Hvis man er den type gamer, der til tider rejser for at spille andre steder end derhjemme, eller af en anden årsag har brug for et mere mobilt setup end gennemsnittet, så er der begyndt at dukke flere og flere “tournament edition” tastaturer op og det seneste vi har fået fingrene i er Logitech G410, som netop opfylder kravet ved at være et såkaldt “tenkeyless” uden numerisk tastatur og naturligvis har det baggrundsbelysning i alle regnbuens farver for at imødekomme nutidens “krav”.
Hvad er der i æsken?
Allerede ved at man holder æsken kan man ane at det fylder knap så meget som et almindeligt fuld-størrelse tastatur, men alligevel var jeg personligt overrasket over størrelsen ved udpakningen over størrelsen på Logitech G410, som i øvrigt ikke byder på andet i æsken end en manual.
Design
Logitech G410 henter inspiration fra sin “storebror” som udkom sidste år, G910, i designet og byder på nogle meget futuristiske linjer, skarpe kanter og endda unødige huller og riller, som efter min opfattelse blot har til formål at skille sig ud og fuldende design-valget. De generer dog ikke, med mindre noget sætter sig fat der, såsom i venstre side forneden hvor man har en nærmest hængsellignende løsning. Overfladen på Logitech G410 er en blanding af blank og mat sort og det virker til at det er nogenlunde modstandsdygtigt overfor fedtfingre. Hvis man kan vænne sig til det lidt spidse design, så er det faktisk ganske veludført, om end Logitech G410 føles lettere end andre mekaniske tastaturer også med den mindre størrelse taget i betragtning. Det føles dog ikke mindre robust af den grund, men jeg tvivler på at der er nær så meget metal som ved andre mekaniske tastaturer jeg har testet.
Med et relativt fladt design er det mest tasterne der tårner højest på Logitech G410, som efter min mening har én stor designmæssig udfordring, som vi ligeså godt kan få ud af verden med det samme i stedet for at have en elefant i rummet gennem hele anmeldelsen. Udfordringen er den splittede håndledsstøtte, som ligeledes henter inspiration fra storebroren, men hvor det på storebroren ikke gør noget idet størrelsen gør plads til at også højre hånd får støtte, så hviler højre hånd på bordet og venstre på Logitech G410s håndledsstøtte, og det føles forkert. Håndledsstøtten på Logitech G410 er i øvrigt indbygget og kan altså ikke tages af.
De nævnte taster på Logitech G410 er Logitechs egne mekaniske Romer-G-taster designet fra bunden til deres serie af mekaniske tastaturer. Der er baggrundsbelysning på enhver tast og man kan selv vælge, hvilken farve man ønsker de enkelte taster skal have. På tasterne WASD og piltasterne er der en anden overfladebehandling, og man kan tydeligt mærke forskel på dem fra de andre taster, som kan gavne de gamere der spiller skydespil, eller spil, hvor man benytter piltasterne. Trods kompaktheden har man altså stort set alle taster pånær de numeriske taster i siden og i toppen til højre finder man to taster til henholdsvis Game-aktivering og lysregulering. Game-tasten slukker for udvalgte taster for at man ikke kommer til at trykke på dem ved en fejl mens man spiller.
Logitech har udviklet ARX Control, som er bygget ind i deres software til computeren og man kan også hente en app til sin smartphone til Android og Apple. I toppen af Logitech G410 er der derfor en ARX-dock, som trækkes ud, som dog modsat sin storebror kan tages helt ud og placeres hvor man har behov for den. Formålet er at den skal holde på ens mobiltelefon mens man spiller og man kan bruge sin mobiltelefon til at styre enkelte elementer af Logitech Gaming Softwaren og mere til. Modsat sin storebror, så kan man altså placere sin mobiltelefon væk fra tastaturet efter behov, og det er med sikkerhed en udvikling Logitech har taget ved lære fra feedback og det er dejligt at se.
Det er nævneværdigt at Logitech G410 er et mekanisk tastatur, som forbindes med blot et USB-kabel til computeren og alligevel giver baggrundsbelysning i enhver tast, men det kan være grundet kompaktheden og det færre antal taster uden at dette er noget jeg kan gøre mig klog på. Endvidere nævner producenten ikke noget om hvorvidt Logitech G410 har anti-ghosting eller Key-rollover, for hvis disse funktioner mangler kan det ligeledes være derfor at der ikke er det ekstra kabel. Jeg testede Logitech G410 med mine ti fingre tastet ned uden at det frøs, så lidt har det i hvert fald i forhold til et almindeligt tastatur.
Det som undrer mig, når vi snakker om Tournament tastaturer, og her er Logitech G410 ikke den eneste synder, er, hvorfor man ved netop disse tastaturer ikke har en USB-hub indbygget. Netop ved disse Tournament typer er det jo meningen at man skal spare plads og antallet af ting man tager med i tasken. Selvom det havde betydet at der ville være to USB-kabler ved enden havde det ikke været et problem.
Funktionalitet
Trods sin mangfoldige funktionalitet er Logitech G410 et plug and play produkt og virker ud af boksen, men som med så meget andet gaming udstyr i dag får man mest ud af produktet, hvis man installerer den software, der er knyttet til for at man kan udnytte alle funktionerne til fulde. Logitech G410 er derfor ikke anderledes og med Logitech Gaming Software bliver det en langt bedre partner til ens computerspilssessioner end hvis man blot slutter det til.
