mandag, november 25, 2024
ForsideAnmeldelserHovedtelefonerTest: Blue Ella Planar magnetiske hovedtelefoner

Test: Blue Ella Planar magnetiske hovedtelefoner

Lige siden en af verdens mest kendte producenter af mikrofoner begyndte at introducere hovedtelefoner også er det gået hastigt for sig med nye modeller på markedet kontinuerligt. De deler en masse designmæssige træk, men indmaden er langt fra det samme og det påviser det seneste påskud, Blue Ella, som er et par planar magnetiske hovedtelefoner med indbygget forstærker og lige for tiden er den faktisk en unik af sin slags. Et produkt vi har glædet os til at få lov at kigge nærmere på og du kan læse med om vores erfaring og om vores høje forventning blev indfriet eller ej.

Hvad er der i æsken?

Ikke så overraskende, efter adskillige unboxings af Blue høretelefoner, så kommer også Blue Ella i en velkendt indpakning, med en lækker case, hvor man får adgang til selve høretelefonerne ved at løfte den øverste del væk. Her finder man selve høretelefonerne stående frit som på en piedestal.

Under denne befinder det ekstra medfølgende tilbehør bestående af en stofpose, som i øvrigt har fået vokseværk, ladekabel til USB, almindeligt 1,2 meter langt kabel med mikrofon og fjernbetjening (iOS enheder), et andet 3 meter kabel uden mikrofon og en 3.5mm til 1/4″ adapter til audiophiles og deres HiFi rigs.

Design

Ved første øjekast kunne man fristes til at tro at Blue Ella er magen til sine forgængere, som vi også har testet her på sitet, navnlig Lola og Mo-Fi, men et trænet øje vil også ligge mærke til at der er nogle væsentlige forskelligheder (det er Blue Ella vi ser i forgrunden, mens Mo-Fi og Lola gemmer sig bagved på billedet herunder)

Blue Ella er fortsat designet med den ikoniske hovedbøjle, der er inspireret af hjulophænget fra en formel 1 bil og når denne er i aktion ser det faktisk ret vildt ud og det er i al fald anderledes end man ser det på andre hovedtelefoner. Selve konstruktionen her er ret smart, da den muliggør tilpasning til forskellige hoveder uden at man aktivt skal gøre meget andet end at sprede Blue Ella hovedbøjlen og sætte den på hovedet. Så tilpasser den sig egentlig hovedformen når man slipper igen.

Hele konstruktionen virker ret robust og solid, hvilket er en væsentlig faktor i et sæt hovedtelefoner i denne prisklasse, men alligevel er der fortsat en smule udfordringer med “ophænget” og det er at det ikke bevæger sig lineært. Det vil sige at den ene side giver efter før den anden gør og når de samles igen gør det samme sig gældende. Det er ikke noget man oplever når man smider Blue Ella på hovedet, men mere når man leger med dem mellem hænderne.

Man har dog fjernet skruemekanismen i toppen af hovedbøjlen, som man introducerede med Mo-Fi udgaven og som måske for nogle brugere var en smule overflødig og besværlig.

En anden ting man (gudskelov) har valgt at ændre med designet af Blue Ella er de kromfarvede Blue logoer i siden af hovedtelefonerne, som ikke just bidrog til et eksklusivt look. Her er der tale om et langt mere clean look og der kommer sågar lys op i dem når man lader Blue Ella op via usb-kablet. Hvad det er man oplader kommer vi nærmere ind på lidt senere.

Man har med Blue Ella valgt at kombinere en sølvfarvet ramme med noget mørkebrunt læder og det giver rent faktisk et ret flot vintage look til høretelefonerne her, selvom man ved at nærstudere designet nemt spotter mere moderne elementer, såsom hængsler i børstet aluminium. Selv kablet er inspireret af dette retro look og er fletter for ekstra robusthed og holdbarhed. Robustheden bevirker at det ikke så nemt vikler sig ind når man kigger væk.

Ørebøffer

Selve ørebøfferne er ligeledes undergået et redesign og er nu en smule tyndere i memory skummet omkring de 50mm store planar magnetiske lyddrivere. Blue Ella er nemlig udstyret med en lidt anderledes form for lyddrivere end et sæt standard dynamiske lyddrivere. Dynamiske drivere er foruden at være de mest udbredte former for drivere også de billigste at producere, hvor planar magnetiske lyddrivere arbejder på en lidt anden måde. Der er stadigvæk tale om en magnet, der driver bevægelsen, som skaber lyden, men “indmaden” så at sige er langt fra den man kender fra dynamiske drivere. Hvis man forestiller sig at dynamiske drivere groft sagt er de samme som ens store højtalere i hjemmet eller bilen og minder om en kegle, så er planar magnetiske lyddrivere bygget op som en sandwich bestående af mange flere enkelte enheder.

