Cooler Master laver efterhånden rigtig mange produkter til gamere, heriblandt også headsets, men deres seneste Cooler Master MH751 kommer med ekstra fokus på komfort og en overlegen lyd. Der er tale om et headset bygget til gameren, men hvor der tydeligvis også er fokus på gamere på farten og dem der ønsker et mere stilrent design. Derfor afgiver MH751 nok fra de andre headsets man kender fra producenten, men om man har glemt gaming delen i det hele vil vi så se nærmere på i denne test.
Hvad er der i æsken?
Cooler Master MH751 headsettet leveres i en æske usamlet. Det vil sige når man tager æsken og åbner denne op så mødes man først og fremmest af noget blød polstring, der både passer på headsettet under transport, men også formår at gøre unboxing en lille smule mere særlig. Der er ikke tale om en ligefrem luksuriøs indpakning, men lidt er også godt når man som køber føler at man har investeret i noget nyt hardware, så vil man gerne føle at der er kælet for detaljerne. Det kan naturligvis godt være det bare er sådan jeg og et fåtal har det, men hvis du synes at indpakning ikke betyder så meget så er det de næstkommende afsnit, som måske er mere interessante. Indholdet i æsken består af en aftagelig mikrofon, splitter til jack-stikket på headsettet, så man kan forbinde det til sin PC med separate indgange for hovedtelefoner og mikrofon. Selve kablet til Cooler Master MH751 headsettet er også aftageligt ligesom mikrofonen og til at opbevare eller transportere det hele får man også en stofspose med snøreluk. Der er naturligvis også den obligatoriske manual, som blot er en lap med meget lidt information, altså det nødvendige.
Design
Hvis du kender Cooler Masters headset lineup vil du også hurtigt bemærke at Cooler Master MH751 har en væsentlig anderledes tilgang til design. Dette er absolut ment som en positiv observation fra min side, idet designet af Cooler Master MH751 er så at sige mere sobert. De fleste af os bør ikke være i tvivl om at Cooler Master står for gaming produkter og dette har deres designs også været præget af i årevis, men ligesom os, der stammer tilbage fra den tid, hvor Cooler Master startede så er vi blevet mere voksne og forventer derfor også at vores udstyr udstråler mere stil end fest og farver.
Netop sådan en designmæssig udvikling er Cooler Master MH751 undergået og er nedtoner på adskillige punkter, men uden at man har tabt sin pedigree så at sige. Der er stadigvæk tale om et headset med store ørepuder, blød polstring på hvoedbøjlen og en stor og bøjelig mikrofon. Cooler Master logoet i siden af ørebøfferne er dog blot et omrids af den sekskant som repræsenterer logoet uden at der står skrevet Cooler Master i midten af det. Det betyder at hvis man tager mikrofonen af og ønsker at bruge Cooler Master MH751 til at lytte til musik eller sågar spille mens man er på farten så tiltrækker man ikke nær så meget opmærksomhed, som et mere flashy gaming design ville gøre det.
Cooler Master MH751 er udstyret med et par lyddrivere på “kun” 40mm, hvilket også hjælper til at headsettet ikke er så klodset at have på hovedet, hvis man skullle bevæge sig udenfor en dør. Dette har også den betydning at headsettet kun vejer 280 gram, hvilket både er lavt, men når man har headsettet mellem hænderne føles det også fjerlet.
Når vi nu er ved at haave headsettet mellem hænderne, så kunne jeg naturligvis ikke dy mig og lade Cooler Master MH751 slippe for min vridetest. Her tager jeg simpelthen headsettet i hænderne og vrider det og hiver fra hinanden så meget jeg nu engang kan. Dette er for både at mærke og lytte efter opgivende tegn, som kunne tyde på at vi har kvalitetsmæssige udfordringer i enten konstruktionen eller materialevalget. Den indvendige del af Cooler Master MH751 er af metal og selve konstruktionen føles både fleksibel og robust. Der var under vridetesten absolut intet, der indikerede at dette headset ville lide under flere timers gaming dagligt. Naturligvis er dette et øjebliksbillede og en vurdering jeg baserer på den tid jeg har haft med dette produkt, men det plejer at være en god indikator.
