søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: HP EliteBook 1050 G1 laptop

Test: HP EliteBook 1050 G1 laptop

HP har valgt at udvide deres serie af professionelle bærbare med en ny størrelse i deres premium serie, navnlig HP EliteBook 1050 G1, som i Generation 1, mens de andre produkter i serien er ved generation 5. Der er tale om en 15,6″ laptop med dedikeret grafik, kraftig indmad og et premium design. EliteBook 1050 G1 er HPs modsvar til den populære Dell XPS 15, som har fået godt vind i sejlene ved at kombinere netop høj ydelse med et premium look.

Hvad er der i æsken?

HP EliteBook 1050 G1 hører til den professionelle serie af computere fra HP, hvorfor det med indpakningen er noget man gør meget lidt ud af. Det er nemlig for de fleste virksomheder underordnet om der er en lækker kasse til eller ej, så længe indholdet er funktionelt og lever op til det bestilte. Der er dermed ikke andet end selve computeren, lidt papir og en strømforsyning.

Der er dog mange årsager til at private forbrugere også bør skue lidt til disse professionelle maskiner og nogle af de grunde kommer vi ind på i denne anmeldelse.

Design

Når end der er en sølvfarvet laptop på markedet sammenligner man den nærmest automatisk med et Apple produkt, hvilket jeg ikke helt synes er fair efterhånden. Aluminium er nemlig blevet et meget populært materiale, om end MacBooks startede idéen med at bruge dette materiale til at lave tynde, lette og lækre maskiner. HP EliteBook 1050 G1 følger blot denne trend og det synes jeg er fint.

Sammenlignet med sine “slægtninge” med lidt mindre paneler så lider HP EliteBook 1050 G1 lidt under den store størrelse. Dens overordnede design har den “lånt” fra HPs workstation serie og der er en smule mere kant end der er i fx en 1040 G5 eller 1030. Derudover er den større skærm også med til at sætte aluminiummet på prøve, idet hele konstruktionen bøjer en smule på midten af ydersiden af skærmen. Det trækker det overordnede indtryk en smule ned uheldigvis.

Foruden dét er aluminiumsdesignet ret lækkert og føles også meget robust. Det er især i kanterne at man føler man har med noget kram at gøre sammenlignet med bærbare udført i plastik. Robustheden i HP EliteBook 1050 G1 er også grundigt gennemtestet, idet modellen her har undergået nogle tests, som egentlig er designet til det amerikanske militær og deres udstyr. Det vil sige HP EliteBook 1050 G1 er blevet testet i miljøer med ekstremt lave og høje temperaturer, temperaturskift, fugt, sand og meget andet. Den er med andre ord bygget til at kunne tåle lidt mere end gennemsnittet.

Når man løfter låget ser man et sort tastatur og en sort ramme omkring skærmen. Låget kan man i øvrigt løfte med en hånd uden at hele computeren følger med, men til gengæld så åbner låget også kun op til cirka 150 grader, hvilket ikke er meget, hvis man fx kender Lenovos professionelle produkter, som man med rette kan sammenligne HP med. Om den begrænsede åbning er en udfordring vil jeg lade dig vurdere, da det for mig ikke har den store betydning så længe jeg kan arbejde, men jeg ved at nogen på kontoret ligger skærmen fladt ned foran deres eksterne computerskærm. Rammen omkring skærmen er i øvrigt mat, ligesom selve skærmen og det er naturligvis for at skærmen ikke skal give genskær når man sidder på kontoret eller andre steder, hvor der kan være skarpt lys.

Som allerede nævnt låner HP EliteBook 1050 G1 sit design fra deres mobile workstations. Faktisk er kabinettet prik det samme som Zbook Studioen, men hvor Zbook Studio er et produkt tiltænkt grafikere, så er HP EliteBook 1050 G1 måske mere til en anden brugergruppe, hvorfor det er lidt uheldigt at man ikke har valgt at udvide tastaturet til at indeholde dedikerede numeriske taster i højre side. For grafikere er numpadden måske mindre vigtig, men for os andre menige kontormedarbejdere er de et must nærmest.

Tastaturet er ellers af fin størrelse og med godt mellemrum mellem tasterne. Der er tale om chiclet taster, som man enten elsker eller hader. Jeg er personligt mere til mekaniske taster, men jeg synes faktisk at HP EliteBook 1050 G1 har rare og bløde taster som bestemt ikke er værst.

Under tastaturet finder man en rimelig størrelse touchpad, som naturligvis understøtter Windows’ smarte funktioner med flere fingre og smarte genveje. Der er ikke nogle fysiske knapper på touchpadden, men man kan dog trykke på den i bunden. Til højre for denne er vores testeksemplar udstyret med en fingeraftrykslæser, som kan sørge for mere sikker adgang til ens computer.

