tirsdag, november 5, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Creative Audigy FX V2 lydkort med DBPro

Test: Creative Audigy FX V2 lydkort med DBPro

Har du også indset, hvor vigtig lyden i spillet er for at du kan spille effektivt og på niveau med konkurrencen? Så kan du passende læse med i vores test af Creative Audigy FX V2 lydkortet med DBPro udvidelsen, som netop skulle spille ind på behovet for god lyd.

Hvad er der i æsken?

Vores test bestod af to æsker i denne omgang. Den ene værende selve lydkortet og den anden af opgraderingspakken kaldet DBPro.

Begge æsker er nogenlunde beskedne og man kan se at Creative har sparet på materialerne. Hvorvidt de så har sparet på dem for miljøets skyld eller blot for at holde prisen på produkterne nede er lidt svært at vide på forhånd.

Indholdet er også holdt på et minimum og man får selve lydkortet i den ene æske sammen med manual og garantibevis, mens den anden æske gemmer på opgraderingskortet og et kabel til at forbinde mellem de to enheder. Begge indeholder i øvrigt monteringskit til halv-højde indsatser.
På begge æsker er der en illustration af produktet i æsken og en liste med ikoner, der fortæller de væsentligste egenskaber for kortene.

Design

Eftersom et lydkort som Creative Audigy FX V2 monteres inde i et kabinet, så er det ikke fordi man har gjort synderligt meget ud af æstetikken. Her har man valgt at holde det helt simpelt og håbe på at kortet i ens build peger nedad, hvor man så ikke kan se de chips og transistorer kortet består af.

Creative har altså valgt at gemme RGB-show og det smarte design til nogle af deres andre serier, hvor Audigy FX V2 er holdt simpelt og til funktion i stedet for.

I henhold til Creative er denne nye V2 udgave 16% mindre end sin forgænger, hvilket altså bør betyde at man har mere plads i sit build. Dette kan være fint i forhold til airflow også, så det er ikke helt skidt.

Bagtil har Audigy FX V2 sorte porte. Dette designvalg kan jeg såmænd sagtens følge, fordi de gamle 90er farver vi brugte til at identificer portene med er ved at være en del outdatede og ser ikke så pæne ud når man har langt mere moderne farver i både kabinetter, andre stik og RGB-belysning. Dog gør de sorte porte det en smule svært at vide, hvilken port, der er til hvad, hvis ikke man har perfekt udsyn til portens ikon og ved, hvad den står for.

På DBPro opgraderingen er dette problem naturligvis ikke eksisterende, eftersom der bare er en optisk udgang samt side. Det fede ved begge moduler er dog at der i æsken medfølger half-height brackets, så man kan montere dem i mindre stationære computere og ikke behøver de helt store kabinetter.

DBPro opgraderingskortet kræver ikke nogen PCIe port for at blive tilsluttet, men den kommer til at udfylde en af disse slots alligevel fordi man skal have adgang til dens porte udefra. Audigy FX V2 kortet optager så til gengæld en PCIe port i maskinen.

De to enheder forbindes via det medfølgende kabel, som har en fin længde, hvis nu du skal sætte dem i lidt længere fra hinanden. Eksempelvis hvis dit bundkorts porte er sat således sammen at du har Audigy FX V2 i toppen og mellem den og DBPro har nogle andre kort siddende.

Funktionalitet

I udgangspunkt giver Creative dig med dette sæt bestående af Audigy FX V2 og DBPRo en løsning, som indeholder mere eller mindre de samme porte, som de fleste nyere og bedre bundkort har. Der er dog den tilføjelse at du her har en optisk udgang også, hvis det skulle være fraværende.

Kortet understøtter hovedtelefoner med en impedans mellem 32 og 600, så der er rigelig kraft til at drive noget af det mere krævende udstyr. Jeg selv testede Creative Audigy FX V2 med et par EPOS H6PRO med en impedans på 28 ohm, så det var ikke fordi jeg satte systemet på prøve (desværre).

EPOS H6PRO blev dog sat på prøve i den forstand at de fik lov at spille rigtig højt og det er altså hvad man kan forvente af et kort som dette i forhold til indbyggede lydkort i bundkortene. Audigy FX V2 kan trække det meste ud af dine hovedtelefoner – bare pas på ørerne.

Lydmæssigt spiller Audigy FX V2 rigtig fint ud af boksen. Jeg forsøgte først at afspille musik og spille uden at gøre noget ved indstillingerne eller installere nogen ekstra software. Jeg lærte her at lyden er meget klar og balanceret i den forstand at man har toner i alle spektre, som kommer tydeligt frem. Det er naturligvis ikke kun noget, der afhænger af lydkortet, men også de hovedtelefoner man anvender. Sammenlignet med Realtek ALC S1200A i mit ASUS bundkort, så var det ikke fordi jeg dog kunne høre nogen nævneværdig forskel på de to.

Det som til gengæld dog adskiller Audigy FX V2 fra mít bundkort er at når man installerer den softwarepakke, som Creative har udviklet, så bliver tingene lige pludselig lidt anderledes.

