HP er en af de førende indenfor innovation når det kommer til PC kategorien og deres seneste skud fra stammen er den HP Elite Folio vi har fået til test i denne omgang, som vi skal se nærmere på. Det er en laptop med et twist og læder-indpakning, som vi ser nærmere på i denne omgang.
Hvad er der i æsken?
Af et premium produkt at være, som prisskiltet på HP Elite Folio blandt andet indikerer, så er indpakningen til maskinen ret beskeden. Kender man lidt til HPs fokus på miljøet, så forstår man også, hvorfor æsken til Elite Folio er sort og simpel af opbygning. Indholdet består af selve maskinen, et par ekstra toppe til pennen, strømforsyning og lidt papirværk.
Specifikationer
Skærm: 13,5″ FHD 1920×1080 Touch IPS 400 nits
CPU: Qualcom Snapdragon 8cx Gen 2 med Adreno 690 Graphics
RAM: 16 GB RAM LPDDR4X
Lagringsmedie: 512 GB PCIe M.2 SSD
Dimensioner: 29,86 x 22,96 x 1,61 cm
Vægt: 1,32 kg
Porte: 2 SuperSpeed USB Type-C® 5Gbps signaling rate (USB Power Delivery, DisplayPort™ 1.4); 1 headphone/microphone combo
Design
Med det samme man pakker HP Elite Folio op af æsken ligger man mærke til at der er tale om en ret anderledes laptop end noget man nødvendigvis har set før. Overfladen på ydersiden er nemlig lavet af en læderimitation og bare rolig, der er tale om et vegansk produkt, som dog alligevel føles vildt lækker i hånden.
HP Elite Folio er en temmelig let og kompakt maskine af en 13.5″ bærbar at være. Den er kun 1,61 cm tyk og vejer blot 1,32 kg, hvilket er imponerende tal, men ærligt sagt så føles det ikke helt sådan i hænderne. Kunstlæderoverfladen gør nemlig at det hele føles en anelse større end det i virkeligheden er. Det positive er dog at de 1,32 kg er lette at have med i tasken, selvom kunstlæderet også gør at enheden ikke helt glider ned i min computertaske, som en laptop af metal gør det.
HP Elite Folio er en virkelig flot laptop, som skiller sig gevaldigt ud fra mængden på markedet uden at det er grundet en skrigende farve. Jeg fik oprigtigt folk til at kigge en ekstra gang, da jeg sad og arbejdede på den. Hvis ikke æsken skreg premium, så gør designet af selve computeren det i hvert fald.
Det er dog ikke kun formfaktoren, som adskiller HP Elite Folio fra mængden. Den har nemlig et specielt hængsel, som gør at man kan placere skærmen, som i øvrigt er i 3:2 format, i forskellige vinkler, afhængigt af hvad man skal til arbejde med. Disse fire måder man kan placere HP Elite Folio på er også illustreret på selve æsken.
Det er måske ikke alle måder man kommer til at anvende lige meget eller overhovedet, men det er nu meget rart at man kan gøre forskellige ting med touchskærmen, såsom eksempelvis at bringe den frem, så man nemmere kan komme til den og tastaturet ikke kommer i vejen. Bagud kan skærmen dog kun vippe 135 grader, hvilket ikke er helt så meget som andre laptops eller HPs egne øvrige EliteBooks.
Over tastaturet finder man i øvrigt en pen, som er placeret i en udhuling, hvor pennen bliver holdt på plads af magneter. Her bliver pennen også ladet op, så det er vigtigt at den bliver placeret korrekt. Magneterne i maskinen og pennen sørger dog for at pennen som en kat lander på den rigtige side hver gang. Jeg mangler endnu at smide pennen ned på computeren uden at den lander rigtigt og jeg har forsøgt det rigtig mange gange ellers.
Selve pennen, der følger med HP Elite Folio er en aktiv en af slagsen, hvilket giver dig mere kontrol og en bedre oplevelse når den interagerer med skærmen på computeren. Det er netop også derfor at pennen skal lade op når den er løbet tør for juice.
