onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: HP Elite x2 1012 G2 2i1 tablet

Test: HP Elite x2 1012 G2 2i1 tablet

De bærbare computere fik for nogle år siden en ny term, Ultrabook, hvis de var lette og kompakte nok. Denne trend og ønske om små devices kunne man også se ved populariteten af tablets, men ydelsen kunne ikke helt følge med på tablets og man savnede et tastatur, hvis ikke man købte et ved siden af. Med tiden kom en ny kategori til, hvilket HP Elite x2 1012 G2 er affødt af og med en Core i-processor, 12,3″ skærm og mere til, så har vi med en habil 2i1 at gøre og vi har fået lov at lege med den i detaljer.

Indhold i æsken

HP Elite x2 1012 G2 er tiltænkt det professionelle marked, hvorfor der er sparet på indpakningen og maskinen leveres dermed i en ganske standard æske af genbrugspap og indholdet er begrænset til selve maskinen, tastaturet, pen, strømforsyning og papirarbejdet.

Specifikationer

  • Skærm: 12,3″ WQXGA+ 2736×1824 touch-skærm
  • Processor: Intel Core i5-7200U 2,5 GHz Dual Core
  • RAM: 16 GB
  • Lager: 512 GB SSD Turbo Drive
  • Porte: 1 x USB-C Thunderbolt, 1 x USB 3.0, 1 x microSD, 1 x SIM-kortlæser, 1 x kombo audiostik,
  • Lyd: 2 stereohøjtalere fra B&O og 2 mikrofoner
  • Mål: 30 x 21,97 x 0,97 cm (tablet PC alene) / 30 x 21,97 x 1,46 cm (tablet og tastatur)
  • Vægt: 0,8 kg (tablet) / 1,15 kg (tablet med rejsetastatur) / 1,33 (tablet med avanceret tastatur)

Design

Når man tager HP Elite x2 1012 G2 ud af æsken så er tastatur og skærm skilt ad. Disse sætter man sammen med magnet og små metalliske pins, som så sørger for at forbindelsen mellem de to enheder etableres og man kan bruge tastaturet til at skrive med.

Det er også gennem magneter at man giver tastaturet vinkel på, således at det ikke står fladt på bordet, men kommer lidt op i højde. Hvordan det er at skrive på kommer vi nærmere ind på senere.

Problematikken som opstår på en sådan enhed som HP Elite x2 1012 G2 når denne skal stå fast på skrivebordet eller skødet uden at tastaturet og skærmen er sat sådan sammen at de automatisk giver støtte og lader produktet stå oprejst har man løst ved at have en kickstand fod man flipper baglæns. Denne kan vippes meget langt bagud, således at man nærmest kan have skærmen liggende fladt på bordet og arbejde. Hvis man derimod vil have skærmen ned på bordet skal man naturligvis bare undlade at flippe foden op. Foden er i øvrigt ret robust og maskinen forbliver der, hvor man placerer den selv mens man arbejder og trykker på skærmen. Det er naturligvis også sådan det burde være, men man har set andre designs, hvor skærmen har været lidt for vaklende og det er et irritationsmoment, som man altså ikke oplever med HP Elite x2 1012 G2.

Tastaturet på HP Elite x2 1012 G2 er med en masse indbyggede genveje. Nogle af disse kender man generelt og de aktiverer enten WiFi, lyd, lys eller eksterne skærme, men på dette tastatur har man også genveje til Skype for business, således at man direkte fra tastaturet kan besvare og slutte opkald. Det er rart med nogle flere relevante genveje i toppen og hvis man bruger Skype ofte er det jo også velkomment.

Til trods for at tastaturet er eksternt i forhold til selve tablet-enheden, så er det udstyret med baggrundsbelysning, således at man nemmere kan skrive når det bliver mørkt. Baggrundsbelysningen er ikke den skarpeste, men virker fint i både afdæmpede og helt mørke rum. Intensiteten er nok valgt for at spare på strømmen.

I siden af tastaturet er der påmonteret en holder til den pen, der normalt følger med HP Elite x2 1012 G2, men som desværre ikke var med i vores udlån. Pennen er dog udviklet i samarbejde med Wacom og jeg har ved en anden lejlighed haft mulighed for at skrive og tegne lidt med den. Pennen er lidt tyk, men det gør faktisk at den er nemmere at holde om. Der er også en knap i toppen samt i siden, idet pennen er med batteri og aktiv så kan man bruge den med forskellige genveje på computeren til at tage noter med eksempelvis.

