ASUS mener at have den vindende kombination i deres seneste gaming mus med lav vægt, seks programmerbare knapper og en præcis sensor, så det har vi naturligvis ladet komme an på en prøve, som du kan læse om her.
Hvad er der i æsken?
Ikke meget fristes man til at sige, men det er fordi ASUS med TUF Gaming M4 Air har kørt den minimalistiske stil og inkluderet blot musen samt det papirarbejde, som de er pålagt at inkludere. Selve kassen er simpel og ret kompakt. Indmaden er en smule lækkert anlagt så musen kommer i fokus og er omsluttet af noget gennemsigtig plastik, men med miljøet for øje så kunne de for min skyld sagtens have gjort det hele i pap.
Design
Det første man ligger mærke til når man tager TUF Gaming M4 Air ud af æsken er det hullede design, som øjeblikkeligt mærkes vægten af. Eller rettere manglen på samme for musen er med sine 47 gram en sand letvægter, selvom det er set lettere også.
Der hvor ASUS dog har formået at skabe noget lidt særligt med TUF Gaming M4 Air er at musen til trods for sin vægt har en solid robusthed og så føles den også størrelsesmæssigt mere som en fuld-størrelse mus. Min store hånd mangler kun en anelse højde og længde for at ligge rigtig godt i min hånd, men der mangler mindre end af andre kompakte og letvægtsmus jeg har testet.
Jeg vil umiddelbart mene at TUF Gaming M4 Air er bedst egnet til fingertip og claw greb, hvor palm-geb måske vil mærke at musen er lige kompakt nok. Palm-greb er i øvrigt den måde jeg selv spiller på, hvor hele hånden hviler på musen.
Det hullede design på ASUS TUF Gaming M4 Air er i øvrigt lavet med små trekanter og ikke sekskanter eller firkanter som man har set før. Det som er endnu mere unikt er at ASUS for designets skyld (eller robustheden) har valgt at nogle af hullerne skal være udfyldt, hvilket giver designet en smule mere kant.
Selve musen er ret simpel, men til gengæld så har den altså seks knapper, som alle kan programmeres til at gøre det du har brug for. Sensoren på undersiden står alene i øvrigt, så det er ikke fordi der er mange knapper at forholde sig til, som ikke er nogenlunde nemt tilgængelige for fingrene. Det skal da lige være knappen i toppen, som i udgangpunkt er sat til at justere DPI-følsomheden. Her kræver det lidt snilde, hvis man vil aktivere denne knap mens man fortsat styrer musen præcist.
På undersiden er det i øvrigt værd at bemærke at ASUS TUF Gaming M4 Air hviler på 100% PTFE fødder. Materialet er kendt for at have den mindst mulige modstand og kontrollen er på den måde i brugerens hånd, forudsat at musemåtten er af ordentlig kvalitet også naturligvis.
I siden har TUF Gaming M4 Air kun to genvejstaster i venstre side, hvilket gør denne mus til en højrehåndsmus, hvis ikke det skulle fremgå tydeligt af at resten af designet egentlig også er formet så den ligger bedre i højre hånd og er formet herefter.
Det er naturligt at frygte at et hullet design som det i TUF Gaming M4 Air kan være udsat overfor væske, men producenten kalder designet IPX6 certificeret, hvilket betyder at til trods for at støv og væsker kan trænge ind, så burde musen altså overleve dette. Personligt har jeg svedige hænder, især når jeg gamer, og dette overlevede musen i mine uger med den på skrivebordet. Jeg valgte dog ikke at hælde vand på musen. Ikke fordi jeg ikke stoler på ASUS’ påstand, men simpelthen fordi jeg ikke ville til at tørre af også. 🙂
Sådan volumenmæssigt er det næsten lige før at det er selve kablet på musen her, der fylder mest fordi det er med et fyldigt stofsovertræk. Formålet med dette design er at kablet ikke vikles om sig selv eller andre kabler på skrivebordet og det efterlevede kablet her i testen faktisk ganske fint. Jeg plejer ellers hurtigt at blive irriteret, hvis kabler er umulige at arbejde med.