Tastatur og touchpad er af rimelig størrelse. Faktisk er touchpadden med en ganske fin størrelse og fylder en del på den nederste del af den bærbare, hvilket er rart. Dog oplevede jeg desværre også at touchpadden ikke altid helt kunne kende forskel fra mit håndled fra min finger og markøren på skærmen var lige pludselig i gang med noget, som jeg bestemt ikke ville have den til. Mega irriterende når man skriver ét sted og den så flytter sig til et andet sted i teksten.
Designet af HP Elite Folio minder meget om Microsoft Surface Laptop Studio, som også for nyligt er blevet annonceret. Her har man de samme forskellige indstillingsmuligheder, men pennen er blot placeret anderledes. Det som begge producenter dog kunne lære lidt af er Apples Magic Keyboard, som lader brugeren indstille skærmen i flere forskellige vinkler ved at coveret kan bøjes og holde en bestemt position. Om disse forskellige positioneringer er en smule søgt er jo op til den enkelte bruger at vurdere for det afhænger naturligvis af om man kan finde et brugsscenarie til den. Jeg synes bare at når nu man er i gang, så havde det været fedt at kombinere de to tankegange.
Funktionalitet
Hvis man skulle frygte, hvordan HP Elite Folio slipper af med varmen under læderindpakningen, så er det betryggende at vide at processoren i den er en Snapdragon ARM processor, som gør at Elite Folio er mere sammenlignelig med en tablet end en fuldblods laptop computer.
Umiddelbart når man starter HP Elite Folio op, så er der ikke noget mærkværdigt i forhold til Windows 10, som man kigger på, som man nok er vant til. Med mindre man naturligvis kommer fra et helt andet OS, men det at HP Elite Folio er udstyret med denne ARM processor er ikke noget man mærker ved første opstart.
Når man lukker maskinen ned ved at lukke låget eller sætter maskinen i sleep og så vil vække den, så mærker man til gengæld en nyhed, hvis man er opmærksom vel at mærke, for det som ARM processoren gør muligt er at maskinen starter op nærmest øjeblikkeligt. Og det er ret fedt.
Hvis vi skal ligge ud med de fede ting ved ARM arkitekturen i denne maskine, så lad os også dvæle kort ved dens batteritid. Selvom jeg havde endnu højere forventninger til, hvad HP Elite Folio skulle kunne klare af batteritid, så er de cirka 16 timer jeg kunne få ud af den ret imponerende. Dette vel at mærke på 70% lysstyrke og ved aktivt at have browser og OneNote åbent. Jeg kunne sagtens “æde” batteriet op hurtigere end dét, men jeg føler at HP Elite Folio ikke er en maskine, som skal sættes til at kværne større opgaver hele tiden.
Det er derimod en maskine med lavere ydelse end en maskine med x86 arkitektur og det kan mærkes. Enkelte programmer er slet ikke at finde til den. Drivere til printere kan være en udfordring (selvom det ikke var noget jeg testede efter decideret) og en masse andre begrænsninger kan man komme ud for. Dog ser jeg at sammenlignet med tidligere ARM udgaver og maskiner, så begynder det at se bedre og bedre ud.
Min anbefaling er at man undersøger om de apps man anvender er tilgængelige til ARM før man køber en device som HP Elite Folio. Det kan være svært at leve med begrænsningerne nemlig. Overordnet set er Elite Folio bare ikke nogen arbejdshest. Den kan klare gængse opgaver, såsom surf og mail, men ikke noget mere krævende. Selv i disse mindre opgaver kan man til tider mærke den lagger og det kan til tider være irriterende.
Jeg havde eksempelvis den oplevelse at MS Paint ikke ville åbne lige pludselig. Det var herinde jeg ellers ville teste den ellers ret fede pen, som gør det at skrive og tegne ret meget nemmere end det at bruge fingeren. Desværre viste det sig at være et kendt problem for ARM maskiner og det krævede at man slettede og geninstallerede MS Paint for at komme udover problematikken.
