fredag, november 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Kingston KC3000 NVMe

Test: Kingston KC3000 NVMe

Det er efterhånden sjældent man ser andet end SSD diske i private computere og de fleste af os er skiftet til SSD. Disse er der dog også stor forskel på og Kingston har ladet os teste deres KC3000 i denne omgang.

Hvad er der i æsken?

Der er stadig tale om en beskeden indpakning, som fylder meget lidt, hvilket man vel kan være glad for når man tager miljøet i betragtning. Æsken indeholder heller ikke andet end selve disken og lidt papir.

Specifikationer

  • Formfaktor: M.2 2280
  • Interface: PCIe 4.0 x4 NVMe
  • Controller: Phison E18
  • Lagerkapacitet: 2 TB (fås i 512 GB, 1 TB, 2 TB og 4 TB)
  • NAND: 3D TLC
  • Oplyst læse/skrive (2 TB): 7.000 MB/s
  • Total Bytes Written TBW (2 TB): 1,6 PBW
  • MTBF (levetid): 2.000.000 timer
  • Garanti: 5 år

Design

Når man tager Kingston KC3000 ud af dens æske og ligger den på bordet, så ville man ikke nødvendigvis tænke at den har meget at byde på for den ligner egentlig enhver anden M.2 disk af den almindelige slags.

Vi har også testet en Kingston Fury Renegade i sin tid, som har lidt mere detalje, men ligeså “bare” er en lagerenhed. De fleste af disse diske kommer alligevel ikke til at være placeret synligt i en computer (eller konsol for den sags skyld) så det designmæssige er ikke så vigtigt i virkeligheden.

Toppen af Kingston KC3000 ligner et tyndt klistermærke, men er i virkeligheden en tynd grafen-aluminium varmeleder, som altså skal sørge for at holde disken kølig under brug. Under denne plade befinder magien sig og denne var vi ikke villige til at afdække, så du må ty til producentens hjemmeside, hvis du vil se, hvordan det ser ud under printet.

Kingston KC3000 forbinder til din computer via en M-key, som de fleste nyere computere altså burde understøtte. Mere er der egentlig ikke at sige til designet efter min mening. Det er trods alt “bare” en lagerenhed.

Funktionalitet

Når jeg vælger at sætte ordet “bare” i anførselstegn foroven, så skyldes det at rigtig mange af os er ret så afhængige af vores computere. De er for os et arbejdsredskab på lige fod med en hammer, boremaskine eller saks i andre brancher. Derfor skal udstyret være i orden, hvis man skal kunne udføre sin opgave rigtigt. Jeg overhørte nogle kolleger snakke om montering af loftslamper, der skulle hænge i vatter og være parallelle og hvordan en håndværkerven kom forbi med en lasermåler, som gjorde hele opgaven nemmere. På samme måde er en disk heller ikke “bare” en disk, da dens funktionalitet kan være afgørende i hvor godt eller hurtigt man får sin opgave udført.

Kingston fortæller os via deres hjemmeside at KC3000 burde kunne klare både at læse og skrive med op til 7.000 MB/s, hvilket slet ikke er så lidt. En almindelig SATA SSD, som var det mest populære længe, kan ikke engang klare en tiendedel af dette. Ét er dog den oplyste hastighed og noget andet er en måling.

Baggrundsinformationen for testen er at jeg kørte en Windows PC med et ASUS X570 bundkort og AMD Ryzen 5 processor til testen. Min måling bestod både af at spille nogle spil og kigge på min oplevelse med loading tider og så lavede jeg også en decideret læse/skrive test i ATTO og Crystal DiskMark.

Testen med spil er afhængig af for mange faktorer, så her har jeg ikke taget tider eller målinger, men kan konstatere at jeg føler spil loader utrolig hurtigt. Jeg tænker ikke at jeg opnåede flere FPS eller hurtigere spil som sådan, men det at loader baner er helt sikkert bedre end med en SATA disk. Denne del er dog også afhængig af udvikleren for spillet, som skal sørge for at spillene er optimeret til at udnytte en hurtigere disk.

Benchmarks som ATTO og Crystaldisk lyver dog ikke og her er der følgende resultater at forholde sig til. Med ATTO får jeg KC3000 op på 6850 MB/s i læsehastighed og 6390 MB/s skrivehastighed, mens Crystaldisk giver os lidt lavere værdier med henholdsvis 6760 MB/s og 6350 MB/s.

Begge resultater er dog accepteret fra min side. De 7.000 MB/s er under optimale forhold og med den ideele hardware. Så de resultater jeg har fået frem er slet ikke dårlige og vil resultere i hurtige filoverførsler og generelt arbejde. Det er dog hastigheder, som ikke opnås øjeblikkeligt når man arbejder med Kingston KC3000, fordi flash fungerer på en sådan måde at den skal “tage tilløb”, hvorfor det også var nødvendigt at lave tests med større filer for at opnå de nævnte hastigheder.

Hastigheden på KC3000 var én ting, men den anden var at den var konsistent og vedvarende. Jeg oplevede eksempelvis ikke at den sank i farten efter noget tid, hvis jeg lod testen køre i længere tid eller gentagende gange.

Vi smed også Kingston KC3000 i vores PlayStation 5, som ab fabrik understøtter at du sætter en ekstra disk i din konsol til udvidelse af den interne hukommelse til lagring af spil. For at du kan spille PS5 spil på disse ekstra diske, så skal disse have en vis hastighed. Sony oplyser at de skal læse og skrive på over 5.000 MB/s så ud fra vores tests bør KC3000 være ganske fin. Det kræver dog at du smider køling på disken, hvis du vil udnytte den fuldt ud. Jeg oplevede ikke at disken ikke kunne virke uden en ekstra varmeleder på toppen, men for at forlænge dens levetid og opnå gode hastigheder er det helt sikkert anbefalelsesværdigt.

På toppen af dette så tror Kingston også på deres produkt, så det er helt rart at se de giver fem års garanti på KC3000. Selvom der er tale om et produkt uden bevægelige dele, så er det fedt, bekræftende og ikke mindst betryggende at producenten på denne måde viser tillid til sit produkt.

Konklusion

Punching above it’s weight som man ville sige, så formår Kingston KC3000 at levere en ret imponerende hastighed til prisen. Den har en indbygget køling som sikkert også bidrager til den stabile drift jeg oplevede og det at den kunne holde hastigheden i test efter test. Hvis du leder efter en udvidelse af dit lager og tid er penge, så kan du med Kingston KC3000 få ret meget for pengene. Den er også ideel til PS5 brugere, der søger at udvide deres lager (min anbefaling er dog ekstra heatsink) for hastigheden bør alt andet lige matche den interne hukommelse i konsollen.

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Det er efterhånden sjældent man ser andet end SSD diske i private computere og de fleste af os er skiftet til SSD. Disse er der dog også stor forskel på og Kingston har ladet os teste deres KC3000 i denne omgang. Hvad er der...Test: Kingston KC3000 NVMe