HP EliteBook 1050 G1 er kileformet, hvilket betyder at den er en smule tyndere i fronten end den er bagtil. Rent faktisk er der tale om en illusion for produktet står næsten fladt på bordet, men kanterne omkring fronten er lavet så de virker som om de går i en spids og hele maskinen er 1,89 cm på sit tykkeste spot og det kan godt være det måske er 1,79 i fronten uden at jeg har kunne måle det så nøjagtigt. Med en kampvægt på 2,06 kg (startende), så er det en let 15,6″, men det er bestemt ikke en letvægter når man i dag har bærbare computere på knap et kilo med 14″ skærm. HP EliteBook 1050 G1 forsøger dog ikke at være en letvægter da den er udstyret med dedikeret grafik og et bundsolidt design. Den er dog tungere end sine umiddelbare konkurrenter, Dell XPS 15, Lenovo T580 og Apple MacBook Pro 15.

Trods den tynde ramme så er der gjort plads til en del porte i siderne af HP EliteBook 1050 G1. Der er nemlig ingen porte på bagsiden og det synes jeg er bedst på den måde, selvom porte placeret i siden gør at man risikerer kabler, der stikker ud til siderne og henover en mus eller andet man måtte have liggende på skrivebordet. Apropos det at stikke ud i siderne, så er der på begge sider af HP EliteBook 1050 G1 udluftningshuller til at lede varmen væk fra computeren og det gør at man under heftige arbejdsopgaver får lidt varm luft på hånden, hvis man har sin computermus på siden af computeren her.

Af porte har HP EliteBook 1050 G1 både SD-kortlæser, kombo-stik til audio, HDMI, 2 x USB-C (Thunderbolt), 2 x USB 3.0 og et sikkerhedslåsslot. Porte har man dermed efter min mening en del af og det er ekstra godt at man har med to Thunderbolt porte at gøre, da man dermed kan få docking stationer til at understøtte det samme som de traditionelle mekaniske dockingstationer kunne i sin tid. Det man ligger mærke til med HP EliteBook 1050 G1 er nemlig at den til trods for at den hører til HPs professionelle serie af produkter ikke har en dedikeret indgang til en mekanisk dockingstation. Det er her USB-C Thunderbolt kommer ind i billedet og leverer i og for sig det samme blot med et enkelt stik.

Funktionalitet

Nu går vi ligeså stille i gang med at bryde designet ned i de funktionelle dele og ser nærmere på, hvordan HP EliteBook 1050 G1 er at bruge i dagligdagen med de forskellige aspekter man kan finde på at fokusere på når det kommer til laptops.

Indledningsvist har jeg dog en lille note omkring netop funktionaliteten, som jeg ikke føler kan placeres i nogen af nedenstående kategorier. HP EliteBook 1050 G1 har det nemlig med at udskille en ret irriterende hyletone fra kabinettet uden at jeg har kunne identificere, hvad det kommer af. Det er en tone som kommer og går, men det er ikke under brug af noget specielt, så man på den måde kunne isolere problematikken. Det sker sågar også når maskinen bare står og idler. Tonen er ikke høj, men det er tonelejet og det er hvad der gør det irriterende i virkeligheden.

Specifikationer:
Intel Core i7-8850H Hexa-core processor
32 GB DDR4 RAM
NVIDIA GeForce GTX 1050 grafikkort
Windows 10 Pro
Mål: 36 x 25,4 x 1,89 cm
Vægt: fra 2,06 kg
Sikkerhedsfeatures: HP SureStart, Fingeraftrykslæser, infrarødt kamera, HP SureView display

Skærm

Den 15,6″ store skærm er med en Full HD opløsning, hvilket måske for nogle vil være en tand for lidt, men den står meget skarpt og lyst. Den var under testen i hvert fald fin at anvende i det udendøre, om end det ikke ligefrem var muligt at fange noget solskin til test-formålet, men jeg tror også her at den ville klare sig fint.

Foruden den nævnte fingeraftrykslæser som sikkerhedsfeature, så er HP EliteBook 1050 G1 også udstyret med en sikkerhedsløsning mod såkaldt visuel hacking. Skærmen i HP EliteBook 1050 G1 er nemlig udstyret med HP SureView. HP SureView er en teknologi, der i og for sig har et digitalt filter indbygget, som man som bruger kan slå til og fra. Ved aktivering ændres lyset i skærmen på en sådan måde at folk der ikke sidder direkte foran computeren har meget svært ved at se, hvad der foregår på skærmen. Hvis man arbejder på noget hemmeligt eller privat mens man er ude i offentligheden, så er dette en rigtig smart løsning for det er nærmest umuligt at se noget på skærmen hvis bare man sidder i en vinkel på 45 grader fra den. HP SureView gør skærmen en smule sværere at anvende og især i skarpt lys bliver det en udfordring, men hvis det er prisen man må betale for privathed tænker jeg det er til at overkomme.