Skærm
HP Elite Folio er udstyret med en 3:2 format skærm, som er ret lækker at kigge på med dejlige farver og umiddelbart nogenlunde lysstyrke. Sidstnævnte er ikke noget jeg har målt efter, men oftest kan man se om en skærm egner sig til almindeligt kontorbrug eller ej afhængigt af om man føler sig generet af genskær eller ej. I den testperiode jeg havde Elite Folio i hænderne var vejret ikke på min side og jeg havde ikke mulighed for at teste den udenfor i solskinsvejr for at give denne vurdering.
Jeg tænker dog umiddelbart den ville klare sig fint dér også. Det vil sige, så længe man ikke aktiverede Sure View funktionen i skærmen, som denne computer også er udstyret med. Sure View er i virkeligheden ret smart, da det er et ekstra sikkerhedslag på maskinen. Det er et digitalt privacy filter, som ved tryk på en knap gør skærmen nærmest umulig at kigge på for dem der sidder ved siden af dig. På den måde kan du nemmere skjule skærmen, hvis du er i gang med at arbejde med noget fortroligt materiale. Desværre er skærmen utrolig svær at kigge på for dig som bruger også i Elite Folios tilfælde. Betragtningsvinklerne bliver så snævre at man for det første skal sidde lige fremme og alligevel bliver skærmen grynet og mørk.
Skærmen virker større end den er på Elite Folio. Delvist grundet 3:2 formatet, men også grundet den meget tynde ramme. Rammen gør dog også at touch skærmen bliver aktiveret når man blot vil indstille på skærmen og ændre computerens form. Så kommer jeg til tider til at røre på skærmen selvom det ikke var hensigten. Det skal dog nok være fordi jeg har disse store fingre og ikke så meget grundet skærmens tynde og ellers lækre ramme.
Lyd
Bang & Olufsen står der ganske vist på maskinen og selve systemet er så også udviklet i samarbejde med B&O. Det tynde design formår at overraske mig positivt i den forstand at det spiller langt mere klart end jeg havde forventet.
Lyden mangler en del bund, men det var nu også forventet. Til at bruge som baggrundsmusik mens man arbejder eller til virtuelle kald via Zoom eller Teams eksempelvis. Selvom lyden er overraskende god, så er det ikke ensbetydende med at man kan holde koncert med Elite Folio foran sig. Tværtimod bliver man nok svært skuffet, hvis man er bare en smule audiofil for lyden er “god” af at komme fra en tynd og lækkert designet laptop, men det mangler en del detalje uden dermed sagt at lyden er forvrænget.
Konklusion
HP Elite Folio er til dig, der ikke har de store krav til ydelse til din bærbare computer og hvor du på forhånd har afstemt at de applikationer, du anvender sagtens kan virke med ARM processoren i denne maskine. Til denne målgruppe er maskinen her ganske fortrinlig og er især båret af den lange batteritid, som nærmest gør at man glemmer at lade den op. Opstart og generelt brug er ganske snapt, men sammenlignet med en maskine med de lidt mere gængse processorer, så mærker man hurtigt at man har ofret ydelse for design. Hvad angår design er maskinen her til gengæld vildt lækker og med læderimitationen nærmest unik i sin klasse. Den skiller sig i hvert fald ud, hvilket også gælder dens skærms fleksibilitet, om end det netop også er skærmen, der volder mig lidt problemer fordi dens betragtningsvinkler ikke er helt optimale. Alt i alt en lækkert designet laptop med gode anvendelsesmuligheder, men hvor man altså skal kunne være villig til at betale en høj pris for noget, der reelt kræver mere udvikling på softwaresiden.
Positivt
- Batteritid
- Opstart
- Design er lækkert og tyndt
- Skærmens forskellige indstillingsmuligheder
Negativt
- App kompabilitet
- Skærm