mandag, oktober 7, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Creative Sound Blaster X3 USB DAC

Test: Creative Sound Blaster X3 USB DAC

Creative er klar med endnu et eksternt lydkort til os i form af deres Sound Blaster X3, som er lidt ekstra fyldt med features. Vi har set nærmere på det i denne test.

Hvad er der i æsken?

Indpakningen til Creative X3 er rigtig flot og selve toppen af låget er udstyret med en blød skum, som gør at der ikke er noget hårdt, som hviler på selve enheden. Enheden er leveret i gennemsigtig film, som man kender det fra telefoner eller laptops og generelt føles selve unboxing processen bare lækker og produktet veludført. Foruden selve enheden er der blot et USB-C kabel med USB-A i den anden ende og så det obligatoriske papirarbejde.

Design

Creative X3 er ikke nogen lille DAC, så uanset hvad vil den fylde på skrivebordet. En væsentlig ting at tage i betragtning når man skal placere den ved siden af det resterende udstyr. Jeg har ikke splittet den ad for at se indmaden og om denne overdimension i virkeligheden er nødvendig, men jeg kunne godt komme i tvivl herom når jeg ser på hvor stor man har valgt at volumenknappen skal være. Denne stikker lidt ud og er ret stor.

Personligt brugte jeg ikke den store skrueknap på Creative X3, da jeg har en tilsvarende volumenknap på mit tastatur, som er mere tilgængeligt, men når jeg testede knappen på Creative X3, så var denne ret behagelig og med en passende modstand, men igen alt for stor til nem betjening. Det tog eksempelvis lang tid at skrue op og ned i forhold til, hvad jeg skal bruge når jeg vil udføre det samme på tastaturet.

Omkring denne store knap er Creative X3 også udstyret med en blå LED-ring, som giver en ret fed effekt ved brug uden at lyset er iøjefaldende eller forstyrrende. Det er dog trods RGB-æraen heller ikke muligt at skifte farven til noget andet.

Der er også farve på de tre øvrige knapper, som er at finde på fronten af Creative X3. Disse tre knapper giver hurtig adgang til de funktioner, som Creative mener er de mest relevante. Du kan med knappen til venstre indstille balance mellem mikrofon og game lyd eller mute mikrofonen. Den midterste knap giver dig adgang til Direct Mode direkte ved hånden, men her skifter du også mellem de præinstallerede profiler for Musik (hvid), Film (lilla) og Fodtrin (gaming (blå)). Den sidste er så til aktivering af SXFI, som så er blevet en del af denne DAC. SXFI kommer vi nærmere ind på længere nede.

Den fordel som dog kommer med den ekstra størrelse på Creative X3 er vægten på 330 gram, som sørger for at den ikke bevæger sig så nemt på skrivebordet. Dog må jeg også indrømme at jeg netop derfor havde forventet mere, men måske nogle større fødder havde hjulpet med dét.

På bagsiden af Creative X3 har man tilslutningerne til enheden. Disse består naturligvis af selve USB-C porten som giver den strøm og forbinder til din computer. Derudover er der en SPDIF optisk indgang og så er der jackstik til et højtalersystem. Der er også en line-in så du kan høre musik direkte fra din mobiltelefon eksempelvis.

Funktionalitet

Creative X3 er ikke nogen lille sag, men dens liste af specifikationer er heller ikke lille. Tværtimod er der tale om en DAC med en dynamisk rækkevidde (DNR) på 115 dB, THD på 0,0004% impedans mellem 32-600 ohm og en hel del andet. Hvad det dog betyder er at du kan slutte stort set hvad som helst til den og få en klar og ufiltreret lyd i høj kvalitet. Det betyder dog ikke at du kan forvandle en dårlig MP3-rip til noget fantastisk, men jeg tænker at kigger du efter noget til udelukkende at afspille lav-bit audio, så er Creative X3 et fejlkøb. Det er en meget fleksibel DAC og kan understøtte headsets med op til 600 ohm. Husk at ohm dermed ikke er lig kvalitet for ligesom i eksempelvis netværk så er lyd afhængig af den laveste fællesnævner og det jeg erfarede med Creative X3 var at det ikke er ligegyldigt hvilken USB port eller bundkort din computer er udstyret med hellere. Mit eget system lavede til tider udfald, hvor lyden forsvandt i nogle sekunder for derefter at komme tilbage og jeg fandt ud af at ved at bruge en af mine andre USB-porte forsvandt problematikken, men jeg gravede ikke yderligere i at finde ud af, hvad der var årsagen af hensyn til tid.

Software

Prekonfigureret fra fabrikken så virker Creative X3 out of the box ved at du slutter den til din computer. Det ville dog være synd ikke at installere softwaren dertil for at udnytte dens øvrige funktioner.

Med softwaren kan du eksempelvis vælge, hvad udgangene gør, hvordan de fungerer og hvilken type af udstyr du slutter til.

