onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserComputerTest: HP Chromebook 14 G4

Test: HP Chromebook 14 G4

Med etablerede netværk rundt omkring på arbejde, studie og hjemme, så er det ikke underligt at nogle computerbrugere vælger at ty til en cloudbaseret løsning ved deres valg af ny computer og netop en sådan er HP Chromebook 14 G4. Ved at programmer og data ligger i skyen kræves det mindre af maskinen og dermed er prisen også holdt i bund, men spørgsmålet er om der er for mange ting man dermed går på kompromis med. Det vil vi se nærmere på i vores test af HP Chromebook 14 G4 her.

Hvad er der i æsken?

Denne udgave af Chromebook er gearet til erhvervsmarkedet, hvilket betyder at man ikke har gjort så meget ud af indpakning og indhold i denne. Æsken er af genbrugspap og indeholder blot selve computeren, oplader og papirer. Det er dog stort set også alt det som er nødvendigt.

Specifikationer

  • Chrome OS
  • Intel Celeron N2940 1,8GHz
  • 2 GB RAM
  • 16 GB eMMC lagringsplads
  • 14″ Full HD skærm
  • Porte: 1 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x HDMI, 1 x audio-kombostik
  • Mål: 34,4 x 24 x 1,78 cm
  • Vægt: 1,71 kg

Design

HP Chromebook 14 G4 er designet med den klassiske to-tonede farvekombination, der i denne omgang (igen) består af sølv og sort. Den sølvfarvede grå føler på en eller anden måde ganske særligt og om det skyldes at den er plastik eller at farven har en smule glimmer kan jeg ikke helt sætte fingeren på.

Fordi kravene til indmaden på en Chromebook er mindre end for en fuldblods PC, så betyder det også at vægten kan holdes nede. Dermed ikke sagt at HP Chromebook 14 G4 er den letteste i sin størrelsesklasse, men når man tager i betragtning at dens materialer er mindre eksklusive, så er den med sine 1,7 kg ganske mobil og nem at have med rundt.

Desværre mærkes materialevalget, som i øvrigt er plastik hele vejen rundt, som værende ganske billigt og hele konstruktionen både knirker og giver efter når man trykker og bøjer den forskellige steder. Kvalitetsfornemmelsen er dermed ikke så høj, men det er prisen i og for sig heller ikke.

Trods plastikken virker HP Chromebook 14 G4 faktisk ganske fin på afstand, hvilket skyldes den tynde profil, som får den til at se mere eksklusiv ud end den altså er. Konstruktionen er kileformet, hvilket altså får den til at fremstå ganske fint på skrivebordet.

Størrelsen på 14 tommer har altså sine fordele, idet HP Chromebook 14 G4 føles som en fuld størrelse PC, men det betyder også at den er udstyret med tilstrækkeligt med porte, som der måske ellers ikke vil være plads til. På den ene side har man to USB porte samt strømstik og på den anden side er så Kensigton-lås, HDMI, USB, audio-kombostik og microSD kortlæseren. Det er ikke revolutionerende mange eller nødvendigvis mere end man ellers finder på 14″, men det er i hvert fald mere end mange af de nyere enheder kan prale af.

 

Funktionalitet

Det ganske vidst sådan at en Chromebook har brug for internetopkobling for at virke. Derfor har den heller ikke brug for alt for mange kræfter og en kraftig indmad, hvilket er hvad der holder prisen nede og endeligt også nok det som har gjort denne type af enhed så populært. At en Chromebook er afhængig af en internetforbindelse er ikke ensbetydende med at det er noget man mærker til som sådan i hverdagen, idet den forbinder til ens foretrukne netværk smidigt og uden at brugeren mærker noget til det.

Det kræver naturligvis et stabilt netværk og afhængigt af dennes hastighed kommer de rigtige begrænsninger og ikke så meget fra maskinen i virkeligheden. At HP Chromebook 14 G4 er netbaseret, så at sige, betyder også at det meste data bliver gemt i skyen og altså ikke på selve enheden, hvilket har den fordel at følsom data ligeledes ligger fjernt. Dette øger sikkerheden af ens data, idet slutbrugeren har mindre kontrol over den.

