onsdag, januar 22, 2025
ForsideAnmeldelserTest: Cooler Master MasterLiquid 240 CPU-køler

Test: Cooler Master MasterLiquid 240 CPU-køler

Hvis man har besluttet sig for at hoppe over på væskekøling når det kommer til køling i ens build derhjemme, så er der nærmest kun to veje at gå. Den ene værende byg-selv, hvor man sammensætter komponenterne selv mens den anden er komplette sæt, som er mere eller mindre plug-and-play. Det er af sidstnævnte type at Cooler Master MasterLiquid 240, som vi har fået til test af producenten, er og den er kompatibel med de fleste moderne sockets, heriblandt også vores AM4, som vil være basis for denne test. Der er tale om et sæt med to gange 120mm faner til montering på den lange radiator.

Hvad er der i æsken?

MasterLiquid 240 kommer i en ret stor æske med billede og teknisk beskrivelse på coveret. Inden i finder man så den store radiator med dertilhørende 2x120mm faner, som ligger løst i æsken. Derudover har man et fan-splitter kabel så man kan montere de to faner til en pin på sit motherboard, en tube kølerpasta og så de forskellige skruer og monteringsdele til at montere på de forskellige sockets man måtte stå overfor.

Specifikationer

  • Understøttede CPU Sockets:
    • Intel® LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1366 / 1151 / 1150 / 1156 / 1155 / 775 socket
    • AMD® AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 socket
  • Radiator materiale: Aluminium
  • Radiator dimensioner: 277 x 119,6 x 27 mm
  • Fane dimensioner: 120 x 120 x 25 mm
  • Fane hastighed: 650 ~ 2000 RPM
  • Fan airflow: 66.7 CFM (Max)
  • Fan støj: 6-40 dBA
  • Fan MTTF (levetid): 160.000 timer
  • Pumpe dimensioner: 85,6 x 70 x 49 mm
  • Pumpe støj: 15 dBA (max)
  • Pumpe MTTF: 70.000 timer
  • Garanti: 2 år

Design

Mit førstehåndsindtryk af MasterLiquid 240 idet jeg tager den op af æsken er at den overordnet føles ganske solid og velbygget. Kvalitetsfornemmelsen daler en smule på de medfølgende faner, men ikke voldsomt meget. Fanerne føles såmænd robuste, men ikke ligeså lækkert udførte som resten af produktet, hvilket dog kan skyldes at fanerne er af plastik og resten af metal. Selve fanerne er dog med fleksible og bløde kanter der hvor skruerne går ind og dette kan være med til at dæmpe støjniveauet i enheden.

En del af designet på et væskekølingssytem som MasterLiquid 240 er hvor meget det fylder, idet det ikke er ubegrænset, hvor meget plads man har til rådighed i sit kabinet. Cooler Master har designet MasterLiquid 240 således at selve pumpen er med en lav profil og dermed fylder den hen over processoren langt mindre end en traditionel luft-fane ville gøre. Dog er vandkøling afhængig af sin radiator, som altså i dette tilfælde er med plads til hele to faner i størrelsen 120mm, hvoraf også navnet MasterLiquid 240 stammer fra. Matematikken, eller logikken, er dog nem, for hvis ikke man har plads til denne store radiator i sit kabinet, skal man finde en alternativ kølemetode, men hvis man har så skal man bare være opmærksom på at det fylder temmelig meget i højden og altså både højden på radiatoren såvel som på fanerne skal regnes med.

Tuberne i MasterLiquid 240 sættet er af typen FEP, som ofte er anvendt i denne type af produkter, men i dette tilfælde er de dækket af et lækkert mesh materiale, så man ikke kan se igennem til tuben og væsken til trods for at FEP egentlig er gennemsigtige tuber, der netop er anvendt til at man kan monitorere væskens status.

Det er desuden muligt at dreje på tuberne, som er sat fast til pumpen på MasterLiquid 240, hvis det bedre passer ind i det build man har i sinde at sætte op. Det giver ikke helt den samme fleksibilitet som det ville gøre med et byg-selv kit, men det gør at man kan vælge hvilken retning tuberne skal gå omkring de andre ting i kabinettet på.

Funktionalitet

Opsætningen af MasterLiquid 240 er temmelig ligetil, hvilket også er at forvente af et sæt som dette, hvor man ikke selv skal rode med at hælde væske i beholdere og montere tuber på pumpe, radiator osv. Simpliciteten er dog alligevel en smule overraskende, især for nogen der ikke har prøvet kræfter med et sådant før, som det var tilfældet for min partner in crime, der var med da vi satte den op. Manualen til montering er gjort kort, således at man som bruger kunne forholde sig til færre sider, men det giver lidt bagslag for man skal på enkelte punkter virkelig holde tungen lige i munden for at forstå, hvad det er Cooler Master mener med deres illustrationer.

Støj

Et af de punkter, som er vigtige ved det helt rigtige gaming rig er ens støjniveau og det er uanset om man bor alene eller deler bolig med andre for det er ikke støjniveauet udadtil mod andre i huset, som er en udfordring fra en gamers PC. Det er derimod når man sidder og spiller uden headset at man helst ikke skal kunne høre sin PC blæse af sted og larme når man skal koncentrere sig om at høre fjendens position. Personligt spiller jeg med headset, så problematikken er der ikke i spil, men derimod når jeg sidder og arbejder og hvis min PC ikke var stille ville jeg ikke kunne fokusere mig omkring arbejdet på samme måde.