Tabletdelen er med en temmelig tyk kant omkring den 12,3″ store skærm. Det lyder måske ikke så elegant, især ikke når man sammenligner det med mange nyere og slankere bærbare computere, men med HP Elite x2 1012 G2 skal man også tænke på at denne skal kunne anvendes som en tablet. Det vil sige at når man har den i hænderne og skal holde på den så skal man helst ikke komme i berøring med skærmen, da man risikerer at aktivere noget, som ikke var hensigten.

HP Elite x2 1012 G2 er udstyret med kamera på både front og bagside. På fronten er kameraet placeret på den aflange ende, hvilket ikke nødvendigvis er generelt for andre tablets, såsom iPads, men man skal også have in mente at HP Elite x2 1012 G2 anvendes som en bærbar computer og her giver det mest mening at kameraet er lokaliseret i toppen når denne ligger vandret. Kameraet på fronten er på 5 Megapixel, mens kameraet der vender udad er på 8 Megapixel. Det front-vendende kamera kan også vælges med infrarød sensor, således at den kan anvendes til at logge ind i Windows med ved hjælp af Windows Hello.

Der hvor kamera og blitz er placeret på toppen af bagsiden er der en blank sort kant og jeg synes faktisk det bidrager til at designet på ikke bliver for monotont og kedeligt. Det er en lækker lille detalje, som også gør at HP Elite x2 1012 G2 stikker lidt ud. Under denne er vores testeksemplar udstyret med en fingeraftrykslæser, som i forhold til forgængeren nu er opdateret til at være touch i stedet for slide. Derudover er dens overflade i alu-farve i stedet for sort, så den ikke ødelægger den flotte bagsides design. Fingeraftrykslæseren er i øvrigt et tilvalg, som ikke alle HP Elite x2 1012 G2 er udstyret med, men det giver klart nogle fordele med hensyn til at skulle logge ind i Windows for så kan man slippe for at skulle taste sin kode ind hver gang.

Ligesom fingeraftrykslæseren er et tilvalg, så er det også muligt at vælge SIM-kort læser til denne enhed. Det er smart for dem, der ønsker at kunne anvende internet på farten og ikke være afhængige af at skulle kunne lave et WiFi-hotspot. Sammen med SIM-kort indgangen finder man i siden af HP Elite x2 1012 G2 også dens andre tilslutningsmuligheder, som altså består af 3.5mm jack, USB-A og USB-C og SIM-kort i den ene side, samt Kensington-slot og microSD-slot i den anden. Dertil finder man også lydtaster og tænd/sluk-knappen i den side med Kensington-slottet.

Funktionalitet

De funktionelle elementer af HP Elite x2 1012 G2 bryder vi ned bid for bid i de næstkommende afsnit. Værende en maskine til det professionelle marked er ikke ensbetydende med at man ikke som almindelig forbruger ville få nogle fordele af et produkt som dette. Først og fremmest gennemgår HP Elite x2 1012 G2, som andre professionelle HP produkter, såkaldte MIL-STD tests, hvilket betyder de bliver sat på prøve i utrolig kulde, varme, stød og meget mere for at sikre at maskinen trods denne behandling virker efterfølgende og man kan anvende den. Det er en vigtig detalje for integriteten af ens data og især, hvis man er meget på farten.

Derudover er HP Elite x2 1012 G2 udstyret med TPM 2.0 modul og et hav af HPs software sikkerhedsløsninger, såsom HP Sure Start, der sørger for at hackere har sværere ved at hacke ens computer gennem BIOS. Disse applikationer er der som nævnt en del af og er alle sammen med til at sikre en som bruger på den ene eller den anden led.

Skærm

Ved brug af HP Elite x2 1012 G2 på skødet er den lille skærm intet problem. Kompaktheden er også kærkommen i offentlig transport og fly kan jeg forestille mig, men desværre var jeg ikke ude og rejse under min test, så kan ikke helt bekræfte det. Derimod er den lille skærm en smule svær at arbejde med i længden når man sidder ved et skrivebord. Så bliver man mindet om, hvor meget man savner lidt ekstra skærmplads. På farten er dette dog en fordel, da man ikke skal bruge nær så meget plads.

Farve- og detaljemæssigt er den højt pixelerede skærm ganske flot at se på. Farverne står skarpt og man har derigennem et stort skrivebord at gøre godt med. Dens eneste lille minus er lysstyrken, som ikke egner sig særligt godt til brug i direkte dagslys eller generelt i det uden døre.

