søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master XG850 Platinum PSU

Test: Cooler Master XG850 Platinum PSU

Vi ser i denne omgang på Cooler Masters PSU i deres XG serie med Platinum rating. Det er udgaven uden RGB og fuld fokus på performance, som du kan læse med om her.

Hvad er der i æsken?

Æsken til XG850 er med lilla farve og ret detaljeret. Den er den samme som bliver brugt til Plus udgaven, som er med RGB lys og det sætter endnu mere kulør på æsken. Dermed ikke sagt at den ikke er fint detaljeret her også. Det er dog indholdet, som tæller og her har vi en strømforsyning, som er pænt beskyttet af gråt flamingo og så er der også en lille opbevaringspose i stof, hvor kablerne er i. Kablerne består af ATX 24 pin x 1 (650mm), EPS 4+4 pin x 1 (650mm), EPS 8 pin x 1 (650mm), SATA x 3 (500 + 120 + 120 + 120 mm), tilbehørs 4pn x 1 (500 x 120 x 120 x 120 mm), PCIe 6+2 x 3 (550 + 120 mm).

Foruden kabler er der også skruer til montering og kabelstrips for at du kan holde styr på rodet.

Tekniske specifikationer

  • Watt: 850 Watt
  • ATX: Intel ATX 12 V ver 2.53
  • Blæser: 135 mm
  • Blæser hastighed: 1800 RPM max
  • Mål: 160 x 150 x 86 mm
  • Støjniveau: ≤25
  • 80 Plus rating: Platinum
  • Effektivitet: ≥92%
  • MTBF: >100.000 timer
  • Forbindelser: ATX 24 pin x 1, EPS 4+4 pin x 1, EPS 8 pin x 1, SATA x 12, Tilbehør 4 pin x 4, PCIe 6+2 pin x 6,
  • Modularitet: fuldt modulært

Design

Der findes to forskellige versioner af Cooler Masters XG serie. Den XG Platinum, som vi her på siden har fået fat i og så også Plus Platinum. Forskellen er at Plus udgaven har et RGB-display at flashe med, hvilket vi ikke har i denne XG Platinum, som er kommet ind ad døren her.

XG850 er med et fuldt modulært design, hvilket vil sige at alle kablerne i udgangspunkt er frakoblet og du vælger selv hvordan du vil føre dem gennem dit kabinet og sætte ind i selve strømforsyningen.

Strømforsyningen i sig selv fylder 16 x 15 x 8,6 cm og det er ikke helt småt. I nogle kabinetter kan det være en anelse svært at sætte kablerne i først eller sågar at sætte strømforsyningen i uden at skulle have nogle andre ting ud.

Hvis du sætter XG850 ind før kablerne, så er der også en anden udfordring og det er at afstanden mellem stikkene er relativt lille. Det er ikke fordi at der ikke er plads til mere, så det er lidt ærgerligt at man ikke har udnyttet pladsen lidt for der er meget lille afstand mellem portene.

Selve kablerne på Cooler Master XG850 er lettere flade i designet og det gør det nemt at vikle dem omkring i kabinettet. Desværre så ser kablerne slet ikke så premium ud som selve strømforsyningen.

På bagsiden af Cooler Master XG850 har du modsat en del andre strømforsyninger to knapper. Den ene er tænd/sluk knappen og siger egentlig sig selv, mens den adnen knap hedder “Hybrid” som er en funktion du kan slå til og fra. I Hybrid mode kan du lade strømforsyningen slukke for blæseren når strømforsyningen ikke er under belastning, hvilket vil give dig en mere stille computer. Alt andet lige betyder det dog også en varmere maskine, så hvis du ved at du har dårligt airflow i kabinettet er hybrid mode måske ikke ideel.

Funktionalitet

Som du netop har kunne læse på vores side forleden, så har Cooler Master fejret deres 30 års jubilæum på markedet. Et marked, hvor de startede som en “køler” producent, men med tiden har bevæget sig ind på andre produktområder. Et af disse produktområder er netop strømforsyninger, som vi i form af XG850 har fået fornøjelsen af i denne omgang.

