Efter lidt over et års tid er Logitech MX Vertical musen er producenten klar til at udvide deres sortiment af ergonomisk udstyr i kraft af Ergo K860, som er tastaturet til at supplere den førnævnte mus. Ergo K860 er udviklet med henblik på at give en mere behagelig og ergonomisk tasteoplevelse og vi har glædet os til at se nærmere på det. I denne test kan du læse vores vurdering af både som tastatur og ergonomisk produkt.
Hvad er der i æsken?
Selvom Ergo K860 er et semi premium produkt fra producenten, så er det ikke fordi indpakningen er noget anderledes end standardprodukterne med den cyan-farvede kasse, hvor indholdet er meget beskedent og består af selve tastaturet samt en Unifying nano-modtager til den trådløse forbindelse. Personligt gør den minimalistiske mig intet i et sådant produkt, da det også er et positivt signal rettet mod miljøbevidsthed.
Design
For dig, som ikke har stiftet bekendtskab med ergonomiske tastaturer tidligere, så vil designet af Ergo K860 ved første øjekast (og måske også de næste par stykker) virke væsentligt anderledes og måske sågar underligt. Dette skyldes flere faktorer i virkeligheden. Det ene værende selve formen på tastaturet, som buer opad på midten cirka og ligger altså ikke fladt på bordet. Dernæst er tasterne splittede netop der hvor tastaturet topper højdemæssigt og der er en del mellemrum mellem kolonnerne af taster netop dér.
Dette design har flere forskellige formål. Det hævede design gør at når du lader dine hænder hvile på tastaturet, så lander de i en mere naturlig vinkel på skrivebordet. Det er det samme princip, som i den nævnte Vertical mus, hvor ens håndled står mere således at tommelfingrene peger opad når man naturligt bevæger hænderne op og ned.
Dernæst er splittet i midten også med flere forskellige fordele. Det ene værende den nævnte vinkling af håndleddene med mindre spænding og så den anden at man adskiller de taster, som hører til brug med den ene hånd kontra den anden. Selvom mange evner ti-finger-systemet, så er mange af os alligevel tilbøjelige til at “overlappe” og låne, hvilket alt andet lige nedsætter produktiviteten. Det bliver derfor spændende at se, hvorvidt det hjælper på min evne til at skrive hurtigere.
Tasterne på Ergo K860 er forsøgt at blive skabt ensartet hele vejen, hvor selv de brede taster ved skillelinien i midten er udstyret med toppe, som er på samme størrelse, som de øvrige taster, hvilket betyder at de ikke føles bredere. Toppen af tasterne er lavet med en konkav fordybning, som er lavet så dine fingre falder i, så at sige. Denne samme fordyning er altså også at finde på de lidt større taster i midten af Ergo K860 tastaturet.
Logitech Ergo K860 er et såkaldt fuldstørrelse tastatur, så de numeriske taster er også til rådighed i siden. Mange af tasterne har dog forskellige genveje og på enkelte taster er der også printet adskillige tastefunktioner, hvilket skyldes at Ergo K860 virker på tværs af operativsystemer. Det kræver dermed lidt tilvænning ikke at se Windows logoet der hvor tasten bør være, men derimod et “start”.
Tastaturet er udstyret med en indbygget håndledsstøtte, som tilmed er polstret med tre lag. Disse tre lag skal sørge for komfort og holdbarhed. Tanken bag designet af denne har været med fokus på at det skal føles behageligt og længe ad gangen. Det ser vi naturligvis også nærmere på i de næste par afsnit.
Trods sin højde så er Ergo K860 bestykket med vippefødder på undersiden, som har to indstillingsmuligheder. Det betyder du kan løfte tastaturet i en anden vinkel, men hvor “traditionelle” tastaturer løfter den bagerste del, så er det med Ergo K860 altså forsiden, som bliver løftet op. Denne kommer efter min mening til hurtigt at være for høj, hvis blot man sidder på sit skrivebord. Tanken er dog også at det er en indstilling, som du skal bruge når du løfter skrivebordet op og dine hænder dermed begynder at falde ned på tastaturet. Her ville hænderne få en for stor vinkel, hvis tastaturet var fladt og det ville resultere i at håndleddene ikke er så afslappet, som muligt.
På undersiden finder man også et dæksel, som gemmer på de to AAA-batterier, som sørger for to års batteritid på tastaturet. Lig ved siden af batterierne kan man også opbevare den Unifying modtager, hvis man nu skulle transportere tastaturet med sig eller bare udelukkende bruge Bluetooth til forbindelsen og så have et sted at gemme den trådløse nano-modtager.