Skærmen er naturligvis med multi-touch funktionalitet og styring af enheden kan foregå via denne udelukkende. Ellers gav det nok heller ikke mening med at kalde det for en tablet. Der medfølger dog også en pen, som er udviklet i samarbejde med Wacom, så man også kan bruge denne præcisionsenhed til at arbejde på HP Elite x2 1012 G2. Pennen er aktiv, hvilket vil sige den bruger et batteri for at tabletten kan føle dens positionering og derved give brugeren endnu mere kontrol og præcision ved arbejde.

Lyd

HP har længe haft et partnerskab med danske Bang & Olufsen, hvilket ofte ses i deres topserie af produkter, hvilket HP Elite x2 1012 G2 hører under. Det vil sige at lyden i denne lille tablet er udviklet i samarbejde med B&O. Det gælder for både højtalersystemet i maskinen men også det lydkort og styring af lyden, som man kan indstille gennem Windows.

Lyden i HP Elite x2 1012 G2 er ganske fornuftig efter min mening og især når man tager den kompakte størrelse i betragtning. Man ville sagtens kunne bruge det til at høre musik i dagligdagen eller til at føre en samtale. Sidstnævnte vil dog nok kræve at man sidder alene på kontoret, da lyden ikke spiller voldsomt højt, om end det er en smule højere end jeg havde forventet med størrelsen for øje.

Tastatur

HP Elite x2 1012 G2 tastaturet er et chiclet et af slagsen. Det overraskende med hensyn til tastaturet er dog det mellemrum, som alligevel er mellem tasterne, hvilket rent faktisk gør at det er behageligt og ikke mindst muligt at skrive på. For min egen smag har tasterne dog en alt for blød vandring, men i tynde bærbare som disse er der dog ikke meget andet at forvente. Tasterne er dog præcise og robuste så det kan man ikke kritisere dem for. Dog flexer og bøjer tastatureenheden en smule når man har placeret den på skrå. Ikke noget jeg er egentlig ikke havde forventet for det er set ofte med disse hybrider som HP Elite x2 1012 G2 også døjer med.

Dermed ikke sagt at HP Elite x2 1012 G2 ikke er til at skrive på, men man har nogle begrænsninger i forhold til oplevelsen af at skrive på en almindelig “traditionel” bærbar computer for ikke at tale om et fuld størrelse tastatur. Jeg var dog i stand til at arbejde på HP Elite x2 1012 G2 og skrive en masse mails, men ikke alt for mange timer ad gangen. Dette kan dog også skyldes at jeg er for vant til at skrive på et mekanisk tastatur, hvor jeg ingen begrænsninger har i hverken størrelse eller vandring af tasterne.

Touchpad

Touchpadden til HP Elite x2 1012 G2 er lille. Dette kommer man ikke udenom og er noget man skal vænne sig til, hvis man ønsker at dette skal være ens primære device. Heldigvis har man dog ladet Microsoft overtage styringen af den, således at man ikke fra producentens side har pålagt noget software til styring af denne. Det betyder at touchpaden under anvendelse faktisk er ganske brugbar og præcis. Størrelsen kan man ikke gøre så meget ved, men til mindre opgaver ville det godt være noget jeg kunne leve med.

Breddemæssigt har man egentlig ikke mangel på touchpad, men grundet enhedens størrelse er der ikke meget højde på og det gør arbejde med denne en smule begrænsende i forhold til større bærbare computere. Det er naturligvis ikke noget som HP Elite x2 1012 G2 skal belemres for, men det er nok meget rart at vide om produktet inden man forsøger kræfter med den kompakte størrelse.

Forbindelser

Det som egentlig imponerede mig mest ved HP Elite x2 1012 G2 var dens tilslutningsmuligheder. Nej, der er ikke tale om et hav af dem som sådan, men de få, der er, er til gengæld rigtige for at enheden kan være praktisk og anvendelig i hverdagen. USB-C Thunderbolt porten betyder at man gennem denne port kan få både strøm, data og display-opkobling og sågar samtidigt. Derudover så har man ikke glemt brugerne med USB-A forbindelser eller med ønske og behov for at udvide hukommelsen ved hjælp af microSD-kort.

HP Elite x2 1012 G2 er naturligvis udstyret med Bluetooth og WiFi, men modsat Microsofts Surface enheder, så er den også mulig at bestykke med et SIM-kort så man kan koble på internettet uanset hvor man befinder sig. Min umiddelbare tanke er at en mobil og let device som denne netop giver mest mening, hvis den er eller om ikke andet kan være forbundet konstant.

