Gør en travl hverdag at du hellere vil bruge tiden på alt muligt andet end også at skulle støvsuge dagligt. Så kan du eventuelt blive klogere på, hvordan du får mere tid mellem hænderne ved at overlade støvsugningen til Dreame Bot D9 Max robotstøvsugeren.
Hvad er der i æsken?
Æsken til Dreame Bot D9 Max har selve støvsugeren illustreret på fronten og åbner du den hvide kasse kan du tage robotstøvsugeren, strømkabel, ladestation, børste, moppe og manualer op. Det hele pænt pakket ned så det er lige til at tage op.
Design
Selve Dreame Bot D9 Max robotstøvsugeren ligner lidt stort set alle andre robotstøvsugere på markedet. Der er åbenbart en enighed om, hvordan disse skal se ud eller også er det den praktiske del i det runde design, som gør at man mere eller mindre er tvunget ud i ensartethed.
Vores udgave af Dreame Bot D9 Max er med en hvid overflade hele vejen rundt, hvor den skiftevis er blank og mat nogle enkelte steder. Selv undersiden er også hvid på nær de dele, som af naturlige årsager ikke kan eller bør være hvide, såsom de sorte hjul og børsten.
Du kan også få robotten i sort, hvis det passer bedre til dit hjem, men i vores hjem figurerer en hvid model langt bedre og virker mindre iøjefaldende når man entrer lokalet, hvor den lader op. Dockingstationen (ladestationen) til Dreame Bot D9 Max er i samme farve, som selve robotten, men den har et stort sort cover på fronten, som bag sig gemmer sensoren, der fortæller robotten, hvor den skal køre “hjem” efter støvsugning og til opladning.
Undersiden af Dreame Bot D9 Max gemmer på to større hjul samt et lille et på fronten. Derudover har den en sidebørste, som du sætter på efter du pakker den op. Børsten har til formål at indfange støv og snavs så det bliver kastet væk fra væggen og dermed forventeligt opfanget af støvsugerdelen på robotten, som altså ikke kan suge helt ude ved kanten.
Det er i øvrigt også på undersiden af Dreame Bot D9 Max at du har mulighed for at sætte dens moppe og vandtank fast, så du kan rense dit gulv foruden at det bliver støvsuget. Funktionaliteten af det hele tester vi senere.
I toppen af robotten har du til gengæld ikke nær så meget, der bryder med den hvide overflade. Dér har du derimod LIDAR-sensoren pænt pakket ind og denne kan du ikke se i aktion, men har altså til formål at fortælle robotten om forhindringer og objekter, som den skal undgå. Denne virker også (i mit tilfælde) således at robotten ikke kører ud over en kant. Hvis du dog ved at der er en kant, som robotten skal undgå at falde ud over, så er det en god idé at afgrænse dette i appen. Dette kommer vi nærmere ind på senere.
Funktionalitet
Meningen med en robotstøvsuger er at man som bruger skal gøre mindst muligt. Det kræver dog at robotten sættes op til det den skal rengøre og eftersom Dreame Bot D9 Max både kan støvsuge og moppe, så kræver det lidt mere end “bare” at sætte den ind i et lokale og lade den gøre sit.
Min opsætning af Dreame Bot D9 Max forløb ganske smertefrit, men appen spurgte mig om at scanne en QR kode, som jeg ikke umiddelbart kunne lokalisere til det faldt mig ind at løfte låget, som man også åbner når man skal have den 570 ml store støvtank ud.
Ovenstående tekst er ikke helt korrekt for Dreame Bot D9 Max kan køre over 2 cm høje forhindringer og på den måde også køre over et dørtrin og altså sættes op til at stvøsuge adskillige lokaler i samme plan. Vores egen testudgave var dog også på flugt over en forhindring, som var en anelse højere end de to cm og var således på vej udenfor ved en åben terrassedør.
Evnen til at kravle op på 2 cm har den fordel at du kan støvsuge gulvtæpper også og aktivere en funktion i appen, der aktiverer en boost når robotten er på et tæppe for dermed at suge mere.
Ved første opsætning tager Dreame Bot D9 Max en tur rundt i de lokaler du lader den støvsuge i, således at dens LIDAR sensor scanner lokalerne og forhindringerne uden at støvsuge. Her kan man ikke undgå at blive en smule imponeret over denne sensors nøjagtighed og hvordan den relativt hurtigt scanner et lokale.
