søndag, december 22, 2024
ForsideAnmeldelserTest: ASUS ZenBook Pro Duo laptop

Test: ASUS ZenBook Pro Duo laptop

Skal vi vænne os til at en bærbar skal begynde at se anderledes ud? Smartphonen er nu kommet i flip-designs med foldbare skærme og i henhold til ASUS, så skal den bærbare have noget af samme udvikling. I hvert fald introducerer de os for deres ZenBook Pro Duo, som har to skærme og den har vi fået fornøjelsen af at lege lidt med.

Hvad er der i æsken?

Æsken til Zenbook Pro Duo ser ret elegant ud med meget få detaljer. Den overrasker dog når man løfter den op, idet den vejer en del mere end man tænker om morgendagens laptop, som ASUS selv kalder den. Vægten kommer vi ind på lidt senere. For nu er det nævneværdigt at æsken åbner op på en sådan måde at maskinen løfter op og frem mod dig som bruger når du løfter låget bagud ved åbning. Indholdet gemmer på selve computeren, pen, håndledsstøtte og papirværk. Selve strømforsyningen er i en separat kasse i den store æske man får computeren i (den er ikke billede-værdig).

Specifikationer

15,6″ OLED 4K 3840×2160 touchskærm
14″ 4K 3840×1100 touchskærm i form af ScreenPad
Intel Core i7-9750H 2,6 GHz hexa-core processor
16 GB RAM
512 GB SSD
NVIDIA RTX 2060 grafikkort
Porte: 1 x Thunderbolt™ 3 USB-C™, 2 x USB 3.1 Gen 2 Type, 1 x Standard HDMI 2.0, 1 x Lyd kombo-stik
ASUS Sonicmaster lyd
IR-webcam
Dimensioner: 2,4 x 35,9 x 24,6 cm
Vægt: 2,5 kg
Varenummer: UX581GV-H2004R

Design

ASUS ZenBook Pro Duo har et ret specielt design og det kommer til udtryk selv inden man åbner skærmene op. Computeren er nemlig væsentligt større end man efterhånden har vænnet sig til og især fra ZenBook serien af computere fra ASUS, som er kendte for et lækkert, slankt og let design, hvor de adskillige gange har været både trend- og niveausættende.

Trods tykkelsen er ZenBook Pro Duo en ret flot maskine at kigge på og fremstår også ganske fint på skrivebordet. Tykkelsen kommer i øvrigt også først til udtryk når man tager fat i maskinen og forsøger at bærer den rundt. Den hører til i slæbbar kategorien, om end man nok godt kunne leve med at have den rundt fra hjem til arbejde. At bære rundt på den fra møde til møde på kontoret er den dog efter min mening for tung til.

Overfladen er med børstet stål lignende detaljer i en skygge af blå, som jeg sagtens kunne forelske mig i til trods for at jeg efterhånden længe har haft enten sorte eller aluminiumsfarvede computere at gøre godt med. Behandlingen er kun pyntet af et ASUS logo på toppen og er ellers så at sige “clean”.

Når man så løfter låget og åbner skærmen, så følger kabinettet i øvrigt ikke med, så man kan sagtens åbne op ved brug af en hånd, så er det man indser at ZenBook Pro Duo adskiller sig fra den traditionelle bærbare computer. Et er at den er bestykket med to skærme, hvilket naturligvis siger sig selv. Dernæst har den ekstra skærm så gjort det nødvendigt at flytte tastaturet nederst, hvor man ellers plejer at finde touchpaden. Sidstnævnte har man så valgt at flytte ud i højre side, hvor man traditionelt set ville finde de numeriske taster på et almindeligt tastatur.

På denne måde har man så fjernet det sted, hvor du som bruger normalt ville hvile dine håndled, men også dét har man tænkt på i designet af ASUS ZenBook Pro Duo, hvor der jo som nævnt følger en håndledsstøtte med i pakken. Denne skubber man hen til den bærbare og det giver fin support til hænderne. Desværre så er håndledsstøtten ikke en som på nogen måde sidder fast på maskinen og man kommer dermed nemt til at flytte på den.

De numeriske taster har man i øvrigt heller ikke glemt, idet det er muligt at trykke på en digital knap på touchpaden og aktivere de numeriske taster i stedet. Det er ikke helt så præcist og hurtigt som et almindeligt tastatur, men det slår at bruge talrækken for oven til enhver tid.

Selve tastaturet er en smule kompakt og man er nødt til at acceptere det amerikanske layout med den flade enter-tast. Tasterne er lidt tæt pakket, hvilket er at forvente, når man i siden skulle gøre plads til en toucpad med en rimelig størrelse.