Tastatur

HP har det samme type tastatur med få forskelle til stort set alle deres professionelle laptops. Der er tale om taster med relativt lav vandring og en stille gang. Det vil sige man generer ikke så meget dem omkring en selv, mens man arbejder. Der er dog tale om en ret blød vandring og her ved jeg ikke helt om jeg nogensinde bliver fan af, men det er ikke noget jeg kan bebrejde HP eller deres produkter for. Det er en smagssag for ellers er tasterne af ganske fin kvalitet og vandringen er både fast og præcis.

Touchpad

Nu er jeg en af dem, som har været på Apple-vognen i en årrække og i den forbindelse var jeg jo naturligvis også slave af deres ganske udemærkede touchpad. Denne har ingen Windows producenter endnu været i stand til at replicere kvaliteten af, men det må siges at være kommet meget tæt på. HP EliteBook 1050 G1 har en ganske præcis touchpad og den er en fornøjelse at bruge, hvis man altså sammenligner den med en masse andre Windows maskiner, som jeg har testet.

Forbindelser

Som allerede nævnt under design-sektionen så er HP EliteBook 1050 G1 udstyret med en del porte. Man kan måske godt savne lidt flere “traditionelle” videoporte, men det er altså muligt at bruge USB-C portene som displayporte også om man vil og har en adapter hertil.

Under en harddisks hastighedstest bemærkede jeg i øvrigt at USB-C portene var en kende hurtigere end de andre USB 3.0 porte, så måske deler de ikke samme interne controller, men det kan også være tilfældigheder og harddiskens kompabilitet.

Ydelse

Til almindelige dagligdagsopgaver outperformede HP EliteBook 1050 G1 det meste af det jeg ellers har siddet med før på nær de kraftige mobile workstations, men det er ikke noget man kan mærke den helt store forskel på inden man sætter den sådan rigtig på prøve.

Jeg udsatte derfor HP EliteBook 1050 G1 for både PCMark og enkelte spil for at se, hvad den kunne bringe frem og fik nedenstående resultater.

PCMark Home Conventional er testen til almindeligt kontorarbejde, såsom lette dokumenter og surf på nettet. Her scorer maskinen 4028 point og det er jævn over gennemsnittet som forventent.

I PCMark Creative testen scorer HP EliteBook 1050 G1 også relativt højt med sine 4038 point og det er også at forvente med så kraftig indmad som den er bestykket med.

Selvom HP EliteBook 1050 G1 er en professionel maskine, så er grafikkortet i den mere end egnet til at trække nogle spil over skærmen. Jeg satte derfor GTA V, Project CARS og PUBG efter den. GTA V med Full HD opløsning og medium/high settings gav mig i snit 72 FPS, mens CARS gav mig 77 FPS på HIGH og PUBG var lidt mere udfordret på high og kunne kun klare 64 FPS.

Batteritid

Med en bærbar computer under armen er det vigtigt at kunne arbejde uden at være afhængig af strømforsyningen er i nærheden. Med 15,6″ har det ofte været svært at holde på strømmen, men med Intels nyere processorer med mindre strømforbrug har det været et mindre problem med tiden. HP EliteBook 1050 G1 har et kraftigt indmad så for mig var det ærligt sagt en smule overraskende at jeg via BatteryEater på idle testen fik mere end 21 timers batteritid. BatteryEater er et program, der tester og måler batteritiden på en copmuter. Idle testen er lavet med forbindelse til WiFi, men uden at computeren er i brug, dog er skærmen tændt og på 50% lysstyrke.

Foruden denne test lavede jeg også en “load” test, hvor computeren kørte for fuld smadder og her tærede de kraftige komponenter langt hurtigere på batteriet og drænede det på lige under 2 timer.

Ved almindeligt kontorbrug og arbejde kunne HP EliteBook 1050 G1 holde strøm i 9 timer og 27 minutter, hvilket er fint tilfredsstillende. Af en computer med denne størrelse og regnekraft, så er jeg generelt meget glad for batteritiden. Især fordi jeg ikke just altid har haft god erfaring med batteritiden i HPs bærbare computere, men det ser ud til at deres nyeste generationer har noget at byde på.

