil, racing, musik og film. Eftersom man har en genvejstast på ydresiden af headsettet kan man gennem softwaren gøre at denne ikke længere muter mikrofonen, men derimod skifter blandt de forskellige profiler. Man skal dog have temmelig godt styr på sine profiler i så fald, da der ikke er nogen mulighed for at få en indikator af, hvilken profil, som er aktiv på det givne tidspunkt.

I softwaren kan man ligeledes holde øje med batteritiden, som jf. producentens angivelse skulle holde i 15 timer. Dette lyder for godt til at være sandt og en påstand man har set gaming producenter lave tidligere uden at de har kunne leve helt op til det. Da det er svært at måle en batteritid præcist uden at skulle sætte det til at afspille noget trådløst i det antal timer. Jeg var dog i stand til at spille i en uges tid på en opladning med Logitech G533 og det stemmer for tiden nok overens med de 15 timer, så jeg er faktisk positivt overrasket.

Lydkvalitet spil og surround

Logitech G533 benytter DTS til dens surround profil og det har sine fordele og ulemper. Ganske enkelt er der nogle spil som understøtter Dolby fremfor DTS og omvendt, så enten skal man kigge på om de spil man forventer at spille understøtter DTS eller gå med den digitale virtualisering i de spil, der er “ligeglade”. Der er en lille religionskrig i gang, som med så meget andet indenfor gaming på hvorvidt det ene er bedre end det andet, men i bund og grund er lyd på dette niveau mere en smagssag end noget andet.

I det jeg fik lov at lege med Logitech G533 var jeg ret positivt stemt for i forhold til tidligere virtuelle surround headsets formår dette headset virkelig at positionere mig midt i mine spil. Hvorvidt dette så skyldes DTS eller bare generelt designet og lyddriverne kan jeg ikke helt vurdere, men indlevelsen var i hvert fald tydelig med dette headset på hovedet. Selv i spil, hvor man ikke selv er midt i kampen, som det er tilfældet med skydespil, så føler man også eksempelvis i strategispil at man ved hvor der sker noget spændende.

Igen er der som nævnt tale om en smagssag, men personligt foretrækker jeg en god bass når jeg spiller skydespil, som er min primære spilgenre (i hvert fald siden Battlefield 1 er kommet til) og det leverer Logitech G533 ganske glimrende. Der er en tydelig bass og den fylder tilpas nok til at give eksplosioner og skud fylde, men uden samtidigt at overdøve de andre toner eller blive forvrænget. Derudover, en meget vigtig detalje, så kan Logitech G533 spille temmelig højt og selv her forbliver lyden klar og tydelig.

Ved hjælp af den (forhåbentligt) installerede Logitech G software er brugeren faktisk også i stand til at justere den surround oplevelse som man får gennem Logitech G533. Dette er en vigtig detalje af den simple årsag at vores ører og hovedfaconer ikke er ens. Nogle skal have lyden anderledes ind for at opleve den bedste indlevelse og det er fedt at man kan dette. Menuen til dette kunne dog være en smule mere intuitiv og nem at gå til, men man har hele tiden mulighed for at høre og teste effekterne før man gemmer den profil man er tilfreds med.

Lydkvalitet musik og medier

Selvom lyden i spil er vigtig for gaming headset, så kommer en bruger som mig selv ikke udenom at mange timer foran computeren bliver brugt på meget andet end spil. Derfor er det vigtigt at det headset man anvender når man ikke kan tænde for højtalerne er et, der også kan afspille musik og film på ordentlig vis.

Her kommer to ting til udtryk med Logitech G533. For det først er de 40mm store Pro-G lyddrivere et sæt, som er velafbalanceret og giver fantastisk god lyd hele vejen rundt. Som man kan læse af de reviews jeg har lavet tidligere på lydenheder, så bliver de musikmæssigt alle sat på den samme playlist-prøve for at jeg altid har det samme udgangspunkt. Her lyttes der til cirka tyve sange i forskellige genrer. Personligt oplever jeg kun at mellemtonerne i Logitech G533 mangler lidt fylde, men ellers er der tale om et headset, der under nød sagtens kan erstatte mine hovedtelefoner til musik.

For det andet er det semi-lukkede design med til at give musikken luft omkring en. Det skyldes at man har valgt en stofsløsning på ørepuderne og her slipper en smule luft ud. Det giver en lille ulempe på surround oplevelsen, men gør musikken er mere klar efter min mening.

Wireless?