Netværksafhængigheden mærker man først når man bevæger sig udenfor WiFi rækkevidden, men de fleste af os har mulighed for at dele vores mobile internet fra smartphonen, så det er ikke nødvendigvis en uoverkommelig udfordring.

Skærm

Med en Full HD opløsning på 1920 x 1080 er detaljegraden på HP Chromebook 14 G4 ganske fornuftig. Det føles for mig som den ideele opløsning til denne skærmstørrelse og man mangler i hvert fald ikke “arbejdsplads” så at sige.

Den matte overflade bevirker at man nemmere kan se noget i direkte sollys, hvis man for eksempel skulle arbejde udenfor eller under en masse loftsbelysning, som det typisk er tilfældet på uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Til dette brug er den gode lysstyrke også en fordel, men selvom jeg overordnet set er fint tilfreds med billedkvalitet og farver, så må jeg også nævne at farverne føles en smule udvasket. Til gengæld kan HP Chromebook 14 G4 prale af at have rigtig fine betragtningsvinkler, således at man kan sidde flere omkring samme PC og være fælles om det, der foregår på skærmen.

Mat skærm med fin opløsning om end den føles en smule udvasket. God lysstyrke og den matte overflade er god i solen. Udemærkede betragtningsvinkler

Tastatur

Tastaturet på HP Chromebook 14 G4 har en solid størrelse og der er også blevet plads til en del brugbare genveje i toppen, hvor man på en Windows maskine ellers ville finde sine funktionstaster. Tasterne har en fin afstand og størrelse, på nær lige enter-tasten som uden tvivl godt kunne have være lidt større.

Idet Chromebooks ikke har behov for de samme genveje, som man finder på sin Mac eller Windows, så er nogle af de eksisterende genveje også større end man er vant til. Eksempelvis er CTRL og ALT tasterne nærmest enorme og det er lige før at mellemrumstasten ikke er stor nok på grund af dette.

På et tidspunkt var jeg til en messe, hvor jeg blev præsenteret for Chriba-klistermærker til tastaturet, som indeholdte både store og små bogstaver, således at eleverne kunne lære begge samtidigt. Indledningsvist tænkte jeg ikke besynderligt meget over det, men efterfølgende syntes jeg egentlig det gav fin mening at både store og små bogstaver er repræsenteret på de enheder vi oftest bruger, såsom computeren. Dette havde jeg glemt lidt siden indtil jeg sad med HP Chromebook 14 G4 foran mig og ville lave lidt tastearbejde. Det er nemlig sådan at skriften på tastaturet til denne Chromebook rent faktisk er med små bogstaver og ikke store. Det er tilfældet for rigtig mange chromebooks har jeg fundet frem til, men jeg har ikke fundet frem til hvorfor, selvom det ikke generer mig, så generer det mig ikke at vide hvorfor.

Når det så er sagt, så er HP Chromebook 14 G4 rent faktisk fin at skrive på. Jeg kan ikke lide den stive vandring, som der er på chiclet-tastaturet, men jeg forestiller mig at der er tale om en smagssag i den forbindelse. Det plager mig en lille smule at tasterne ikke føles 100% ensartede når man klikker på dem. Om det skyldes byggekvaliteten af tasterne eller designvalget, skal jeg ikke kunne sige.

Touchpad

Touchpadden på HP Chromebook 14 G4 har en ganske fornuftig størrelse og er en fornøjelse at arbejde på. Den føles ganske enkelt responsiv og præcis, hvilket er uhyre vigtigt når det er ens primære pegeredskab på computeren. Personligt synes jeg dog også den afgiver en lidt for høj lyd når man klikker på den, men der er vi i småtingsafdelingen i virkeligheden.