De små detaljer a la ovenstående er der faktisk en del af på ZenBook Pro Duo. Der er en knap til hurtigt at skifte indholdet fra den ene skærm til den anden. På den måde kan man flytte fokus fra det ene man laver til det andet. For eksempel kan man kigge på det færdige produkt mens man redigerer det og så se det i storformat når man lige har behov for at se lidt flere detaljer på den store og i øvrigt super lækre UHD skærm.

Genveje til at indstille den mindre skærm i bunden er også at finde i indstillingsmenuen på selv skærmen, som man får frem ved at trykke i venstre side. Skærmen nederst er i øvrigt mat modsat den øverste. På denne måde får man via den øverste OLED skærm fantastisk flotte farver og den nederste skærm er mere modstandsdygtig overfor refleksioner fra lys og fedtfingre. Begge skærme er i øvrigt med ret tynde kanter omkring dem, så det er et ekstra plus på designsiden.

I siderne finder man ZenBook Pro Duos porte, som består af en USB-C med Thunderbolt, 2 x USB-A, HDMI, Audio jack og strømstik. Det er nok for de fleste, men i virkeligheden er der også plads til flere porte, så den ekstra størrelse tænker jeg man egentlig godt kunne have udnyttet.

Helt overordnet er designet af ASUS ZenBook Pro Duo en smule kantet i forhold til, hvad der vel kan siges trender for tiden, men det spiller egentlig meget godt. Jeg tænker at et mere buet (blødt) design ville gøre at computeren ville fremstå endnu mere klodset.

Funktionalitet

Er man bare en smule opmærksom på specifikationslisten foroven så vil man bemærke at der er temmelig heftigt hardware pakket ned i dette monster af en bærbar. Det sætter vi naturligvis også til test. Vigtigst af alt, synes jeg, er at nævne, hvor positivt overrasket jeg blev allerede efter få dage med ZenBook Pro Duo som min primære arbejdsmaskine.

Jeg er ikke nogen grafiker eller kreativ worker på nogen måde, hvilket gjorde det svært at sætte begge skærme i spil i en sådan setting, men jeg kunne sagtens tænke mig frem til adskillige scenarier, hvor det gav rigtig god mening. For mit eget vedkommende kunne jeg bruge de to skærme i tandem ved at læse og kigge på videoer øverst mens jeg lavede mine noter på den lidt mindre skærm i bunden.

Streamere kan lade deres stream være synligt på den nederste skærm og følge med i chatten, mens man kører sit spil foroven. Dem der producerer videoer kan lade tidslinier køre i bunden og ellers editere videoer i toppen. Den nederste skærm har ligeledes touch og pen understøttelse, så man kan tage sine noter i hånden også. Det er et forsøg på at sige at mulighederne er mange og de mange genveje og smarte funktioner gør at det er en fornøjelse at bruge. Jeg frygtede indledningsvist at den ekstra skærm ville være en gimmick, men jeg ville sagtens kunne relatere til at denne type af bærbar ændrer på, hvad nogle folk forventer sig af deres laptops.

Overlay installeret på forhånd, som blandt andet gør at hver gang man hiver fat i et vindue så får man tre mulighedder med det, hvor man kan vælge at flytte det til den nederste skærm, pinne den til den nederste skærm så denne applikation og vindue er tilgængeligt fra hurtigmenuen eller om man ønsker at gøre billedet til fuldskærm på den nederste skærm.

Tastatur og touchpad

Selve tastaturet har fine taster med 1,4mm vandring og et chiclet design, men mine pølsefingre kunne ikke helt affinde sig med den kompakte størrelse, om end jeg kan forestille mig andre ville have nemmere ved det. Touchpaden i siden var et andet issue jeg tænkte ville volde mig problemer. Og det endte det også med at gøre i den forstand at efter en weekend med ASUS ZenBook Pro Duo så blev mine fingre ved med at søge efter touchpaden det forkerte sted på min almindelige arbejds-bærbare. Vi mennesker er vanedyr, så vi skal nok vænne os til det meste vi bliver sat til og dermed er placering af touchpaden slet ikke et issue.

Ydelse

Jeg valgte at smide forskellige spil og applikationer efter ZenBook Pro Duo for at se, hvordan den klarer sig. Forventningen var naturligvis høj eftersom hardwaren jo ikke ligefrem er skidt og prisen også sat derefter. Den ender i hvert fald ikke med at skuffe på ydelsessiden.

