Cooler Master introducerer os til Hybrid Wireless kategorien i form af blandt andet deres SK653 tastatur, som vi har fået til test her. Der er tale om et tastatur der enten forbinder via kabel eller Bluetooth og så er tasterne mekaniske.
Hvad er der i æsken?
Den lilla farve, som Cooler Master har valgt til at være deres varemærke, præger den ellers i øvrigt hvide æske til SK653, som ikke gemmer på meget andet end selve tastaturet, en manual og en key-puller. Sidstnævnte er til at trække keycaps af med, hvis du skulle have lyst til at erstatte dem med andre eller bare have nemmere ved at rense tastaturet når det engang får for mange støvkorn under tasterne.
Design
Ved første øjekast ser Cooler Master SK653 egentlig ikke ud af for meget. Tasterne og pladen under dem virker til at gå i et nærmest på afstand fordi begge er mørke. Når man til gengæld kommer tættere på og begynder at røre ved tastaturet så ser man at den øverste plade er af børstet aluminium.
Dette giver tastaturet et flot look, men også dens robusthed. Med sine 737 gram er Cooler Master SK653 dog ikke en sværvægter for vi har også set fuld størrelse mekaniske tastaturer veje mere end et kilo. Resten af konstruktionen på Cooler Master SK653 er dog af plastik, så det forklarer lidt af vægten.
Af et mekanisk tastatur at være, så er Cooler Master SK653 ret fladt. Dét og plastikkonstruktionen gør at det er relativt nemt at bøje mellem hænderne. Heldigvis betyder det dog ikke at det forbliver bøjet, som jeg ellers har set være tilfældet ved andre tastaturer.
Det flade design kommer også delvist af lav-profils switchene, som Cooler Master SK653 er udstyret med. Der er tale om TTC Low Profile Mechanical Switch og vores testeksemplar er med røde linære switche, som er de mest stille af de tre (+blå og brun) , som er tilgængelige.
Alle taster er med RGB-belysning på dem og også specialtegnene bliver lyst op, hvilket ellers er noget man ser glemt. Det vil sige at på eksempelvis den “nordiske” tast, hvor ÆÖØ er at finde, så lyser alle tre ikoner op, om end det nederste er lidt vagt i forhold til de andre.
På undersiden har du to fødder, der kan vippe op i én grad, såfremt du ønsker at give tastaturet mere vinkel. Selve tastaturet er dog relativt fladt og tasterne i toppen er ikke meget højere (cirka 2,2 cm ved bunden og cirka 3 cm ved toppen) end den nederste række ved mellemrumstasten.
Bagtil har du en USB-C port, hvor designet er med et relativt smalt hul og det gør at det kan være svært at finde og anvende andre kabler end det som følger med. Kablet er med stof omkring og ikke et der behøver at blive skiftet, men hvis man ønsker et kortere kabel eller et fra cablemods, så skal du vælge varsomt.
Det smarte ved at tastaturet er kablet er helt sikkert at jeg på den måde ikke glemmer at lade det op til når jeg skal bruge det trådløst, da jeg temmelig ofte gamer og dermed lader det op, men personligt er jeg bare helst til helt trådløse systemer, hvilket du ikke har som valg her med Cooler Master SK653. Du har dog heller ikke nogen USB-dongle du skal holde øje med eller kan risikere at miste, så lidt plus har det da.
Funktionalitet
Det fede ved Cooler Master SK653 er at det ikke kræver nogen opsætning. Du er naturligvis frit stillet til at installere MasterPlus softwaren på din computer (kun Windows), hvis du vil have det nemmere ved at pille ved indstillingerne og at lege med RGB-lyset, men tastaturet kan i udgangspunkt også “bare” indstilles via genvejestasterne på tastaturet, som gemmer sig bag FN-tasten (gemt bag Cooler Master logoet på tastaturet).
Hvis du vil skifte mellem layout så tastaturet er gearet mod enten Windows eller Mac, så er det også bare et klik væk og så indikerer Shift-tasten (som du bruger til at skifte profilen med) om det er Windows eller Mac, som er aktivt.
Selvom jeg har leget med Cooler Master tastaturer et par gange nu, så er det nærmest en videnskab i sig selv at skulle kode makroer ind gennem tastaturet. Det gælder om at følge manualen nøje og have tungen lige i munden de første par gange, hvorefter processen egentlig er ret nem. Makroer er smarte da du har mulighed for at have flere profiler gemt på tastaturet, så du kan have nogle spil, hvor selve tasterne du ikke bruger til spillet eller til at skrive med kan programmeres til at udøre nogle kombinationer. Enten kombo-tricks i MOBA eller insta-buy i CSGO.
Når du dog har fået sat tastaturet op, som du ønsker at det skal opføre sig for så vidt angår taster, belysning og evenuelt makroer, så sker det jo ofte at du efterfølgende finder på nye genveje du ønsker implementeret, så derfor synes jeg at det at kunne kode tastaturet direkte er en fed feature.
