søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: HP Elite Dragonfly laptop

Test: HP Elite Dragonfly laptop

Første gang vi så bærbare computere, som vejede under et kilo, så var disse ikke ligefrem nogle, der kunne prale af særlig mange andre specs i form af hardware. HP Elite Dragonfly bringer os så en fuld størrelse laptop med 13,3″ skærm, 8. generation Intel Core processorer og så vejer den under de magiske 1 kg. Vi har haft den til test her på siden og her er vores take.

Hvad er der i æsken?

Vores testeksemplar af HP Elite Dragonfly kom i en ret så brugt æske, men da den var ny er jeg sikker på at selve unboxing processen var fed. I hvert fald er det computeren, som ligger øverst når man åbner den inderste hvide kasse. Indholdet består af selve computeren, en lille strømforsyning med vævet stof i to farver (ret lækkert og utraditionelt design) og lidt papirværk.

Specifikationer

  • Skærm: 13,3″ Full HD IPS display med SureView privacy filter 1000 nits
  • CPU: Intel Core i5-8265U 1,6 GHz Quad Core
  • RAM: 16 GB RAM
  • Lagringsmedie: 512 GB M.2 SSD
  • Grafik: Intel UHD Graphics 620 delt grafikkort
  • Dimensioner: 30,43x 19,75 x 1,61 cm
  • Vægt: 0,99 kg
  • Porte: Thunderbolt (USB-C) x 2, 1 x USB-A, 1 x HDMI, 1 x kombostik til lyd, 1 x sikkerhedslås-hul

Design

Mens man hører diskussioner om hvorvidt en business laptop skal være sort eller en eller anden udgave af grå, så vælger HP at trodse dette fuldstændigt i Elite Dragonfly ved at lade den være blå. Guldsmed-blå med regnbueglans for at være mere præcis i forhold til, hvad HP kalder det. Og den er flot må jeg konstatere. Den oser af luksus selvom den måske er lidt sværere at passe ind farvemæssigt, så skiller den sig ikke for meget ud. Tværtimod synes jeg den har en ganske fin farve og overflade.

Navngivet efter guldsmeden, som man måske godt kan relatere til, hvis man har oplevet at en sådan er landet på ens finger og man konstatere at man nærmest ikke kan mærke dens vægt. HP Elite Dragonfly er virkelig let og man forventer nærmest intet af den ydelsesmæssigt af den grund. Det kommer vi dog nærmere ind på senere. Trods sin lave vægt er selve konstruktionen af den bærbare ikke en som føles skrøbelig. Ja den er lidt nemmere at bøje en smule, men den giver sig ikke voldsomt og det er ret betryggende.

Størrelsen af HP Elite Dragonfly gør at den er utrolig håndgribelig og super nem at tage med rundt. Skærmen kan flippes hele vejen rundt, således at man kan bruge den som tablet, hvilket giver bedst mening, hvis man vil se en film på hotellet, stranden eller andre steder. Det giver også mening, hvis man har brug for at tegne noget på touch skærmen, men at udføre noget decideret arbejde kan jeg have svært ved at se er bedre på Elite Dragonfly end en decideret tablet, såsom iPad. Hvis man ikke ønsker at rende rundt med to enheder og virkelig har brug for tablet funktionaliteten, så går det såmænd an. En anden fordel af skærmen, der kan vippe på denne måde er at den faktisk er mere modstandsdygtig overfor at blive tabt, for man har set skærme, der kun kan vippe lidt gå i stykker af at være tabt på gulvet med skærmen først. Det kan hængslerne ikke holde til og så er det godt at man på Elite Dragonfly ikke skal bekymre sig om lige netop den del.

Til sammenligning kan man her i nedenstående billede se en HP Elite Dragonfly (13,3″ sammen med en Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 6 (14″)).

Skærmens kanter kunne godt være en anelse tyndere sammenlignet med nogle konkurrenter er de en tand for tykke og også sammenlignet med de nyeste EliteBook i 1000 serien. Det gør ikke så meget når man vænner sig til computeren, men sammenligner man med andre premium produkter, så er de lidt tykke, især i top og bund.

Designet er småt trods skærmkanterne og HP Elite Dragonfly optager meget lidt plads på et bord, hvilket gør den ideel til folk, som tager deres computer med på farten. Når man ikke er på farten, men vil anvende computeren på skrivebordet, så er der en lidt uheldig placering (efter min mening) af USB-C portene, som begge er lidt tæt på midten af computeren og det gør at kablet vil stikke ud, hvor man eksempelvis har sin mus. Dette er naturligvis, hvis ikke man docker sin computer og bruger tastaturet på selve computeren.