Hvis MasterLiquid 240 har stået idle et stykke tid og skal boote op efter en længere pause så kan man godt høre når væsken inde i pumpen og systemet begynder at arbejde. Det lyder som vand der rinder et sted og efter få sekunder holder denne proces op og den eneste lyd man kan høre kommer fra selve fanerne. Det er derfor vigtigt at man sætter disse faner fast til en CPU-fan connector om muligt, idet denne kan justere fanernes hastighed efter behov fra processoren. Hvis denne er kølig og idler, så er der jo ikke nogen grund til at maskineriet skal blæse for fuld drøn. Det bliver dog tilfældet, hvis ikke man sætter fanerne fast til en kontrolleret connector, idet de som sikkerhedsforanstaltning så vil køre på fuld drøn og det vil generere den maksimale støj som de nu engang kan.

Det skal i den forbindelse siges at der fra Cooler Master ikke er et tool tilgængeligt til at justere fanernes hastighed efter eget ønske og det skal man enten benytte et tredjepart til eller gennem bundkortets egen indstilling, hvis et sådant værktøj altså foreligger dér.

Som udgangspunkt hører jeg ikke meget til MasterLiquid 240 på nær bootup fasen efter pausen som nævnt. Selv mens jeg spiller intensivt samtidigt med at jeg har adskillige programmer kørende i baggrunden og processoren får noget at arbejde for. Sammenlignet med et tidligere luft-kølet system på den samme processor er jeg mere end tilfreds med “støj”-niveauet i MasterLiquid 240.

Temperatur

Hvis man udelukkende var bekymret om støj fra fanerne så var det jo nemt nok blot at slukke disse, men i så fald får processoren jo ikke den fornødne køling, hvilket er hele formålet med det hele.

Et kølesystem, hvad enten luft eller væske, skal sørge for at ens processor forbliver i et temperaturleje, som den kan tåle at leve under i lang tid. Med MasterLiquid 240 havde jeg med min Ryzen 7 1700X en core temp på omkring 25-28 grader når jeg blot sad og surfede, skrev eller arbejdede i Office suiten. Når jeg bootede spil op, der var en smule krævende så var jeg stadigvæk under 50 grader og lå oftest på 46-48 grader med fuld smadder, hvilket jeg må sige er ganske tilfredsstillende.

Hvorvidt man har behov for det store sæt, MasterLiquid 240, eller kan nøjes med lillebroren MasterLiquid 120 afhænger i virkeligheden af ens brug. Jeg var med MasterLiquid 240 på intet tidspunkt i fare for at futte min processor af og den idlede under 30 grader, hvilket må siges at være ganske tilfredsstillende. Jeg var også i stand til at slå en af fanerne fra og stadig have en ydelse der ville lade min processor overleve. Temperaturen steg med nogle få grader under høj ydelse, men ikke alarmerende. Jeg vil derfor sige at den temperatur man får med MasterLiquid 240 er mere end rigeligt til et almindeligt build, men er nok mest velegnet til dem, der planlægger at overclocke deres CPU til at yde en smule ekstra. Kort sagt så er de temperaturer, som MasterLiquid 240 var i stand til at holde min Ryzen 7 på, mere end rigeligt til at jeg kunne clocke processoren en del uden at være bekymret for temperaturen i hvert fald.

Konklusion

Det lækre og stilfulde design af MasterLiquid 240 er yderst appellerende, hvilket måske også er hvorfor jeg rigtig godt kan lide dette sæt. Der er ikke alt for meget udenomsnak, den er uhyre nem at sætte op og så er det hvide Cooler Master logo på toppen med til at give lidt lys til kabinettet, hvis man da ellers kan se ind til sit.

Ydelsesmæssigt skuffer MasterLiquid 240 bestemt heller ikke og det er naturligvis også det vigtigste element at have på plads. Den gode ydelse giver plads til overclocking for dem der måtte have lyst til det og er bestemt en opgradering fra et luftkølet system eller mindre væskekølede systemer.

MasterLiquid 240 fylder ganske vist og de to faner er naturligvis en smule mere støj end én fane alene ville generere, men hvis man har plads til dette sæt i sit kabinet, så kommer der her fra en klar anbefaling idet (for at opsummere) MasterLiquid 240 har et flot design, er nem at sætte op, støjer meget lidt og yder ganske udmærket, især med prisen taget i betragtning.

 

[checklist]

  • God ydelse
  • Solidt støjniveau
  • Nem opsætning
  • Flot og lækkert design

[/checklist][badlist]

  • Monteringsvejledning en smule forvirrende

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Set til 560,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Hvis man har besluttet sig for at hoppe over på væskekøling når det kommer til køling i ens build derhjemme, så er der nærmest kun to veje at gå. Den ene værende byg-selv, hvor man sammensætter komponenterne selv mens den anden er komplette sæt,...Test: Cooler Master MasterLiquid 240 CPU-køler