Selve tasterne på SK653 har en fin og fast vandring, som jeg synes rigtig godt om. Det kan være den ekstra ring omkring “plusset” på switchen, som holder selve tasterne på plads, der gør at de føles så ensartede i vandringen. Jeg ville dog selv gerne være denne ring foruden, da jeg så ikke kan modificere tastaturet ligeså meget på sigt.
De røde switche på SK653 føles en smule tungere at skrive og spille på end Cherry Red og det synes jeg selv personligt meget om. Jeg kan generelt godt lide taster, der er lidt fastere og rigide i vandringen, men jeg er også klar over at dette er en anelse mere trættende i længden, hvis man skriver meget.
Af et mekanisk tastatur at være, så larmer Cooler Master SK653 ret begrænset, uden at det dog er på et så lavt niveau at jeg kan anbefale det til åbne kontorer. I hvert fald ikke med mindre andre er enige om at det er i orden og I generelt alle bruger headsets for det meste alligevel.
Kombinationen af trådløst og kablet er ikke så tosset fandt jeg ud af. Jeg kunne eksempelvis sagtens lade mit SK653 forblive sluttet til USB-C kablet og den stationære, som jeg gamer på, mens jeg skiftede til trådløs opkobling og altså en anden computer. Det vil sige den trådløse forbindelse virker trådløst, selvom kablet er sat i og aktivt. Dette har jeg eksempelvis set ikke gøre sig gældende ved tastaturer, som bruger USB-dongles til den trådløse forbindelse.
Cooler Master SK653 har ikke den vildeste RGB-belysning jeg har set i et gaming tastatur, men den relativt skinnende aluminiumsoverflade gør at den fint spreder lyset så der kommer en halo-agtig effekt omkring tasterne, så lyset ender med at se ret flot ud. Dog er det relativt dæmpet i forhold til mange andre RGB-tastaturer, uden at det egentlig gør mig noget personligt. Jeg bruger oftest kun lys og farver til at vide, hvilken profil jeg har aktiv.
Det flade design på SK653 er måske det som jeg er mest glad for, da der ikke er nogen medfølgende håndledsstøtte, så føler man heller ikke man har brug for den. Hænderne (i hvert fald mine) hviler fint på skrivebordet, mens jeg skriver på tasterne, som i øvrigt bevæger sig med 3,2 mm i alt og aktiveres allerede ved 1,2 mm uden modstand. Jeg ville dog ikke løfte tastaturet op på fødderne i bunden med mindre jeg havde en form for håndledsstøtte, da tastaturet dér ellers bliver med for høj en hældning.
Der er også god afstand mellem tasterne, så selv os med lidt tykkere pølsefingre bør have plads til en behagelig skriveoplevelse uden at fingrene går ind over hinanden.
Jeg synes ikke at jeg kan læse mig frem til en batteritid fra producenten. Der angives blot at der er tale om to x 2000 mAh genopladelige batterier, som ikke kan tages ud. Eftersom tastaturet kun virker trådløst via Bluetooth og en polling rate på 125 Hz (mod 1000 Hz via kabel), så burde det holde i ret lang tid, især hvis du husker at slukke RGB-effekterne. Min egen test gik næsten en hel uge med blandet brug før jeg skulle lade tastaturet op. Dog var det et testmiljø for i min normale hverdag ville jeg oplade hver gang jeg gamede alligevel.
Konklusion
Cooler Master kalder SK653 for et hybridt trådløst gaming tastatur og det skal man lige vænne sig til for det betyder at det kun er trådløst over Bluetooth. Dem der gamer skal altså bruge det med kabel og så kan Bluetooth være backup, hvor batteritiden bliver forlænget.
Foruden dét er der egentlig for mig at se tale om et ganske glimrende tastatur med nogle ret behagelige og super faste taster, som for mig egner sig til både gaming og spil. Jeg ville dog ønske at keycaps var udskiftelige med noget mere almindeligt eller at jeg kunne smide nogle gummiringe på for at dæmpe lyden endnu mere, da det larmer en anelse når man rammer bunden af tasten, om end det ikke er helt så slemt som jeg har hørt andre mekaniske tastaturer være det.
Softwaren burde Cooler Master dog give mere kærlighed efter min mening, da det er særligt her de halter efter de større brands. Det virker dog og du kan indstille en del på tastaturet og gemme profilerne, så der er de features du egentlig har brug for, hvor eksempelvis Razer forsøger at være mere end det efter min mening behøver. Cooler Master SK653 er et ganske glimrende tastatur til dig, der har brug for opkobling til to enheder, såsom arbejde og spil.
Positivt
- God byggekvalitet (trods plastikken)
- Gode taster til både at skrive og spille på
- Kan programmeres og indstilles uden brug af software
- Genvejsikoner for både Mac og Windows
Negativt
- Software en anelse outdated
- Ingen trådløs forbindelse til gaming
- Ingen app til MacOS
Pris og tilgængelighed
Set til 1.145,-