PUBG: 39 FPS ved 4K High
PUBG: 115 FPS ved Full HD High
PUBG: 83 FPS ved Full HD Ultra
PCMark: 3431
3DMark: 5646

Modsat en del gaming maskiner jeg har haft gennem test, så gør størrelsen af ZenBook Pro Duo at den ikke larmer nær så meget ved afvikling af selv tunge spil. Med RTX 2060 grafikkortet er den hverken blandt de kraftigste bærbare gaming maskiner, men som det fremgår af ovenstående heller ikke værst overhovedet. Så støjniveauet er helt acceptabelt.

Skærm(e)

De to skærme er ret forskellige at kigge på. Det er helt bevidst og de har også hver deres formål. Mens den øverste OLED skærm står knivskarpt med fantastisk flotte farver, så er denne jo også tiltænkt dette præcisionsarbejde eller i hvert fald afvikling af korrekte farver og detaljer.

Dermed ikke sagt at skærmen i ScreenPad nederst ikke står skarpt også for det er altså stadig en semi-4K opløsning med 3840×1100 opløsning på en 14″ overflade. Pixel-tætheden er dermed også ganske glimrende, men den matte overflade og “blot” IPS teknologi gør bare at man kan se en forskel.

Begge skærme er med touch understøttelse, så du kan bruge dem med pen og fingre til at styre med om du vil. Det gør i hvert fald arbejdet med de to skærme langt nemmmere end hvis man blot skulle forholde sig til tastaturgenvejene.

Lyd

ASUS har valgt at udstyre ZenBook Pro Duo med et Harman Kardon system. Jeg er ikke helt vidende om Harman Kardon, som ellers er kendte for gode lydsystemer, blot har stillet hardwaren til rådighed eller har været med til at designe løsningen, men der er her lidt optimeringsmulighed i hvert fald. Højtalerne spiller meget klart og tydeligt og der er også en smule bass at spore, men de spiller bare ikke nær så højt, som man forventer. Dels fordi det er Harman Kardon og dels fordi kabinettet er så stort at man tænker der bør være plads til noget ordentligt power.

Batteritid

Med store bærbare computere kan det jo gå begge veje når det kommer til batteritid. De har plads til en del celler i batterierne så de burde også kunne køre længe, men på den anden side har ZenBook Pro Duo to skærme, Core i7 processor og et RTX 2060 grafikkort at drive. Det tærer en del på batteriets evne til at spille i lang tid og jeg blev da også udfordret af et batteri, som allerede inden der var gået 4 timer meldte pas. Dét til trods for at producenten lover 7,5 timer. Jeg kom tættere på dette ved at sætte en video til at spille på YouTube og slukkede ScreenPad’en, hvor jeg så toppede med 5,5 timer. Strømforsyningen på 230 Watt lader dog fint hurtigt det 71 Wh store 8-cell batteri op.

Konklusion

ASUS’ toskærms løsning i en bærbar er én der overrasker positivt på mange måder. Netop som man tænker at producenterne skulle stoppe med at innovere med tossede idéer, så kommer denne løsning og beviser at vi endnu ikke er færdige i kategorien og at det ikke bare handler om at gøre de bærbare mindre og lettere. Med sine 2,5 kg er ZenBook Pro Duo ingen letvægter og heldigvis for det for jeg tror næppe at den med mindre indmad kunne køre de to 4K skærme så flydende som den gør.

Integrationen med den ekstra skærm spiller rigtig godt og giver rent faktisk rigtig god mening i mange sammenhænge. Man skal vænne sig til en lidt anderledes placering af tastaturet, men håndledsstøtten hjælper fint til her, om end jeg ville ønske den stod bedre fast.

Alt i alt en ganske fornuftig laptop, som man nok må kategorisere som en slæbbar, men til gengæld får man både arbejdet og gamet rigeligt fint på den.

Positivt

  • Genialt samspil mellem de to skærme
  • Fantastisk billedkvalitet
  • God ydelse
  • Flot design (om end en lidt stor laptop på 2,5 kg)

Negativt

  • Lyd spiller ikke højt
  • 71 Wh batteri og 8 celler burde kunne styres til mere end 4-5 timer

Pris og tilgængelighed

Set til 17.999,-

REVIEW OVERVIEW

Funktionalitet
Design
Pris
Goran Popadic
Goran Popadic
Goran Popadic - Skribent på eReviews.dk.
Annonce

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Nyeste indlæg

Reklame

Seneste kommentarer

Skal vi vænne os til at en bærbar skal begynde at se anderledes ud? Smartphonen er nu kommet i flip-designs med foldbare skærme og i henhold til ASUS, så skal den bærbare have noget af samme udvikling. I hvert fald introducerer de os for...Test: ASUS ZenBook Pro Duo laptop