søndag, september 29, 2024
ForsideAnmeldelserTest: EPOS H6PRO Open gaming headset

Test: EPOS H6PRO Open gaming headset

EPOS er klar med endnu en serie af gaming headsets for den kræsne og i denne omgang har vi altså fået lov at se på noget fra øverste hylde i form af H6PRO. Der er tale om et analogt headset med angiveligt høj lydkvalitet og komfort. Vi ser nærmere på det.

Hvad er der i æsken?

Kassen i sig selv er nærmest helt sort og med det mørke headset illustreret på fronten så fader det nærmest ud. Det skriger ikke af for meget støj og på sin vis ser æsken ret lækker ud. Det er omkring siderne og på bagsiden at man finder lidt mere tekst og støj, hvilket er fint. Når man åbner op løfter man låget til selve hovedtelefonerne i midten med masser af luft omkring sig og så ligger der en lille æske i æsken med alt tilbehøret bestående af to dæksler, to kabler og manual.

Design

EPOS har designet H6PRO som en udvikling fra deres GSP 500 og GSP 600 serier og dem der kender disse produkter vil også kunne nikke genkendende til nogle designmæssige karaktertræk. Der er dog også sket noget på designet så det adskiller sig tilstrækkeligt til at man anser H6PRO som et nyt produkt.

Ud af boksen føles EPOS H6PRO virkelig lækre i hånden. De er veludført og med en høj detaljegrad uden at det bliver for meget. Man er ikke i tvivl om at det er et gaming headset, selvom det ikke skriger med stærke farver eller RGB, hvilket også ville være svært, når H6PRO ikke er sluttet til en strømkilde eftersom det er et analogt headset, der slutter til computeren via 3.5 mm jackstik kabel.

Der er dog tale om et perifært kabel, som bruger en låsemekanisme til at holde kablet på plads inde i headsettet, hvilket desværre betyder at man ikke kan anvende sine egne kabler. Der medfølger dog som nævnt to kabler, hvoraf det en er med Y-split så du kan slutte headsettet til din desktop, som ofte har to separate stik til henholdsvis lyd og mikrofon. Det andet stik med kombo kan du så bruge til at sætte i hvad som helst andet, såsom mobiltelefon (hvis du skulle være så heldig at have en med jackstik), spillekonsollerne eller noget helt tredje.

Jeg skulle naturligvis have EPOS H6PRO gennem min obligatoriske vridetest for at mærke kvaliteten an og ikke blot basere det på hvad jeg kan se. Her afgav headsettet ikke nogle alarmerende lyde selvom jeg vred den godt og grundigt. Til gengæld lagde jeg mærke til at den afgav nogle lyde når jeg rystede med dem, som om noget sad løs inde i selve konstruktionen. Det var ikke meget og ikke noget jeg kunne høre når jeg bevægede mit hoved, men rystede jeg med headsettet i hånden kunne der altså høres lidt.

Som noget nyt i forhold til forgængerne er det nu muligt at tage mikrofonen af H6PRO. Det vil sige denne hægter fast med små magneter og så kan man i stedet for mikrofonen påsætte flade plader, hvilket gør at man kan have headsettet på og bruge det som et sæt hovedtelefoner til musik når man er uden for hjemmet. Der er ikke nogen mikrofon i kablet så der mister man denne funktion skal man blot være opmærksom på. Jeg synes dog det er en rigtig fed detalje fordi man på den måde slipper for at have flere headsets.

Vores eksemplar af EPOS H6PRO var det sorte, men det fås også i hvid og grøn. Der er for det sorte og grønne dog tale om farvekombinationer, så de er ikke ensfarvet. Det er det hvide i og for sig heller ikke da det er blandet med aluminiumsfarve, mens vores sorte er blandet med lidt midnatsblå. Farvemæssigt ser det vildt flot ud og også materialerne virker som værende af høj kvalitet. Designet fejler i hvert fald ikke noget.

Dog skal man måske være opmærksom på at EPOS H6PRO ikke er et lille headset og det fylder en del. De store ørebøffer går udover øret og fylder i sig selv, men også konstruktionen med en lidt særlig mekanisme, der holder på ørebøfferne fylder altså en del. Den særlige mekanisme virker en smule kompleks, men er det ikke og minder meget om det man så på GSP serien. Den gør at ørebøfferne kan bevæge sig i alle retninger og på den måde tilpasse sig brugerens hoved, hvilket naturligvis er vigtigt eftersom vi alle har forskellige former for hoved og størrelse.

I henhold til EPOS selv, så vejer de nye H6PRO omtrent 20% mindre end deres forgængere og selvom min matematik siger det nok snarere ligger på 15%, men det er en mindre detalje for det vigtige er at de nye H6PRO altså er lettere. Det kan umiddelbart også godt mærkes, men med 309 gram er vi altså ikke ligefrem i den lette ende.

Selve hovedbøjlen på EPOS H6PRO er af simpel konstruktion, men utrolig godt lavet. Der er tal på bøjlen, som man kan bruge til at huske sin indstilling, hvis man nu skal pakke headsettet sammen og transportere det.

Vores åbne testudgave af EPOS H6PRO er luftigt både med hensyn til ørepuderne som er af stof hele vejen og så er der bagtil også hul, som det fremgår af billedet forneden. Dette luftige design påvirker lyden, men også komforten og dette kommer vi nærmere ind på under de respektive afsnit herfor længere nede.