Tastaturet er kompakt, men jeg føler faktisk at jeg har et fint størrelse tastatur foran mig og uden at det er for smalt. Der er sågar mellemrum mellem tasterne, hvilket gør at fingrene ikke rager ind over hinanden. Ville jeg personligt foretrække et større tastatur? Ja, men så havde maskinen også været dét større og man kan ikke få det bedste af to verdener. Der er naturligvis lys i tastaturet, så du nemmere kan anvende det i mørke omgivelser og indstillingen har to lysstyrke samt slukket. Jeg bemærkede ikke at batteritiden blev bemærkelsesværdigt berørt af om man havde lys i tasterne eller ej, selvom det nok havde en lille indflydelse naturligvis.

Under tastaturet finder man touchpadden, som på Elite Dragonfly er pænt stor. I hvert fald i forhold til resten af computeren. Trods størrelsen oplevede jeg ikke at mine hænder aktiverede den ved en fejl og min skriveoplevelse var derfor ubesværet. Den store overflade gør det nemt at bruge Windows 10 funktionerne, hvor man kan anvende en eller flere fingre til at udføre forskellige genveje. Den har ikke dedikerede fysiske knapper til rådighed, men selve touchpadden kan trykkes ind nederst så lidt er der alligevel.

Positioneringen af tænd/sluk knappen i siden er et designvalg man har arvet fra EliteBook 1030 x360 i sin tid og det er ærgerligt. Især fordi der ikke er nogen forsinkelse på knappen, hvilket resulterer i at man kommer til at slukke sin computer ved en fejl når man bare vil flytte på den.

Funktionalitet

Der er en smule navneforviring med HP Elite Dragonfly, som jævnfør markedsføring kaldes Elite, mens der på selve kabinettet af maskinen står EliteBook. Elite Dragonfly er en del af HPs professionelle serie og har undergået tests efter militære standarder (MIL-STD) for at sikre driftssikkerhed. Det er altså opnået trods det tynde og lette design og er imponerende i sig selv. Dragonfly adskiller sig dog fra de øvrige produkter i serien ved at være “lidt” særlig af design, men på udstyrssiden er der tale om en ganske habil maskine.

Med 8. generation Intel Core i processorer, så er vi ved at være der, hvor man er lidt bagud, men til dens forsvar, så er det ikke fordi der har været en revolutionerende ydelsesmæssig udvikling på Intels processorer på det seneste generationsskifte og desuden hoppede man, hvad angår professionelle bærbare, over 9. generation og er i de absolut nyeste serier altså oppe på 10. Hvilket HP Elite Dragonfly ikke nyder af.

Det er indledningsvist også værd at nævne at HP Elite Dragonfly er udstyret med både et Windows Hello kamera og fingeraftrykslæser. Det gør at du på flere forskellige og nemme måder kan logge hurtigere ind på din computer sikkert og bekvemt. Der er ikke sparet her, om end webcam kvaliteten kunne være bedre.

Ydelse

Da HP Elite Dragonfly absolut ikke er tiltænkt nogen form for gaming, så hoppede jeg over denne del af testen og fokuserede på PCMark og 3DMark for at finde ud af, hvad den kune præstere. Jeg ville også have smidt Prime95 efter den da jeg var nysgerrig for at se det tynde og lette design skille sig af med varmen, men af en eller anden årsag kunne jeg ikke få softwaren til at køre på min testenhed og måtte droppe det.

Af PCMark 8 og 3DMark resultaterne på hhv. 3260 og 1780, så er der tale om en ganske fornuftig ydelse i den lille æske. Altså intet prangende, men mere end jeg havde forventet af den i virkeligheden. Tager man dét i betragtning at der er meget få computere i dens lave vægtklasse, så er det mere end glimrende.

Det skal dog siges at til trods for at Prime95 ikke kunne fås til at virke, så kunne jeg godt presse maskinen og dens komponenenter på anden vis og her kom det slanke design alligevel til udtryk. Blæserne kørte op og ned og ydelsen fulgte med. Det var ikke noget som foregik hele tiden, men med jævne mellemrum og det får mig til at tænke at CPUen blev ved med at drosle ned fordi den blev for varm eller presset.

Skærm

Lysstærk skærm, som også gør at man kan arbejde ude i solen. Det var jeg oprigtigt overrasket over, idet skærmens overflade virker ret blank, men det var altså muligt for mig ved selv mellemstærk lysstyrke at arbejde i det fri. Selv med solen i ryggen var det muligt. Der hvor tingene på dette punkt ændrer sig er når man aktiverer privacy filteret, også kaldet SureView.