Scroll-hjulet i toppen af musen, som også gemmer på den sjette programmerbare knap, er med en blød overflade, der lidt minder om et bildæk i mønsteret. Det er et overraskende godt scroll-hjul når man tænker på dens vægt, men min finger får en god feedback og har et godt greb omkring det, så jeg føler at have ret godt styr på den.
Funktionalitet
Ud af boksen har TUF Gaming M4 Air en indstilling, som gør at knappen ved scroll-hjulet bruges til at justere dens DPI-følsomhed som nævnt, men hvis du vil ændre dette og have knapperne til at gøre som du vil så skal du installere ASUS Armoury Crate appen på din computer. Denne er kun kompatibel med Windows platformen, hvilket vil sige du ikke kan bruge den på en Mac eller Linux, hvis du da gamede på disse platforme.
Appen er relativt simpelt bygget op og understøtter at du kan tilslutte adskillige enheder og styre dem via Armoury, men den kan også være en anelse tung at danse med, især når man tager dens simple design i betragtning. For så vidt angår TUF Gaming M4 Air, så kan du sætte forskellige genveje op til tasterne og også gøre dem afhængige af profil. Derudover kan du indstille sensoren så DPI-følsomheden (eller følsomhederne) er som du ønsker dem.
Endvidere er du i stand til at lave en kalibrering af sensoren gennem appen. Det vil sige at musens sensor laver en måling på netop din musemåtte og tilpasser sensoren derefter. Det var ikke noget jeg selv kunne mærke en forskel på i før og efter øjemed, men som altid tænker jeg at hvis jeg kan eliminere bare de mindste flaskehalse, så kan de adderet op måske være udslagsgivende.
Brug og komfort
ASUS fortæller ikke meget om den optiske sensor, som er at finde i musen her. Ikke andet end at det er en specielt tunet optisk sensor, som kan klare op til 16.000 DPI. Den kom på prøve i forskellige spil og fungerede ganske fint og efter bogen. Jeg kunne ikke få den til at slå ud eller være upræcis selvom jeg ville. Det er dog vigtigt her at huske at jeg er oppe i trediverne og mine reflekser er slet ikke (1) hvad de har været eller (2) på niveau med unge gamere i dag.
Jeg satte mig også for at teste musen på diverse test-applikationer og syntes ikke at jeg blev hæmmet af sensoren. Min udfordring var mere at få et ordentligt greb om musen grundet dens lidt kompakte størrelse i forhold til min hånd, men selve sensoren fulgte fint med.
Min hånd hviler dog fint på de primære knapper og selvom de ikke er så brede som jeg er vant til, så var der fint plads til mine fingre og her følte jeg fin kontrol egentlig. Knapperne i siden ligger også nogenlunde pænt i forhold til, hvordan jeg har min hånd, så de var nemme at nå, men de føltes lidt sværere at trykke på grundet deres korte vandring. Rettere sagt var det svært at dobbeltklikke på dem og ofte laver jeg dem om til genveje i spil, hvor jeg bruger knappen lidt mere flittigt end man gør mens man surfer.
Konklusion
Punching above it’s weight kan man vel kalde det for at summere TUF Gaming M4 Air op med få ord. Selvom den kun vejer de 47 gram, hvilket er rart for de hurtige og præcise bevægelser til især shooter-spil, så er der tale om en robust mus, der ikke føles skrøbelig eller upræcis. Sensoren sørger for at man rammer det man sigter efter og resten er egentlig op til den enkelte, der spiller. Alt i alt en solid gaming mus, som dog ikke er helt perfekt til palm-greb grundet kompaktheden og vandringen af sideknapperne synes jeg godt kunne optimeres en anelse.
Positivt
- Præcis
- Simpelt design men robust
- Let (47 gram)
- Kabel
Negativt
- For kompakt (individuel vurdering)