Sound Blaster Command softwaren giver dig også mulighed for at lege med de forudinstallerede profiler for lyd i henhold til SBX, som jeg selv hurtigt blev fan af. Dog var der her så mange muligheder at jeg virkelig godt kunne tænke mig at en af de tre knapper (eller en fjerde) på Creative X3 kunne skifte mellem disse tre profiler fremfor dem beskrevet foroven. Denne feature savner jeg lidt.

Det er også gennem appen her du kan loade SXFI profilen til din computer så du kan aktivere den på det sæt du slutter til. Jeg havde dog til tider problemer med at softwaren smed mig af min opkobling til SXFI profilen og når jeg skulle logge ind ville den ikke genkende mit password. Det hjalp at jeg slettede “mellemrum” før og efter selvom det var usynligt, men ikke hver gang.

Hvis du er til lidt sjov og ballade, så kan softwaren også ændre din stemme gennem appen, så du lyder anderledes end du i virkeligheden gør. Der er også en side-tone funktionalitet, så du kan høre dig selv gennem mikrofonen, men denne funktion havde jeg også lidt svært ved at få til at makke ret til tider.

Helt generelt så føler jeg at Sound Blaster Command er en app med masser af potentiale, men der er også en del forbedringsmuligheder, som jeg tænker de bør adressere fra producentens side, før vi helt er dér.
Lydkvalitet

Under mine forskellige lydtests, som indebar forskellige genrer af musik, forskelligt gaming og lidt film, så legede jeg både med mine Sennheiser GSP 500 samt Creative Aurvana Special Edition.

Begge headset endte med at yde kanon godt og lydprofilen i Creative X3 er generelt et med stor detaljegrad. Der er en fyldig og præcis bas, som er godt balanceret og tonerne er godt adskilt. Lydkvaliteten afhænger naturligvis af dine hovedtelefoner og jeg havde desværre ikke mulighed for at teste med noget over 30 ohm, men jeg er sikker på at Creative X3 vil kunne spille disse op også. Lydbilledet er relativt varmt og en del lyst, men enhver musikgenre jeg smed gennem X3 så lød det som jeg ville og der var ingen forstyrrelse på lyden om jeg skruede helt op eller forsøgte at spille det stille.

En af de særlige funktioner ved Creative X3 er Creatives fokus på SXFI teknologien. Denne kræver at du gennem en app til din smartphone tager nogle billeder af dine ører, så systemet kan finde ud af, hvordan det skal sende lyden til dig. Dette bevirker så efterfølgende at du ved at lytte til musik får på fornemmelsen at du er til et live event og ikke lytter til en ren digital afspilning. Jeg blev blæst omkuld første gang jeg prøvede denne teknologi, men har sidenhen lært at effekten afhænger af indspilningen og nogle sange spiller fantastisk, mens andre får en mere hul effekt. Tanken er dog bestemt fed og heldigvis er tænd og sluk for funktionen et tastetryk væk på Creative X3.

Til gaming har man mulighed for også at spille med SXFI med varierende succes, men der hvor man får en lille edge er enten ved at man aktiverer gaming profilen eller aktiverer Scout Mode. Begge gør at der er fokus på de høje toner, sådan at du har nemmere ved at høre og orienterer dig om retningen af skridt. Også dette har varierende succes, men generelt betyder det at lyden skifter fra indlevelse og “ægthed” til det man måske vil foretrække i konkurrencesituationer, hvor eksplosionerne og deres volumen samt dybde er mindre vigtigt end at vide, hvor de og fjenderne er. Det er noget man lige skal vende sig til for det gør også at sniper eksempelvis lyder meget tamme, men det kan helt sikkert være med til at give en konkurrencemæssig fordel.

Konklusion

For dig der vil løfte din lyd til et nyt niveau og måske sågar har nogle HiFi hovedtelefoner du ønsker at bruge til både musik og gaming, så er Creative X3 en fantastisk DAC til prisen. Faktisk et af de produkter, der i sammenligning med markedet, sagtens kunne bære en højere pris når man tager dens mange features i betragtning. Man savner lidt features hist og her, især på softwaresiden, men lyden kan man ikke sætte en finger på. I givet fald skal man være meget audiofil og der kigger man helt sikkert også i andre prisklasser. Creative X3 spiller kanon, er nem at bruge, forbedrer både din lyd og konkurrenceevne i forhold til standard og så er den kompatibel med en masse hovedtelefoner og platforme, så i virkeligheden er der tale om et ret alsidigt produkt.

Positivt

  • God lyd
  • SXFI og Scout Mode features
  • Stærk software (om end den driller til tider)
  • Multifunktionel og virker med forskellige kilder

Negativt

  • Stor

Pris og tilgængelighed

Set til 1.138,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Creative er klar med endnu et eksternt lydkort til os i form af deres Sound Blaster X3, som er lidt ekstra fyldt med features. Vi har set nærmere på det i denne test. Hvad er der i æsken? Indpakningen til Creative X3 er rigtig flot og...Test: Creative Sound Blaster X3 USB DAC