Når privacy filteret på HP Elite Dragonfly ikke er slået til, så er skærmen ret flot og med en meget pæn farvegengivelse. Dog er Full HD opløsningen til at bemærke. Egentlig bør Full HD være nok, men når man har set, hvilken forskel det gør på Dell XPS, Microsoft Surface, Apple MacBook Pro 13 og mange andre, så er konklusionen at det er det ikke. Den lave opløsning skyldes SureView, som på nuværende tidspunkt ikke er tilgængelig i en højere opløsning.

SureView er en meget smart feature. SureView er netop for dem, som rejser meget eller bare arbejder steder, hvor deres computerskærm kan blive set af uvedkommende. SureView er en digital løsning, så det betyder at du ikke har et fysisk filter på skærmen og du kan tænde og slukke for funktionaliteten blot ved et tastetryk. Det der sker er at skærmen så bliver meget utydelig, hvis ikke man sidder direkte foran den, hvilket altså skal begrænse såkaldt visuel hacking, hvor folk eksempelvis i toget kunne finde på at læse mails eller andet indhold på din skærm.

Det som dog også sker ved SureView er at skærmens lysstyrke bliver væsentligt begrænset og i denne tilstand er det nærmest umuligt at arbejde ude, hvis vejret er godt og klart. Da funktionen oftest forventes at være anvendt på farten, i toget, i flyet, på caféen og des lignende, så gør det dog heller ikke voldsomt meget.

Som nævnt er skærmen i HP Elite Dragonfly med touch og understøtter både fingre samt den aktive pen, som kan købes ved siden af. Uden touch ville en skærm med 360 graders hængsler ikke give voldsomt meget mening. Jeg synes skærmen er fint tilpas prææis til at man kan lave noget simpelt tegnearbejde på den, men heller ikke mere end det (det kan også være mine manglende evner der spiller ind). Man kan også vippe skærmen mindre og på den måde sætte computeren i “telt” mode, hvilket gør at skærmen kan komme tættere på dig som bruger, hvis du fx vil se en video på bordet foran dig.

Lyd

Lyden i HP Elite Dragonfly er udviklet med Bang & Olufsen, som stort set alle andre i Eliteserien. De spiller ganske fint når man tager deres størrelse i betragtning, men man skal nok ikke forvente at holde koncert på kontoret for hverken sig selv eller andre.

Det som Elite Dragonfly dog har tænkt på er noget, som sikkert mange her i coronatiden vil finde praktisk og det er at der i F-rækken af taster øverst til højre er knapper til at besvare Teams (Skype) opkald og ligge på også. Det gør konference ret meget nemmere.

Batteritid

Vores udgave af HP Elite Dragonfly kom med et 56,2 Wh batteri og det resulterede i omkring ti timers web search. Hvis man blot ser video er der 15-20% mere at hente på batteriet, mens det at man aktiverer privacy filteret har en lidt negativ indflydelse på batteritiden. Jeg var også i stand til at dræne batteriet på cirka tre timer ved at køre en del programmer op og lysstyrken var skruet op fra mellem til høj.

Konklusion

Hvis du er på udkig efter en professionel maskine, som designmæssigt kan måle sig med selv Apples MacBooks, men hvor du mere er til Windows, så har HP Elite Dragonfly meget at byde på i sin kompakte størrelse. Designet er utrolig flot og kompakt, hvilket gør denne bærbare utrolig mobil samtidigt med at en ganske fin batteritid bidrager til netop denne mobilitet. Det vigtigste er dog at man ikke går på kompromis med ydelsen, som jeg ellers oprigtigt frygtede, men den yder helt fint til de fleste opgaver og uden at hverken larme eller blive varm. Fyldt med smarte features, som privacy filteret gør at Elite Dragonfly er en sikker, driftsikker og praktisk bærbar.

Positivt:

  • Flot, kompakt og let design
  • Ydelse i forhold til størrelse
  • Masser af features, SureView, touch-skærm, 360 grader skærm, m.m.
  • Masser af porte
  • Godt tastatur
  • God lyd
  • Flot skærm

Negativt:

  • Privacy filter gør skærmen meget mørk
  • Skærmkanter større end de burde i moderne premium laptops
  • CPU drossler ned hurtigt i hastighed

Pris og tilgængelighed

Set til 17.206 kr. Med 3 års on-site garanti.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Første gang vi så bærbare computere, som vejede under et kilo, så var disse ikke ligefrem nogle, der kunne prale af særlig mange andre specs i form af hardware. HP Elite Dragonfly bringer os så en fuld størrelse laptop med 13,3" skærm, 8. generation...Test: HP Elite Dragonfly laptop