På EPOS H6PRO er det i øvrigt ikke kun mikrofonen som er aftagelig. Også ørepuderne kan tages af og skiftes efter behov. På den måde kan prisen på selve headsettet måske retfærdiggøres i højere grad, idet man kan lade det leve længere via reservedele.

Det som til gengæld efter min mening ikke er nogen designmæssig succes med EPOS H6PRO er navngivningen. Både det lukkede og åbne headset hedder nemlig H6PRO og så efterfulgt af Open eller Closed. Det kan godt give mening for ofte er det svært at huske om GSP 500 eller GSP 600 er det åbne og vice versa, men jeg kan nu bedre lide at det adskilles i varenummeret på en måde. Det er dog en bagatel.

Funktionalitet

I de næste par afsnit kigger vi nærmere på, hvordan EPOS H6PRO opleves i dagligdagen. Her skal det siges at jeg testede med lydkort fra Creative og havde i forvejen høje forventninger fra min erfaring med GSP-serien generelt.

Fordi EPOS H6PRO er et analogt headset, så er det kun så godt som den lydkilde man smider efter den og den kan ikke selv skabe surround eller andet. Hertil kom Creatives stærke software mig til undsætning så jeg lynhurtigt kunne pille ved forskellige indstillinger og teste efter.

Lydkvalitet

EPOS gentager opskriften fra sidst, hvor lyden i headsettet er bestemt af lydkilden. Selve H6PRO er utroligt velafbalanceret og med en utrolig høj detaljegrad. Klarheden er på niveau med et HiFi sæt hovedtelefoner.

Med Creatives Audigy FX V2 lydkort kunne jeg indstille temmelig mange aspekter af lyden, hvor jeg bragte både bund og diskant i fokus for at lytte efter ændringer i H6PRO og alle indstillinger kunne den håndtere ganske fint. Man føler dermed virkelig at man har et headset man kan bruge til både musik og spil, for det handler “bare” om at kunne tilpasse profilen og H6PRO skal nok klare resten.

Lyden er samtidigt fyldig og også høj, hvis man har brug for det. Det har en impedans på 28 ohm så det kræver ikke voldsomt meget, men jeg oplevede stadig at det ikke spillede højt når jeg spillede via PlayStation-controlleren. Gennem et dedikeret lydkort fra min PC var der dog god blus på og jeg ville ikke kunne tåle at lade det spille ved fuld volumen længere tid ad gangen. Selv ved høj musik og bass var der i øvrigt ikke forvrængning på lyden – det spiller bare.

Mikrofon

Et gaming headset skal indeholde en mikrofon fordi kommunikation er mindst ligeså vigtigt, som det at kunne høre sine fjender til tider og i visse situationer. Dog er der mange, der har deres separate mikrofoner koblet til, hvorfor det er rigtig fedt at kunne tage mikrofonen af H6PRO når man ikke bruger den eksempelvis.

Når man så alligevel gør, så performer mikrofonen ganske fint i forhold til at det er en mikrofon på et headset. At det er et headset til dé penge som EPOS H6PRO så koster er ikke helt tilfredsstillende. Selve lyden er god og acceptabelt detaljeret, men jeg forventede nok bare lidt mere i forhold til dens evne til at holde udefrakommende lyde væk. Det er trods alt ikke en lille mikrofon som H6PRO er udstyret med. Du kan lytte til en indspilning lavet via H6PRO i nedenstående.

Komfort

Man kan helt sikkert mærke at EPOS H6PRO er blevet lettere. Dog mærker man det mest når man tager headsettet i hænderne for når jeg personligt får det på hovedet, så føler jeg at det strammer en anelse mere lige over ørerne end det GSP 500, som jeg spillede med i en rum tid. Det er på H6PRO heller ikke muligt at justere hovedbøjlens stramning, hvilket +kunne have gjort noget for denne del.

Dermed dog ikke sagt at EPOS H6PRO ikke er komfortable, for følelsen aftog under min testperiode en smule og jeg er sikker på at det ville aftage endnu mere med tiden fordi mit hoved simpelthen ville sørge for at plastikken udvidede sig mere eller mindre. Det var aldrig ubehageligt eller gnavende, men jeg følte bare altid at det var der. Jeg kunne dog sagtens klare lange spilsessioner uden at jeg blev tvunget til at tage det af hovedet. Dette hjælper det åbne design i øvrigt også på, fordi ens ører får mere plads til at “trække vejret” så at sige.

Konklusion

EPOS formår med H6PRO at levere et headset, som er med et pænt og kvalitetsfuldt design, er behageligt at have på hovedet og spiller rigtig godt. Den rammer rigtigt på stort set alle parametre, men udviklingsopskriften har også været simpel. Det “eneste” nye er at man kan tage mikrofonen af, hvilket dog er en lækker detalje, så det er ikke helt uvæsentligt. Det er et nærmest HiFi gaming headset og helt klart pengene værd, men man skal ikke helt sætte sin lid til kvaliteten af selve mikrofonen og så kan man døje med komforten, hvis man som jeg har et større hoved.

Positivt

  • Fantastisk lyd
  • God komfort overall
  • Aftagelig mikrofon
  • Flot design

Negativt

  • Strammer en anelse om ørerne (kan være individuelt)

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

EPOS er klar med endnu en serie af gaming headsets for den kræsne og i denne omgang har vi altså fået lov at se på noget fra øverste hylde i form af H6PRO. Der er tale om et analogt headset med angiveligt høj lydkvalitet...Test: EPOS H6PRO Open gaming headset