Den kompakte størrelse, som man har gået efter med Logitech G410, idet det jo er et produkt optimeret til turnering og dem der eventuelt skal rejse med det, er egentlig ganske komfortabel og håndterbar. Dermed sagt at tastaturet fylder meget lidt på skrivebordet når man tager dens funktioner i betragtning og det er let at smide i tasken og tage med ud til en kammerat, hvis man skal spille hos denne. Man giver rigtigt nok afkald på de numeriske taster, hvilket er noget jeg personligt havde meget svært ved, idet jeg sidder på kontor til daglig og er vant til at bruge mit numeriske tastatur til al tal-indtastning. Til gaming har disse manglende taster dog ingen betydning og det er kun under almindeligt brug at Logitech G410 føles som skrabet. Det giver helt sikkert mere plads til bevægelsen af ens mus, hvis man eksempelvis til et LAN-party bliver stillet ved et bord med begrænset plads.
Som noget lidt ekstraordinært så er der også en Gaming-tast på Logitech G410. Dette er ikke usædvanligt og jeg tror man har haft en sådan knap så længe som dedikerede gaming tastaturer har eksisteret, men det lidt unikke i denne omgang er at man er i stand til at vælge alle de taster fra man har lyst, og ikke blot Windows-tasten, som man så slår fra under gaming. For mit eget vedkommende er det kun Windows-tasten, der er farlig i den forstand, men jeg kan forestille mig at nogle måske kunne finde på at slå endnu flere taster fra, så de kan koncentrere sig fuldt ud om netop de taster der er vigtige i deres spil.
Det er den smarte Logitech Gaming Software, der bringer potentialet ud af Logitech G410, som på denne måde kompensere for sin størrelse. Med softwaren er det altså muligt at lagre profiler på sin computer, som er skræddersyet til de spil man spiller. Man kan ikke blot have forskellige farver for de enkelte spil, men hele tastaturets funktionalitet kan tilpasses efter ens behov. Med dertilhørende ARX-Control installeret på telefonen kan man sågar styre nogle af computerens funktioner via denne. App’en var jeg i denne omgang ikke i stand til at teste for at se om den på nogen måde var blevet opdateret siden sidst, men det bør altså også være muligt at overvåge computerens ressourceforbrug og mere til. Det er en smart måde at udnytte cross-platform funktionerne på, så man på sin telefon med det samme kan se om ULTRA-settings i et spil måske sætter ens computer på en for stor prøve.
Som nævnt og bekendt har Logitech udviklet deres egne mekaniske switches allerede til storebroren og disse er så implementeret i Logitech G410. Der skulle være en kortere vandring end ved de populære Cherry MX switches, hvilket skulle gøre spilleren i stand til at spille hurtigere. For at mærke disse marginale forskelle skal man nærmest være pro eller have større “Fingerspitzgefühl” end gennemsnittet. Det jeg får ud af Logitechs romer-G switches er en tilpas modstand til at jeg synes der er feedback uden at det anstrenger fingrene. Samtidigt er der en taktil-feedback så man kan mærke på fingerspidsen, hvornår en tast er aktiveret. Sammenlagt giver det en god switch, der er nem at skrive på og effektiv at game på fordi man ved hvornår tasten er aktiveret. Alle taster føles præcise og ens, hvilket bekræfter kvalitetsfornemmelsen af Logitech G410.
Grundet den kompakte størrelse er der ikke blevet plads til mange genvejstaster, som man måske kunne ane under designbeskrivelsen af Logitech G410, men fortvivl ikke da disse er gemt bag funktionstasten og i teorien har man dem stadig. De er blot en smule svære [læs umulige] at se i mørke og man skal kende deres placering. Jeg er ikke stor fan af disse genvejstaster, hvor man skal trykke to taster ned for at aktivere dem, da det ofte kræver man fjerner for meget fokus fra spillet, eventuelt musen, og det udsætter en i enkelte spil. Det er dog en smule underligt at belysningstasten er en separat genvej og medietasterne ikke er det, men det skyldes nok manglende plads.
Konklusion
For dig der skal have dit tastatur med dig andre steder end hjemme, så er det at foretrække med et mere kompakt tastatur. Forudsat man naturligvis ser det som et ekstra tastatur man har til disse formål, hvor så jeg personligt vil mene Logitech G410 er en smule for dyr en investering. Den kompakte størrelse bliver ganske godt opvejet af de mange funktioner softwaren giver, men hvis man er vant til at arbejde med et numerisk tastatur så vil jeg ikke anbefale dette som ens primære tastatur.
Tasteoplevelsen på Logitech G410 er utrolig god og præcis, hvor jeg både er glad for denne til skriveri og gaming. Hvis man kan lide at ens tastatur kan lyse i forskellige farver og med effekter er dette også noget der virker ganske godt. Belysningen er kraftig nok til at man kan få et lille lysshow, men kan også dæmpes for ikke at irritere i mørket.
Alt i alt synes jeg at Logitech G410 er et fremragende gaming tastatur, men prisen er en tand for høj, især for dem der “bare” skal have det som sekundært tastatur til LAN-parties osv.
[checklist]
- Gode taster
- God belysning
- Kompakt og let
[/checklist]
[badlist]
- Håndledsstøtten
[/badlist]
Set til 1.199,-
Se aktuel pris hos PriceRunner