Lyd

Stort set alle premium produkter fra HP indeholder et lydsystem, som er udviklet i samarbejde med danske B&O. Det betyder at der også er software til indstilling af lyden så man får den optimale lydoplevelse på sin bærbare computer. Musik kom frem ganske tydeligt og forholsdvist højt uden at lyden bliver forvrænget. Ingen forvrængning gør også at samtaler via konferencekald kommer klart og tydeligt igennem. Netop til konferencekald har HP EliteBook 1050 G1 tastaturet indbyggede genveje til at mute opkald, besvae og ligge på, så man hurtigt kan komme i gang med dette, hvis man altså bruger sin bærbar til fx Skype.

Opgradering og vedligeholdelse

På undersiden er HP EliteBook 1050 G1 udstyret med skruer, der kræver en såkaldt philips-skruetrækker til at trække dem ud. De kommer dog ikke hele vejen ud og det er en smart lille detalje, idet de små dimser bare bliver væk, hvis de får muligheden for det. Jeg var dog forhindret i at tage coveret af for at tilgå komponenterne og jeg turde simpelthen ikke bruge vold af hensyn til vores demomodel. Tidligere har jeg ikke oplevet den samme modstand når jeg splittede en HP bærbar ad så det var lidt ærgerligt, men coveret ville simpelthen ikke løsne alle steder.

Sikkerhed

Vores digitale footprint er større end det nogensinde har været og rigtig mange af os har nogle meget vigtige filer i form af billeder, videoer og meget andet gemt i enten computeren eller skyen. Selvom disse er i skyen så er der adskillige der bruger auto-login på mange af deres favoritsider, såsom OneDrive og Facebook, så hvis en hacker skulle tilgå ens computer er han mere end 90% inde.

HP taler for at deres maskiner er nogle af de mest sikre på markedet og HP EliteBook 1050 G1 er da også spækket med en masse sikkerhedsfeatures for netop at sikre ens data. Under gennemgangen af skærmen kom vi ind på SureView, men foruden dette har vi også SureStart, Fingeraftrykslæser, IR kamera og shutter på kameraet.

HP SureStart er en selvhelbredende BIOS, som de selv beskriver det. Hvis en hacker har haft held med at installere noget malware eller virus på ens computer, som har angrebet BIOS’en så sørger SureStart for at hente og overskrive denne med en “sund” version af en fungerende og uberør BIOS, så man kan starte sin computer uden fare for at ens computer bliver overtaget.

Fingeraftrykslæseren kan man kombinere med en adgangskode eller blot bruge som den eneste måde at låse ens computer op på. Det er oftest sværere at hacke et fingeraftryk end et password, som egentlig an hackes med brute force, hvilket betyder man kan prøve sig nok gange frem til man rammer. IR Kameraet genkender brugerens ansigt og er i princippet lig fingeraftrykslæseren, men som en ekstra feature kan man dække sit webcam til, hvis ikke man har lyst til at risikere at blive spioneret mens computeren er åben.

Konklusion

Som bærbare computere blev slankere og mindre tænkte jeg længe at jeg ikke ville sige en 15,6″ laptop længere kunne blive anset som værende lækker. Når man kigger lidt ud over mobiliteten og gerne vil have noget slagkraft, så er det naturligt at tingene skal fylde lidt og HP EliteBook 1050 G1 er ingen letvægter, heller ikke i sin egen klasse, men til gengæld gemmer den på noget solidt indmad og et dedikeret grafikkort.

Designet er et klart plus og HP EliteBook 1050 G1 fremstår lækkert og robust samtidigt med at den er fyldt med de features og porte man forventer. Der er et for lille tastatur til en 15,6″ efter min mening. Ikke så meget fordi tastaturets taster eller afstand er lille, men simpelthen fordi jeg synes de burde have inkluderet et numerisk tastatur også.

HP EliteBook 1050 G1 kan sagtens agere kraftværk og number cruncher i arbejdstiden, mens den også er velegnet som gaming computer i fritiden, da den har et GeForce grafikkort, som er velegnet til både spil og let grafisk arbejde om man vil.

Alt i alt en god all-around bærbar, der både kan bruges på kontoret eller studiet til arbejde eller til noget underholdning i fritiden takket være god ydelse og fremragende lyd.

[checklist]

  • Design er lækkert
  • Gode taster
  • Solid ydelse
  • 2 Thunderbolt porte med strøm-understøttelse

[/checklist]
[badlist]

  • Designet ikke lige robust alle steder
  • Mangler numerisk tastatur

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Priserne på HP EliteBook 1050 G1 starter ved 17.000 og går op afhængigt af den konfiguration man ønsker. I alle modeller solgt i Danmark har man dog 3 års on-site garanti, hvilket er værd at vurdere med.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

HP har valgt at udvide deres serie af professionelle bærbare med en ny størrelse i deres premium serie, navnlig HP EliteBook 1050 G1, som i Generation 1, mens de andre produkter i serien er ved generation 5. Der er tale om en 15,6" laptop...Test: HP EliteBook 1050 G1 laptop