Ydelse

Ydelse kan faktisk godt være en subjektiv ting, eller i hvert fald opfattelsen af samme kan være det, idet vi udsætter vores maskineri for forskellige ting, så kan den ene opleve at en given maskine og konfiguration er langsom, mens en anden ingen begrænsninger oplever.

Tager man udgangspunkt i det marked og de brugere, som HP Elite x2 1012 G2 er tiltænkt, så er dens konfiguration mere end rigelig til dagligdags opgaver, såsom mail og browsing. Den er sågar også ganske glimrende til en smule tungere opgaver og med 16 GB RAM skulle jeg virkelig også presse en del igennem for at presse HP Elite x2 1012 G2 til den var ved at være ubrugelig. Min frygt i den forbindelse var faktisk en lidt anden. Jeg tænkte at det kompakte design ikke ville være særligt godt til at lede varmen væk fra enheden og på denne måde begrænse dens ydelse, men jeg må ærligt erkende at under normale arbejdsload og opgaver stødte jeg ikke på nævneværdige udfordringer.

Ydelsen ses også af de tal HP Elite x2 1012 G2 opnår i henholdsvis PassMark og PCMark, hvor det faktisk kun er den grafiske performance, der halter bagud, hvilket dog ikke kommer som en overraskelse, idet maskinen kun er bestykket med onboard grafik med delt videohukommelse.

PassMark rating: 2562
PC Mark 10: 2907
3D Mark (Time spy): 367

Batteritid

Den fornuftige ydelse kommer dog måse også på en bekostning, idet jeg med det samme må sige at batteritiden i HP Elite x2 1012 G2 ikke gjorde et særlig godt indtryk på mig. Jeg starter med at lege med en enhed ved at arbejde på den, lave nogle forskellige tests, surfe og skrive og først til sidst laver jeg en batteri-test med BatteryEater. Dette sikrer også at jeg i mellemtiden har installeret nogle programmer, som kan være med til at danne et mere realistisk billede omkring batteriforbruget.

Til formålet og til slut udøver jeg tre tests for at vurdere batteritiden ved en surf-test, reader test/ idle test og med stress-test. Nedenstående er de resultater jeg fik med HP Elite x2 1012 G2.

Surf test: 5 timer og 27 minutter
Reader/Idle: 12 timer og 53 minutter
Stress test: 1 time og 59 minutter

For de fleste vil 5+ timer være ganske rigeligt, men det giver jo i realiteten ikke en hel dag på studiet, hvis man har maskinen tændt hele tiden til at surfe og tage noter.

Opgradering og service

Der hvor HP Elite x2 1012 G2 adskiller sig fra “faderen af kategorien”, hvilket man måske kan tillade sig at kalde Microsoft Surface (selvom de ikke var de første til at lave dette produkt), er ved at denne enhed fra HP både kan opgraderes og serviceres. De fleste komponenter er loddet fast til bundkortet i HP Elite x2 1012 G2, men det er stadigt muligt at åbne den og tilgå disk, WWAN-kort, batteri og mere til. Det kræver blot man løfter låget væk fra kabinettet ved at skrue maskinen løs.

Konklusion

Som en professionel 2i1 synes jeg at HP Elite x2 1012 G2 overrasker både positivt og skuffer dog også en smule på et enkelt punkt. Dens design er vildt lækkert og føles utroligt robust i hænderne til trods for at den er så tynd. Den flekser ikke ved at man bøjer og drejer den og selv kick-stand-foden er bund solid. Den har et ganske flot display, om end jeg godt kunne tænke mig lidt mere lysstyrke til brug udenfor. Der hvor den skuffer er på en ikke så imponerende batteritid, men dette opvejer den til dels ved en god ydelse, godt tastatur, flot design og en flot skærm med krystalklare farver. Man kan vælge den med SIM-kort læser så man kan forblive online selv når man kommer udenfor WiFi-rækkevidden. Ganske vidst er HP Elite x2 1012 G2 et professionelt produkt med en 3 årig garanti og langt bedre support end almindelige produkter, men prisen er nu alligevel en smule stejl – vil de fleste nok mene i hvert fald.

 

[checklist]

  • Flot design
  • God ydelse
  • Lækkert design
  • Godt udvalg af porte

[/checklist]
[badlist]

  • Batteritid
  • Skærmens lysstyrke
  • Pris

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 25.129

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

De bærbare computere fik for nogle år siden en ny term, Ultrabook, hvis de var lette og kompakte nok. Denne trend og ønske om små devices kunne man også se ved populariteten af tablets, men ydelsen kunne ikke helt følge med på tablets og...Test: HP Elite x2 1012 G2 2i1 tablet