Det nedtonede design af Cooler Master MH751 får det nærmest til at fremstå som et lifestyle-headset mere end et gaming produkt. Hvis det ikke var for hullet til mikrofonen, når man tager denne ud, så kunne det sagtens gå under dække som et stilet headset man bruger på sin daglige commute i trafikken. Det er efter min mening bestemt et plus.
Selve ørepuderne på de 40mm store lyddrivere er overraskende bløde. De ser umiddelbart mere voldsomme ud end de i virkeligheden er og når man trykker på dem med fingrene synker de utrolig nemt sammen. Der er tale om memory foam så de rejser sig også så snart man slipper og det bevirker at de nemt former sig efter dit hoved når du tager dem på.
Ud af venstre hovedtelefon har man to huller. Det ene værende til mikrofonen, som er forsøgt holdt så lille som muligt og det nederste hul er til selve audio-kablet. Sidstnævnte kabel skal sættes ind på en bestemt måde og drejes halvfems grader for at man låser det på plads. Dermed hopper det ikke ud ved en fejl når man gamer.
Hovedtelefonerne på Cooler Master MH751 kan drejes i DJ-style så de kan hænge om halsen på brugeren når denne lige skal have en pause. Det er også nemmere i denne tilstand at smide headsettet ned i den medfølgende stofspose, som er tiltænkt rejsende, der enten skal have deres headset med når de er på farten eller til dem, der ønsker at kunne tage deres headset med til LAN eller andre events og samtdigt ikke risikere at det flotte design bliver ridset.
Funktionalitet
Nok om designet for de næstkommende afsnit skal til at handle om, hvordan Cooler Master MH751 er at anvende i dagligdagen. Her kommer jeg ind på både gaming, musik og komfort. Nogle af de observationer jeg kommer ind på kan være subjektive, hvilket især gør sig gældende når det kommer til komfort, men i en test som denne er det svært at komme udenom.
Lyd i spil
Cooler Master MH751 har ganske almindelige specifikationer, hvis man skulle sammenligne papiret på den med specs fra andre headsets. Der er tale om et par lyddrivere med frekvens på 20-20.000 Hz og de nævnte 40mm lyddrivere er forventeligt ikke nogen der kan spille besynderligt højt sammenlignet med større drivere. Det er også til dels sandt, for det kommer an på hvad man kan blive stillet tilfreds med. Personligt spiller jeg helst ikke med for høj lyd og i dette tilfælde var den maksimale volumen, som min computer kunne trække ud af Cooler Master MH751, ganske fint, men jeg forestiller mig at andre vil ønske de kunne levere lidt mere. Det kan man måske godt klare med et separat lydkort og så skal man tage i betragtning at headsettet her har en impedans på 26 ohm.
Hvad angår lyden i spil, så er Cooler Master MH751 et headset, der overrasker positivt, for den har en ret stor detaljegrad. Man kan høre mange detaljer i sine spil og eksempelvis skydespil gengiver både action i form af eksplosioner og skud, men også detaljer, såsom skridt og håndgranater, der bliver smidt. Denne høje detaljegrad gør at du får en fordel overfor modspillere, der spiller med et dårligere headset, idet du nemmere kan høre, hvor de kommer fra og er på vej hen. Dybden i detaljegraden er ikke helt på niveau med mere sofistikerede og dyrere headset med fx surround eller anden optimerende teknologi, men det er ret godt i forhold til forventning.
Lyden i Cooler Master MH751 er lukket inde i ørebøfferne. Det betyder at man får en nogenlunde god isolation fra omverdenen, hvis det er hvad man foretrækker. Det gør også at lyden er en smule mere dyb fordi bunden også bliver mere kompakt af det lukkede design.
Lyd i musik og underholdning generelt
Agter man at anvende Cooler Master MH751 til andet end gaming så har det lukkede design både fordele og ulemper. Til moderne og elektrisk musik er det lukkede design egentlig ikke noget problem for bassen kommer godt til udtryk trods de “kun” 40 mm lyddrivere som dette headset har at gøre med.