Skeptikerne kan ånde lettet op. Personligt er jeg stor modstander af kabler og stoler på trådløse forbindelser, så længe de giver en tilferedsstillende oplevelse. Det som jeg ikke tolererer er enten afbrudte forbindelser eller nogle der er bagud tidsmæssigt. Hverken det ene eller det andet gør sig gældende med Logitech G533, som giver en rækkevidde på op til 15 meter. Det er mere end rigeligt for de fleste, men det skal nævnes at denne rækkevidde for de fleste er svær at opnår, da den bliver begrænset af vægge og andre objekter. Alligevel var jeg i stand til at bevæge mig ind til stuen ved siden af mit kontor og høre musik i sofaen dér uden problemer.

Mikrofon

Med mindre man spiller meget med andre mennesker og tillige kommunikerer med disse via Skype eller andre VoIP tjenester så er man enten uvidende eller ligeglad omkring den lyd man selv afgiver. Det bør man dog ikke være, da den kommunikation man har med sine medspillere kan være altafgørende for om man vinder et slag eller ej.

Logitech har forbedret mikrofonen på dette headset sammenlignet med sin slægtsbror, G933, som vi også nævnte tidligere. Hvorvidt selve mikrofonen er en anden er svært at sige, da den lyd man får ud minder meget om hinanden. Det som er anderledes er dog en lille detalje, som måske går ubemærket hen, hvis ikke man nævner den. Der er tale om et lille pop filter monteret over mikrofonen og denne er med til at hjælpe af med de lyder man laver når man ånder ind i mikrofonen eller ordene starter med P eller F eksempelvis. Selvom Logitech G533 ikke eliminerer helt den lidt irriterende lyd, der kommer, så kan jeg godt mærke at der er en positiv effekt af at pop filteret er monteret sammenlignet med hvad jeg kan huske “forgængeren” og andre headsets kan præstere.

Nu gælder det jo naturligvis ikke blot om at kunne imødekomme bestemte lyde og de udfordringer disse kan give, men mere om mikrofonen i Logitech G533 også præsterer på niveau, som man kan acceptere det til gaming. Trods filteret og at mikrofonen kan trækkes ud og foldes mod munden, så er der efter min mening en mangel når det kommer til kommunikation med dette headset. Ganske vidst er man i stand til gennem softwaren at tillade at man kan høre sig selv. Denne funktion virker “sådan da”. Det jeg dog savner som funktionalitet med Logitech G533 er at jeg kan balancere chat og spillyd, således at jeg kan fokusere på at høre mine holdkammerater via Skype fremfor spillets lyd med tryk på en tast eller to. Det bør være en standardfeature i et gaming headset efter min mening.

Udover dette er mikrofonen ganske acceptabel og opfanger sjældent lyde den ikke burde. Lyden gennem den er en smule metallisk, men det generer hverken mig eller mine medspillere, så det er en mindre detalje.

Komfort

Det stive design på ørebøfferne var i starten en ting jeg skulle vænne mig til, men sidenhen har jeg på intet tidspunkt følt at det var en udfordring. Tværtimod så føles Logitech G533 ganske rare at have på hovedet, selv efter flere timers gaming. Ørerne bliver ligeledes ikke varme da stoffet giver rigelig med luft og uden at lade alt for meget lyd forlade det lukkede system.

Konklusion

Det er ikke svært at finde et sæt hovedtelefoner, der spiller god musik. Det er heller ikke svært at finde et gaming headset med lang batteritid, god mikrofon og god komfort. Der er også et hav af surround headsets derude, der kan gøre at man bedre kan leve sig ind i sine spil. Der hvor Logitech G533 udemærker sig er ved at den sammensætter alle disse aspekter og egenskaber på bedre vis end så meget andet. Lyden, komforten og brugen af Logitech G533 er en fornøjelse både til gaming og musik. Jeg kunne godt tænke mig lidt flere indstillingsmuligheder når det kommer til balancering af spil- og chat-lyd, men det er i bund og grund også det eneste jeg kan sætte en finger på med hensyn til dette, efter min mening, vellykkede gaming surround headset.

[checklist]

  • Lydkvalitet
  • DTS
  • Komfort
  • Design

[/checklist]
[badlist]

  • Balance mellem spil/chat
  • Ingen 3,5mm jack
  • Item #3

[/badlist]

 

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

God lyd bør betyde god lyd uanset om man ser på det til gaming eller andre behov. Derfor præsenteres vi nu for Logitech G533, som ganske vist er et gaming headset, men lydkvaliteten skulle være på niveau med hovedtelefoner designet til lyd primært. Samtidigt...Test: Logitech G533 trådløst gamingheadset med 7.1 surround