Disse enkelte dele er langt mere komplekse at sammensætte end et par dynamiske lyddrivere, hvilket blandt andet er hvorfor prisen på et par planar magnetiske høretelefoner, såsom Blue Ella, afspejles ved at være langt højere end et mainstream sæt. Det er altså for ægte audiophiles at det giver mening at investere i et sådant sæt. Investering er måske heller ikke det forkerte ord at bruge i dette tilfælde, for mens dynamiske enheder hovedsageligt er en del billigere at producere så holder de heller ikke i længden, som planar magnetiske drivere forventeligt gør.

Selve ørebøfferne på Blue Ella er af rimelig størrelse og der er naturligvis tale om et over-hear design, der nemt dækker mine store ører, om end der ikke er meget luft inde i dem, hvorfor ørerne efter noget tid begynder at have det en smule varmt.

Lydkvalitet

Det skal ikke være nogen hemmelighed at Blue Ella var min jomfrurejse når det kom til planar magnetiske høretelefoner og jeg har ikke prøvet noget lignende før. Bare det at jeg allerede ved første afspillede sang skulle tænke “wauw” havde jeg ikke regnet med. Jeg var overbevist at der skulle en del lytning til for at jeg kunne spotte, hvad det hele gik ud på, men der var altså ren nydelse fra første minut, men det er desværre ikke helt så nemt at sætte ord på.

Lyden føles i de rigtige sange både mere klar, men også mere detaljeret. Detaljegraden er helt i top, selvom der også er nogle lyde, der rent faktisk “forsvinder” og dette gælder eksempelvis især bassen, som i forhold til et par dynamiske høretelefoner bliver afkortet. Magneterne i planar magnetiske høretelefoner som Blue Ella er nemlig langt mere følsomme og “hurtigere, hvilket betyder at de sammentrækker den meget tynde film inde i selve enheden der skaber lyden langt hurtigere end det er fysisk muligt for den kegleformede dynamiske driver.
Når jeg tester et par hovedtelefoner så smider jeg al form for musik efter dem, men det er også altid nogenlunde de samme sange, som jeg efterhånden kender til ukendelighed. Eller det troede jeg i hvert fald at jeg gjorde for med Blue Ella er der alligevel lidt nyt kærlighed for mine ører.

Blue Ella yder godt uanset musikgenre eller type af lyd man måtte vælge at lytte til. Foruden al mulig musik smed jeg også diverse film og spil efter hovedtelefonerne og på intet tidspunkt skuffede de. Selv i gaming syntes jeg at jeg fik en fantastisk lydoplevelse og det er der intet at sige til for Blue Ella genskaber jo blot det signal det får ind og når det kan spille musik, så kan det også spille lyd fra ens spil. Det er måske ikke så velegnet til kommunikation og til at få nogle tæsk, som et gaming headset, men det virker da helt sikkert også til det.

Audiophile amplifier

Foruden de fantastiske planar magnetiske lyddrivere, så er Blue Ella faktisk udstyret med endnu en ret så vigtig feature og det er dens indbyggede forstærker. Det er nemlig denne som oplades når man slutter USB-kablet til enheden og det hele lyser op. Selve Blue Ella er et kablet headset, som også virker uden at forstærkeren nødvendigvis har strøm, men så har man ikke de fordele forstærkeren bringer med sig.

Forstærkeren i Blue Ella er ikke blot med til at forstærke den lyd, som vores mobile enheder kan bidrage med, men den giver også en klart bedre lydoplevelse ved at løfte de rigtige steder. Jeg oplevede ved at lytte til de få FLAC-sange jeg har tilgængeligt på min PC at jeg var i gang med at høre helt ny musik i hvert fald når det kom til en mobil løsning i form af et par hovedtelefoner.

Forstærkeren har tre indstillinger, hvoraf den ene er “slukket” og de to andre er begge tændte, men On+ betyder at folkene bag Blue har været inde og sætte deres præfererede opsætning og i mine ører lyder det “bare” som om de er lidt mere glade for bass end den gennemsnitlige audiophile nødvendigvis er. For dem der lytter til moderne elektrisk musik er dette klart et plus.

At Blue Ella er til dem der virkelig går op i god lyd bør ikke komme som en overraskelse, men skulle man være i tvivl, så skal man blot kigge på det medfølgende udstyr og så bliver man klogere. Med et dedikeret audiokabel på 3 meter og en 1/4″ adapter så kan man slute sig til HiFi forstærkeren hjemme og så ellers fordybe sig i sin musik fuldstændigt. Man har endvidere en rejsepose i rigtig lækkert stof, så man kan sikre sig at man kan have sit headset med på farten og det kan holdes sikkert og bekvemt i et etui, der nu langt om længe er gjort stort nok til at man nemt kan pakke sine Blue hovedtelefoner sammen og tage med.

