Det smarte hjem består efterhånden af mange forskellige elementer, mens en af de mest udbredte er internetforbundet belysning. I en tidligere test så vi på den almindelige hvide løsning fra geeni og vi ser nu nærmere på deres mere farverige udgave, navnlig geeni Prisma 1050, som altså giver mulighed for LED-belysning i alle regnbuens farver og med styring via smartphonen. Vi ser nærmere på, hvordan geeni Prisma 1050 klarer sig i det daglige.
Hvad er der i æsken?
Hvis man skulle dømme bogen fra dets cover, så ville geeni Prisma 1050 ikke blive vurderet særlig højt. Selvom æsken til pæren udvendigt er nogenlunde pæn og med farver og tekst, så oser det ikke ligefrem af kvalitet når man pakker den op og finder én pære og manual omsluttet af tynd gennemsigtig plastik. Det er i øvrigt al indholdet i æsken.
Design og funktionalitet
Designmæssigt er der i virkeligheden ikke meget at berette. Dog skal det nævnes at pæren i hånden oser af langt mere kvalitet end indpakningen gav udtryk for. Det kan godt virke lidt mærkeligt at man snakker om kvaliteten af en pære for man kan ikke umiddelbart forestille sig at der kan være så gevaldig stor forskel på det, men det synes jeg nu alligevel man godt kan. Glasset føles ikke skrøbeligt og samlingerne føles robuste. Dermed påstår jeg ikke at man har fornemmelsen af at den kan tåle at blive tabt eller slået, men blot at man forventer de holder lidt længere end gennemsnittet måske ville gøre.
Geeni Prisma 1050 er med E27 fatning og vil derfor passe i de fleste hjems almindelige lamper og andre lyskilder. Montering er ganske enkel og kræver blot at man tænder for stikket efter at have skruet pæren i. Resten af opsætningen foregår via ens smartphone, men det kræver altså at man har 2.4 GHz netværk i hjemmet. Man kan sagtens efterfølgende skifte telefonens netværk over til 5 GHz båndet, men til selve opsætningen skal man altså bruge 2.4 GHz, hvilket heller ikke er den forkerte beslutning efter min mening, idet dette bånd har en større rækkevidde og det er alt andet lige denne, som er vigtigere end overførselshastigheden for et produkt som geeni Prisma 1050.
App
For at kunne styre lyset skal man til gengæld installere en app på sin smartphone, som på nuværende tidspunkt er understøttet på Android og iOS. Denne software kræver at man opretter en profil første gang og så er man ellers godt kørende. Man kan styre lyset i hjemmet både når man er ude og hjemme. Det vil sige man behøver hverken 2.4 GHz eller 5 GHz WiFi forbindelse til at skifte de forskellige lys.
Hvis man har flere geeni Prisma 1050 pærer i hjemmet så kan man også styre dem i grupper, hvis man synes det giver mere mening. Dvs. pærerne i stuen kan navngives og styres på samme tid så man skifter atmosfæren i et enkelt rum på en enkel berøring.
Det er dog ikke muligt at gruppere forskellige lys såsom Prisma og Lux, da de har forskellige funktioner og det vil systemet ikke kunne håndtere, så det giver et eller andet sted også fin mening.
Appen til geeni Prisma 1050 er ganske fin og hurtig. Man venter ikke længe for hverken at komme ind i appen eller for at ændre nogle indstillinger. Dét synes jeg især er en fed feature, da man fx på både Philips Hue og Belkin Weemo kan komme ud for at appen er et par sekunder om at reagere første gang man starter den op.
Uden at vide, hvordan det er med iOS enheder, så er det på Android muligt at aktivere en widget, hvor ens lys og grupper er samlet, så man kan styre lyset fra hjemmeskærmen og uden overhovedet at gå ind i appen. Jeg bemærkede ikke nogen nævneværdig forsinkelse når det blev anvendt på denne måde i stedet for at gå ind i appen.
Lysstyrke
Navnet i geeni produkternes pærer angiver deres lysstyrke og på den måde kan man læse at geeni Prisma 1050 altså har 1050 lumens at gøre godt med. Det er en ganske fin lysstyrke, som altså kan give fin belysning i et rum. Vores mellemstore stue var fint lyst op af geeni Prisma 1050 til trods for dens kun 10 Watt i strømforbrug.
Farver
Farverne er klart den fedeste effekt med geeni Prisma 1050. Der er mulighed for at vælge mellem alverdens farver og skiftet sker nærmest øjeblikkeligt. Man kan også anvende scener, som giver en foruddefineret farvekombination for at opbygge en atmosfære i rummet.
På nuværende tidspunkt kan jeg dog ikke finde nogle integrationer som geeni understøtter, hvilket betyder at man eksempelvis ikke kan få apps til at overtage lyset i takt med musikken eller på anden vis tilpasser sig lyset i rummet. Man styrer dermed farverne selv, men takket være den hurtige respons i appen så er det heller ikke noget problem.
Vi har snakket med producenten og de regner med også at tilgå IFTTT på sigt, hvilket på nuværende tidspunkt altså ikke er muligt. For dem der ikke kender dette, så er det en portal eller service om man vil, som muliggør at man opsætter forskellige regler for sine smart-enheder, således at de kan gøre forskellige ting i sekvens.
Konklusion
Ligesom Lux serien fra geeni så skuffer Prisma 1050 heller ikke. Der er tale om et meget simpelt produkt, der bare virker og det kan man naturligvis kun være tilfreds med. Geeni er relativt ny på markedet med deres LED-pærer og integration med en masse tredjepart mangler i forhold til fx Philips Hue, men til at være et smart lys i hjemmet med farver og nem anvendelse, så er geeni Prisma 1050 bestemt et kig værd. Der er tale om fint kraftigt lys med farveeffekter og så er det såre simpelt at sætte op. Mere kan man nok ikke forlange til prisen.
Pris og tilgængelighed
Set til 299,-