Med sine knap 46 centimeter så fylder Ergo K860 en del på skrivebordet. Den direkte reference jeg har som sammenligningsgrundlag er Microsofts Sculpt, som jeg testede for nogle år tilbage. I Microsofts løsning havde man valgt at splitte det numeriske tastatur fra så det ikke fyldte så meget på skrivebordet. Det kan jeg huske var til min store irritation dengang, men med Ergo K860 er problemet så til gengæld at det føles på en måde for stort/bredt og min mus rammer jeg tit ind i tastaturet med. Jeg kan ikke helt bestemme mig for, hvilken af de to onder jeg synes mest om, hvad enten at jeg skal hente det numeriske tastatur hver gang jeg vil bruge det eller at jeg skal bredere ud med musen ved brug.
Designmæssigt vil jeg blive i sammenligningen mellem to de tastaturer for de minder ret meget om hinanden i virkeligheden. Microsoft havde bare i sin tid valgt at mellemstykket ved splittet skulle være hult og det giver også et mere dramatisk look, uden at jeg kan se det giver en fordel. Måske på vægtskålen, hvor Ergo K860 vejer lige omkring 200 gram mere end Sculpt sættet og der tæller jeg både numpad og tastatur sammen. På en måde føles Logitech Ergo K860 også en anelse mere robust i sin finish, hvilket kan være årsagen til den ekstra vægt. Trods robustheden er der dog også en del fleksibilitet og tastaturet bøjer når man trykker det ned på midten, hvor det buer højest.
Apropos finish, så er Ergo K860 dog med sin overflade ret basal og uden de store detaljer. Det står i skærende kontrast til deres MX Keys tastatur eksempelvis, som dog også er et premium produkt. På samme måde føles MX Vertical ligeledes en del mere detaljeret og materialevalget som værende mere luksuriøst. Det får i kontrast Ergo K860 til at fremstå lidt – tja – kedelig. Det er faktisk kun håndledsstøtten, som virker en del mere veldetaljeret og trækker designfølelsen op. Modsat Microsofts sæt så er håndledsstøtten på Ergo K860 ikke mulig at tage af, hvilket dog heller ikke gør så meget for det gav meget lidt mening at tage den af på Sculpt alligevel.
Vinklingerne på Logitech Ergo K860 er ikke tilfældige. Disse er udarbejdet efter adskillige tests og i samarbejde med professionelle ergoterapeuter, hvor man selv efter mange designs er kommet frem til det vi altså sidder overfor. Eksempelvis er håndledsstøtten formet på en sådan måde at den er medhjælpende til at bøjningen i håndleddet er reduceret med 25%. Spændingen i håndleddene ved forkert postur er det som er med til at give kontorskader, som desværre ikke altid bliver opdaget rettidigt, hvorfor det er en god idé at tage hånd om problematikken tidligt.
Det specielle design i Logitech Ergo K860 vækkede ikke den samme opsigt på kontoret, som sidst jeg bragte et sådant lidt særligt design til bordet. Om det skyldes det lidt mere moderate og ikke så iøjefaldende design eller at folk generelt har vænnet sig mere til ergonomiske tastaturer med tiden, er svært at sætte fingeren på.
Funktionalitet
Med omkring en tredjedel af tiden brugt på vores arbejde, hvor mange af os er mere eller mindre hovedsageligt foran tastaturet i den ene eller anden forstand, så er det naturligvis vigtigt at dette spiller som det skal. Vi ser nærmere på om Logitech Ergo K860 lever op til at levere en mere behagelig skriveoplevelse i den tid man tilbringer foran det.
Software
Hvad angår opsætning og brug af Logitech Ergo K860, så understøtter den både Logitech Options og Flow softwaren. Du kan også bruge tastaturet out of the box, hvor den er parret sammen med den medfølgende USB-dongle, også kaldet en Unifying. Logitechs Unifying modtager kan du så anvende til at parre sammen med andre kompatible Logitech enheder, således at du ikke behøver at bruge flere USB-modtagere blot fordi du har flere enheder fra producenten. Den del er faktisk meget smart.
I Logitech Options softwaren kan du så indstille forskellige funktioner, hvor den øverste række af taster kan sættes til at have en gængs genvej, som du ønsker. I udgangspunktet er tasterne sat til de genveje, som ikonerne indikerer og de er nu også meget smarte skulle man ikke selv have nogle bedre forslag.
Logitech Flow er til gengæld en lidt mere avanceret løsning og dermed også én, som ikke nødvendigvis vil blive brugt af nær så mange. Den gør det muligt at bruge tastaturet på tværs af flere tilsluttede computere, som befinder sig på samme netværk, hvor du er bruger på dem. Du kan eksempelvis kopiere et link fra en browser fra én computer til en anden. Det er smart, hvis man sidder i et team og arbejder eksempelvis, men funktionen er en smule søgt.
Taster
Dem som har læst mine andre reviews af tastaturer ved at jeg har en holdning til denne del. Designet er for mig funktionelt mere vigtigt end selve udseendet. Tasterne på Ergo K860 er ret faste og vigtigst af alt er de ensartede. Det vil sige at alle taster føles ens at trykke på. Selv de lidt bredere taster i midten af tastaturet føles ikke anderledes at trykke på end de andre taster og det er en bedrift i sig selv efter min mening. Mellemrumstasten er den som føles “mest” anderledes så at sige, men den føles ligeledes behagelig og præcis.