Når jeg udsætter Cooler Master MH751 for min playliste med blandet musik, som jeg i øvrigt kender ret godt, så kommer den og egentlig performer lidt bedre end ventet. Den spiller godt i meget af den musik jeg smider efter den, men hvis man skal pege på noget, så er det de høje toner, som ikke helt kommer til udtryk som jeg gerne vil have dem. Der er i øvrigt tale om en mørk tonesammensætning, som er typisk for eksempelvis det amerikanske marked. Det er lidt en smagssag og jeg vil sige at tager man alt i betragtning og heriblandt også prisen, så klarer Cooler Master MH751 sig ganske fint. Der er ikke tale om et HiFi sæt, men det tror jeg også folk er klar over.
Mikrofon
I et gaming headset er lyd ikke blot det man får af output fra sin lydkilde. Det handler i ligeså høj grad om den lyd man kan give til sine holdkammerater. Mikrofonen virker i øvrigt både til computer, konsol og smartphone, men jeg tænker at de fleste nok vil slippe for at have mikrofonen monteret når de anvender Cooler Master MH751 med en telefon eller anden mobil device.
Mikrofonen er en såkaldt omni-directional og opfanger derfor lyd fra alle sider. Det er altså en mikrofon, som desværre også opfanger støj, som man måske ikke ønsker er tilfældet. Den lyd, der bliver fanget er dog klar og uden forvrængning af stemmen, om end den føles en smule digital og kunstig sammenlignet med mere pro mikrofoner. I sin klasse klarer den sig dog ganske fint og kan også håndtere at man taler højt i den. Direkte råben er den ikke så god til, men jeg har svært ved at vurdere om det blot skyldes mangel på et filter eller om den bare ikke er glad for høje toner. Til almindelige gamere og folk der snakker fremfor at råbe er den ganske tilfredsstillende.
Komfort
De 280 gram er næsten ikke til at mærke på hovedet. Hovedpuderne hjælper naturligvis også med deres ekstreme bløde skum, som nærmest naturligt former sig efter ens hoved. Selve ørepuderne er også relativt smalle, så de dækker på den måde ikke et stort areal omkring ørerne. Om det er dét eller en kombination med det lette design der gør at Cooler Master MH751 heller ikke føles særlig varme at have på har jeg svært ved at vurdere. Kan blot konstatere at selv efter lange sessioner så er det behageligt at have på hovedet.
Kablet var faktisk det eneste, der voldte mig problemer når det kom til stykket. Hver gang det var at jeg bevægede hovedet og kablet sad fast i noget tøj, så gav det genlyd inde i selve headsettet, hvilket påvirkede lydoplevelsen også. Jeg sad nærmest og var anspændt til tider for at jeg ikke skulle bevæge hovedet unødigt fordi jeg kunne risikere ikke at høre en fjende i et intenst battle royale spil.
Når vi nu afslutningsvist er ved at tage skeletterne ud af skabet så har jeg, også fra Cooler Master, set bedre designede fjernbetjeninger på gaming headset. Tanken fra producenten har nok været at gøre den lille og kompakt, så den ikke fyldte så meget eller vejede og trak ned. Det slutlige resultat er dog en fjernbetjening, der for det første føles dårligere kvalitetsmæssigt udført end resten af headsettet og så er knappen til at justere volumen med også ret svær at ramme når man føler sig frem.
Konklusion
Et headset kan naturligvis ikke alene vinde på at være komfortabelt at have på hovedet, men her vinder Cooler Master MH751 bare for mig rigtig mange point. Den lyder fantastisk i spil med en god og solid bund uden at være helt skidt til musik hellere og det er jo bare et plus kan man sige. Designet er sobert og helt klart et jeg kunne være tryg ved at have på udenfor hjemmet også. Cooler Master MH751 er særligt velegnet til gaming takket være en høj detaljegrad i lyden og med en ret solid bund, og samtidigt er det ret behageligt at have på hovedet i de lange gaming sessioner. Fjernbetjeningen bør der måske arbejdes på til næste udgave, men ellers har vi med et headset at gøre, der klart kan anbefales til prisen og der helt sikkert har mere godt end skidt kørende, så Cooler Master har helt sikkert ikke glemt gaming delen i ligningen.
[checklist]
- Komfort
- Detaljeret lyd
- Byggekvalitet
- God lydisolation
[/checklist]
[badlist]
- Fjernbetjening
[/badlist]
Pris og tilgængelighed
Vejledende pris: 619,-