Appen lader dig også fungere i flere etager, men denne funktion kræver så at du manuelt transporterer robotten fra etage til etage. Du kan dog sagtens gemme de forskellige etager i appen og holde styr på forskellige lokaler på forskellige niveauer. Her mangler DreameBot D9 Max dog et håndtag, så du nemt kan bære den rundt og kræver derfor to hænder til opgaven.
Det kræver lidt arbejde at sætte Dreame Bot D9 Max op, hvis du har mange steder med tæpper, hvor den ikke kan bruge sin moppe. Hvis du har sat moppen på, så vil Dreame Bot D9 Max ikke gå de steder, hvor du har markeret at der er tæpper eller på anden vis overflader du ikke ønsker våde. Du skal altså tage moppen af for at få renset hele huset.
Efter opsætning har du derimod ret lidt du skal foretage dig. Min telefon var sat op til at modtage notifikationer fra robotten, således at jeg også kunne sidde på arbejde og følge med, hvis robotten satte sig fast eller bare var færdig med at støvsuge. I appen kan man også følge med live, således at man kan se, hvor i lokalet robotten er, hvad dens batteristatus er og hvad den er i gang med.
Dreame Bot D9 Max har en sugeevne på 5.000 Pa og producenten påstår den kan støvsuge op til 250 kvadratmter på en opladning gennem dens 5.200 mAh batteri. Jeg tvivler det er særligt beskidte gulve i sådanne tilfælde, men det er ligesom en bils benzinforbrug teoretiske værdier vi snakker om.
Ikke at jeg havde nogen som helst problemer med de cirka 40 kvadratmeter som Dreame Bot D9 Max støvsugede i vores test.
Også her så jeg det nødvendigt at smide henholdsvis 50 gram ris og 50 gram havregryn foran robotten for at se, hvor meget den ville få med op. Hver mængde blev slynget ud tre gange for at give robotten en fair chance og gennemsnitligt fik jeg 48 gram havregryn op og 49 gram ris. Dette er testet på gulv uden tæppe. Den roterende arm på Dreame Bot D9 Max skubbede flere havregryn væk fra robotten og det gjorde at de blev overset, fordi de blev nogle gange slynget hen, hvor robotten allerede havde været og derfor ikke genbesøgte stedet.
Det vigtige er dog at man efter at Dreame Bot D9 Max har været gennem lokalet føler at der er sket en forskel. Især, hvis man sætter den til at tage vand med sig og moppe gulvet. Du kan i appen så styre mængden af vand den skal bruge. Jo mere vand jo bedre et resultat opnår man, men det betyder også at gulvene i længere tid forbliver våde, så du skal nok ikke gøre det lige inden folk kommer hjem.
Boostfunktionen med tæppet er “handy” i den forstand at robotten aktiverer en højere sugeevne, som også kan høres, men den døjer stadig en smule på tæpper sammenlignet med støvsugning på gulv. Det ses eftersom flere rester bliver efterladt efter robotten. Det er ikke således sagt at den ikke støvsuger eller gør rent, men der er tydelig forskel fra tæppe til plant gulv.
Konklusion
Idet DreameBot D9 Max både kan støvsuge og rengøre ved hjælp af en moppe, så er der i virkeligheden tale om en ret så alsidig robot til hjemmets daglige rengøring og man kan mere eller mindre overlade den til sig selv for det meste, så længe man husker at tømme dens beholder og renser moppen. Appen og robotten er temmelig selvkørende når man først har sat tingene op og så er robottens sugeevne ganske tilfredsstillende, om end den efterlader en del mere på tæppet end jeg ville have regnet med kvag den høje sugeevne. Alt i alt er der dog tale om en robot med solid ydelse, stille drift og simpel opsætning og brug. Mere kan man ikke forlange til prisen af et produkt, som skal være automatiseret. Her klarer den i hvert fald opgaven ganske tilfredsstillende.
Positivt
- Nem opsætning
- Solid rengøring
- Mulighed for både støvsugning og moppefunktion
- Pænt design
- God og nem app
Negativt
- Intet bærehåndtag
- Moppe skal tages af når du bare vil støvsuge