Mikrofon

På det korte af kablerne har man en fjernbetjening og en mikrofon, som man altså kan bruge til sin smartphone. Genvejene på fjernbetjeningen virker dog kun med iOS enheder, men i dette tilfælde er det så en smule skuffende at man med Blue Ella ikke får en lightning-adapter til den nyeste iPhone, især når man tager produktets pris i betragtning, så bør et sådant licenseret kabel ikke betyde det store fra eller til.

Komfort

Med sine 481 gram så er Blue Ella langt fra en letvægter og det er tildels de planar magnetiske lyddrivere man kan takke for den ekstra vægt, for designet i sig selv føles faktisk mellem hænderne mere let end tidligere udgaver, såsom Mo-Fi eksempelvis.

På hovedet føles det initialt dog ret behageligt takket være de bløde puder både omkring ørerne og i toppen. Det lukkede design, som jeg skrev om tidligere, virker som et bevidst valg for at man kan få en helt intim lydoplevelse med Blue Ella, men det bevirker altså også at der er mindre luft til ørerne.

Designet med den måde som Blue Ella udvider sig på gør dog endnu en ting rigtigt, for når man holder pause og eventuelt lader hovedtelefonerne hvile omkring halsen, så er det muligt at trække dem fra hinanden, således at ørebøfferne ikke ører ens hage, hvilket ellers kan være irriterende og også noget som jeg personligt har ødelagt nogle headsets på ved at mit skæg hiver fat i ørebøfferne.

Ved en daglig commute og en brugstid på op til 45 minutter ad gangen syntes jeg dog ikke at jeg oplevede nogen form for udfordringer med komforten med disse hovedtelefoner, men herefter begyndte de langsomt at stramme mig omkring toppen af ørerne, hvilket dog gør sig gældende for rigtig mange hovedtelefoner når de bliver sat på mit ret så runde og store hoved (man kommer længst med indrømmelse).

Konklusion

Selvom det godt kan lyde som en reel salgstale for et givent produkt, så skal det ikke ses som et sådant når jeg nu skriver at Blue Ella og dens planar magnetiske lyddrivere skal opleves for at man kan forstå den forskel i lyden det giver når der er langt mere kraft, præcision og fart på lyddriveren, end man er vant til og er fysisk muligt på en dynamisk driver. Lyden i Blue Ella er rigtig god og det bidrager den indbyggede forstærker også til da denne både giver mere volumen, men også forstærker lyden de rigtige steder.

Der er en velbalanceret lyd hele sfæren igennem og man kan bruge Blue Ella til at nyde al slags lyd uanset om det er musik eller anden form for underholdning. Hvis man er til musik med masser af bass, så går man heller ikke galt i byen da man har en ekstra stærk bass på forstærkeren, som gør at denne kommer endnu mere til udtryk.

I denne prisklasse kunne jeg godt tænke mig en smule mere komfort i ørebøfferne, hvilket skyldes at ørerne bliver en smule varme, men til gengæld giver det lukkede system en ret intens og intim lydkoncert, så i den tid, hvor man ikke mærker ubehag er lyden ganske intens og det kan man nok ikke brokke sig over.

Designet er anderledes, men på en god måde, om end strukturen på ørebøjlen er noget man måske lige skal vænne sig til. Der er tale om et headset i en ret høj prisklasse, men dette kan man ikke klamre Blue Ella for, idet teknologien simpelthen kræver mere arbejde og det koster ganske enkelt mere. Blue Ella er dog ikke de billigste planar magnetiske høretelefoner, så man skal naturligvis overveje, hvad det er man køber foruden selve lyden.

[checklist]

  • Fantastisk lyd
  • Planar magnetiske lyddrivere
  • Flot og retro look
  • Etui til transport
  • Indbygget forstærker

[/checklist]
[badlist]

  • Ingen Lightning adapter
  • Tunge

[/badlist]

Pris og tilgængelighed

Vejledende udsalgspris 5.990 kr.

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Test: DJI Neo drone

Test: Logitech Ergo M575S

Test: Logitech MX Ergo S

Reklame

Seneste kommentarer

Lige siden en af verdens mest kendte producenter af mikrofoner begyndte at introducere hovedtelefoner også er det gået hastigt for sig med nye modeller på markedet kontinuerligt. De deler en masse designmæssige træk, men indmaden er langt fra det samme og det påviser det...Test: Blue Ella Planar magnetiske hovedtelefoner