For mange er det integrerede lydkort i en computer ikke nok i hverken tilslutningsmulighed eller lydkvalitet. Til disse er der heldigvis løsninger tilgængelige i form af “rigtige” lydkort, som det vi skal se nærmere på i denne omgang fra Creative og deres Sound Blaster AE-9.
Hvad er der i æsken?
Udpakningen af Sound Blaster AE-9 var nærmest som at pakke en ny mobiltelefon op, idet selve lydkortet, hvilket må siges at være enheden i fokus, er det første du ser når du løfter låget på kassen. Under dette ligger den eksterne controller-enhed og kabler til forbindelse i form af to stereo RCA-kabler af forskellig længde og et optisk toslink kabel. Der er også lidt papirer at finde med instruks om brug naturligvis.
Design
Når det kommer til design, så synes jeg det er vigtigt at separere de to enheder, som Sound Blaster AE-9 består af, nemlig selve lydkortet, der går i din computer, og så kontrolenheden.
Ikke fordi de to ikke virker som om de hører sammen, men kontrolenheden ligner et eksternt lydkort i sig selv, men er i virkeligheden blot en forlænget arm af selve PCIe kortet. Kontrolenheden er lækkert udført med en kæmpe stor drejeknap, som du kan styre lyden igennem.
Læser du manualen finder du også ud af at det er denne store knap, som du kan bruge til at skifte mellem -HP- (HeadPhones) og -SP- (Speakers), hvis du altså ikke har installeret appen på din computer. Appen kommer vi nærmere ind på senere.
Styreenheden har tilslutningerne på plads til dine hovedtelefoner og mikrofoner uanset om det måtte være 3.5 mm, 6.3 mm, RCA og XLR. På bagsiden har du også et AUX som du kan tilslutte en telefon til eksempelvis, hvis da du ellers har porten på din telefon. Selve kontrolenheden er pæn og utrolig robust bygget. Den står i hvert fald fint fast på skrivebordet, hvilket også delvist skyldes de lange gummibelagte fødder. Fødderne sørger i øvrigt for at enheden peger en smule opad mod dig som bruger.
Sådan rent udseendemæssigt er den indre del af Sound Blaster AE-9 ikke så vigtig at gøre pæn, da den forventeligt bliver gemt væk i et stort PC-kabinet. Ikke desto mindre, så er den ret lækkert udført og de indre dele er gemt væk med henholdsvis metal og plastik og så lyser Sound Blaster logoet i øvrigt op, så lidt flash kan man da godt lave.
Både det interne lydkort og kontrolenheden er ret pænt udført og skuffer dermed ikke på designfronten til trods for at man også betaler en ret premium pris for sættet her. Dertil skal det nævnes at også kablerne virker til at være af høj kvalitet, hvilket jeg baserer på indtryk eftersom jeg ikke har udstyr til at måle dette.
Funktionalitet
Det var ikke nødvendigt at installere Creative Sound Blaster Command Center softwaren (ja det hedder den) for at få AE-9 til at virke. Det krævede dog 6-pin strøm fra din strømforsyning i computeren og det er lidt mere end jeg mindes at have prøvet før med et indbygget lydkort. Det skyldes dog nok at man skal drive både lydkortet og den eksterne kontrolenhed, som Creative i øvrigt kalder Audio Controle Module (ACM).
At jeg så alligevel vil råde dig til at installere appen er en anden sag. Det bliver nemlig et noget mere feature-rigt produkt du får ud af Sound Blaster AE-9 på denne måde. For en gangs skyld virker softwaren fra Creative også ret upåklageligt. Jeg oplevede under mit testforløb ikke udfald eller langsom opdatering af indstillinger, som jeg ellers tit har været ude for med netop Sound Blaster Command Center.
Du kan vælge dine egne indstillinger og skræddersy din lydoplevelse fuldt ud eller du kan også stole på at Creative har lavet nogle prædefinerede indstillinger, der passer til dig afhængigt af om du spiller, snakker, hører musik eller ser film. Der er et hav af indstillingsmuligheder og gennemgang af dem alle ville kræve en del.
En af de features jeg dog gerne nævner er Scout mode. Det er en lydindstilling man skal huske at slå fra når man vil høre musik for lyden bliver væsentligt ændret med henblik på at give dig en potentiel konkurrencemæssig fordel i multiplayer shooter spil, hvor du får mulighed for at høre fjenden og dennes placering bedre. Teknikken bag er dyb, men groft sagt handelr det om at have fokus på fodspor og skud mens andre mindre væsentlige lyde bliver screenet ude. Årsagen til at jeg vælger at denne featurue lige får et selvstændigt skrive er at jeg ikke har oplevet den spille bedre end her med AE-9. Det var en ret imponerende effekt jeg fik ud af det og kunne tydeligere høre vigtige lyde i både CS2 og Warzone, selvom sidstnævnte spil ellers har fået kritik for at have ret dårlig positioneringslyd i forhold til tidligere spil.
Lydkvalitet
Selve lydkvaliteten er det næste jeg satte mig for at analysere. Til formålet valgte jeg både at spille musik, såvel som at spille forskellige spil. Jeg var ikke i besiddelse af en kompatibel mikrofon under mit testforløb, men kunne teste både høretelefoner og højtalere og blev ved begge blæst bagover lydmæssigt.
Især hovedtelefoner var ret imponerende og helt igennem fantastiske at lytte til med Sound Blaster AE-9, som jeg har på fornemmelsen forvandlede mit headset (også fra Creative) til flaskehalsen. Lyden var helt skarp, detaljeret og præcis og med utrlig meget detaljegrad.
Lydmæssigt føler jeg ikke at jeg har noget at sætte fingeren på for så vidt angår Sound Blaster AE-9, der i øvrigt også understøtter både Dolby Digital Live og DTS kodering. Der er altså meget lidt du kan smide efter dette lydkort, som det ikke kan “spise”. Jeg oplevede både stereo og surround til at være ganske fremragende og præcist. Xampen i kontrolenheden er ret kraftig i øvrigt og jeg tror også man kan risikere at brænde et par hovedtelefoner af hvis ikke man er opmærksom for hvor meget kraft der altså kan komme igennem. Jeg føler at mine Creative hovedtelefoner i hvert fald aldrig har spillet så højt og detaljeret som de gjorde med AE-9.
Tilslutningsmuligheder og brug
Sammen er de to enheder med til at gøre dig i stand til at forbinde til flere afspilningsenheder gennem din computer. Du kan forbinde til både hovedtelefoner af forskellig input og også højtalersystemer. Dertil kan du få input fra flere mikrofonkilder, så for dig, der enten arbejder meget med lyd til både sjov og arbejde, så er der rigeligt med tilslutningsmuligheder på Sound Blaster AE-9.
Konklusion
Hvis du er i markedet for det ultimative lydkort til din computer og ikke vil gå på kompromis med hverken kvalitet, features eller tilslutningsmuligheder, så er Sound Blaster AE-9 ret fed og et kig værd. Hvis du blot vil opgradere lydkortet fra det standard, der ligger på bundkortet, så er det en lidt for høj pris at betale og der findes andre alternativer. Hvis du streamer, spiller, laver musik og en masse andet og måske sågar samtidigt, så er AE-9 lydmæssigt bestemt en anbefaling værdig. Lydkvaliteten vil du opleve fra første afspilning og måske som i mit tilfælde være “skadet” for det bliver svært at vænne sig til andet der ikke er ligeså godt efterfølgende.