Creatives lyd-pakke giver dig nemlig som bruger utroligt mange muligheder, hvad angår indstilling og opsætning. Der er nærmest ikke grænser for hvad du kan indstille og pille ved, så både musik og spil lyder, som det passer dig. Jeg gennemgår de væsentligste af disse funktioner i nedenstående.

Først vil jeg dog ind på at selvom softwaren i denne omgang er langt mere simplificeret end jeg har set det tidligere fra Creative, så er det til gengæld noget der bare virker og crasher ikke. Jeg kunne også logge ind i min Creative profil i første forsøg.

Sound Mode

Dette er din direkte vej til den nemme opsætning, hvor Creative har udviklet nogle foruddefinerede presets til forskellige genrer og spil. Hvis du ikke ved, hvad du laver, så lad nogle lydeksperter give dig deres indstillinger og så burde du være godt kørende til at starte med. Du kan jo passende anvende disse til du har fået bedre kontrol over det selv og føler dig tryg ved selv at prøve og indstille tingene.

Equalizer

Den obligatoriske undermenu for alle lydkort vel er equalizeren, som giver dig adgang til selv at indstille, hvilke lydtyper du ønsker at bringe i fokus. Der er mange slidere som du kan anvende til at ramme lige nøjagtigt den sammensætning, der passer dig og det du spiller. For eksempel kunne jeg bringe høje toner i fokus så jeg nemmere kan høre skridt i skydespil, hvilket er vigtigt for mig, mens der i musik gerne må være lidt ekstra bund.

SmartComms Kit

En lidt særlig indstillingsmulighed, men som måske aldrig har været mere relevant end nu, hvor vi arbejder meget hjemmefra og holder en masse møder online, er SmartComms Kit. Det er her muligt for dig som bruger at sætte auto-mute på din mikrofon når du ikke taler. Det er en feature som naturligvis kun virker så længe du bruger den mikrofon, der er knyttet til Audigy FX V2. Umiddelbart så det ud til at virke fint for man kan jo i eksempelvis Teams se når ens mikrofon er aktiv og ret sjældent blev min mikrofon så aktiveret af støj fra hjemmet, som ikke var mig der talte.

Hvor meget baggrundsstøj der kommer med er svært at vurdere fra den ene til den anden mikrofon, hvis ikke man er den, der er modtager af et opkald og at teste det alene er for vilkårligt. Du kan dog lytte til en indspilning af mikrofonen via nedenstående. Bemærk dog at indspilningen ligeså meget afhænger af mikrofonen, som i dette tilfælde er EPOS H6PRO.

Scout Mode

Dette er en feature, der til gengæld er lavet til gamere af skydespil. Scout Mode gør at lydkortet forstærker lyde, der bruges til at identificere, hvor dine fjender i spillet befinder sig og er på vej hen. Det er for eksempel skud eller skridt og det virker rigtig godt. Det er en feature jeg selv er meget glad for fra Creative fordi den netop virker efter hensigten. Nogle spil er bedre end andre og eksempelvis oplever jeg at CS:GO er langt mere følsomt end Call of Duty.

Acoustic Engine

Denne undermenu er lidt mere end sammensmeltning af features, der ikke nødvendigvis kan bære deres egen selvstændige undermenu. Eftersom folks ører og præferencer er forskellige, så giver det ikke mening at antage én indstilling passer perfekt til alle. Derfor har man i denne undermenu mulighed for at indstille niveau af de forskellige funktioner, såsom Surround, Dialog+, Crystalizer og mere. Det kræver at man leger lidt med de forskellige indstillinger for at finde ud af, hvad der passer en og sætte det hele på prøve gennem musik, spil, film og podcasts, så man rammer sit eget sweetspot. Det kræver noget tid, men at muligheden for at skræddersy sin lydoplevelse er der, er virkelig fedt i sig selv.

Konklusion

Man skal købe Audigy FX V2 for det som softwarepakken giver dig mulighed for af indstillinger. Det er her kortet virkelig kommer til sin ret, eller hvis du sammen med resten af dit lydudstyr ofte anvender hovedtelefoner, der kan klare at spille meget højt. Audigy FX V2 sammen med DBPro giver en god lydoplevelse, men er lydkvalitetsmæssigt kun en opgradering, hvis man har et relativt low-end motherboard i forvejen.

Positivt

  • Mange indstillingsmuligheder i softwaren
  • Kan spille højt på hovedtelefoner
  • Scout mode

Negativt

  • I udgangspunkt ikke et bedre lydkort end det der findes standard på bedre bundkort

Priser og tilgængelighed

Sound Blaster Audigy Fx V2 koster €54,99 (via Creatives egen hjemmeside)
Sound Blaster Audigy Fx V2 DB Pro koster €17,99 (via Creatives egen hjemmeside)

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Har du også indset, hvor vigtig lyden i spillet er for at du kan spille effektivt og på niveau med konkurrencen? Så kan du passende læse med i vores test af Creative Audigy FX V2 lydkortet med DBPro udvidelsen, som netop skulle spille ind...Test: Creative Audigy FX V2 lydkort med DBPro