Ydelse og anvendelse

Man kunne forestille sig at Chromebooks har nogle begrænsninger i forhold til anvendelse og det er også rigtigt, især hvis man forventer at kunne anvende alle de programmer man er vant til fra sin PC eller Mac. Man skal dog huske at her har man med et andet segment at gøre og denne type produkt adresserer andre behov og rammer til gengæld dette spot on. I tidernes morgen forsøgte Windows at skabe såkaldte netbooks ved at lave skrabede versioner af Windows, der nærmest var baserede på online-brug, men det slog aldrig rigtig igennem. Her har Google lykkedes med at skabe et økosystem og operativsystem, som nærmest føles som værende bygget op med dette segment for øje. Chrome OS har sine begrænsninger ganske vidst, men alt det som den giver adgang til gennem skyen spiller så også ganske glimrende.

Man er afhængig af sin internetforbindelse, for der er ikke besynderligt meget man kan foretage sig på HP Chromebook 14 G4, hvis denne ikke har forbindelse til internettet, men når man er bevidst omkring dette så er det automatisk også et mindre problem.

I de programmer som HP Chromebook 14 G4 tilgår via Google storen føles den som værende hurtig og responsiv. Det handler ikke kun om den hurtigste internetforbindelse mulig, men indmaden i maskinen er også med til at drive disse programmer, som installeres på maskinen, som så henter indhold via skyen. HP Chromebook 14 G4 føles hurtig og hvis det var at mine programmer kørte i skyen kunne jeg sagtens forestille mig at jeg kunne få meget arbejde fra hånden på en Chromebook. Tingene starter op lynende hurtigt og det gør selve maskinen fra en slumretilstand også.

Batteritid

Det er naturligvis vigtigt at en maskine kan holde strøm længe og det gør sig ikke mindre gældende for en maskine, som er allways online, som HP Chromebook 14 G4. Med de knap 9t36m jeg var i stand til at presse den op på så betyder det at man kan sidde stort set hele dagen på studiet eller på arbejde og få lavet noget uden at bekymre sig om hvorvidt der er en stikkontakt i nærheden. Maskinen var naturligvis hele tiden forbundet til internettet, ellers gav testen ikke så meget mening. HP Chromebook 14 G4 holder også fint på strømmen når den går i dvale, hvorefter den hurtigt er klar igen når man åbner op for den og strømmen nærmest ikke har rørt sig ud af stedet, selv efter en dag eller to.

Konklusion

Der er temmelig mange gode ting ved HP Chromebook 14 G4, som gør den til en rigtig god Chromebook og sågar også en potentiel PC-afløser for nogle brugere. Jeg ved at mine egne forældre ville få temmelig meget gavn af en Chromebook i stedet for at skulle have styr på, hvordan en PC virker, da deres brugscenarie og behov virkelig helt og aldeles kan dækkes af en Chromebook, der giver dem adgang til nyheder, deres mails, e-boks, netbank og Skype. Dermed ikke sagt at en Chromebook bare er til denne type af brugere, men man skal huske at det kan den også og sågar også langt billigere end en PC med Windows eller Mac for den sags skyld.

Størrelsen på 14″ er ganske passende efter min mening og med en Full HD skærm har man rigeligt med skrivebordsplads til også at have to sideløbende vinduer åbne. Man skal naturligvis vænne sig til at arbejde på den måde, som Chrome OS er bygget op og hvor man ikke lokalt har adgang til så meget data, som man måske er vant til, men med diverse cloud-løsninger, der efterhånden er tilgængelige er man også mindre afhængig af offline-brug.

HP Chromebook 14 G4 er behagelig at arbejde på takket være sit tastatur i fuld størrelse og så den store touchpad. Jeg kunne godt tænke mig lidt mere faste taster, men det er minimalt og der er set langt værre eksempler. I det mindste har tasterne på HP Chromebook 14 G4 en vandring og en nogenlunde solid feedback.

[checklist]

  • Størrelse og design
  • Skærm
  • Ydelse er fin til hverdagsbehov

[/checklist]
[badlist]

  • Plastik og føles skrøbelig

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 3.132,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Med etablerede netværk rundt omkring på arbejde, studie og hjemme, så er det ikke underligt at nogle computerbrugere vælger at ty til en cloudbaseret løsning ved deres valg af ny computer og netop en sådan er HP Chromebook 14 G4. Ved at programmer og...Test: HP Chromebook 14 G4