Der er ikke voldsomt meget vandring i tasterne og de lyder lidt hule når man trykker på dem. Det gør tastaturet i det hele taget også når man trykker på det på selve konstruktionen, hvor der ikke er taster. Denne samme hule fornemmelse får man i fingrene, men uden at tasterne føles helt uden modstand. Sammenlignet med for eksempel MX Keys, så føles tasterne her en del billigere udført. Det er ærgerligt af den grund at de i virkeligheden sikkert ikke er billige, da de som nævnt føles præcise. Der er til mine hænder en meget passende afstand mellem tasterne i øvrigt og det gør at mine fingre lettere flyver henover tasterne mens jeg skriver.
Inden jeg påbegyndte min test med Ergo K860 var jeg forbi en hjemmeside, hvor man kan teste sin skrivehastighed og fik konstateret at jeg havde et snit på omkring 100 ord i minuttet. Denne hastighed dalede indledningsvist med Ergo K860 til 92, men allerede efter få dages brug og tilvænning var jeg på mit almindelige niveau igen. Efter sigende er der nogen, som oplever at de begynder at skrive hurtigere på et tastatur med split, idet det tvinger brugeren til ikke at overlappe, men denne oplevlese kan jeg altså ikke nikke til at have fået. Dog er det så positivt at jeg heller ikke blev langsommere. Den del behøver man altså ikke frygte.
I nedenstående lydklip har jeg forsøgt at indfange , hvordan Logitech Ergo K860 tastaturet lyder når man skriver på det. Til sidst i klippet banker jeg let med fingeren på plastikken mellem tasterne.
Komfort
Hvad angår komforten mens jeg skrev er jo så en lidt anden sag. Her har jeg længe brugt et ganske udmærket K780 tastatur fra Logitech, som i øvrigt trods det runde tastedesign har nogle lidt bedre taster at trykke på end jeg altså beskrev Ergo K860 er i besiddelse af.
Omkring 10% af tastaturbrugere i verden må anses som værende tunge brugere og disse har omkring 3 millioner klik om året samtidigt med at de tilbagelægger cirka 27 km med deres mus i samme periode. På samme måde er der så 15% af brugere ud af totalen, som døjer med ryg og nakke problemer, som muligvis skyldes det man kalder Repetitive Stress Syndrom (RSI). Det er en sygdom, som kommer af at man gentager de samme bevægelser ofte og det kan resultere i ret store skader på led og nerver.
Det er nemlig således at sidder man forkert eller anspændt i sine led, så kan nerver komme i klemme, hvilket resulterer i at man bliver helt stiv. Det er her ergonomi kommer ind i billedet og Logitech har været længe undervejs med deres ergonomiske tastatur i form af K860, som dog, uden at jeg husker det 100% selvom jeg tilbragte mange timer sammen med Microsoft Sculpt, minder meget om netop nævnte tastatur.
Det kan være at Logitech understøtter deres løsning med en del mere videnskab end jeg fik fortalt dengang jeg testede Sculpt. Derudover så er der ingen tvivl om at jeg har en langt mere behagelig tasteoplevelse med Logitech Ergo K860 end et almindeligt tastatur, som ligger fladt på bordet. Især når jeg står op og hæver mit skrivebord, så kommer de små fødder på fronten virkelig til deres værd, men i forhold til at Sculpt nu har været på markedet i knap seks år, så kan jeg ikke se det helt så revolutionære ved Ergo K860. Det skulle da lige være, hvis de havde inkluderet nogle af deres lidt bedre taste-switche for så havde man lige pludselig en væsentlig forbedring foruden en langt bedre software end Microsofts.
Konklusion
Kort fortalt er Logitech Ergo K860 et af de mest behagelige tastaturer jeg har skrevet og arbejdet på. Det skyldes måske at jeg aldrig lærte at blive venner med en roller-mouse løsning, men sammen med MX Vertical musen, så er Ergo K860 virkelig et behageligt kontorsæt. Selvom batterierne ikke er genopladelige, så gør det ikke spor, idet de holder to år ad gangen. Selve tasterne er det eneste, som jeg personligt ikke helt er fan af, men da det er en individuel betragtning vil jeg ikke lade det trække for meget ned på et ellers ganske glimrende tastatur, som helt sikkert er pengene værd for dig, som ønsker at slippe for potentielle skader, som kan komme af forkert brug af kontorudstyr. Det ret store tastatur er understøttet af en ret stærk software, som gør at helhedsindtrykket er overordnet godt og så er den indbyggede håndledsstøtte prikken over i’et.
Positivt
- Komfortabelt at bruge
- Højdejusterbar i front
- Blød og behagelig håndledsstøtte
- Multiforbindelse til flere enheder
Negativt
- Føles lidt billigt
Pris og tilgængelighed
Vejledende udsalgspris 899,-