Selvom Cooler Master har lavet strømforsyninger i en del år nu, og i skrivende stund har mere end 100 modeller at tilbyde, så er XG-serien relativt ny og blev første gang annonceret sidste år. Der er i denne serie nemlig tale om Cooler Masters helt egen satsning, som de har hyret egne udviklere til at designe fra bunden af. Det har altså resulteret i et produkt med en Platinum rating og hele 10 års garanti.

XG-serien fås ned fra 650 Watt og op til denne 850 Watt enhed, som vi har fået til test. Du kan ligeledes få enhederne med og uden RGB-lys i siden og på blæseren. Umiddelbart ser det flot ud på billeder jeg har set, men samtidigt tænker jeg at i de fleste kabinetter jeg har haft, så har producenten sørget for at strømforsyningen ikke er til at se med mindre man åbner kabinettet op.

Apropos den nævnte blæser, så kører Cooler Master XG850 i min test ikke med fuld udblæsning til trods for at jeg ikke aktiverer Hybrid mode. Den maksimale hastighed på blæseren på 1800 omdrejninger i minuttet tvivler jeg på var aktive under mit testforløb, selvom jeg satte systemet på prøve med et “power-hungry” RX 6900 XT grafikkort fra Sapphire.

Selvom at et system på 850 Watt bør være mere end rigeligt til netop et RX 6900 XT GPU, så viste det sig faktisk at give mig udfordringer med Cooler Master XG850. Når PSU blev presset til sit yderste så havde den en tendens til at slukke systemet. Jeg var nervøs for om min XG850 var fejlbehæftet, men efter nærmere undersøgelse viste det sig at et kort som RX 6900 XT kan have strømforbrug i meget korte intervaller på langt over 600 Watt. Når dette skete, så reagerede XG850 strømforsyningen via en indbygget sikkerhedsfeature ved simpelthen at slukke.

Man kan ikke helt bebrejde XG850 for at passe på dit system i sådanne tilfælde, men det underlige er at jeg kender til andre 850 Watt systemer, hvor RX 6900 XT kortet sagtens kan operere i, så spørgsmålet er om Cooler Master XG850 er for forsigtig eller om det potentielt set kan være en feature, der redder ens udstyr fra at brænde sammen.

Selvom XG850 er udviklet af Cooler Master selv, så er det ikke fordi de har udviklet og produceret hele indmaden selv. Der anvendes stadig 100% japanske kondensatorer for at give dig en pålidelig strøm.

Med dens platinum rating opnår Cooler Master XG850 altså en konsistent flow af strøm, selv under fuld pres og det giver dig en del fordele, såsom en mindre strømregning og generelt mere pålidelig mængde af strøm til dine komponenter når de har brug for det.

Regningen bliver ganske enkelt mindre fordi Platinum strømforsyninger er mere effektive og du dermed trækker mindre på dit eget strøm for at konvertere det til den mængde af strøm dine enheder skal bruge. Forskellen fra en Gold rating er ikke voldsomt stor, men det er generelt mere end et par procent og så kan det over en periode på et års tid ende med at blive en del alligevel.

Cooler Master har en del strømforsyninger at tilbyde, som allerede nævnt, og XG-serien er at finde lige under deres V-serie, som er deres højest ratede PSUer og eneste med Titanium rating, som er niveauet over Platinum. En højere rating koster generelt mere, men det betyder også at du får driftsikkerhed og en lang garanti med.

Konklusion

Hvis man ser bort fra at Cooler Master XG850 ikke var glad for mit grafikkort og at jeg synes portene på den sidder en smule for tæt på hinanden, så er der tale om en strømforsyning med et robust design, 10 års garanti, en Platinum rating og så er den meget stille under drift. Derfor er der ikke meget man kan klandre XG850 for og i et setup med et andet grafikkort (GTX 1070 Ti) klarer den sig ganske fint sågar uden at blive for varm selv efter lange spilsessioner.

Positivt

  • Platinum rating
  • 10 års garanti
  • Stille under drift
  • Hybrid mode mulighed

Negativt

  • Kabler
  • Porte lidt for tætte

Pris og tilgængelighed

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Vi ser i denne omgang på Cooler Masters PSU i deres XG serie med Platinum rating. Det er udgaven uden RGB og fuld fokus på performance, som du kan læse med om her. Hvad er der i æsken? Æsken til XG850 er med lilla farve og...Test: Cooler Master XG850 Platinum PSU